Naar inhoud springen

Schildersbuurt (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schildersbuurt
Wijk van Groningen
Kerngegevens
Gemeente Groningen
Stadsdeel Oud-West
Coördinaten 53°13'1,6126"NB, 6°32'28,3150"OL
Oppervlakte 0,39 km²  
- land 0,36 km²  
- water 0,03 km²  
Inwoners
(2023)
5.475[1]
(14.038 inw./km²)
Woning­voorraad 2.658 woningen[1]

De Schildersbuurt is een buurt in de stad Groningen. De buurt is een beschermd stadsgezicht.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De buurt ligt direct westelijk van de binnenstad. In het westen, noorden en oosten wordt de Schildersbuurt afgebakend door respectievelijk de Friesestraatweg van Groningen, het Reitdiep en de Westersingel. De zuidgrens is niet eenduidig vastgelegd: soms wordt deze getrokken bij het Hoendiep en de Aweg, maar soms wordt ook de subbuurt Tussen de Kaden erin getrokken, waardoor de zuidgrens bij het Hoendiep (Eendrachtskade) en de Westerhaven wordt gelegd. In het noorden grenst de wijk aan de Oranjebuurt en het Noorderplantsoen, in het oosten aan de Binnenstad (A-poort), in het zuiden aan de Zeeheldenbuurt en in het westen aan de buurt Kostverloren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van de wijk begon na het slechten van de vestingwallen van Groningen als uitvloeisel van de Vestingwet van 1874. Het grootste deel van de huizen is in het begin van de 20e eeuw gebouwd. De straten zijn bijna allemaal vernoemd naar bekende Groningse schilders, zoals Taco Mesdag, Herman Collenius en Jozef Israëls. Hoewel hij een groot deel van zijn leven in een ander deel van Nederland doorbracht, behoort ook Hendrik Willem Mesdag tot dit illustere gezelschap. De Kraneweg (oost-west) is de hoofdverkeersader van de wijk.

Veel van de oude woningen in de Schildersbuurt zijn tegenwoordig studentenhuizen. Ook zijn er een aantal studentenvoorzieningen, waaronder het studentenpastoraat.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]