Beluister (info)

Lauwersoog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lauwersoog
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lauwersoog (Groningen)
Lauwersoog
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Het Hogeland Het Hogeland
Coördinaten 53° 24′ NB, 6° 13′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
160[1]
Overig
Woonplaatscode 3419
Foto's
Ing. Sip Sytsma, die in 1964 de naam Lauwersoog bedacht[2]
Ing. Sip Sytsma, die in 1964 de naam Lauwersoog bedacht[2]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lauwersoog is een dorp in de gemeente Het Hogeland in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telt ongeveer 160 inwoners.

Het dorp is na 1969 ontstaan, na de indijking van de Lauwerszee tot het Lauwersmeer. Lauwersoog is vooral bekend als vertrekplaats van de veerdienst naar Schiermonnikoog en is te bereiken via de N361. Bus 155 naar Leeuwarden en bus 163 naar Groningen geven aansluiting op de boot.

Vissershaven Lauwersoog

Lauwersoog is een belangrijke vissershaven (lettercode: LO) en heeft een eigen visafslag. Veel kotters uit Zoutkamp (ZK), Oostdongeradeel (OL) en Westdongeradeel (WL) hebben hier hun thuishaven. Ook een gedeelte van de vissersvloot van Urk (met lettercode UK) en sommige Deense vissers leggen regelmatig aan in Lauwersoog. Het dorp en de haven zijn zeer geliefd bij dagjesmensen, ook vanwege de mogelijkheden om verse vis te eten.

Tot het dorp behoort ook de wijk Robbenoort, genoemd naar de zandplaten Robbenplaat en de Oort. Oort betekent ook eiland (zie Nienoord). Tijdens de sluiting van de Lauwerszee, toen Lauwersoog nog een werkhaven vormde, werd de haven Oorthaven genoemd.

In Lauwersoog is een schutsluis, de Robbengatsluis, om van het meer (met name het Vaarwater naar Oostmahorn) naar de Waddenzee te kunnen varen. De spuisluizen van het afstroomgebied van het Reitdiep, de R.J. Cleveringsluizen genaamd, bevinden zich ten westen van het dorp. Hier loopt de grens tussen Groningen en Friesland.

Tot 2019 behoorde Lauwersoog tot de gemeente De Marne, die door een fusie ophield te bestaan.

Sport en recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook Noordzeepad of (richting Friesland) Friese Kustpad en (richting Groningen) Wad- en Wierdenpad geheten. Tevens zijn aan de Lauwersmeerkant twee jachthavens, een camping en een strand gelegen.

De haven in Lauwersoog waarvandaan de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt.
Zie de categorie Lauwersoog van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.