Omroep Flevoland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Omroep Flevoland
logo van Omroep Flevoland
logo van Omroep Flevoland
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep Omroep Flevoland
Programmadirecteur Allard Berends
Startdatum 1989
Omroepsoort Publieke omroep
Genre Nieuws, sport en informatie
Adres Omroep Flevoland
Larserpoortweg 40
8218 NK Lelystad
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Omroep Flevoland is de regionale omroep van de provincie Flevoland.

Op 1 april 1989 startte Omroep Flevoland met regionale radio vanuit een pand in winkelcentrum De Gordiaan in Lelystad. Gerard Hullegie mocht de eerste uitzending centraal presenteren. Vanaf locatie werd hij bijgestaan door Marc van Amstel en Inge Diepman.

TV Flevoland is op 1 oktober 1997 gelanceerd. Jeroen van der Laan presenteerde de eerste televisie-uitzending. Aanvankelijk was de radiotak van Omroep Flevoland in Lelystad (Meentweg) gevestigd en werd televisie in Almere (Randstad) gemaakt. Sinds eind 2003 zit de omroep met alle media onder één dak aan de Larserpoortweg in Lelystad.

Multimediale omroep[bewerken]

Omroep Flevoland verspreidt nieuws en informatie uit Flevoland via diverse media.De radio-uitzendingen zijn 24 uur per dag te beluisteren, waarbij het accent vooral op nieuws ligt. Omroep Flevoland TV biedt dagelijks een programma van één uur. De programmering wordt in een carrousel herhaald. Ook hierin staat het nieuws centraal. Vanaf 17:30 is er om het half uur een nieuwsjournaal. Daarnaast zijn er diverse programma's over sport, natuur, criminaliteit, geschiedenis en cultuur.

Behalve op radio en televisie zijn items, programma's, weer en verkeer te vinden op de website van Omroep Flevoland, op de mobiele telefoon, via de smartphone en de iPad. Ook is Omroep Flevoland te vinden op Net TV van Philips.

Journalisten van Omroep Flevoland zijn multi-inzetbaar en werken in principe voor alle media. De zender heeft een 'On Air-bus' en kan daardoor vanaf locatie live informatie geven aan luisteraars én kijkers. De bus bevat een mini-studio met radio- en televisiefaciliteiten. Audio en video worden via de ether doorgestraald. Dit is mogelijk, omdat het landschap van Flevoland vlak is.

In 2006 heeft Omroep Flevoland de Gouden NL-award gewonnen met een drieluik over het aftreden van statenlid Piet Zijlstra. De Zeewoldenaar zou tegenstrijdige belangen in het geplande natuurgebied Oostvaarderswold hebben. Het drieluik werd gemaakt door Marjan van Ens en Wim Bakker. De bijdrage bleek de beste inzending in de categorie TV-Nieuws. Een tweede onderscheiding was voor 'Vliegen voor de Vrijheid' van Elisabeth van Leeuwen. De reportage rond dodenherdenking kreeg een NL-award in de categorie TV-Achtergrond. Ook na 2006 won Omroep Flevoland diverse NL-Awards.De laatste was in maart 2012, de NL-Award 2011 voor het beste nieuwsverhaal in de categorie TV-nieuws.

Het gebouw van Omroep Flevoland

Radio Flevoland[bewerken]

Radio Flevoland biedt een uitgebreide programmering gedurende de dag met regionaal nieuws, weer, verkeer, gesprekken, reportages, afgewisseld door muziek.

TV Flevoland[bewerken]

TV Flevoland zendt elke dag een gevarieerd programma uit. Dagelijks is er een nieuwsprogramma, aangevuld met een variaprogramma, de agenda, Straatpraat en RegioNED met de meest opmerkelijke items van alle regionale omroepen. Op zondagavond is er een sportprogramma.

Bereik[bewerken]

De doelgroep is breed. Dat blijkt ook uit het programma-aanbod. Maar, hoe langer men in Flevoland woont, hoe vaker men kijkt. 60% van de Flevolanders kijkt geregeld. Inwoners van Lelystad kijken het meest (68%). Drontenaren luisteren het meest (40%). Dat is gebleken uit een representatieve steekproef van marktonderzoekbureau AMA (november 2011). Dit onderzoek wordt jaarlijks gehouden onder 1300 Flevolanders.

Externe link[bewerken]