Eem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eem
LocationEem.PNG
Lengte 18 km
Hoogte (bron) 2 m
Debiet 10 m³/s
Van Heiligenbergerbeek
Naar Eemmeer
Zijrivieren Valleikanaal, Barneveldse Beek
Plaatsen Amersfoort, Soest, Baarn, Eemnes, Eemdijk
Stroomt door Utrecht
De Eem ten noorden van de buurtschap Eembrugge (2009)
De Eem ten noorden van de buurtschap Eembrugge (2009)
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Eem is een rivier in het noorden van de provincie Utrecht met een lengte van bijna 18 kilometer.

De oude (Latijnse) naam van de rivier is Hemus. Deze naam werd voor het eerst gebruikt in een document uit het jaar 777.

De Eem wordt gevoed door het Valleikanaal en een aantal Veluwse beken, waarvan de Heiligenbergerbeek, de Barneveldse en de Lunterse Beek de belangrijkste zijn. Deze komen bij Amersfoort samen. De rivier loopt vervolgens oostelijk van Soest, Baarn en Eemnes, door de Eemvallei naar het Eemmeer (vroeger Zuiderzee). De Eem is verantwoordelijk voor het grootste deel van de afwatering van de Gelderse Vallei. De Eempolders zijn landschappelijk van grote waarde. De plaatsen Eemnes, Eemdijk en Eembrugge ontlenen hun naam aan de rivier de Eem, evenals Amersfoort (de Amer is een oude benaming voor de Eem).

Door bodemdaling als gevolg van ontwatering is de rivier hoger komen te liggen dan het omliggende land. Bij lage waterstanden in de zomer wordt er water vanuit de Nederrijn via het Valleikanaal in de Eem gepompt. De Eem is de belangrijkste bron van de biologische belasting van het Eemmeer, dat hierdoor achterblijft met het herstel vergeleken met de randmeren. Er is sprake van een belangrijke afname van de absolute hoeveelheid fosfaat en nitraat, maar relatief bezien, wordt dit tenietgedaan door de afgenomen hoeveelheid water in 2003.

De Eem verleent haar naam aan het Eemien, de warmere periode tussen de glacialen Saalien en het Weichselien, waarin de rivier smeltwater afvoerde.

Galerij[bewerken]