Noorddijk (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Noorddijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Noorddijk
(Details)
Noorddijk (Groningen)
Noorddijk (Groningen)
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Groningen (gemeente) Groningen
Coördinaten 53° 15′ NB, 6° 38′ OL
Foto's
Stephanuskerk Noorddijk.jpg
Stefanuskerk van Noorddijk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Noorddijk (Gronings: Noorddiek) is een plaats en voormalige gemeente in de gemeente Groningen gelegen in de provincie Groningen in Nederland.

De Noordermolen nabij Noorddijk

Oorspronkelijk was Noorddijk een van de kerspelen van het Gorecht. Tot 1969 was het de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, waarvan het gemeentehuis in Ruischerbrug stond, en die wat merkwaardig tussen de toenmalige gemeenten Groningen aan de ene kant en Adorp, Bedum, Ten Boer en Slochteren zat ingeklemd. De gemeente was slechts enkele kilometers breed maar zo'n 10 km lang. Bij Noorderhoogebrug was de gemeente zelfs slechts 20 m breed.

Het dorpje dat nu nagenoeg tegen de wijk Lewenborg aanligt, heeft een eigen buurtvereniging, de Noorddieker Noabers die geregeld activiteiten organiseert.[1] Er staan verscheidene monumentale boerderijen. het oudste monument is de romano-gotische Stefanuskerk met een bijzondere, gekleurde gedenksteen op de toren. Evenals op andere torens in de regio is de windvaan een adelaar. Op het kerkhof staan enkele opvallende grafmonumenten waarvan een aantal met grafpoëzie.[2] De kerk is in gebruik voor de eredienst.[3]

Ten oosten van het dorp staat de Noordermolen, een voormalige, maar nog steeds functionerende poldermolen, die zijn water uitslaat op de Borgsloot, die overigens ook wel het Kardingermaar wordt genoemd. Het is een achtkantige bovenkruier uit 1864.

Rond het dorp is een groot natuurgebied ontwikkeld: Kardinge.[4] Van dit gebied maakt het Bevrijdingsbos onderdeel uit, een blijvende herinnering aan de bevrijding van Groningen in april 1945 door de Canadezen.[5]

De naam van het dorp verwijst volgens sommigen naar de noordelijk van de stad Groningen gelegen dijk, die deel uitmaakte van Innersdijk. Volgens anderen is het een referentie naar de dijk die de directe omgeving van Noorddijk verdeelt in een Noorder Polder (met daarin de Noordermolen) en een Zuider Polder, namelijk de Stadsweg. Noorddijk staat dan voor "ten noorden van de dijk"

De naam Noorddijk werd tot voor kort door de gemeente Groningen gebruikt voor een stadsdeel dat Noorddijk, Oosterhoogebrug, Lewenborg, Beijum, Ulgersmaborg, Ruischerwaard en Ruischerbrug omvatte.

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)