Omroep Zeeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Omroep Zeeland
Logo
Land Vlag van Nederland Nederland
Regio Zeeland
Uitzendgroep Stichting omroep Zeeland
Programmadirecteur Mick Ackermans
Startdatum 13 juli 1988
Omroepsoort Provinciale publieke omroep
Genre Informatie, amusement
Motto of slagzin De omroep van Zeeland
Adres Omroep Zeeland
Kanaalstraat 64
4388 BP Oost-Souburg
Ontvangst
Kabel Vlag van Nederland DELTA
Vlag van Nederland UPC
IPTV Vlag van Nederland KPN Interactieve TV
Online Live TV
Live Radio
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie
De studio van omroep Zeeland in Oost-Souburg

Omroep Zeeland is de publieke regionale omroep en rampenzender[1] in de provincie Zeeland. Er zijn vijf media: radio, televisie, teletekst, tekst-tv en internet. De ruim 100 medewerkers van Omroep Zeeland werken in principe voor al deze media.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Stichting Omroep Zeeland, opgericht op 13 juli 1988, is op 1 januari 1990 als een van de laatste regionale publieke omroepen gestart met radio-uitzendingen vanuit de studio in Oost-Souburg.[2] Later zijn de activiteiten uitgebreid met internet in 1996, uitzendingen op televisie, teletekst en teksttv op 1 oktober 1997 en recentelijk ook via Facebook, Twitter (tegenwoordig X) en een eigen mobiele website.

Directeur-hoofdredacteur vanaf de oprichting in 1989 was Flip Feij. In 2007 is hij opgevolgd door Monique Schoonen (directeur). Zij wordt sinds september 2008 bijgestaan door Edwin de Kort (hoofdredacteur). Omroep Zeeland heeft in korte tijd een plaats verworven in de Zeeuwse samenleving en is voor veel Zeeuwen de belangrijkste bron voor nieuws uit de regio. Omroep Zeeland is een sterk merk met een naamsbekendheid van 97%. Het versterken van de regionale journalistiek is het uitgangspunt van het meerjarenbeleid, waarbij de nadruk ligt op nieuws, actualiteit, evenementen en zo veel mogelijk achtergronden.

De Stichting Omroep Zeeland ontstond uit de Initiatiefgroep Omroep Zeeland, ingesteld door de Zeeuwse Culturele Raad, en een daarmee verbonden, breed samengestelde adviesraad. Vanuit de Zeeuwse Culturele Raad was al vanaf 1968 - met steun van het provinciaal bestuur - geijverd voor de totstandkoming van een regionaal radiostation, maar dit werd door de landelijke politiek niet ondersteund. Toen de landelijke politiek inzag dat regionale omroep een functie kon hebben, werd dit niet ondersteund door een meerderheid van de Zeeuwse politici uit angst voor een kritisch medium, te vergelijken met het toenmalige STAD (Radio Amsterdam).

Na de verkiezingen voor Provinciale Staten in 1987 was het nieuwe college van Gedeputeerde Staten bereid in te gaan op het voorstel van de toenmalige minister van WVC, Elco Brinkman: u heft een tientje per huishouden met een radiotoestel en ik zorg voor de rest van het geld. Daarna ging het snel. De belangrijkste naam die aan de ontstaansgeschiedenis van Omroep Zeeland is verbonden, is H.W.A. Koch, indertijd directeur van de Zeeuwse Culturele Raad. Hij maakte tot juni 2007 deel uit van de Raad van Toezicht.

Omroep Zeeland had de intentie om te verhuizen naar de Timmerfabriek in het Scheldekwartier in Vlissingen. Op dinsdag 16 februari 2010 werd een intentieovereenkomst tussen gemeente en omroep getekend. Echter op 12 januari 2012 is besloten om de verhuizing niet door te zetten omdat het niet lukte om de financiering voor de verhuizing naar de voormalige fabriekshal rond te krijgen.

Tv-programma's van Omroep Zeeland[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zeeland Nu
  • Evenement van de Week
  • Trugkieke
  • Verzeeuwigd

Enkele radiorubrieken van Omroep Zeeland[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Plaatwerker
  • Zegt U 't Maar
  • Zeeuws Diep

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Overzicht rampenzenders - Publicatie - Rijksoverheid.nl. www.rijksoverheid.nl (8 november 2013). Gearchiveerd op 9 oktober 2022. Geraadpleegd op 9 oktober 2022.
  2. Omroep Zeeland gaat 24 uur per dag uitzenden, RadioFreak.nl, 2 november 2011