RTV Oost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RTV Oost
Type Regionale omroep
Land Vlag van Nederland Nederland
Regio Overijssel
Sleutelfiguren Marcel Oude Wesselink
Startdatum 1988
Voormalige namen Radio Oost
Omroepsoort Regionale televisie
Adres Hengelo
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Zendmast van RTV Oost in Hengelo. Gebouwd in 2003, 125m hoog

RTV Oost is de regionale publieke omroep van de Nederlandse provincie Overijssel. De omroep is gevestigd in Hengelo en heeft nevenvestigingen in Zwolle en Deventer. RTV Oost zendt uit vanaf de zendstations in Hengelo, Markelo, Losser en Zwolle. In 2018 waren 109 medewerkers in dienst van de omroep.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De voorloper van RTV Oost was Radio Oost, dat in 1978 werd opgericht als regionale afsplitsing van de RONO, de Regionale Omroep Noord en Oost. In eerste instantie was Radio Oost de regionale zender voor Overijssel en Gelderland en stond het onder bewind van de NOS. Toen in 1989 de regionale omroepen verzelfstandigden en Gelderland zijn eigen regionale omroep (Radio Gelderland, later Omroep Gelderland) kreeg, werd Radio Oost de omroep voor Overijssel. In 1992 werd de naam gewijzigd in RTV Oost. De omroep begon toen als eerste regionale omroep van Nederland met 1 uur televisie in de week. Anno 2011 maakt RTV Oost 24 uur radio en televisie per dag.

Programma's[bewerken | brontekst bewerken]

Het bekendste televisieprogramma dat op RTV Oost werd uitgezonden was de Twentse soapserie Van Jonge Leu en Oale Groond. Deze serie, die op 2 oktober 2005 in première ging, werd landelijk bekend, en werd ook op Nederland 1 bij de KRO uitgezonden. Daarmee is RTV Oost het eerste regionale televisiestation met een succesvolle regiosoap die landelijk bekendheid heeft gekregen.

Sinds 3 september 2007 wordt het wekelijkse praatprogramma En Dan Nog Even Dit uitgezonden[1]. In 2009 kwam daar een wekelijks een parodie op de soap Van Jonge Leu en Oale Groond bij, namelijk Van Domme Leu Op Koale Groond. In Van Domme Leu spelen naast acteurs uit de originele serie ook regelmatig bekende Nederlanders mee. Het programma En Dan Nog Even Dit beleeft momenteel zijn vijfde seizoen en wordt zes maal per week uitgezonden. Iedere dag praten twee presentatoren met drie verschillende gasten. Het panel van vaste presentatoren bestaat uit Bert Eeftink, Willem Alkema, Andre van der Zee, Carrie ten Napel, Renate Schutte en Dorothée Loorbach. Leonie ter Braak is sinds september 2012 werkzaam bij omroep WNL.

Door veranderd mediagebruik is RTV Oost per 2015 zich voornamelijk gaan stemmen op de 50-plusser. Radio Oost is geprogrammeerd als onderhoudend achtergrondmedium dat nieuws brengt wanneer het er is. Op TV Oost is dagelijks het programma 'Overijssel Vandaag' te zien, gevolgd door het reportage programma 'Expeditie Oost'.

Andere bekende gezichten (en stemmen) van RTV Oost zijn/waren:

In 2000 won de radiotak de prijs voor Informatieve Radio tijdens de Marconi Awards. Normaal gesproken zijn deze vakprijzen alleen voor landelijke radiostations.

In 2012 zond TV Oost een dagelijkse sitcom uit genaamd: "De Groote Markt 30". De comedy was volledig in het dialect vertolkt. Laus Steenbeeke speelde de rol van kroegbaas Geert in de comedy.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de jaren tachtig werd de compositie Gonna Fly Now van Maynard Ferguson gebruikt als uuropener voor Radio Oost.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]