Zuiderzeepad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuiderzeepad
Zuiderzeepad
Pad LAW 8
Uitgave Wandelnet
ISBN 9789071068973
Kenmerken
Van Enkhuizen
Naar Enkhuizen
Lengte 492 km
Zuiderzeepad

Het Zuiderzeepad (LAW 8) is een lange-afstand-wandelpad rond het IJsselmeer met een lengte van 492 kilometer. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven. Het pad wordt beheerd door Wandelnet.

Route[bewerken | brontekst bewerken]

De route volgt van Enkhuizen tot Amsterdam nagenoeg de voormalige Zuiderzeedijk, thans de dijk van het IJsselmeer, via Hoorn, Volendam en Monnickendam. Na Amsterdam wordt via Muiden en Muiderberg de kust gevolgd tot bij Naarden, en vervolgens via Laren naar Nijkerk. Hierna gaat de route langs akkers en weilanden en door de bossen van de Veluwe naar Nunspeet. Vanaf daar gaat het door weilanden naar Elburg en Kampen. Vanaf Kampen gaat de route via Genemuiden en Vollenhove naar Blokzijl, en door het natuurgebied De Weerribben naar Ossenzijl en naar Lemmer. Na Lemmer worden Sloten (Sleat) en Balk aangedaan. Na Balk loopt de route door mooie oude bossen in Gaasterland (Starnumanbossen, het Lycklamabos en het Rijsterbos), uitmondend bij het Mirnser Klif. Vanaf Laaksum (Laaxum) wordt weer de voormalige Zuiderzeedijk gevolgd, en langs het Roode Klif wordt Stavoren (Starum) bereikt. De route is sinds 2017 uitgebreid met een trajekt langs Workum en Makkum en over de Afsluitdijk door de Wieringermeer langs Medemblik naar Enkhuizen.

Etappes[bewerken | brontekst bewerken]

etappe van naar lengte (km)
1 Enkhuizen Wijdenes 17
2 Wijdenes Scharwoude 15
3 Scharwoude Edam busstation 17
4 Edam busstation Monnickendam 14
5 Monnickendam Durgerdam 18
6 Durgerdam Amsterdam, Flevopark 17
7 Amsterdam, Flevopark Muiderberg 16
8 Muiderberg Blaricum 19
9 Blaricum Bunschoten-Spakenburg 20
10 Bunschoten-Spakenburg Nijkerk 12
11 Nijkerk Ermelo 16
12 Ermelo Harderwijk 8
13 Harderwijk Nunspeet 19
14 Nunspeet Oosterwolde 19
15 Oosterwolde Kampen 22
16 Kampen Genemuiden 19
17 Genemuiden Vollenhove 16
18 Vollenhove Ossenzijl 20
19 Ossenzijl Delfstrahuizen/Echtenerbrug 23
20 Delfstrahuizen/Echtenerbrug Lemmer 16
21 Lemmer Oudemirdum 16
22 Oudemirdum Stavoren 18
23 Stavoren Ferwoude 19
24 Ferwoude Afsluitdijk 17
25 Afsluitdijk (Zurich) Afsluitdijk (Den Oever) 30
26 Den Oever Medemblik 22
27 Medemblik Enkhuizen 24
28 Ommetje Marken 6

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Aansluitingen op het openbaar vervoer zijn in het westelijke deel voldoende voorhanden, doch in het oostelijke deel is de frequentie van busdiensten soms minder groot. Stations zijn aanwezig in Enkhuizen, Hoorn, Amsterdam, Naarden, Nijkerk, Nunspeet, Kampen en Stavoren. In de Kop van Noord-Holland is een belbus.

Overnachten, eten[bewerken | brontekst bewerken]

Kampeermogelijkheden zijn in Gelderland, Overijssel en Friesland in redelijke mate aanwezig, in Noord-Holland wat minder. Op een aantal trajecten zijn geen winkels of horeca aanwezig.

Honden[bewerken | brontekst bewerken]

Honden zijn op een aantal trajecten niet toegestaan, met name op dijklichamen die door schapen begraasd worden.

Netwerk wandelroutes[bewerken | brontekst bewerken]

Het deel van de route van het centrum van Amsterdam t/m Muiden is onderdeel van de GR12 Amsterdam-Parijs. Het pad sluit in Edam en Volendam aan op het streekpad Stelling van Amsterdam, te Durgerdam en te Amsterdam aan op het Trekvogelpad, bij station Amsterdam-Centraal op het Pelgrimspad, te Amsterdam op het Floris V-pad, te Muiden op het Pionierspad, te Kampen op het Hanzestedenpad, te Vollenhove op het Overijssels Havezatenpad en het Pionierspad, te Genemuiden, Sint Jansklooster, Nederland en Kalenberg op het Overijssels Havezatenpad en te Stavoren op het Friese Kustpad. De Afsluitdijk is onderdeel van het Noordzeepad

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]