Rijnmond (omroep)

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf RTV Rijnmond)
Rijnmond
Logo
Land Vlag van Nederland Nederland
Regio Rijnmond, Zuid-Holland
Uitzendgroep Rijnmond
Sleutelfiguren Bert Klaver
Programmadirecteur Ruud van Os
Startdatum 21 december 1983
Omroepsoort regionale publieke omroep
Genre Regionaal nieuws, sport, info en cultuur
Adres Lloydstraat 23, Rotterdam
Ontvangst
Online Live TV
Live Radio
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Rijnmond is een Nederlandse publieke media-instelling voor radio, televisie en internet voor de regio Rijnmond, in de provincie Zuid-Holland. De media-instelling is gevestigd in het Rotterdamse Lloydkwartier.

Sinds 1 januari 2000 is Rijnmond dé regionale publieke media-instelling in de zin van de Mediawet 2008, in het zuidwestelijk deel van de provincie. Dit betekent dat de omroep gefinancierd wordt door de provinciale overheid (Zuid-Holland). De overheidsbijdrage voor de instelling wordt jaarlijks door het Commissariaat voor de Media vastgesteld. Radio en TV Rijnmond mogen daarnaast een deel van hun zendtijd gebruiken voor reclame. De inkomsten hiervan mogen uitsluitend worden aangewend ter vervulling van de publieke media-opdracht. "Dienstbaar zijn aan het maken van winst door derden" is de regionale publieke media-instelling volgens de Mediawet 2008 (art. 2.141 lid 1) dan ook niet toegestaan. Sinds 2 september 2019 heeft de omroep een nieuwe uitstraling, waarbij afscheid is genomen van de naam RTV Rijnmond.[1][2]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de zendapparatuur al vanaf november 1983 werd getest, startte Radio Rijnmond officieel op 21 december 1983. Vanaf dat moment en tot op de dag van vandaag wordt de zender formeel geëxploiteerd door de stichting Regionale Omroep Rotterdam-Rijnmond. De zender maakte toen als enig regionaal radiostation in Nederland volkomen eigen nieuwsuitzendingen, waar de destijds al bestaande regionale omroepen (bijv. Radio Oost of, in Limburg de ROZ) de landelijke ANP-nieuwsberichten van het toenmalige Hilversum 1 of Hilversum 3 overnamen. De uitzendfrequentie van Radio Rijnmond is vanaf 1983 onafgebroken 93,4 MHz FM (zenderlocatie Rotterdam-Waalhaven) en is 24 uur per dag te beluisteren. Wél heeft KPN Broadcast Services op een zeker moment de zendantenne op de mast hoger boven het aardoppervlak geplaatst. Daarnaast is het station tegenwoordig te ontvangen via DAB+, DVB-T en de plaatselijke kabelnetwerken (deels DVB-c), binnen en buiten het formele adherentiegebied.

Radio Rijnmond heeft een horizontale programmering.

De zender is de calamiteitenzender van de Rijnmond-regio. Dit betekent dat overheidsautoriteiten zendtijd kunnen claimen, in het openbaar belang. Zulks als zich een ramp in de regio voordoet, om aldus de inwoners informatie en aanwijzingen te geven. Dat kan bijvoorbeeld het advies zijn om ramen en deuren te sluiten, en te blijven luisteren naar Radio Rijnmond. Daarnaast blijft ook in zo'n geval de redactie onafhankelijk informatie verschaffen, ook zodra dit politieke bestuurders of de politie niet welgevallig is.

Vaste programma's op deze zender zijn "Wakker@rijnmond.nl", Rijnmond Nu (actualiteitenprogramma's), "Dwars door Rijnmond", "Muziek voor Volwassenen" en Rijnmond Sport.

Presentatoren zijn onder meer: Herman Vriend, Erik Lemmers, Ruud de Boer, Reint-Jan Potze, Chris Vemer, Olivier de Neve en Roland Vonk.

Programmering

Ma-vr:

  • 06:00-10:00 Ronald van Oudheusden
  • 10:00-13:00 Erik Lemmers
  • 13:00-16:00 Ruud de Boer
  • 16:00-19:00 Reint-Jan Potze
  • ’s Avonds is er soms Rijnmond Sport. Hangt ervan af, of er voetbal is.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

TV Rijnmond is voortgekomen uit het in 1989 gestarte Stads TV Rotterdam. Deze zender is in 1997 opgegaan in de publiekprivate organisatie TV Rijnmond. Dit betekent dat TV Rijnmond een publieke zendmachtiging had en private bedrijven voor de financiële middelen zorgden. In het jaar 2000 werd TV Rijnmond een volledig publiek station.

Rijnmond is bij Ziggo te zien op kanaal 30, bij Digitenne op 22, bij KPN op kanaal 513, 107 bij Canal Digitaal, 73 bij Caiway en op 911 bij T-Mobile. Tevens is de zender online te streamen via Rijnmond.nl

Er wordt dagelijks een uur live tv gemaakt. Enkele programma's die worden uitgezonden zijn: Rijnmond Vandaag, 7 minuten, Bureau Rijnmond, FC Rijnmond, Ed Ziet Ze Vliegen, Sanders Gerse Gasten en Knooppunt Holland. Bureau Rijnmond is een wekelijks opsporingsprogramma waarbij bewakingsbeelden en reconstructies van misdrijven worden getoond. In het programma Sanders Gerse Gasten rijdt Sander de Kramer met een bekende Rijnmonder in een gepimpte SEAT Marbella door de regio. Presentatoren zijn o.a. Ed Aldus (weerbericht), Suzanne Mulder (Bureau Rijnmond), Bart Nolles (FC Rijnmond), Dennis van Eersel, Dennis Kranenburg, Jan-Roelof Visscher en Tahmina Akefi.

Rijnmond Vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

Op werkdagen presenteren Tahmina Akefi, Ruud de Boer, Olivier de Neve of Jan-Roelof Visscher[3]het actualiteitenprogramma ‘Rijnmond Vandaag’. Het weekoverzicht wordt gepresenteerd door Wendy Hoogendijk. Verslaggevers op locatie zijn o.a. Suzanne Mulder, Maurice Laparlière, Tenny Tenzer, Jacco van Giessen, Marcia Tap, Esther Schalkwijk, Jelle Gunneweg en Marion Keete.

Logo's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]