Naar inhoud springen

Holysloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Holysloot
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Amsterdam
Coördinaten 52°24'47"NB, 5°1'30"OL
Overig
Postcode 1028
Netnummer 020
Woonplaats (BAG) Amsterdam
Foto's
Straatbeeld in Holysloot
Straatbeeld in Holysloot
Holysloot aan het Holysloter Die
Holysloot aan het Holysloter Die
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Holysloot is een dorpje in Landelijk Noord, het dunbevolkte landelijke deel in het noorden van de gemeente Amsterdam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp heeft de status van beschermd dorpsgezicht. Tussen 1818 en 1921 maakte het deel uit van de gemeente Ransdorp, die per 1 januari 1921 opging in de gemeente Amsterdam.

De ligging is enigszins geïsoleerd. In het noorden ligt het dorp aan de Holysloter Die, waar 's zomers op bepaalde tijden een veerpont vaart voor fietsers en voetgangers, die via een kerkpad de weg naar Broek in Waterland en Zuiderwoude kunnen bereiken. Verder bestaat het dorp eigenlijk maar uit één straat, namelijk de Dorpsstraat Holysloot, die links en rechts van de Bloemendalergouw doodloopt. Voor automobilisten is het dorp dan ook via slechts één weg, de Bloemendalergouw, te bereiken. Dit gold ook voor buslijn 30, die tussen 1968 en 2018 door de week overdag elk uur het dorp met Ransdorp, Durgerdam, Schellingwoude, Nieuwendam en met winkelcentrum Boven 't Y verbond. Sinds 3 februari 2018 werd de lijn echter uitbesteed als vraagafhankelijk openbaar vervoer aan taxibedrijf RMC. Op 1 juli 2020 werd het vervoer overgenomen door Mokumflex.

De witgepleisterde kerk van Holysloot

De kerk van Holysloot, een rijksmonument, is in gebruik bij de PKN- protestantse gemeente Ransdorp / Holysloot. De Gereformeerde kerk, gebouwd na de watersnood van 1916, doet dienst als woonhuis en is een gemeentelijk monument.

De naam Holysloot betekent zoiets als 'laaggelegen gebied aan een sloot' - een omschrijving die typerend is voor vrijwel geheel Waterland. De eerste bekende vermelding van Holysloot dateert uit de dertiende eeuw, toen graaf Floris V enkele privileges verleende aan "die van Ransdorp en Hoolesloot".

Pal ten oosten van het dorp zijn sporen te zien van het nooit gereed gekomen Goudriaankanaal. Bij de dorpsbewoners is dit kanaal bekend onder de naam 'Napoleonkanaal'. Aan de oostkant van het dorp is een voetpad naar de dijk. Dit voetpad werd gebruikt door dorpsbewoners voor dijkonderhoud. Dit voetpad wordt 'kerkpad' genoemd. Onder de dorpsbewoners is dit voetpad bekend onder de naam 'Padland'.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Holysloot was inspiratiebron voor de korte film Volgend jaar in Holysloot van cineast Emiel van Moerkerken. Het dorp is begin- en eindpunt van de film. Van Moerkerken won met deze film in 1983 een Gouden Kalf. Ook de Jiskefetserie "De Perkse Diep" is in Holysloot opgenomen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Als Amsterdam zich over ons ontfermt, de geschiedenis van de inlijving bij Amsterdam van de gemeenten Buiksloot, Nieuwendam en Ransdorp in 1921. Uitgave Stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord, 1996.
  • Terugblikken op Waterland. Hoofdstukken uit de geschiedenis van Amsterdam-Noord. Uitgave Stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord, 2000. ISBN 90-801180-4-4
  • Van Hoolesloot tot Holysloot. Dorp van zeevaarders, boeren en buitenlui. Uitgave 2020.[1] ISBN 978-9464022018
Zie de categorie Holysloot van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.