Corpus den Hoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Corpus den Hoorn
Wijk van Groningen
Map NL Groningen - Corpus Den Hoorn.PNG
Kerngegevens
Gemeente Groningen
Oppervlakte 4,36 km²  
- land 3,79 km²  
- water 0,57 km²  
Inwoners (2012) 10.465 [1] (2761 inw./km²)
Overig
Overig - Gem. huishouden 1.8 pers.

Corpus den Hoorn is een wijk in het zuiden van de stad Groningen. De wijk ligt ten westen van het Noord-Willemskanaal en ten zuiden van het Stadspark. Het oudste deel van de wijk dateert uit de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste eeuw. Het bestaat voornamelijk uit sociale woningbouw. De straten in dit gedeelte zijn vernoemd naar bekende medici.

Sociale karakteristiek[bewerken]

De wijk bestaat uit veel sociale woningbouw en kende aan het eind van de 20e eeuw een als eenzijdig beschouwde bevolkingssamenstelling. Daarnaast was er jongerenoverlast. Het invoeren van het overleg 'Heel de buurt' in het begin van de eeuw en een ingrijpende renovatie heeft de wijk een sociaal wenselijker aanzien gegeven. Dit proces is tot stand gekomen in overleg met de wijkraad die bewoners en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigt.

Woningcorporaties en de gemeente Groningen zijn voor verbetering van vijf stadsdelen in 2007 het zogenaamde Nieuw Lokaal Akkoord overeengekomen, dat de basis vormt voor verdere fysieke en sociale wijkvernieuwing voor Corpus den Hoorn.

Voorzieningen[bewerken]

De wijk kent verschillende voorzieningen zoals basisscholen, bejaardentehuizen en een winkelcentrum. In het zuidelijke, nieuwere deel van de wijk zijn kantoren. Ook het Martini Ziekenhuis ligt in dit deel van de wijk.

Sportpark[bewerken]

Gelijknamig aan de naam van de wijk is sportpark Corpus den Hoorn. Het is voornamelijk bekend als trainingscomplex van FC Groningen maar heeft naast 6 voetbalvelden ook 4 hockeyvelden, 1 honkbalveld, 2 softbalvelden en een rugbyveld.

Naam[bewerken]

De naam Corpus den Hoorn komt van een klooster dat in een hoek ("hörn") aan de weg Groningen-Paterswolde stond. Vandaar ook de aanduiding 'ter Hoorn'. Met corpus wordt het land bedoeld dat een klooster zelf in gebruik had. Corpus den Hoorn staat dan ook voor het land van het klooster Maria ten Hoorn.

Afbeeldingen[bewerken]