Naar inhoud springen

Natuurfilm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Natuurdocumentaire)
Natuurfilm
Afbeelding gewenst
Alternatieve term Natuurdocumentaire
Subgenres Natuurdocumentaire
Kenmerkende personen David Attenborough, Jacques Cousteau, Bert Haanstra
Gerelateerd Documentaire
Categorie met een overzicht van films
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Een natuurfilm is een speelfilm of documentaire, waarin een of meer delen van de natuur, in de zin van "al wat leeft, met uitzondering van de mens", op een of andere manier centraal staat.

In de praktijk is de natuurdocumentaire het meest treffende voorbeeld. Dieren en planten in hun natuurlijke omgeving worden hierin bestudeerd. De films van David Attenborough, Bert Haanstra, Jacques Cousteau en de natuurdocumentaires van Walt Disney zijn de bekendste films in dit genre.

Animatiefilms zoals Bambi, Watership Down en De Leeuwenkoning spelen zich ook in de natuur af.

De mens in natuurfilms

[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste natuurfilms focussen zich op dieren als protagonisten. Bossen, oerwouden, oceanen, savannes, bergen, toendra's, grasvelden, ijsvlaktes, ... vormen meestal het decor. De mens is meestal slechts een toerist in de omgeving, of zelfs de vijand die de natuur komt verwoesten. Toch kan een natuurfilm zich ook focussen op mensen die in deze natuurlijke omgeving wonen.

In 2003 vond het eerste Nederlandse Natuurfilm Festival plaats onder de naam "Grasduinen Natuurfilm Festival". Het aanbod hier bestond voor een aanzienlijk deel uit natuurdocumentaires. Vanaf 2015 wordt in Rotterdam jaarlijks het "Wildlife Film Festival Rotterdam" gehouden. Destijds een vierdaags festival met 50 nationale en internationale natuurfilms. Per 2019 is het uitgegroeid naar een vijfdaags festival met zo'n 90 films.