Adorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adorp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Adorp - Kleine Straat.jpg
Gezicht op de Kleine Straat in Adorp
Vlag van Adorp Wapen van Adorp
(Details) (Details)
Adorp (Groningen)
Adorp
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Het Hogeland Het Hogeland
Coördinaten 53° 16′ NB, 6° 32′ OL
Algemeen
Inwoners (2020-01-01) 545[1]
Overig
Postcode 9774
Netnummer 050
Woonplaatscode 2464
Belangrijke verkeersaders N361
Foto's
Molen Aeolus
Molen Aeolus
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Adorp (Gronings: Oadörp) is een dorp gelegen in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen. Het dorp telt 545 inwoners (CBS 2020) binnen de dorpskom en 300 in het buitengebied.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Adorp is een wierdedorp, gelegen op de uitloper van de Hondsrug en gelegen aan een voormalige bocht (meander) van de Hunze, plaatselijk het Selwerderdiepje genoemd. Voor de naam Adorp zijn diverse verklaringen geopperd: dorp in het bouwland (arth), dorp van Arn (een persoonsnaam) of -als waarschijnlijkste- dorp aan de Aa: even ten zuiden van het dorp mondde in de middeleeuwen de Drentsche Aa uit in de Hunze. Deze beek is verzand nadat in 1385 bij Dorkwerd een kanaal werd gegraven.

Op de wierde staat de kerk uit de 13e eeuw, die in 1667 van binnen en van buiten grondig is gemoderniseerd. De vrijstaande kerktoren verdween in 1794. Sinds 2005 wordt deze kerk ook gebruikt door de enige Groningse kerk van het kerkgenootschap Gereformeerde Kerken in Nederland. Het dorp heeft verder een molen uit 1851, Aeolus genaamd, die toe is aan restauratie.

Adorp is ook de naam van de voormalige gemeente die in 1990 is opgegaan in Winsum. Deze bestond naast het dorp zelf uit de dorpen, buurtschappen en gehuchten: Arwerd, Groot Wetsinge, Harssens, Hekkum, Klein Wetsinge, Sauwerd en Wierum. Het gemeentehuis stond in Sauwerd.

Ten oosten van Adorp loopt de spoorlijn Groningen - Delfzijl. In de periode 15 juni 1884 tot 15 mei 1938 had Adorp een spoorweghalte, de stopplaats Adorp.[2] De exploitant Arriva kondigde in september 2012 aan te willen onderzoeken of hier weer een halte kon worden geopend,[3] maar tot heropening leidde dit niet.[4]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]