Noorddijk (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Noorddijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Noorddijk
(Details)
Noorddijk (Groningen)
Noorddijk (Groningen)
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Groningen (gemeente) Groningen
Coördinaten 53° 15′ NB, 6° 38′ OL
Overig
Postcode 9734
Netnummer 050
Woonplaats (BAG) Groningen
Foto's
Stephanuskerk Noorddijk.jpg
Stefanuskerk van Noorddijk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Noordermolen nabij Noorddijk

Noorddijk (Gronings: Noorddiek) is een plaats en voormalige gemeente in de gemeente Groningen in de Nederlandse provincie Groningen.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk was Noorddijk een van de kerspelen van het Gorecht. Het bestuur van de Mairie Noorddijk werd in de Franse tijd in Nederland op 4 juli 1811 door landdrost Hendrik Ludolf Wichers van het Departement van de Westereems aangewezen ‘s morgens te elf uur bij kastelein Hindrik Tjapkes de Boer te Oosterhoogebrug. Het werd geïnstalleerd door assessor Samuel Wolters Tjassens. Als Maire werd beëdigd Oncko de Rehden van Swinderen.

Tot 1969 was het lintdorp Noorddijk de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Het gemeentehuis functioneerde vanaf 1869 in een café in Ruischerbrug. In 1907 werd het gebouw in gebruikgenomen dat nu nog aan het Damsterdiep staat, herkenbaar aan de steen met de namen van wethouders erin gegraveerd. De gemeente zat ingeklemd tussen de toenmalige gemeenten Groningen aan de ene kant en Adorp, Bedum, Ten Boer en Slochteren. Ze was slechts enkele kilometers breed maar zo'n 10 km lang. Bij Noorderhoogebrug was de gemeente zelfs slechts 20 m breed.

Monumenten[bewerken]

Er staan verscheidene monumentale boerderijen. Het oudste monument is de romanogotische Stefanuskerk, die in gebruik is voor de eredienst.[1]

Ten oosten van het dorp staat de Noordermolen, een voormalige, maar nog steeds functionerende poldermolen, die zijn water uitslaat op de Borgsloot, die overigens ook wel het Kardingermaar wordt genoemd. Het is een achtkantige bovenkruier uit 1864.

Rond het dorp is het natuurgebied Kardinge ontwikkeld.[2] Van dit gebied maakt het Bevrijdingsbos onderdeel uit, een blijvende herinnering aan de bevrijding van Groningen in april 1945 door de Canadezen.[3]

Naam[bewerken]

De naam van het dorp verwijst volgens sommigen naar de noordelijk van de stad Groningen gelegen dijk, die deel uitmaakte van Innersdijk. Volgens anderen is het een referentie naar de dijk die de directe omgeving van Noorddijk verdeelt in een Noorder Polder (met daarin de Noordermolen) en een Zuider Polder, namelijk de Stadsweg. Noorddijk staat dan voor "ten noorden van de dijk". Nog een verklaring is te vinden in de oude benamingen Ledyck (1545), Lodyck (1568), Lodick (1589) en Loodijck (1573). Loo is een woord voor bos en duidt dus op het oorspronkelijke woldgebied.

De naam Noorddijk werd tot 2014 door de gemeente Groningen gebruikt voor een stadsdeel dat Noorddijk, Oosterhoogebrug, Lewenborg, Beijum, Ulgersmaborg, Ruischerwaard en Ruischerbrug omvatte. Het dorpje waar in 1971 de wijk Lewenborg tegenaan is gebouwd, heeft een eigen buurtvereniging, de Noorddieker Noabers die geregeld activiteiten organiseert.[4]

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)