Buiksloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Buiksloot
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Buiksloot
(Details)
Buiksloot
Buiksloot
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Amsterdam Amsterdam
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 55′ OL
Overig
Postcode 1034
Foto's
Buiksloterkerk
Buiksloterkerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Buiksloot was een zelfstandige gemeente en dorp in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De oude dorpskern ligt langs de Buiksloterdijk, dat wil zeggen: aan de Noordelijke IJdijk tussen Nieuwendam en Oostzaan. De Buiksloterkerk ligt iets lager achter de dijk.

Geschiedenis[bewerken]

Buiksloot is een (voormalig) poldergebied. Tot 1921 de naam van de zelfstandige gemeente Buiksloot, waartoe ook een gedeelte van de Nieuwendammerdijk en van de Buikslotermeer behoorde. De wijk omvat thans het restant van het oude dijkdorp en de daarachter tussen 1965 en 1977 gebouwde tuinstad.

Op 1 januari 1921 is Buiksloot samen met de gemeenten Nieuwendam, Ransdorp, Sloten en Watergraafsmeer opgegaan in de gemeente Amsterdam. De gemeente was sterk verarmd na de watersnood van 1916, toen een groot gebied ten noorden van Amsterdam overstroomde. Na de annexatie werd het dorp flink uitgebreid ten zuiden van de Buiksloterdijk en ten westen van het Noordhollandsch Kanaal met Tuindorp Buiksloterham, een van de nieuwe tuindorpen in stadsdeel Amsterdam-Noord.

In de jaren zestig-zeventig van de 20e eeuw werd de nieuwbouwwijk Banne Buiksloot ten noorden van het dorp gebouwd. Deze bestaat uit twee delen, namelijk Banne-Noord en Banne-Zuid. In de jaren negentig is de Banne-Oost er nog bijgebouwd.

Nabij Buiksloot bevindt zich aan het Noordhollands Kanaal de krijtmolen D'Admiraal. Deze molen is het laatste exemplaar van dit type die is overgebleven.

Bekende personen uit Buiksloot[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Beluister

(info)