Eem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eem
LocationEem.PNG
Lengte 18 km
Hoogte (bron) 2 m
Debiet 10 m³/s
Van Heiligenbergerbeek
Naar Eemmeer
Zijrivieren Valleikanaal, Barneveldse Beek
Plaatsen Amersfoort, Soest, Baarn, Eemnes, Eemdijk
Stroomt door Utrecht
De Eem ten noorden van de buurtschap Eembrugge (2009)
De Eem ten noorden van de buurtschap Eembrugge (2009)
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Eem is een rivier in het noorden van de provincie Utrecht. De Eem begint bij Amersfoort, heeft een lengte van ongeveer 18 kilometer en stroomt uit in het Eemmeer.

Naam[bewerken]

De oude (Latijnse) naam van de rivier is Hemus. Deze naam werd voor het eerst gebruikt in een oorkonde uit het jaar 777. Andere oude benamingen voor de Eem zijn Amer en Hamer.[1]

De plaatsen Eemnes, Eemdijk en Eembrugge ontlenen hun naam aan de rivier de Eem, evenals Amersfoort (voorde betekent doorwaadbare plaats), Hamersveld (één van de dorpen waaruit het huidige Leusden ontstond) en het Eemmeer. In Amersfoort zijn de Roeivereniging Hemus, het Eemkwartier, het Eemplein en het Eemhuis naar de rivier vernoemd. De Eem verleent haar naam ook aan het Eemien, de warmere periode tussen de glacialen Saalien en het Weichselien, waarin de rivier smeltwater afvoerde.

Stroomgebied[bewerken]

De Eem wordt gevoed door het Valleikanaal en een aantal Veluwse beken, waarvan de Heiligenbergerbeek, de Barneveldse en de Lunterse Beek de belangrijkste zijn. Deze komen bij Amersfoort samen. Waar de beken de stad verlaten - bij de Koppelpoort - begint de Eem. De rivier loopt vervolgens oostelijk van Soest, Baarn en Eemnes, door de Eemvallei naar het Eemmeer (vroeger Zuiderzee). De Eem is verantwoordelijk voor het grootste deel van de afwatering van de Gelderse Vallei. De Eempolders zijn landschappelijk van grote waarde.

Door bodemdaling als gevolg van ontwatering is de rivier hoger komen te liggen dan het omliggende land. Bij lage waterstanden in de zomer wordt er water vanuit de Nederrijn via het Valleikanaal in de Eem gepompt. De Eem is de belangrijkste bron van de biologische belasting van het Eemmeer, dat hierdoor achterblijft met het herstel vergeleken met de overige randmeren. Er is sprake van een belangrijke afname van de absolute hoeveelheid fosfaat en nitraat, maar relatief bezien, wordt dit tenietgedaan door de afgenomen hoeveelheid water in 2003.

Galerij[bewerken]