RTV Rijnmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RTV Rijnmond
RTVRijnmond2017.jpg
Land Vlag van Nederland Nederland
Regio Rijnmond, Zuid-Holland
Uitzendgroep RTV Rijnmond
Startdatum 21 december 1983
Omroepsoort Regionale publieke omroep
Genre Regionaal nieuws, sport, info en cultuur
Adres RTV Rijnmond
Lloydstraat 23
3000 BM Rotterdam
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Beluister

(info)

RTV Rijnmond is een Nederlandse omroeporganisatie voor radio en televisie voor de regio Rijnmond, in de provincie Zuid-Holland. Het omroepgebouw is gevestigd in het Rotterdamse Lloydkwartier.

Sinds 1 januari 2000 is RTV Rijnmond één publieke omroep. Dit betekent dat de omroep gefinancierd wordt door de provinciale overheid (Zuid-Holland). Radio en TV Rijnmond mogen daarnaast een deel van hun zendtijd gebruiken voor reclame, waarvan de inkomsten direct ten goede moeten komen aan de programma's.

Radio[bewerken]

Radio Rijnmond begon op 21 december 1983 met uitzenden. Dit station maakt als enige regionale radiostation in Nederland volkomen eigen nieuwsuitzendingen. De uitzendfrequentie van Radio Rijnmond is 93,4 FM en is 24 uur per dag te beluisteren. Daarnaast is het station te ontvangen via DAB+, DVB-T en de plaatselijke kabelnetten in het uitzendgebied.

Radio Rijnmond heeft een horizontale programmering.

De zender is de calamiteitenzender van de Rijnmond-regio. Dit betekent dat de overheid onmiddellijk toegang kan krijgen tot de zender bij een ramp in de regio, om de bewoners informatie en aanwijzingen te geven. Dat kan bijvoorbeeld het advies zijn om ramen en deuren te sluiten, en te blijven luisteren naar Radio Rijnmond. Daarnaast blijft ook in zo'n geval de redactie onafhankelijk informatie verschaffen.

Vaste programma's op deze zender zijn "Wakker@rijnmond.nl", Rijnmond Nu (actualiteitenprogramma's), "Dwars door Rijnmond", "Live uit Lloyd", "Muziek voor Volwassenen", "Wakkere Honden" en Rijnmond Sport.

Presentatoren zijn onder meer: Ruud de Boer, Marcia Tap, Reint-Jan Potze, Johan Derksen, Frank Vijg en Wim Kerkhof.

Televisie[bewerken]

TV Rijnmond is voortgekomen uit het in 1989 gestarte Stads TV Rotterdam. Deze zender is in 1997 opgegaan in de publiekprivate organisatie TV Rijnmond. Dit betekent dat TV Rijnmond een publieke zendmachtiging had en private bedrijven voor de financiële middelen zorgden. In het jaar 2000 werd TV Rijnmond een volledig publiek station.

Er wordt dagelijks een uur tv gemaakt. Enkele programma's die worden uitgezonden zijn: 7 minuten, Bureau Rijnmond, De Zoekmachine, FC Rijnmond, Knooppunt Holland, Onze man op zuid & Politiek 010. Bureau Rijnmond is een wekelijks opsporingsprogramma waarbij bewakingsbeelden en reconstructies van misdrijven worden getoond. In het programma Knooppunt Holland gaat Johan Overdevest samen met een BN'er een route fietsen door de provincie. Presentatoren zijn o.a. Ed Aldus (weerbericht), Suzanne Mulder (Bureau Rijnmond), Bart Nolles (FC Rijnmond) en Johan Overdevest.

Rijnmond Nieuws[bewerken]

Sinds 31 juli 2017 worden er geen nieuwsuitzendingen met een presentator gemaakt. RTV Rijnmond heeft dit helemaal geautomatiseerd. Zo kan er op elk moment een nieuwsbericht op tv worden getoond. Er zijn wel verslaggevers op locatie te zien zoals Sjoerd van Oortmerssen en Laurence van Ham.

Externe links[bewerken]