Doelverdediger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Doelman)
Doelman bij het ijshockey

Een doelverdedig(st)er, keep(st)er, goalie (beide van het Engelse goalkeeper), doelwachter, doelman of -vrouw is een speler van een sportploeg die moet voorkomen dat de tegenstander een punt scoort. De doelman vormt de laatste linie in de verdediging van het doel. Een ploeg heeft maximaal één doelman in het veld staan.

Bij de meeste sporten gelden voor de doelman andere regels dan voor de overige spelers. Vaak geldt er voor de keeper geen of een lichtere restrictie op het spelen van de bal met het lichaam. Zo mag bijvoorbeeld in het voetbal de doelverdediger de bal met de hand spelen in het eigen strafschopgebied, een hockeykeeper mag binnen zijn cirkel de bal met het hele lichaam spelen en in het waterpolo mag een goalie de bal met twee handen tegelijk spelen.

Een doelverdediger draagt in alle gevallen een duidelijk van de rest van het team afwijkend tenue, om hen voor spelers en scheidsrechter(s) makkelijk herkenbaar te maken. Ook heeft een doelverdediger vaak extra bescherming in de vorm van handschoenen en/of lichaamsprotectors; dit laatste in verband met de veiligheid, aangezien bij sommige sporten de bal zeer hard op het doel afgevuurd kan worden.

Sporten[bewerken | brontekst bewerken]

Een doelman is onder andere bekend binnen de volgende sporten:

Zie de categorie Goalkeepers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.