ADO Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ADO Den Haag
ADO Den Haag
Naam Haaglandse Football Club
Alles Door Oefening Den Haag
Bijnaam De Residentieclub
FC Den Haag
Opgericht 1 februari 1905
Plaats Den Haag
Stadion Bingoal Stadion
Capaciteit 15.000
Complex De Aftrap 'Zuiderpark'
Eigenaar Vlag van de Verenigde Staten Bolt ADO Den Haag Holding LLC[1]
Algemeen directeur Vlag van Nederland Edwin Reijntjes
Trainer Vlag van Nederland Dick Advocaat
Begroting € 15,5 miljoen[2]
Competitie Keuken Kampioen Divisie (2022/23)
Prijzen Landskampioen Schaal.pngLandskampioenschap: 2x
KNVB Beker.svgKNVB Beker: 2x
Landskampioen Schaal.png Eerste divisie: 3×
Thuis
Uit
Tweede uittenue
Geldig voor 2020/21
Icoontje huidige resultaten ADO Den Haag in het seizoen 2021/22
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

ADO Den Haag is een Nederlandse betaaldvoetbalclub uit Den Haag die op 1 februari 1905 werd opgericht. De thuisbasis is het Bingoal Stadion, dat plaats biedt aan 15.000 toeschouwers. De club won onder meer tweemaal het landskampioenschap en tweemaal de KNVB Beker. Op de UEFA-ranglijst staat ADO Den Haag anno 2020 op de 338ste plaats met 5,270 punten.[3]

De huidige clubkleuren van ADO Den Haag zijn geel en groen. Ook het logo heeft de kleuren geel en groen. Centraal in dit logo staat de ooievaar, de vogel die ook het symbool van de stad Den Haag is.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

ADO is een acroniem dat staat voor Alles Door Oefening. De vereniging Alles Door Oefening werd op 1 februari 1905 opgericht in café Het Hof van Berlijn aan de Haagse Papestraat. In dit pand huist tegenwoordig Muziekcafé De Paap. De jaren na de oprichting waren voor de club bijzonder moeilijk. Veel leden betaalden hun contributie niet en daardoor was er soms niet eens sprake van voetbal. ADO kwam eerst uit in de competities van de Haagsche Voetbal Bond en pas in 1912 volgde promotie naar de derde klasse van de Nederlandsche Voetbal Bond, de voorloper van de KNVB. In 1914 werd het kampioen in die klasse.

Zuiderpark[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de club haar intrek in het Zuiderpark had genomen groeide de vereniging en probeerde de club het eersteklasserschap - destijds de hoogste voetbalklasse in Nederland - te bereiken. Dat lukte in 1926 na een promotie-degradatiecompetitie met het Delftse DHC en het Leidse ASC. Direct daarop stelde ADO een Engelse trainer aan in de persoon van John Donaghy. In de loop van de crisisjaren bleef de club een merendeels onopvallende eersteklasser, soms werd degradatie maar net ontlopen. Dé speler, en later trainer, die in die tijd het beeld van de club bepaalde was Wim Tap. Als aanvoerder en invloedrijk bestuurslid bouwde Tap aan het roemruchte ADO van de oorlogsjaren. Zo greep het aan het eind van het seizoen 1938-1939 net naast de afdelingstitel door in maart 1939 in Amsterdam van DWS te verliezen. In dat jaar werden de contouren van ADO's kampioensteam al wel zichtbaar.

Kampioensjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Bioscoopjournaal uit 1942. In het Haagse Zuiderparkstadion spelen de voetbalclubs ADO en AGOVV om het kampioenschap van Nederland (5-2 in het voordeel van ADO).

In mei 1940 eindigde de voetbalcompetitie in een bezet Nederland. De als 'noodcompetitie' bestempelde reeks wedstrijden eindigde voor ADO teleurstellend met weer een gemiste afdelingstitel. Nu was het eveneens Amsterdamse Blauw Wit te sterk. Mede doordat enkele eerste elftalspelers opgeroepen en gemobiliseerd waren voor de oorlog. In het seizoen 1940-1941 werd er 'gewoon' gevoetbald. Er waren wel beperkingen, maar deze waren voor het voetbal nog niet hinderlijk. Zo moest op last van de bezetter voor ieder evenement waar meer dan duizend personen werden verwacht, vergunning worden gevraagd. Dus ook voor de reeks beslissingswedstrijden die ADO met DHC uitvocht om de afdelingstitel in 1941. Na een 1-1 gelijkspel in de eerste wedstrijd op Spangen werd de tweede wedstrijd in de Rotterdamse Kuip gespeeld. Vijfenzestigduizend toeschouwers zagen ADO met een 3-1 overwinning de afdelingstitel pakken. De daaropvolgende landskampioenscompetitie moest ADO uitkomen tegen VSV uit Velsen, Be Quick uit Haren, PSV uit Eindhoven en Heracles Almelo uit Almelo. Heracles werd dat jaar echter gekroond tot landskampioen.

In het seizoen 1941-1942 klopte echter alles. Ondanks de steeds moeilijker wordende oorlogstijd slaagde ADO er in een soort onoverwinnelijkheid te demonstreren. Vele wedstrijden in de afdelingscompetitie werden met hoge cijfers gewonnen: 4-1 tegen DOS, 5-0 tegen EDO, 5-1 tegen Stormvogels, 3-0 tegen Feijenoord en 4-3 tegen het Haagse VUC. De landskampioenscompetitie gaat in 1942 tegen Heerenveen, AGOVV, Eindhoven en Blauw Wit. In het laatste thuisduel pakt ADO de landstitel door een 5-2-overwinning op AGOVV. Voor ADO scoorden rechtsbuiten Gerrie Vreken en de broers Joop en Piet Eversteyn.

Het seizoen daarop werd ADO wederom afdelingskampioen. Een beslissingswedstrijd tegen het Schiedamse Hermes DVS was nodig om dit te bepalen. Deze wedstrijd werd in de Kuip gespeeld. ADO won met 2-1 voor meer dan vijftigduizend toeschouwers. De kampioenscompetitie in 1943 werd onder meer gestreden met Heerenveen, Feijenoord en Enschede. Memorabel was de 8-2-overwinning op Abe Lenstra's Heerenveen en de 3-1 uitoverwinning op Feijenoord. ADO werd voor de tweede keer landskampioen in de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Enschede, door een doelpunt van alweer Gerrie Vreken. Het jaar nadien werd ADO slechts zesde in de competitie en eindigde ADO's korte dominantie van het Nederlands voetbal.

Oorlogsjaren[bewerken | brontekst bewerken]

In de oorlogsjaren ontstaat er onrust bij ADO doordat zij de bijnaam 'NSB-club' krijgt. Als een van de oorzaken kan het plaatsen van een foto in een krant worden genoemd. Op het eerste kampioensfeest van ADO staan enkele spelers met een gebalde vuist te zwaaien op het moment dat de geplaatste foto werd genomen. Dit wordt door de Duitsers geïnterpreteerd als een 'communistische groet' en men dreigde de club met opheffing, ontbinding en schorsing. ADO kon dit voorkomen door een wedstrijd te spelen in het kader van de, op nationaalsocialistische leest geschoeide, Winterhulp tegen HBS. De club probeerde op slinkse wijze het publiek niet naar de wedstrijd te laten komen, maar de populariteit van beide clubs bracht nog 2800 gulden op. De door de bezetter aangestuurde pers benaderde de wedstrijd echter in termen als ‘ADO neemt initiatief tot wedstrijd voor Winterhulp’. Tijdens de wedstrijd was er een grote schare NSB'ers in uniform aanwezig. Een tweede incident was het feit dat de toenmalige voorzitter en secretaris van ADO NSB-sympathieën hadden. Een derde dat een van ADO's meest prominente voetballers, Gerrit Vreken, openlijk zijn NSB-sympathie uitte. De club kon echter niets tegen Vreken ondernemen want de bezetter zou het verhinderen of ADO vermoedelijk hard straffen. In publicaties van Frits Barend en Henk van Dorp in Vrij Nederland (1979)[4] en sportjournalist Hugo Borst (2005)[5] werd de club als geheel gezuiverd van de NSB-blaam.

Profvoetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Net als vele andere clubs overkwam het ADO ook dat enkele zeer getalenteerde spelers begin jaren vijftig als voetbalprof in het buitenland gingen spelen. Zo raakte de club Theo Timmermans aan Nîmes Olympique kwijt, Bram Appel aan Stade de Reims en Toon Bauman aan Nantes. ADO werd een van de clubs die het profvoetbal in Nederland ondersteunde. Voorzitter Toon Martens was een van de drijvende krachten: mede met enkele anderen stelde hij de KNVB een ultimatum het betaalde voetbal in Nederland in te voeren. Ná de introductie van het betaald voetbal plaatste ADO zich niet direct voor de gevormde eredivisie maar speelde een seizoen in de Eerste Divisie A waar zij in 1957 kampioen van werd. Het daaropvolgende seizoen was succesvol. Zo bereikte men de vijfde plaats op het hoogste niveau en werden grootmachten als Ajax en Feyenoord in het Zuiderpark met klinkende cijfers verslagen (6-3, 3-1). In 1959 verloor ADO in de finale van de KNVB Beker met 4-1 van VVV-Venlo.

Ernst Happel[bewerken | brontekst bewerken]

Zonder het direct te beseffen, was het aantreden van de Oostenrijker Ernst Happel in de zomer van 1962 een beslissing die voor de club verstrekkende gevolgen zou hebben. Happels aanpak pakte uitstekend uit bij een elftal dat voor een groot gedeelte bestond uit Haagse straatschoffies. Na een stroef begin eindigde het elftal in 1965 op de derde plaats in de eredivisie. Enkele schoffies uit die tijd waren Harrie Heijnen, Piet de Zoete, Theo van der Burch, Aad Mansveld en doelman Ton Thie. ADO mocht voor het eerst aan een internationaal toernooi meedoen: de International Football Cup. Dit succes herhaalde zich in 1966. De club haalde de halve finale waarin het verloor van FK Inter Bratislava. Als San Francisco Golden Gate Gales nam Den Haag in 1967 deel aan de United Soccer Association in de Verenigde Staten. Onder Happel haalde ADO in de jaren zestig viermaal de finale van de KNVB Beker. In 1963 (tegen Willem II), 1964 (tegen Fortuna '54) en 1966 (tegen Sparta) gingen deze verloren, maar in juni 1968 werd van landskampioen Ajax gewonnen. In het Zuiderpark werd het 2-1. Het daaropvolgende Europa Cup II-debuut eindigde in de tweede ronde met verlies tegen 1. FC Köln. In 1969 vertrok Happel naar Feyenoord en volgde de Tsjech Václav Ježek hem op. In 1971 werd ADO onder zijn leiding bijna kampioen van Nederland. Het team van Happel, aangevuld met de talenten Dick Advocaat, Harald Berg, Harry Hestad en Lex Schoenmaker eindigde uiteindelijk als derde na zeventien wedstrijden ongeslagen te zijn geweest aan het begin van de competitie, met een doelsaldo van +35 (62-27), de beste prestatie ooit van ADO in de eredivisie.

Fusiejaren[bewerken | brontekst bewerken]

ADO Den Haag is de voortzetting van FC Den Haag dat op 1 juli 1971 ontstond uit een fusie van de voetbalclubs ADO uit Den Haag en het Scheveningse Holland Sport. FC Den Haag veranderde het thuistenue in geheel groen met rode broek. Een politiek machtsspel, de weigering van de gemeente het Houtrust-stadion van Holland Sport te renoveren, een tekort aan geld, torenhoge maar ongefundeerde ambities, vele emoties en harde confrontaties in vergaderzalen en via de pers; allemaal redenen en drijfveren voor de ongewenste en toch doorgezette fusie van ADO met Holland Sport. Twee clubs met twee verschillende soorten aanhang en cultuur (één Haags, de ander Schevenings) werden gedwongen samen te gaan. De gemeente Den Haag beloofde met veel subsidiegeld de wonden te zullen helen en de nieuwe club wonderen op Europees niveau. De fusie met Holland Sport leverde die emoties op én de verwachting van (inter)nationale successen.

Na die tijd was er een team dat kortstondig furore maakte - alhoewel niet zó hoog als men in gedachten had - en dit bestond uit spelers die tussen 1995 en 2008 in het trainersvak internationaal carrière maken: Dick Advocaat, Martin Jol en in iets mindere mate Lex Schoenmaker. Daarboven stond de vereenzelviging van ‘Haagse bluf’ in de persoon van Aad Mansveld. Enkele goede aankopen in de personen van bijvoorbeeld Dojo Perazić completeerden FC Den Haag. FC Den Haag eindigde twee keer op rij vijfde, en speelde twee keer op rij Europees voetbal in de seizoenen 1971/72 en 1972/73.

In het seizoen 1971/72 werd de vijfde plaats op een overtuigende wijze behaald met 59 goals vóór en 33 goals tegen, een doelsaldo van +26, de beste prestatie ooit van FC Den Haag in de eredivisie. Dit was evenwel toch iets minder goed dan de beste prestatie van ADO voorheen, dat in het seizoen 1970/71 een derde plaats realiseerde, met een doelsaldo van +35. Eigen kweek in de vorm van de buffelaars Rob Ouwehand, Aad Kila, Simon van Vliet en Joop Korevaar, de grillige, zeer technische, snelle aanvaller Tscheu La Ling en Henk van Leeuwen in de spits maakte een goed team.

Na een terugval in de eredivisie in de seizoenen 1973-1974 en 1974-1975 met een respectievelijke dertiende en tiende plaats, won FC Den Haag aan het eind van het seizoen 1974/75 de KNVB Beker in Rotterdam door een 1-0 zege op FC Twente. Het daaropvolgende seizoen 1975/76 behaalde de club grote successen in de eredivisie (met een zesde plaats met 65 goals vóór en 51 goals tegen, doelsaldo +14) en in het Europa Cup II toernooi, waarin de kwartfinales werden bereikt. Zo werd onder meer het Noord-Franse RC Lens uitgeschakeld, middels een 3-2 thuiszege en een 1-3 uitzege. Een thuiswedstrijd tegen West Ham United eindigde in 4-2 winst in maart 1976. In Londen werd twee weken later met 3-1 verloren, waarbij een goal van Van Leeuwen werd afgekeurd en de FC uit het toernooi verdween.

Dát seizoen 1975-1976 bleek de climax van alle jaren daarvoor; erna ging het met FC Den Haag bergafwaarts, eerst langzaam tussen de vier seizoenen 1976-1977 en 1979-1980, waarin de club nog redelijk presteerde. Het seizoen 1976-1977 was het laatste seizoen dat FC Den Haag meer goals scoorde (50) dan het tegen kreeg (42). In deze periode speelden onder meer Hans Galjé, Romeo Zondervan en André Wetzel voor het team. In de seizoenen 1980-1981 en 1981-1982 ging het onder trainer Martin van Vianen pijlsnel achteruit met de club. FC Den Haag eindigde respectievelijk als veertiende en zeventiende van de achttien eredivisieclubs met als zeer slechte doelcijfers respectievelijk (53-79, -26) en (29-82, -53), met als gevolg degradatie uit de eredivisie.

In het begin van het seizoen 1982-1983 voerde trainer Cor van der Hart een rigoureuze verjonging door, de gemiddelde leeftijd van de selectie daalde naar 20,0 jaar, iets wat door geen enkele andere club dat seizoen werd geëvenaard. FC Den Haag had in dat seizoen onder meer Guido Pen, Arie van der Zwan, Mark Wotte, Edwin Purvis, Alfons Groenendijk, Bram Rontberg, Ron de Roode en Karel Bouwens in de gelederen. In eerste divisie eindigde FC Den Haag als zesde, terwijl het twee seizoenen later, in 1984/85, vierde werd en nacompetitie ging spelen, waarin het niet als eerste van de vier clubs met een periodetitel eindigde. Na een sterke start met 2 zeges, werd vervolgens 4 maal verloren, en eindigde FC Den Haag als 3de in de nacompetitie. De club keerde terug in de eredivisie door in het daaropvolgende seizoen 1985-1986 ongeslagen kampioen te worden van de eerste divisie.

In 1986-1987 werd de finale van het KNVB bekertoernooi bereikt, waarin in Den Haag met 2-4 na verlenging werd verloren van Europa Cup II-winnaar Ajax. In het seizoen 1987-1988 degradeerde het team terug naar de eerste divisie, maar een seizoen later promoveerde het alweer terug naar het hoogste niveau, door als tweede te eindigen in de eerste divisie. In 1989-1990 werd de club nog tiende van de achttien clubs in de eredivisie, onder het trainersduo Co Adriaanse en René Notten. In het seizoen 1991-1992 degradeerde FC Den Haag echter, waarna elf seizoenen eerstedivisievoetbal volgden.

Verhuizing[bewerken | brontekst bewerken]

Na deze elf seizoenen keerde de club in 2003 terug op het hoogste niveau als kampioen van de eerste divisie. Na een slechte start van het seizoen stapte trainer Rinus Israël op en nam Lex Schoenmaker zijn taken als hoofdtrainer over. Mede door in de winterstop de nodige spelers aan te trekken wist de club zich rechtstreeks te handhaven in de eredivisie. Tegelijkertijd was de club druk bezig met het realiseren van een nieuw stadion, wat ervoor moest zorgen dat het een stabiele eredivisieclub zou worden. In het laatste seizoen dat werd gespeeld in het Zuiderpark was het doel duidelijk: handhaven. Onder leiding van Frans Adelaar, die in 2004 al was aangesteld als hoofdtrainer, bleven de resultaten echter uit. Schoenmaker maakte het seizoen af als hoofdtrainer van de club, maar dat mocht niet meer baten. De club degradeerde in 2006/07 en nam in mineur afscheid van het Zuiderpark in Den Haag-Zuid.

Wiljan Vloet werd aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer van de club. De verwachtingen waren van tevoren hooggespannen. ADO was dé kampioenskandidaat van dat seizoen tijdens zijn eerste jaar in het ADO Den Haag Stadion, in het Forepark nabij Leidschenveen, aan de (Noord)oost-zijde van Den Haag. Er werden zoveel mogelijk eredivisiewaardige spelers behouden, maar de ploeg kon de verwachting nimmer waarmaken in 2007/08. Het stadion zat vaak voor nog geen twintig procent vol en de club kampte met financiële problemen en dreigde failliet te gaan. Dankzij interventie van zakenman Mark van der Kallen werd de club gered en werd het seizoen afgesloten met een zesde plaats. In de nacompetitie steeg de ploeg boven zichzelf uit, versloeg het RKC Waalwijk, en promoveerde het na één seizoen in de eerste divisie weer naar de elite. In het seizoen 2008-2009 werd André Wetzel de nieuwe trainer en technisch directeur. De start was sensationeel, na twee wedstrijden is ADO Den Haag koploper in de eredivisie. Uiteindelijk moest de club weer strijden tegen degradatie, Wetzel liet enkele weken voor het einde van het seizoen zijn functie als trainer vallen en werd opgevolgd door Raymond Atteveld. Onder leiding van Atteveld verzamelde ADO in de laatste wedstrijden voldoende punten om zich rechtstreeks veilig te spelen. Een seizoen later werd Wetzel ontslagen als technisch directeur na een ruzie met de andere directieleden en ook Atteveld maakte het seizoen niet af. Onder leiding van interim hoofdtrainer Maurice Steijn bleef ADO Den Haag uiteindelijk in de eredivisie.

Europa in[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 2010-2011 werd John van den Brom aangesteld als trainer. Onder zijn leiding beleefde ADO Den Haag de beste eerste competitiehelft sinds 1972, met als hoogtepunten de dubbele overwinning op aartsrivaal Ajax en een zege bij PSV, de eerste overwinning voor ADO Den Haag op PSV in Eindhoven sinds 16 oktober 1971. Destijds eindigde PSV - FC Den Haag in 0-1.[6] Het goede spel sloeg aan in de Haagse regio, waardoor het stadion negen keer op rij werd uitverkocht, een unicum sinds de verhuizing. De club bereikte de play-offs die het winnend afsloot waardoor het zich plaatste voor de Europa League.

Na 23 jaar speelde ADO in het nieuwe seizoen 2011-2012 weer eens Europees voetbal. Steijn werd gepromoveerd tot hoofdtrainer nadat Van den Brom naar Vitesse was vertrokken. De club speelde wedstrijden tegen het Litouwse FK Tauras Tauragė en het Cypriotische Omonia Nicosia. Op het eiland in de Middellandse Zee verloor ADO met 3-0, terwijl ze thuis nog wisten te winnen met 1-0, maar dat was niet voldoende voor het bereiken van de volgende ronde. Door het vertrek van bepalende spelers als Dmitri Boelykin, František Kubík, Timothy Derijck en Wesley Verhoek eindigde de club maar net boven de degradatiezone op een vijftiende plaats.

Chinese investeerder[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 juni 2014 werd bekend dat het Chinese bedrijf United Vansen de nieuwe grootaandeelhouder van de club was geworden. Daarmee werd de club pas de tweede Nederlandse profvoetbalclub ooit met een buitenlandse eigenaar, na Vitesse. In een interview verklaarde United Vansen dat het zowel op financieel, organisatorisch als op sportief vlak fors wilde investeren.[7]

Daarop volgde een periode waarin ADO Den Haag herhaaldelijk moest melden dat de afgesproken betalingen weer waren uitgesteld en er twijfels ontstonden of de overname überhaupt wel door zou gaan.[8][9] In januari 2015 kreeg de club het geld toch binnen.[10] Het probleem met achterstallige betalingen bleef zich echter voordoen.[11] Volgens eigenaar Wang was dit echter veroorzaakt door "culturele misverstanden" en was er geen reden tot ongerustheid.[12] Een oplossing was er begin 2016 nog niet.[13] Liu Jian Hong stapte later op. Bij de aandeelhoudersvergadering werd duidelijk dat Hong geen deel meer uitmaakte van de raad van commissarissen van ADO Den Haag. Hij liet echter weten dat de club eerst zelf in de organisatie moest kijken om tekorten weg te werken. Verdere problemen met achterstallige betalingen leidden tot het vertrek van Martin Jol en Wim Deetman uit de Raad van Commissarissen[14][15] en een tijdelijke schorsing van Wang als voorzitter van de commissie. De gemeente Den Haag trok het 'prioriteitsaandeel' in, dat zij tot dan toe in de voetbalclub had gehad. In juni 2017 werd bekend dat eigenaar Wang definitief zou gaan vertrekken uit de RvC.[16]

De problemen met niet nagekomen betalingen en afspraken hadden ook hun effect op de prestaties van het elftal en de bestuurlijke stabiliteit van de club. Lange tijd wist de club de touwtjes aan elkaar te knopen, maar in het seizoen 2020-2021 barstte de bom. Algemeen directeur Mohammed Hamdi spande de club een kort geding aan tegen de Chinese eigenaar om een betaling van twee miljoen euro te forceren.[17] Zijn voorganger Mattijs Manders probeerde enkele jaren eerder, in 2016, al hetzelfde te realiseren. De rechtbank besloot in het voordeel van de club waardoor de eigenaar twee miljoen euro moest betalen.[18] De onrust op bestuurlijk niveau was ook zichtbaar op het veld. Martin Jol, die was aangesteld als technisch manager, haalde ervaren spelers als Daryl Janmaat, Gianni Zuiverloon, Marko Vejinović, John Goossens en Michiel Kramer om handhaving te bewerkstelligen. Door teleurstellende resultaten moest hoofdtrainer Aleksandar Ranković het veld ruimen en werd Ruud Brood aangesteld als zijn opvolger. Lange tijd bleef de ploeg afstevenen op directe degradatie naar de eerste divisie, maar goede resultaten tegen Feyenoord (3-2) en PEC Zwolle (1-0) bracht nieuwe hoop. Op de een-na-laatste speeldag werd er echter verloren van directe concurrent Willem II (4-1) waardoor de club, samen met VVV-Venlo degradeerde naar het tweede niveau.[19]

Ondertussen stapte algemeen directeur Hamdi op[20] en moest het interim bestuur van de club op zoek naar een nieuwe eigenaar[21], maar de Chinese eigenaar zat de club weer eens dwars.[22] Dit deed de club besluiten om een WHOA-procedure tegen de eigenaar te starten.[23] Hierdoor werd een Amerikaanse overname in de wacht gezet.[24] Eind mei 2021 leek er dan toch goed nieuws te komen, de Chinese eigenaar United Vansen maakte op 26 mei bekend de verkoop van de club bijna te hebben afgerond.[25][26] Een dag eerder werd al bekend dat het zou gaan om een groep Haagse investeerders rondom Martin Jol.[27]

Amerikaanse overname[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 februari 2022 werd bekend dat ADO Den Haag in Amerikaanse handen komt.[28]. De aandelen kwamen die dag in handen van Bolt ADO Den Haag Holding LLC.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Aantal Jaren
Nationaal
Nederlands landskampioenschap Winnaar 1942, 1943
KNVB Beker Winnaar 1968, 1975
Eerste divisie Kampioen 1957, 1986*, 2003
Promotie via Play offs 2x 1989, 2008
Regionaal
Zilveren Bal Winnaar 1936, 1938, 1953

Clubcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Supporters[bewerken | brontekst bewerken]

De supporters van FC Den Haag
Tifoactie bij Legia Warschau vs ADO Den Haag

De Haagse harde kern, de North Side, ook wel Midden Noord genoemd, zat op de lange zijde (Aad Mansveldtribune) van het Zuiderpark (het oude ADO stadion Zuiderpark). In de jaren tachtig waren er problemen met de Haagse harde kern. Door een aantal voorvallen zoals rellen, bommen en spreekkoren heeft de Haagse supportersschare een slechte naam bij de buitenwereld gekregen. In het seizoen 2004/2005 kreeg de club een boete voor spreekkoren. Bekend is het zogenaamd Haags Kwartiertje, een periode laat in de tweede helft van thuiswedstrijden waarin ADO Den Haag, opgezweept door een schreeuwend en zingend publiek, probeert terug te komen vanuit een achterstand of het winnende doelpunt te scoren bij een gelijke stand.

Vriendschapsbanden[bewerken | brontekst bewerken]

ADO-supporters hebben een sterke band met Swansea City (Wales), Legia Warschau (Polen), Club Brugge K.V. (België) en Juventus FC (Italië) bij elke wedstrijd van de genoemde clubs hangen vlaggen van ADO Den Haag.

Benefietwedstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 oktober 2010 proeft ADO Den Haag aan Europees voetbal in de Poolse hoofdstad Warschau. ADO Den Haag verloor die avond in Polen met 1-0 een benefietduel met Legia Warschau, waarmee de club een vriendschapsband heeft. De opbrengst van de wedstrijd zou gaan naar de zieke supporter Wojtek Wisiński.

De vriendschapsband tussen ADO Den Haag en Legia Warschau blijkt ook uit de fanshop van de Poolse club. Daar, tussen al het materiaal van Legia, kan men “gewoon” groengele sjaaltjes aanschaffen van ADO Den Haag. Rond het stadion van Legia Warschau drinken fans van beide clubs gezamenlijk een drankje en zingen ze uit volle borst zij aan zij.

Als Wojtek Wisiński bijna dertig jaar geleden geen reactie had gekregen op de brief die hij stuurde naar het weekblad Voetbal International, was dit allemaal niet gebeurd. De Pool, prominent lid van Sekcja Sympatykow, de fanatieke supportersschare van Legia, is in de jaren tachtig namelijk benieuwd naar die Haagse club daar voorbij het IJzeren Gordijn.

Wisinski, een legende onder de Legia-fans, lijdt aan sarcoïdose en moet een dure operatie ondergaan in Amerika. De supportersschare van Legia opperde het idee een benefietwedstrijd voor hem te organiseren. Spelers, begeleiding en bestuur van ADO, alles zal geregeld en betaald worden, door de Poolse fans welteverstaan. „Daar sta je eerst een beetje van te kijken, maar al snel hadden we in de gaten dat dit heel serieus was," vertelt directievoorzitter Dick Vierling. John van den Brom omarmde het initiatief onmiddellijk. „Een heel bijzonder uitje met een wedstrijd erbij. Dat het initiatief van de supporters komt, maakt de trip alleen maar unieker," zegt de trainer. Dit is meer dan voetbal. Een andere omgeving, ontspanning, cultuur opsnuiven. Dit verstevigt de band met de supporters, want we doen het bij ADO toch met z'n allen. En kijk eens hoeveel fans er zijn:' In de dagen voor de wedstrijd kleurt de binnenstad van Warschau groengeel. Naar schatting vijfhonderd ADO-fans hebben het vliegtuig naar Polen genomen.

Tenue[bewerken | brontekst bewerken]

De oorspronkelijk clubkleuren zijn groen, rood en wit. Door de jaren heen zijn er vele variaties geweest. In de jaren vijftig speelde ADO met witte broek en rood shirt waarop een smalle groene 'V' was aangebracht. Gedurende de jaren zestig droeg men een rood shirt met verticale groene baan. De broek daarbij was wit en de kousen vaak zwart.

Clublied[bewerken | brontekst bewerken]

Het lied O, o, Den Haag van Harrie Jekkers (Harry Klorkestein) is niet speciaal voor ADO Den Haag geschreven, maar is wel het lied dat vaak in het Cars Jeans Stadion te horen is. In het lied wordt aan ADO en enkele oud-spelers gerefereerd. Het refrein van dit nummer, voorzien van een beat, dient als goaltune voor de club.

Op 4 april 2007 werd het oude clublied van ADO door een ADO-koor bestaande uit een aantal bestuursleden, ledenraadsleden, leden van verdienste en leden ingezongen en op cd uitgebracht. Sindsdien is ook dit lied, genaamd 'ADO, zet in uw krachten', bij elke thuiswedstrijd in het stadion te horen.

In het seizoen 2010/11 was het Wesley Verhoek die de single 'Groen Geel Hart' van John Medley introduceerde bij de selectie van ADO Den Haag. In polonaise kwamen de spelers van ADO Den Haag zaterdag 05-02-2011 bij het Philips Stadion aan, en in polonaise liepen ze na de gewonnen wedstrijd tegen PSV (0-1) het stadion ook weer uit Volgens Verhoek had ADO de zege te danken aan deze cover van de Haagse volkszanger John Medley.

Mascotte[bewerken | brontekst bewerken]

Storky

De mascotte van ADO Den Haag heet Storky, het is een levensgrote ooievaar en zijn naam is afgeleid van de Engelse vertaling van ooievaar: ‘stork’. Storky is bij alle thuiswedstrijden aanwezig om de sfeer op een hoogtepunt te krijgen in het Cars Jeans-stadion. Tevens is Storky bij alle activiteiten aanwezig die betrekking hebben op de ADO-kidsclub, die de club in 2005 in het leven heeft geroepen. Sinds de oprichting van het ADO Den Haag vrouwenelftal is er ook een vrouwelijke mascotte, Stricky genaamd.

Stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zuiderpark-stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Noordtribune
Zuidtribune
Midden-Noord

ADO heeft het grootste deel van het bestaan in het Zuiderparkstadion gespeeld: van 1925 tot en met april 2007. Daarvoor zwierf de club door de stad en speelde onder andere op het Malieveld. Daar kwam verandering in toen de Haagse gemeenteraad in de jaren 1920 besloot tot het aanleggen van een groot stadspark aan de zuidrand van de stad. De aanleg startte in 1923 en liep door tot in 1956. Een stadion voor ADO, en twee extra speelvelden, werden op 18 oktober 1925 door de Haagse wethouder Pieter Droogleever Fortuyn feestelijk geopend. De karakteristieke houten hoofdtribune dateert uit 1928. Daarnaast was er een over de hele lengte van het veld gebouwde houten staantribune aan de overkant: de aanzet tot de later zogenoemde ‘Noordtribune’. In de jaren 1930 dreigde ADO het Zuiderpark te (moeten) verlaten omdat er onenigheid was over de huur van het stadion met de Stichting Zuidersportpark. De ruzie werd echter beslecht en ADO bleef Zuiderparkbewoner.

In de Tweede Wereldoorlog werd het Zuiderpark slecht onderhouden en de bomen in het park waren slachtoffer van de zucht naar brandhout door Hagenaars. Ook houten tribuneonderdelen werden gestolen en verdwenen in de kachel. Het stelen gebeurde vaak 's nachts. Na de bevrijding lag het verwaarloosde stadion er slecht bij en renovatie was onontbeerlijk. Er was echter geen geld bij de gemeente en tussen ADO en de gemeente was onenigheid over de (toekomstige) grootte van de accommodatie. ADO wilde groeien naar een stadion voor 20.000 tot 25.000 toeschouwers, waar de gemeente niet verder wilde gaan dan vijfduizend. ADO zwichtte voor het passief gemeentelijk beleid en besloot uiteindelijk de opstallen te kopen en te renoveren. Daartoe werd 90.000 gulden uitgetrokken en het resultaat was een goed bruikbaar stadion. Op 9 november 1949 werd het vernieuwde stadion geopend tijdens een wedstrijd tegen Feyenoord.

Ook in de jaren 1950 was de wens, ook ingegeven door de opkomst van het betaald voetbal, tot een groter stadion prominent aanwezig. Vooral toen ADO eredivisionist werd, realiseerde men zich dat een groter stadion meer mensen kon trekken en de inkomsten flink kon opschroeven. Vanaf 1957 werden aan de korte kanten van het veld (de ‘Zuiderpark-zijde’ en de ‘Moerwijk’-zijde - later West- en Oosttribune) degelijke staantribunes opgetrokken. De capaciteit van het stadion steeg daarmee tot 19.000. ADO financierde veel zelf en pas later schoot de gemeente Den Haag een substantieel bedrag voor. ADO’s grootste uitbreiding ontstond doordat de Noord-tribune in 1978 voorzien werd van een stalen, overdekte opbouw over de hele lengte van het veld. Deze zittribune - die later de naam ‘Aad Mansveld-tribune’ kreeg - vergrootte de capaciteit tot 28.500. Het stadion kreeg daarmee een Engelse uitstraling: oude houten hoofdtribune, twee lagere tribunes aan de korte veldzijdes en een grote, imposante nieuwbouw aan de andere kant.

Vanaf 1970 werd het speelveld door een hoog hekwerk van de tribunes gescheiden. Dit was nodig omdat het publiek zich meer en meer negatief ging roeren en het het veld op lopen van toeschouwers schering en inslag werd. De zogenaamde ‘tankgracht’ die vele stadions thans hebben, bestond nog niet. In 1977 voltooide men de overkapping van beide tribunes aan de korte kanten. Op 3 maart 1982 werd tijdens het eredivisieduel FC Den Haag-FC Utrecht (0-1) een bom op het veld gegooid. 3 April 1982 was voor de club een zeer trieste dag. Vermoedelijk uit onvrede met de sportieve prestaties (17de plaats in de eredivisie, 1 na laatste) staken vandalen de houten hoofdtribune in brand. Omdat deze van hout was, was ze door de brandweer niet te redden en restte een smeulende puinhoop. In dit weekend werd het eredivisieduel FC Den Haag-Haarlem (0-4) gespeeld. Pas in april 1986 kon een nieuwe betonnen hoofdtribune in gebruik worden genomen nadat voorzitter Dé Stoop en de gemeente zich daartoe - ook financieel - hadden ingezet. In de hoofdtribune vonden ook een restaurant, een biljartvereniging en een dartsclub onderdak. Dit hielp bij de exploitatie. In maart 1987 begonnen toeschouwers bij FC Den Haag - Ajax (0-2) prematuur met de sloop van het stadion door het werpen van stoeptegels van de Noord- naar de Zuidtribune en vice versa. De toenmalige Haagse burgemeester Ad Havermans verbood daarna voorlopig het gebruik van de Noordtribune en de stoeptegelgooiers veroorzaakten direct een financieel probleem voor de club. Niet alleen moesten metershoge hekken worden aangeschaft en geïnstalleerd maar ook de inkomstenderving doordat de toeschouwerscapaciteit drastisch werd beperkt belastte FC Den Haag sterk. In 1988 werden alle staanplaatsen op ‘Noord’ vervangen door zitplaatsen waardoor de stadioncapaciteit werd gehalveerd. In 1993 werd ‘Noord’ officieel omgedoopt tot ‘Aad Mansveld-tribune’ als eerbetoon aan de in 1991 overleden Haagse voetballegende.

Midden jaren 1990 werd nog eenmaal in het stadion geïnvesteerd. Onder het motto en gemeentelijk project ‘Voetbaltheater’ moest voetbal ook weer toegankelijk worden voor gezinnen met kinderen. Dit concept bestond uit publieksvriendelijke maatregelen: hekken verdwenen weer en speciale gezinsvakken werden ingericht. Het doek viel uiteindelijk om meerdere redenen voor het Zuiderpark Stadion. In positieve zin bleek een nieuw stadion een grote impuls voor de club te kunnen zijn en uitzicht te kunnen geven op een moderne bedrijfsvoering, goede publiekscontrole en sterke modernisering. In negatieve zin bleek een nieuw stadion op de emotionele locatie die het Zuiderpark voor ADO-fans is, wegens veiligheidsrisico's, financiering en onbereidwilligheid van de gemeente niet haalbaar. In 2007 ontstond weer brand in de nog niet zo oude hoofdtribune en sloopten toeschouwers op 23 april 2007 tijdens ADO's afscheidswedstrijd van het Zuiderpark-stadion vroegtijdig de inventaris. Deze laatste wedstrijd, tegen FC Groningen, zou niet worden uitgespeeld vanwege het meerdere malen bekogelen van de grensrechter met vuurwerk.

Cars Jeans Stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Het Cars Jeans Stadion.

In Leidschenveen in het Forepark, in de buurt van het Prins Clausplein, is op 28 juli 2007 het ADO Den Haag Stadion geopend. Het nieuwe stadion bevat 15.000 zitplaatsen, het kan worden uitgebreid tot 27.000 zitplaatsen. De bouwkosten bedroegen € 27.000.000. Het stadion is ontworpen door Zwarts & Jansma Architecten. Tijdens de wedstrijd ADO Den Haag tegen Sparta Rotterdam op 11 april 2009 werd het recordaantal toeschouwers behaald.[29] 14.993 toeschouwers zagen dat ADO Den Haag in de slotfase verloor van de Rotterdammers. Dit record werd 16 oktober 2010 geëvenaard tijdens de wedstrijd ADO - Excelsior waarin de Hagenezen wonnen met 2-1. Inmiddels speelde ADO in het seizoen 2010/2011, negen keer voor een uitverkocht stadion.

Tot juni 2010 heette het stadion het ADO Den Haag Stadion. Op 21 juni werd bekendgemaakt, dat het stadion de naam van de sponsor Kyocera zou krijgen. In de volksmond werd het stadion echter nog steeds het Aad Mansveld stadion genoemd. In 2017 werd Cars Jeans de nieuwe sponsor van ADO Den Haag en kreeg het stadion ook deze naam.

Op 23 september 2012 voor de wedstrijd ADO Den Haag - AFC Ajax werd tijdens de reünie de familietribune vernoemd naar clubicoon Lex Schoenmaker. De week ervoor was ter ere van Schoenmakers 65ste verjaardag de tribune al vergroot door het uitvak te verkleinen. Op 31 januari 2015, tijdens het 110-jarig jubileum, werd in het stadion het ADO Museum Den Haag geopend door burgemeester Jozias van Aartsen in aanwezigheid van onder meer de toenmalig algemeen directeur Maarten Fontein en Hui Wang, de baas van United Vansen.[30]

In het najaar van 2019 bood het stadion ook onderdak aan de Alkmaarse voetbalclub AZ, nadat op 10 augustus 2019 het dak van het AFAS Stadion - waar deze club normaal gesproken speelt - instortte tijdens een storm. AZ speelde hier daarom in deze periode alle thuiswedstrijden met uitzondering van de wedstrijd tegen Royal Antwerp op 22 augustus 2019 in de play-off van de Europa League die in De Grolsch Veste in Enschede werd gepeeld uit vrees voor supportersrellen.[31][32]

Als gevolg van de veranderagenda van de eredivisie - waartoe in 2018 werd besloten - werd het kunstgras in de zomer van 2020 uit het stadion verwijderd en vervangen door natuurgras.[33]

In augustus 2022 werd de naam van het stadion veranderd in Bingoal Stadion. Vernoemd naar de gelijknamige sponsor, een Belgische aanbieder van sportweddenschappen.

Sponsoren[bewerken | brontekst bewerken]

Shirtsponsor

 • 1982-1984 Daihatsu
 • 1984-1987 Hotelplan Vakanties
 • 1987-1989 Corsmit Direct Marketing
 • 1989-1991 Favoriet Huurplan/Lease-plus
 • 1991-1992 Doe Land Doe-het-zelfmarkt
 • 1993-1994 Hans Verkerk Keukens
 • 1994-1999 VHS
 • 1999-2000 Client Solutions
 • 2000-2002 Solidium
 • 2002-2005 JEB-koeriers - Hommerson Casino
 • 2005-2008 DSW
 • 2008-2011 Fit For Free
 • 2011-2012 Kyocera
 • 2012-2017 Basic Fit
 • 2018-2022 Cars Jeans
 • 2022-2025 Hommesron Casino

Kledingsponsor

Andere sponsors

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Eigenaar
Bolt ADO Den Haag Holding LLC Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Eigenaar 2015
Raad van Commissarissen
Frans van Steenis Vlag van Nederland Nederland Voorzitter 2020[34]
Mark Schenkels Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2020
Felix Wu Xue Song Vlag van China China Commissaris 2018
Ward Swart Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2018
Andrew Chew Wei Xin Vlag van China China Commissaris 2020
Directie
Edwin Reijntjes Vlag van Nederland Nederland Algemeen directeur
vacant Vlag van Nederland Nederland Technisch directeur
Jachin Wildemans Vlag van Nederland Nederland Financieel directeur 2020
Gert-Jan Bunt Vlag van Nederland Nederland Commercieel directeur 2020
Marcel van der Horst Vlag van Nederland Nederland Operationeel directeur 2020
Jeugdopleiding
Albert van der Dussen Vlag van Nederland Nederland Hoofd Jeugdopleiding 2020[35]
Vereniging HFC ADO Den Haag
Harm de Boer Vlag van Nederland Nederland Voorzitter 2019
Edwin Reijntjes Vlag van Nederland Nederland Vicevoorzitter 2019
Frans Leermakers Vlag van Nederland Nederland Secretaris 2019
Arjan Verburg Vlag van Nederland Nederland Secretaris
Rob Guffens Vlag van Nederland Nederland Penningmeester 2016

Laatste update: 30 september 2022 13:36

Eerste elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Naam Nationaliteit Contract Vorige club
Doelmannen
1 Hugo Wentges Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
23 Luuk Koopmans Vlag van Nederland Nederland 2023 Vlag van Nederland PSV
28 Kilian Nikiema Vlag van Burkina Faso Burkina Faso 2025 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
29 David van de Riet Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
Verdedigers
2 Tyrese Asante Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
3 Dirk Carlson Vlag van Luxemburg Luxemburg 2024 Vlag van Duitsland FC Erzgebirge Aue
4 Boy Kemper Aanvoerder Vlag van Nederland Nederland 2023 Vlag van Nederland Ajax
5 Denzel Hall Vlag van Nederland Nederland huur Vlag van Nederland Feyenoord
14 Silvinho Esajas Vlag van Nederland Nederland 2023 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
20 Gylermo Siereveld Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland NAC Breda
24 Amir Absalem Vlag van Nederland Nederland 2023 Vlag van Nederland Roda JC Kerkrade
25 Finn van Breemen Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
31 Nigel Owusu Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
33 Daryl Werker Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Roda JC Kerkrade
45 Guillem Rodríguez Vlag van Spanje Spanje 2023 Vlag van Marokko Moghreb Tétouan
Middenvelders
6 Dhoraso Moreo Klas Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland FC Den Bosch
8 Jordy Wehrmann Vlag van Nederland Nederland huur Vlag van Zwitserland FC Luzern
10 Max de Waal Vlag van Nederland Nederland huur Vlag van Nederland Ajax
15 Sacha Komljenović Vlag van Nederland Nederland 2023 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
17 Titouan Thomas Vlag van Frankrijk Frankrijk huur Vlag van Portugal Estoril
21 Gregor Breinburg Vlag van Aruba Aruba 2023 Vlag van Nederland De Graafschap
22 Nick Broekhuizen Vlag van Nederland Nederland 2023 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
Aanvallers
7 Xander Severina Vlag van Nederland Nederland 2022 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
9 Thomas Verheydt Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Almere City FC
11 Joël Zwarts Vlag van Nederland Nederland huur Vlag van Duitsland Jahn Regensburg
16 Marius van Mil Vlag van Nederland Nederland 2023 Vlag van Nederland Excelsior Maassluis
27 Rafael Struick Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Duitsland Eigen Jeugd
30 Malik Sellouki Vlag van Frankrijk Frankrijk 2024 Vlag van Slovenië NK Maribor
34 Amar Ćatić Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina 2023 Vlag van Nederland PSV
35 Ricardo Kishna Vlag van Nederland Nederland 2023 Vlag van Italië Lazio
42 Mario Bilate Vlag van Nederland Nederland 2023 Vlag van Nederland NAC Breda

Laatste update: 30 september 2022 19:43

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds Contract Vorige club
Technische Staf
Dick Advocaat Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer 2022 2023 Vlag van Nederland Feyenoord
Said Bakkati Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2022 2023 Vlag van de Verenigde Staten FC Cincinnati
John Metgod Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2022 Vlag van Saoedi-Arabië Al-Hazm Rass
Raymond Mulder Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer 2020 2022 Vlag van Nederland FC Eindhoven
Medische Staf
Jesús Olivares Vlag van Spanje Spanje Performance Coach 2022
Theodore Kastanidis Vlag van Griekenland Griekenland Performance Analist
John Nieuwenburg Vlag van Nederland Nederland Fysiektrainer Vlag van Nederland SVV Scheveningen
Edwin Coret Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Thom van der Spek Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Gino Zwirs Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Ton Goris Vlag van Nederland Nederland Masseur
Daan van der Pol Vlag van Nederland Nederland Teamarts
Analyse Staf
Jop Beuger Vlag van Nederland Nederland Videoanalist
Tom van Mierlo Vlag van Nederland Nederland Videoanalist
Overige Staf
Tim Oosterheert Vlag van Nederland Nederland Teammanager
Rob Ravestein Vlag van Nederland Nederland Materiaalman

Laatste update: 28 november 11:02

Overige elftallen[bewerken | brontekst bewerken]

Belofteploeg[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 2019-2020 speelden de beloften van ADO Den Haag één jaar in de derde divisie. Deze competitie werd vanwege de COVID-19-pandemie in maart 2020 geannuleerd. Het was al de bedoeling dat vanaf het seizoen 2020/2021 de belofte-elftallen zouden verdwijnen uit de derde divisie. Na één jaar deelname aan de voetbalpiramide keerde ADO terug naar de reserve-competitie, die voor O21-teams wordt georganiseerd.

Amateurs[bewerken | brontekst bewerken]

Toen op 1 juli 1996 de amateurclub ADO met FC Den Haag tot de Haaglandse Football Club ADO Den Haag (HFC ADO Den Haag) fuseerde bleef de amateurclub bestaan. De club speelt op sportcomplex De Aftrap. De club zakte van de Eerste klasse in het seizoen 1999/2000 terug naar de Vierde klasse in het seizoen 2003/04. In 2004 werd gestopt als echte amateurclub en werd de club omgevormd tot één elftal dat naast Jong ADO Den Haag dienstdoet voor talenten van de profclub om ervaring op te doen. In 2007 werd de Eerste klasse weer bereikt. Vanaf 2008 wordt het team gevormd door A-junioren, ADO onder 20. In het seizoen 2012-2013 komt ADO uit in de Eerste klasse onder leiding van Wilfred van Leeuwen.[36] In mei 2013 trok ADO het team terug uit de nacompetitie omdat er geen elftal gevormd kon worden. Hierdoor degradeerde de club verplicht naar de Tweede klasse.[37] In 2013 besloot het bestuur van ADO Den Haag dat een amateurteam niet zinvol meer was en dat de amateurtak na het seizoen 2012-2013 zou worden opgeheven.

Competitieresultaten amateurs 1977–2013[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1977 9e
  Vierde klasse C
 • 1978 2e
  Vierde klasse C
 • 1979 2e
  Vierde klasse A
 • 1980 1e
  Vierde klasse A
 • 1981 2e
  Derde klasse B
 • 1982 1e
  Derde klasse A
 • 1983 1e
  Tweede klasse A
 • 1984 3e
  Eerste klasse B
 • 1985 6e
  Eerste klasse B
 • 1986 10e
  Eerste klasse B
 • 1987 7e
  Eerste klasse B
 • 1988 10e
  Eerste klasse B
 • 1989 7e
  Eerste klasse B
 • 1990 9e
  Eerste klasse B
 • 1991 3e
  Tweede klasse A
 • 1992 2e
  Tweede klasse A
 • 1993 1e
  Eerste klasse B
 • 1994 2e
  Hoofdklasse A
 • 1995 6e
  Hoofdklasse A
 • 1996 14e
  Hoofdklasse A
 • 1997 11e
  Eerste klasse B
 • 1998 1e
  Tweede klasse C
 • 1999 9e
  Eerste klasse B
 • 2000 11e
  Eerste klasse B
 • 2001 12e
  Tweede klasse C
 • 2002 11e
  Derde klasse B
 • 2003 9e
  Vierde klasse E
 • 2004 1e
  Vierde klasse D
 • 2005 1e
  Derde klasse C
 • 2006 6e
  Tweede klasse C
 • 2007 5e
  Tweede klasse C
 • 2008 10e
  Eerste klasse B
 • 2009 6e
  Tweede klasse C
 • 2010 5e
  Tweede klasse C
 • 2011 2e
  Tweede klasse C
 • 2012 5e
  Eerste klasse B
 • 2013 11e
  Eerste klasse B

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ADO Den Haag (vrouwenvoetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vanaf het seizoen 2007/08 heeft ADO Den Haag een eigen vrouwenelftal. Het elftal komt uit in de Eredivisie voor vrouwen. Het vrouwenelftal van ADO Den Haag werd kampioen in 2012, en won de beker in 2012, 2013 en 2016. Het staat onder leiding van Sjaak Polak.

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie[bewerken | brontekst bewerken]

Competitieresultaten 1914–heden[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1914 1e
  Derde klasse C
 • 1915 3e
  Derde klasse
 • 1916 4e
  Derde klasse C
 • 1917 3e
  Derde klasse B
 • 1918 3e
  Derde klasse A
 • 1919 1e
  Derde klasse B
 • 1920 1e
  Tweede klasse C
 • 1921 6e
  Overgangsklasse
 • 1922 7e
  Overgangsklasse
 • 1923 10e
  Overgangsklasse
 • 1924 1e
  Tweede klasse A
 • 1925 1e
  Tweede klasse B
 • 1926 2e
  Tweede klasse B
 • 1927 1e
  Tweede klasse B
 • 1928 4e
  Eerste klasse
 • 1929 2e
  Eerste klasse
 • 1930 3e
  Eerste klasse
 • 1931 3e
  Eerste klasse
 • 1932 8e
  Eerste klasse
 • 1933 3e
  Eerste klasse
 • 1934 7e
  Eerste klasse
 • 1935 4e
  Eerste klasse
 • 1936 5e
  Eerste klasse
 • 1937 9e
  Eerste klasse
 • 1938 5e
  Eerste klasse
 • 1939 2e
  Eerste klasse
 • 1940 2e
  Eerste klasse
 • 1941 1e
  Eerste klasse
 • 1942 1e
  Eerste klasse
 • 1943 1e
  Eerste klasse
 • 1944 6e
  Eerste klasse
 • 1945
 • 1946 5e
  Eerste klasse
 • 1947 8e
  Eerste klasse
 • 1948 7e
  Eerste klasse
 • 1949 7e
  Eerste klasse
 • 1950 4e
  Eerste klasse
 • 1951 6e
  Eerste klasse C
 • 1952 10e
  Eerste klasse C
 • 1953 3e
  Eerste klasse D
 • 1954 8e
  Eerste klasse D
 • 1955 5e
  Eerste klasse (prof) B
 • 1956 12e
  Hoofdklasse (prof) A
 • 1957 1e
  Eerste divisie A
 • 1958 6e
  Eredivisie
 • 1959 13e
  Eredivisie
 • 1960 12e
  Eredivisie
 • 1961 11e
  Eredivisie
 • 1962 15e
  Eredivisie
 • 1963 10e
  Eredivisie
 • 1964 10e
  Eredivisie
 • 1965 3e
  Eredivisie
 • 1966 3e
  Eredivisie
 • 1967 4e
  Eredivisie
 • 1968 4e
  Eredivisie
 • 1969 6e
  Eredivisie
 • 1970 6e
  Eredivisie
 • 1971 3e
  Eredivisie
 • 1972 5e
  Eredivisie
 • 1973 5e
  Eredivisie
 • 1974 13e
  Eredivisie
 • 1975 10e
  Eredivisie
 • 1976 6e
  Eredivisie
 • 1977 10e
  Eredivisie
 • 1978 12e
  Eredivisie
 • 1979 7e
  Eredivisie
 • 1980 10e
  Eredivisie
 • 1981 14e
  Eredivisie
 • 1982 17e
  Eredivisie
 • 1983 6e
  Eerste divisie
 • 1984 7e
  Eerste divisie
 • 1985 4e
  Eerste divisie
 • 1986 1e
  Eerste divisie
 • 1987 14e
  Eredivisie
 • 1988 17e
  Eredivisie
 • 1989 2e
  Eerste divisie
 • 1990 10e
  Eredivisie
 • 1991 14e
  Eredivisie
 • 1992 16e
  Eredivisie
 • 1993 8e
  Eerste divisie
 • 1994 7e
  Eerste divisie
 • 1995 4e
  Eerste divisie
 • 1996 15e
  Eerste divisie
 • 1997 8e
  Eerste divisie
 • 1998 5e
  Eerste divisie
 • 1999 10e
  Eerste divisie
 • 2000 11e
  Eerste divisie
 • 2001 16e
  Eerste divisie
 • 2002 4e
  Eerste divisie
 • 2003 1e
  Eerste divisie
 • 2004 15e
  Eredivisie
 • 2005 14e
  Eredivisie
 • 2006 15e
  Eredivisie
 • 2007 18e
  Eredivisie
 • 2008 6e
  Eerste divisie
 • 2009 14e
  Eredivisie
 • 2010 15e
  Eredivisie
 • 2011 7e (5e)
  Eredivisie
 • 2012 15e
  Eredivisie
 • 2013 9e
  Eredivisie
 • 2014 9e
  Eredivisie
 • 2015 13e
  Eredivisie
 • 2016 11e
  Eredivisie
 • 2017 11e
  Eredivisie
 • 2018 7e
  Eredivisie
 • 2019 9e
  Eredivisie
 • 2020 17e
  Eredivisie
 • 2021 18e
  Eredivisie
 • 2022 4e
  Eerste divisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.
 • 1954 – 1971: ADO
 • 1971 – 1976: FC Den Haag-ADO
 • 1976 – 1992 en 1994 tot 1996: FC Den Haag
 • 1992 – 1994: ADO Den Haag
 • 1996 – heden: ADO Den Haag

Seizoensoverzichten 1954–heden[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten van ADO Den Haag sinds de toetreding in het betaald voetbal in 1954
Seizoen Competitie Kwalificatie KNVB Beker Bijzonderheid
Divisie GW W G V DV DT PNT POS
1954/55 Eerste klasse D 8 5 1 2 28 8 11 3e Geen bekertoernooi ADO treedt toe tot het betaald voetbal
De competitie werd na de fusie van de KNVB en de NBVB niet afgemaakt. Alle teams werden opnieuw ingedeeld.
Eerste klasse B 26 10 6 10 48 43 26 5e Hoofdklasse
1955/56 Hoofdklasse B 34 12 8 14 59 62 32 12e Eerste divisie Geen bekertoernooi
1956/57 Eerste divisie A 30 20 7 3 89 35 47 1e Kwartfinale
1957/58 Eredivisie 34 14 7 13 68 56 35 6e 4e ronde
1958/59 Eredivisie 34 9 10 15 63 84 28 13e Finalist
1959/60 Eredivisie 34 13 5 16 62 68 31 12e Geen bekertoernooi
1960/61 Eredivisie 34 15 2 17 69 78 32 11e 2e ronde
1961/62 Eredivisie 34 9 11 14 58 69 29 15e 2e ronde
1962/63 Eredivisie 30 9 10 11 41 36 28 10e Finalist
1963/64 Eredivisie 30 12 6 12 47 60 30 10e Finalist
1964/65 Eredivisie 30 13 7 10 37 32 33 3e International Football Cup 2e ronde
1965/66 Eredivisie 30 15 9 6 72 37 39 3e International Football Cup Finalist
1966/67 Eredivisie 34 18 10 6 70 40 46 4e 2e ronde
1967/68 Eredivisie 34 15 11 8 53 34 41 4e Europacup II
Intertoto Cup
Winnaar
1968/69 Eredivisie 34 12 13 9 45 37 37 4e 3e ronde
1969/70 Eredivisie 34 14 12 8 56 33 40 6e Intertoto Cup Kwartfinale
1970/71 Eredivisie 34 21 8 5 62 27 50 3e UEFA Cup Kwartfinale
1971/72 Eredivisie 34 17 10 7 59 33 44 5e Europacup II Finalist Naamsverandering naar FC Den Haag-ADO
1972/73 Eredivisie 34 15 10 9 44 39 40 5e Intertoto Cup Kwartfinale
1973/74 Eredivisie 34 8 10 16 29 53 26 13e 2e ronde
1974/75 Eredivisie 34 7 16 11 33 42 30 10e Europacup II Winnaar
1975/76 Eredivisie 34 15 7 12 65 51 37 6e 3e ronde
1976/77 Eredivisie 34 10 12 12 50 42 32 10e Halve finale Naamsverandering naar FC Den Haag
1977/78 Eredivisie 34 11 6 17 45 57 28 12e Zomer Cup 2e ronde
1978/79 Eredivisie 34 11 11 12 43 55 33 7e 3e ronde
1979/80 Eredivisie 34 11 9 14 38 43 31 10e Intertoto Cup Kwartfinale
1980/81 Eredivisie 34 12 3 19 53 79 27 14e 2e ronde
1981/82 Eredivisie 34 4 5 25 29 82 13 17e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
1982/83 Eerste divisie 30 11 10 9 60 44 32 6e 3e ronde
1983/84 Eerste divisie 32 15 5 12 49 39 35 7e 3e ronde
1984/85 Eerste divisie 34 16 13 5 62 40 45 4e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen De Graafschap (0–1 & 1–0), N.E.C. (1–3 & 2–3) en RKC (2–0 & 2–4)
1985/86 Eerste divisie 36 26 10 0 85 33 62 1e Rechtstreekse promotie Halve finale
1986/87 Eredivisie 34 8 12 14 46 64 28 15e Europacup II Finalist
1987/88 Eredivisie 34 7 8 19 50 72 22 17e Rechtstreekse degradatie
Intertoto Cup
3e ronde
1988/89 Eerste divisie 36 23 7 6 85 35 53 2e Rechtstreekse promotie Halve finale
1989/90 Eredivisie 34 13 7 14 58 63 33 10e 2e ronde
1990/91 Eredivisie 34 10 8 16 40 60 28 14e 3e ronde
1991/92 Eredivisie 34 6 10 18 28 63 22 16e Nacompetitie 3e ronde Degradatiewedstrijden tegen Go Ahead Eagles (0–3 & 0–1)
1992/93 Eerste divisie 34 15 8 11 65 61 38 8e 3e ronde Naamsverandering naar ADO Den Haag
1993/94 Eerste divisie 34 14 10 10 62 56 38 7e Nacompetitie Kwartfinale Promotiewedstrijden tegen AZ (1–0 & 0–4), RKC (2–1 & 0–5) en Telstar (2–1 & 0–1)
1994/95 Eerste divisie 34 16 8 10 71 52 40 4e Nacompetitie Achtste finale Naamsverandering naar FC Den Haag
Promotiewedstrijden tegen De Graafschap (1–0 & 1–3), Heracles '74 (5–1 & 1–2) en MVV (2–0 & 1–0)
1995/96 Eerste divisie 34 8 7 19 39 60 31 15e Achtste finale
1996/97 Eerste divisie 34 14 10 10 48 48 52 8e Nacompetitie 1e ronde Naamsverandering naar ADO Den Haag
Promotiewedstrijden tegen Emmen (0–1 & 1–1), RKC Waalwijk (1–2 & 0–4) en FC Zwolle (0–2 & 1–1)
1997/98 Eerste divisie 34 17 7 10 69 43 58 5e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen Eindhoven (0–0 & 2–2), Emmen (2–2 & 1–1) en RKC Waalwijk (0–3 & 0–0)
1998/99 Eerste divisie 34 12 9 13 52 52 45 10e 2e ronde
1999/00 Eerste divisie 34 12 6 16 37 52 42 11e 2e ronde
2000/01 Eerste divisie 34 9 9 16 51 71 36 16e 1e ronde
2001/02 Eerste divisie 34 18 9 7 53 36 63 4e Nacompetitie 1e ronde Promotiewedstrijden tegen Excelsior (1–2 & 1–1), Sparta Rotterdam (3–3 & 3–1) en FC Volendam (1–2 & 4–0)
2002/03 Eerste divisie 34 26 5 3 85 48 83 1e Rechtstreekse promotie Achtste finale
2003/04 Eredivisie 34 9 7 18 36 61 34 15e 2e ronde
2004/05 Eredivisie 34 10 6 18 44 59 36 14e Kwartfinale
2005/06 Eredivisie 34 10 5 19 36 62 35 15e 3e ronde
2006/07 Eredivisie 34 3 8 23 40 72 17 18e Rechtstreekse degradatie 3e ronde
2007/08 Eerste divisie 34 16 10 12 58 50 58 6e Play-offs om promotie 3e ronde Promotiewedstrijden tegen Go Ahead Eagles (1–1 en 3–0), VVV-Venlo (1–0, 0–1 en 2–0) en RKC Waalwijk (1–1, 2–2 en 2–1)
2008/09 Eredivisie 34 8 8 18 41 58 32 14e 4e ronde
2009/10 Eredivisie 34 7 9 18 38 59 30 15e 2e ronde
2010/11 Eredivisie 34 16 6 12 63 55 54 5e Play-offs Euroea League
UEFA Europa League
4e ronde Play-offwedstrijden tegen Roda JC Kerkrade (4–2 en 2–1) en FC Groningen (5–1 en 1–5 (w.n.s.))
2011/12 Eredivisie 34 8 8 18 42 78 32 15e 3e ronde
2012/13 Eredivisie 34 9 13 12 49 63 40 9e 3e ronde
2013/14 Eredivisie 34 12 7 15 45 64 43 9e 3e ronde
2014/15 Eredivisie 34 9 10 15 44 54 37 13e 2e ronde
2015/16 Eredivisie 34 10 13 11 48 49 43 11e 2e ronde
2016/17 Eredivisie 34 11 5 18 37 59 38 11e Achtste finale
2017/18 Eredivisie 34 13 8 13 45 53 47 7e Play-offs Euroea League 1e ronde Play-offwedstrijden tegen Vitesse (2–5 en 1–2)
2018/19 Eredivisie 34 12 9 13 58 63 45 9e 2e ronde
2019/20 Eredivisie 26 4 7 15 25 54 19 17e 1e ronde Door de coronacrisis is competitie niet afgemaakt. De tussenstand na 26 speelrondes werd de eindstand[38]
2020/21 Eredivisie 34 4 10 20 29 76 22 18e Rechtstreekse degradatie Achtste finale
2021/22 Eerste divisie 38 21 12 5 76 53 67[39] 4e Play-offs om promotie Achtste finale Promotiewedstrijden tegen NAC Breda (2–1 & 2–1), FC Eindhoven (2–1 & 2–1) en Excelsior (1–1 & 4–4 (v.n.s.))

Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van Europese wedstrijden van ADO Den Haag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

ADO Den Haag speelt sinds 1965 in diverse Europese competities:

2011/12
1968/69, 1972/73, 1975/76, 1987/88
1971/72
1968, 1970, 1973, 1980, 1988
1965/66, 1966/67

Records[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van records en statistieken van ADO Den Haag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bekende en prominente (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van spelers van ADO Den Haag (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van trainers van Den Haag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van voorzitters van ADO Den Haag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie ADO Den Haag van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.