A-kwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het A-kwartier ligt in het westelijk deel van de binnenstad van Groningen. In dit deel van de binnenstad wonen ongeveer 1400 mensen, verdeeld over ruim 600 woningen.

Deze wijk is een van de oudste delen van de stad met nog een aantal middeleeuwse huizen. Beeldbepalend is het oostelijke deel van de Groninger diepenring met de Hoge en de Lage der A. Aan dit water ligt een aantal voormalige pakhuizen die deels als monument zijn aangewezen. De wijk omvat ook delen van de Rijksuniversiteit Groningen en veel horecagelegenheden.

Daarnaast vond in dit deel van het centrum lange tijd veel prostitutie plaats en was er sprake van drugsoverlast. Een actief bewonerscomité ijverde tegen het terugdringen van de overlast. Het gemeentelijke beleid werd naar aanleiding van deze acties gericht op het concentreren van de prostitutie in Groningen in een ander deel van de binnenstad, de Nieuwstad. Sinds februari 2016, zijn de prostitutieramen in het gebied gesloten, waarna ook de drugsoverlast drastisch is verminderd.

bron/link[bewerken]