Wad- en Wierdenpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wad- en Wierdenpad
Pad LAW 5-5
Uitgave Wandelnet
ISBN 978-90-71068-88-1
Kenmerken
Van Lauwersoog
Naar Bad Nieuweschans
Lengte 123 km
Start Wad- en wierdenpad in Bad Nieuweschans
Wad- en Wierdenpad
KBHFa Lauwersoog - E9
STR Marnewaard
HST Marnehuizen
HST Vierhuizen
HST Niekerk
HST Leens
BS2+lBS2+r Wierdenroute Wadroute
HSTHST Warfhuizen Wehe-den-Hoorn
HSTHST Mensingeweer Pieterburen
HSTHST Baflo Kaakhorn
HSTSTR Rasquert Uithuizerwad
HSTHST Warffum Noordpolderzijl
HSTSTR Rottum
BS2lBS2r Uithuizen
HST 't Zandt
HST Appingedam
HST Delfzijl
STR Dollard
HST Termunten
HST Nieuw-Beerta
KBHFe Bad Nieuweschans - E9
Zie ook: Nederlands Kustpad voor de volledige wandelroute Sluis/Bergen op Zoom-Hoek van Holland-Bad Nieuweschans.

Het Wad- en Wierdenpad (LAW 5-5) was een lange-afstand-wandelpad met een lengte van 123 kilometer van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans. Het pad is opgegaan in het Nederlands Kustpad en was in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven.

Route[bewerken | brontekst bewerken]

De route ging van Lauwersoog via het Lauwersmeer naar Leens. De route liep onder andere door militair oefenterrein Marnewaard met daarin het spookdorp Marnehuizen. Tussen Leens en Uithuizen waren er twee varianten:

  • de Wadroute die liep via Pieterburen, bedijkingen en de kust van de Waddenzee (o.a. het Uithuizerwad en Noordpolderzijl)
  • de Wierdenroute door het binnenland, via wierdedorpen als Baflo en Warffum.

Bij Uithuizen kwamen beide routes weer bij elkaar. De route ging dan door het binnenland naar Appingedam en bereikte bij Delfzijl de kust van de Eems. Langs de Eems en natuurgebied de Dollard werd via de akkerlanden van het Oldambt Bad Nieuweschans bereikt.

Netwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Het pad vormde een onderdeel van het Nederlandse Kustpad, dat weer een onderdeel is van de Europese wandelroute E9 en loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten. Bij Lauwersoog sloot het pad aan op het Friese Kustpad en het Friese Woudenpad, bij Pieterburen op het Pieterpad, en bij Bad Nieuweschans op het Noaberpad.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

De route is redelijk, doch niet overdadig voorzien van overnachtingsmogelijkheden. Aansluitingen op het openbaar vervoer bestaan uit stations te Appingedam, Delfzijl en Bad Nieuweschans. De meeste plaatsen hebben busverbindingen; dit is meestal vraagafhankelijk vervoer. De wandelaar wordt geadviseerd zich vooraf informatie te verschaffen over frequentie en routes. Op een groot deel van het traject, met name de zeedijken, zijn honden, ook als ze zijn aangelijnd, niet toegestaan, in verband met de aanwezigheid van grazend vee.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]