Bram Appel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bram Appel
Bram Appel 1963.jpg
Persoonlijke informatie
Volledige naam Abraham Leonardus Appel
Geboortedatum 30 oktober 1921
Geboorteplaats Rotterdam, Nederland
Overlijdensdatum 31 oktober 1997
Overlijdensplaats Geleen, Nederland
Positie Aanvaller
Jeugd
Blauw Zwart, SVT, Archipel
Interlands
1948–1957 Vlag van Nederland Nederland 12 (10)
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Abraham Leonardus (Bram) Appel (Rotterdam, 30 oktober 1921Geleen, 31 oktober 1997) was een Nederlands voetballer.

Hij speelde in Nederland onder andere voor Fortuna '54, Blauw Zwart en ADO Den Haag. In 1942 werd hij in Duitsland tewerkgesteld. De fabriek in Berlijn waar hij werkte werd een jaar later gebombardeerd en Appel ontsnapte ternauwernood aan de dood.

Tijdens de oorlog al kwam hij uit voor Hertha BSC. Ook speelde hij voor een officieus Nederlands Elftal, bestaande uit Nederlandse dwangarbeiders. Tot woede van de Duitse autoriteiten weigerde hij voor aanvang van een wedstrijd de Hitlergroet te brengen.

Na de bevrijding werd Appel door Karel Lotsy geschorst. Door zijn conflict met Lotsy speelde hij slechts twaalf interlands. In 1948 nam hij als lid van het Nederlands elftal deel aan de Olympische Spelen in Londen waar het in de eerste ronde met 4-3 door Groot-Brittannië werd uitgeschakeld.

In 1949 vertrok hij naar Frankrijk en werd bij Stade de Reims een uiterst belangrijke profvoetballer: in 1950 de eerste Nederlander in de finale en winnaar van de Coupe de France, in 1953 Frans landskampioen en winnaar van de Coupe Latine. Voor de club uit de Champagne maakte deze uitstekende goalgetter in 154 Division 1-wedstrijden in totaal 96 doelpunten.

Samen met Theo Timmermans nam hij in 1953 het initiatief voor de watersnoodwedstrijd, die de opmaat was voor de komst van betaald voetbal in Nederland. Appel speelde zelf nog als prof voor Fortuna '54. Vanaf 1960 werkte hij als trainer; met PSV haalde hij ook als coach de landstitel.

Daarna verliet hij de voetbalwereld en werd handelaar in onroerend goed. De laatste jaren leidde Appel een teruggetrokken bestaan in Geleen.

Zie ook[bewerken]

Voorganger:
Franz Binder
Trainer van PSV
1962-1967
Opvolger:
Milan Nikolic