Corpus den Hoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corpus den Hoorn
Wijk van Groningen
Map NL Groningen - Corpus Den Hoorn.PNG
Kerngegevens
Gemeente Groningen
Coördinaten 53°11'34,5808"NB, 6°32'23,6699"OL
Oppervlakte 4,36 km²  
- land 3,79 km²  
- water 0,57 km²  
Inwoners (2017) 4.505[1]
Overig
Overig - Gem. huishouden 1.8 pers.

Corpus den Hoorn is een wijk in het zuiden van de stad Groningen. De wijk ligt ten westen van het Noord-Willemskanaal en ten zuiden van het Stadspark. Het oudste deel van de wijk dateert uit de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste eeuw. Het bestaat voornamelijk uit sociale woningbouw. De straten in dit gedeelte zijn vernoemd naar bekende medici. Soms wordt ook de eind-20e-eeuwse wijk Hoornse Meer tot Corpus den Hoorn gerekend.

Sociale karakteristiek[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk bestaat uit veel sociale woningbouw. Aan het eind van de 20e eeuw beschouwde men de bevolkingssamenstelling als te eenzijdig. Daarnaast was er jongerenoverlast. Daarom startte de gemeente een project dat moest leiden tot een andere bewonerskarakteristiek. Zo was er het project 'Heel de buurt' in het begin van 21e dat leidde tot een ingrijpende renovatie met een groter aandeel koopwoningen. Dit proces kwam tot stand in overleg met de wijkraad die bewoners en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigt. Het zogenaamde Lokaal Akkoord uit 2007 van woningcorporaties en de gemeente Groningen beoogde te komen tot verbetering van vijf stadsdelen, onder meer Corpus den Hoorn.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk kent verschillende voorzieningen zoals basisscholen, bejaardentehuizen, kinderopvang, kerken en een winkelcentrum. In het zuidelijke, nieuwere deel van de wijk zijn kantoren. Ook het Martini Ziekenhuis ligt in dit deel van de wijk.

Sportpark[bewerken | brontekst bewerken]

Gelijknamig aan de naam van de wijk is sportpark Corpus den Hoorn. Het is voornamelijk bekend als trainingscomplex van FC Groningen maar heeft naast 6 voetbalvelden ook 4 hockeyvelden, 1 honkbalveld, 2 softbalvelden en een rugbyveld. Ook zijn hier een hal en velden voor tennis, squash en badminton.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Corpus den Hoorn komt van een klooster dat in een hoek ("hörn") aan de weg Groningen-Paterswolde stond. Vandaar ook de aanduiding 'ter Hoorn'. Met corpus wordt het land bedoeld dat een klooster zelf in gebruik had. Corpus den Hoorn staat dan ook voor het land van het klooster Maria ten Hoorn.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Corpus den Hoorn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.