UEFA Europa Conference League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
UEFA Europa Conference League
UEFA Europa Conference League logo.svg
Regio Europa
Bond UEFA
Opgericht 2021/22 als Europa Conference League
Systeem Groepwedstrijden + knock-out
Aantal teams 32 + 8 (hoofdtoernooi)
Portaal  Portaalicoon   Sport
Voetbal

De UEFA Europa Conference League (UECL) is een nieuwe Europese voetbalbekercompetitie die in het seizoen 2021/22 van start zal gaan. Het bekertoernooi zal jaarlijks door de UEFA worden georganiseerd. Na de UEFA Champions League en de UEFA Europa League is de UEFA Europa Conference League de belangrijkste clubcompetitie in Europa.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee voor een nieuw, derde voetbaltoernooi in Europa bestaat al sinds 2015. Op 2 december 2018 werd door de UEFA gecommuniceerd dat de nieuwe competitie er daadwerkelijk zou komen. Tijdens de voorbereidingen werd gesproken over de naam Europa League 2 of UEL2.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

In de Europa Conference League wordt gespeeld volgens hetzelfde systeem als in de UEFA Champions League. Voor de kwalificatie betekent dit dat gekwalificeerde clubs worden onderverdeeld in een groep van kampioenen en van niet-kampioenen. Na drie voorrondes wordt er nog een play-offronde gehouden voordat de groepsfase begint.

Met de groepsfase start het hoofdtoernooi, waarin de ploegen in één groep een thuis- en uitwedstrijd spelen tegen de andere drie ploegen in de groep. Het toernooi zal bestaan uit acht groepen met elk vier teams. Daarna zal elke volgende ronde een knock-outronde zijn met eveneens een thuis- en uitwedstrijd. Alleen de finale bestaat uit één wedstrijd die op neutraal terrein wordt gespeeld. Doordat het stadion waar de finale plaatsvindt lang van tevoren wordt gekozen, kan het voorkomen dat het stadion ook de thuisbasis is van een van de twee finalisten. Dit staat los van wie voor de finale als uitspelend team en als thuisspelend team wordt aangewezen. In totaal worden er 141 wedstrijden gespeeld verspreid over 15 weken. De winnaar van de UEFA Europa Conference League krijgt een startbewijs voor het daarop volgende seizoen van de UEFA Europa League.

Welke clubs aan het toernooi deelnemen en op welk moment ze instromen, wordt bepaald door de positie van de landen op de UEFA-competitiecoëfficiëntenranglijst.

  • Landen op de rangen 1 tot en met 5 krijgen één startplaats
  • Landen op de rangen 6 tot en met 15 krijgen twee startplaatsen
  • Landen op de rangen 16 tot en met 50 krijgen drie startplaatsen
  • Landen op de rangen 51 tot en met 55 krijgen twee startplaatsen

In Liechtenstein wordt geen voetbalcompetitie gehouden, maar alleen een nationaal bekertoernooi. De winnaar van de Liechtensteinse voetbalbeker kwalificeert zich voor de eerste voorronde van de Europa Conference League. Voorheen kwalificeerde de winnaar zich voor de eerste voorronde van de UEFA Europa League.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie UEFA Europa Conference League van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.