Europapark (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Europapark
Buurt van Groningen
Kerngegevens
Plaats Groningen
Wijk Zuidoost
Coördinaten 53°12'32,7132"NB, 6°35'7,2251"OL

Europapark is een buurt in Groningen. De buurt ligt ingeklemd tussen de zuidelijke rondweg, de Europaweg en de spoorlijn Groningen - Zwolle en beslaat voornamelijk de terreinen van de voormalige Helpmancentrale en Hunzecentrale.

De buurt is bekend door het stadion van FC Groningen, de Euroborg. Aan de rand staat de Mediacentrale. Vlak naast de Euroborg ligt de woonbuurt de Nieuwe Linie, met de straten Boumaboulevard, Eelkemastraat en Tonkensstraat. De straten zijn vernoemd naar de Nederlandse architecten: M.G. Eelkema, Siebe Jan Bouma en Tonko Tonkens welke een grote bijdrage hebben geleverd aan de architectuur van de stad Groningen.

De buurt kent een treinstation, kantoorgebouwen en drie woontorens (Stoker en Brander en Hete Kolen). Ook is er een recreatiepark, het Helperpark.
Aan de noordoostzijde van het Oude Winschoterdiep was voorheen de Hunzecentrale te vinden die tot 1995 in gebruik is geweest. Van deze electriciteitscentrale zijn nog delen van de kolenmuur en de originele kades terug te vinden. Aan de andere zijde van het Winschoterdiep maakt ook het Helperpark deel uit van de buurt. Hier stond tot 1983 de voorloper van de Hunzecentrale: de Helpmancentrale waarvan het kantoorgebouw en de turbinehal (nu Mediacentrale) gespaard zijn gebleven.