Animal Planet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo

Animal Planet, gelanceerd in 1996, is een kabel- en satelliettelevisienetwerk. Eigenaar is Discovery Communications, Inc. (moederbedrijf van Discovery Channel, TLC, Discovery Science, Discovery World en Investigation Discovery). Tot 2011 bezat BBC Worldwide een aandeel van 50% in Animal Planet en heeft zijn aandeel verkocht.[1] De omroep is gericht op het maken van programma's die de relatie tussen mens en dier belichten.

De zender is verkrijgbaar in de Verenigde Staten en meer dan 70 andere landen over de hele wereld. In een aantal landen, waaronder Canada en India, is een speciale versie van Animal Planet te zien, met programma's bestemd voor deze landen. Per 4 juli 2011 deelt Animal Planet Nederland de zendtijd met TLC Nederland. In de ochtend en de middag is Animal Planet te zien. De avond en de nacht wordt het deelkanaal ingezet voor de verspreiding van vrouwenzender TLC. In Nederland is alleen Animal Planet HD nog een 24uurs zender. In België wordt de SD variant van Animal Planet wel dag en nacht uitgezonden, behalve bij TV Vlaanderen waar de zender 's avonds en 's nachts op zwart gaat. TV Vlaanderen gebruikt namelijk de satellietaanvoer van CanalDigitaal. TLC Nederland is echter niet in het bezit van de uitzendrechten voor België.[2] Bij Telenet Digital TV moet wel bijbetaald worden om Animal Planet te kunnen zien.[3]

Eind 2005 werd een aquarium geopend in The National Aquarium (Baltimore), genaamd Animal Planet Australia: Wild Extreme. Deze naam staat symbool voor de samenwerking tussen de twee bedrijven. The National Aquarium zal programma's uitzenden bij haar aquaria van Animal Planet. Animal Planet mag films maken van de dieren in het aquarium.

Programma's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Lijst van programma's van Animal Planet voor een volledig overzicht.

Er zijn veel verschillende programma's uitgezonden in de loop der jaren. Al deze programma's draaien natuurlijk om dieren, maar verschillen veel van elkaar. Zo is er de serie Animal Cops, die de dierenpolitie in verschillende steden en landen volgt, waaronder Detroit, Houston, Phoenix, San Fransisco en Zuid-Afrika. Vele andere bekende series zijn Meerkat Manor, The Crocodile Hunter (gepresenteerd door Steve Irwin) en Monkey Business.

Referenties[bewerken]

  1. BBC verkoopt aandeel in Animal Planet
  2. Nieuwe vrouwenzender TLC niet bij TV Vlaanderen
  3. Zenderaanbod Telnet Digital TV