Overleg:Eem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Volgens mij is de laatste zin in dit artikel niet juist. Er staat:

"De Eem is de enige echte Nederlandse rivier. Dat wil zeggen dat het begin en het einde in ons land liggen. Bij geen enkele andere rivier die door ons land stroomt, is dat het geval."


Er zijn talloze andere rivieren die in ons land ontstaan en uitmonden.

Bijvoorbeeld:


De Reest
De wold AA
De steenwijker AA
De Regge
De Boorne
DE Dintel
De Hunze
Het Zwarte Water
enz enz enz
En als je leest dat de Eem wordt gevoed door andere rivieren, dan is de Ijssel ook een echte Nederlandse Rivier.
Dus dit artikel moet volgens mij worden aangepast.

ga je gang. niemand houd je tegen. Mastertim 8 jun 2007 10:11 (CEST)

Hee, apart, een dergelijke tekst stond ook in de allereerste versie van dit artikel: De Eem is de langste rivier waarvan zowel de bron als de monding op Nederlands grondgebied liggen. Dat was de tekst van een anoniem, oftewel ikzelf, in een van mijn allereerste bijdragen hier. Jeroenvrp deed die zin een paar maanden later af als pure onzin en haalde hem weg. Daar heb ik nog een heel debatje over gevoerd met Jeroen, maar blijkbaar niet op Overleg:Eem. Ik ga eens zoeken... Ik geloof dat de stelling wel houdbaar was, maar dat het wel een ingewikkeld verhaal werd en dat de Hunze een goede concurrent was. Fransvannes 8 jun 2007 11:06 (CEST)
Al gevonden. Uit de oude doos, gekopieerd van mijn OP-archief:

Hoi Frans, De Eem is de langste rivier waarvan zowel de bron als de monding op Nederlands grondgebied liggen. - De bron van de Eem bestaat niet, alleen het begin (in Amersfoort). Wat jij bedoeld is dat het samen met de Barneveldse beek een hele lange rivier is. De Barneveldse beek is echter niet de Eem en de vraag is zelfs of de B.Beek wel een rivier is, maar meer een brede afwateringsbeek. Dat is echter niet van belang, betreffende de stelling. jeroenvrp 15 aug 2003 15:14 (CEST)

Nog iets: Als de definitie is dat een rivier geen echte bron hoeft te hebben, dan nomineer ik de IJssel Als het wel een bron moet hebben dan nomineer ik de Aa in Noord-Brabant. jeroenvrp 15 aug 2003 15:26 (CEST)
De IJssel is een zijtak, dat telt sowieso niet (oorspronkelijk is dat trouwens de benedenloop van de Oude IJssel, uit Duitsland, maar dat terzijde). De Eem (= hoofdtak) heeft wel een bron, al heet die anders, maar het hele systeem telt (vgl. de Werra + de Weser in Duitsland). De Barneveldse Beek is natuurlijk een rivier. Als kanalisaties dat tenietdoen, heeft Nederland bijna geen rivieren.
De Aa vind ik wel interessant. Die is langer dan de Eem. Daarmee lijkt de Eem verslagen, maar ik heb wel een vermoeden waarop de Eem-claim (die ik niet van mezelf had!) berust: de Eem mondt in zee, de Aa niet. Oftewel: de Eem is geen zijrivier, de Aa wel. Dat is een belangrijk verschil (in het Frans zelfs het verschil tussen een fleuve en een rivière). De Eem is dus de langste fleuve die bron en monding in Nederland heeft. Ik zal nadenken over een bondige formulering van dit alles. Of heb je nog andere kandidaten voor me? Fransvannes 15 aug 2003 15:37 (CEST)
Het IJsselmeer is geen zee meer uiteraard, maar dat ter zijde. Ik heb nog de Dintel. Die net zoals de Eem, een andere rivier als bron heeft, namelijk de Mark. OK hij stroom heel eventjes door België en volgens het lemma Mark ontspringt ie in België, maar volgens mijn bostatlas is dat de zuidelijk tak. De noorderlijke tak ontspringt net in Nederland, ten zuidoosten van Baarle-Hertog. De Dintel stroomt uit in de Volkerak, wat geen rivier is. Ach, ik weet het ook niet. Ik vind het maar omslachtig :-). Zie maar. Je hebt me overtuigd, ook al vind ik het maar een twijvelachtige definitie. jeroenvrp 15 aug 2003 15:50 (CEST)
Ik heb er nog één: Het Reitdiep in Groningen. Heeft bron ergens in Drenthe, volgens mij de Hunze. jeroenvrp 15 aug 2003 15:53 (CEST)
':t Is inderdaad een definitiekwestie. Het Reitdiep voldoet aan alle criteria, en dat is dus een kwestie van meten. Interessant, de "strijd" gaat nu tussen mijn twee voormalige woonplaatsen (Groningen en Amersfoort). Fransvannes 15 aug 2003 15:59 (CEST)

En daar bleef het bij. Het boekje waar ik de oorspronkelijke Eem-claim vandaan had, zal ik moeten opzoeken. Fransvannes 8 jun 2007 11:10 (CEST)

Voorlopig ga de zin een beetje aanpassen en er dit van maken: De Eem wordt wel de langste rivier van Nederland genoemd. Langere Nederlandse rivieren hebben namelijk ofwel een stroomgebied dat gedeeltelijk buiten de landsgrenzen ligt ofwel een monding in een andere rivier. Ik heb op internet deze bron nog gevonden. Dat illustreert in elk geval dat de 'Eem-claim' in het Eemland de ronde doet (dat feit is op zich vermelding waard). Of het klopt houden we zo een beetje in het midden. Fransvannes 11 jun 2007 09:43 (CEST)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Historischekaart-Eem.jpg[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Historischekaart-Eem.jpg, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20080617. --E85Bot 18 jun 2008 03:11 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Eem. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 30 apr 2019 06:02 (CEST)