Zunderdorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zunderdorp
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Zunderdorp (Noord-Holland)
Zunderdorp
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Amsterdam Amsterdam
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 58′ OL
Overig
Postcode 1027
Netnummer 020
Woonplaats (BAG) Amsterdam
Foto's
Zunderdorp, mei 2014
Zunderdorp, mei 2014
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zunderdorp (voorheen 'Sundeldorp') is een dorp in Landelijk Noord in de Nederlandse gemeente Amsterdam (prov. Noord-Holland). Het bestaat uit enkele tientallen huizen en enkele andere gebouwen, waaronder de kerk van Zunderdorp. Enkele huizen zijn van hout. Het dorp telt 463 inwoners.

Oorspronkelijk was Zunderdorp het hoofddorp van de banne Sundeldorp. Het werd later overvleugeld door het aan het IJ gelegen Nieuwendam. Het dorp maakte tot 1921 deel uit van de gemeente Nieuwendam, die in dat jaar opging in de gemeente Amsterdam. 'Sundels', het woord waar de naam Zunderdorp van komt, waren smalle vaarten, die vanaf het dorp naar het IJ stroomden.

Al eeuwenlang is melkveehouderij de belangrijkste activiteit. Vroeger ging de verse melk met melkschuiten rechtstreeks naar Amsterdam om daar huis-aan-huis verkocht te worden.

Literatuur[bewerken]

  • Als Amsterdam zich over ons ontfermt, de geschiedenis van de inlijving bij Amsterdam van de gemeenten Buiksloot, Nieuwendam en Ransdorp in 1921. Uitgave Stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord, 1996.
  • Terugblikken op Waterland. Hoofdstukken uit de geschiedenis van Amsterdam-Noord. Uitgave Stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord, 2000. ISBN 90-801180-4-4

Zie ook[bewerken]