RTV Noord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RTV Noord
Logo
De Mediacentrale aan het Helperpark
Motto of slagzin Altijd op Noord
Oprichting 19 oktober 1977
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Mediacentrale, Groningen
Werknemers 91 werknemers[1]
Website https://www.rtvnoord.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

RTV Noord is de regionale televisie- en radiozender van de Nederlandse provincie Groningen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 oktober 1977 werd de RONO in drie regionale omroepen gesplitst: Radio Fryslân (voor Friesland), Radio Noord (voor Groningen en Drenthe) en Radio Oost (voor Gelderland en Overijssel). Op 7 juli 1989 werd het gedeelte voor de provincie Drenthe afgesplitst en ging verder onder de naam Radio Drenthe. Radio Noord werd daarmee een regionale omroep exclusief voor de provincie Groningen.

De naam Radio Noord werd gewijzigd in RTV Noord toen in 1995 de zender ook televisie-uitzendingen ging verzorgen. De eerste televisie-uitzending was op 3 april 1995.

Sinds 1 mei 1998 is RTV Noord te vinden op het internet. Onderdeel van de website is het in 2005 opgestarte Groningen in Beeld, waar gebruikers foto's van plekken in de provincie kunnen plaatsen en bekijken. In 2012 telde het onderdeel 7.500 foto's.

De studio's bevonden zich tot september 2005 in het Prinsenhof aan het Martinikerkhof in de stad Groningen. Tegenwoordig worden alle uitzendingen gedaan vanuit de studio's in de Mediacentrale, een verbouwde elektriciteitscentrale in het zuidoosten van de stad, die samen met o.a. voetbalstadion de Euroborg deel uitmaakt van Europapark.

Radio Noord[bewerken | brontekst bewerken]

De radioafdeling van RTV Noord zendt 24 uur per dag uit op 97.5 MHz. De programmering bevat veel regionaal nieuws maar heeft ook muziekprogramma's en programma's in het Gronings dialect. Tussen 6.00 uur en 18.00 uur zijn er gepresenteerde programma's. In de avond en nacht wordt non-stop muziek gedraaid.

TV Noord[bewerken | brontekst bewerken]

De televisieafdeling van RTV Noord maakte van 1995 tot 2012 iedere dag een uur televisie met daarin ruimte voor een half uur nieuws, sport en achtergronden en daarnaast allerhande programma's in het tweede halfuur zoals Kunstschatten, Vrouger en Cunera op vrijdag. Sinds 2012 is de programmering ingekort tot een half uur. Dit wordt ingevuld door het programma Noord Vandaag. Sinds februari 2013 is na het nieuws en het weer het quizprogramma Klouk te zien.

Sinds 2004 organiseert RTV Noord de verkiezing van de Groninger van het Jaar.

Vroegere en huidige medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Rob van Dam maakte van 1980 tot 2013 programma's voor de omroep.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Jaarverslag 2014. RTV Noord. Geraadpleegd op 17 oktober 2015.
  2. [1]