Nellestein (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nellestein
Wijk van Amsterdam
Nellestein buurt 95
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Coördinaten 52°18'32"NB, 4°58'52"OL
Oppervlakte 295 ha.  
Inwoners
(2017)
2.985[1]

Nellestein is een onderdeel van de wijk Gaasperdam in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost en is voor het grootste gedeelte gebouwd in de Polder Gein en Gaasp en voor een klein gedeelte in de Oost Bijlmerpolder. De wijk is gelegen in het noordoosten van de wijk en grenst in het noorden aan de Gaasperdammerweg en is verder geheel omsloten door de Gaasperplas en het Gaasperpark.

In tegenstelling tot de rest van Gaasperdam bestaat de wijk aan de noordrand vrijwel uitsluitend uit hoogbouwappartementen maar dan in tegenstelling tot de Bijlmermeer niet uit honingraatflats maar uit los staande gebouwen met parkeergarages. Richting Gaasperplas zijn de appartementen minder hoog. De woningen staan in een parkachtige omgeving en er is veel groen. De eerste woningen in de wijk werden in 1977 opgeleverd en de laatste woningen werden in 1982 voltooid. Ook bestaat de woningvoorraad vooral uit duurdere koop- en huurwoningen.

Er is één doorgaande weg, de Langbroekdreef, en verder zijn er alleen hoven, paden en pleinen die alle vernoemd zijn naar plaatsen met de letter L in de provincie Gelderland, Utrecht of Zuid-Holland. De wijk is per openbaar vervoer bereikbaar met metrolijn 53 die aan de oostkant van de wijk eindigt op metrostation Gaasperplas. Verder hebben de buslijnen 47 en 49 een halte bij het metrostation. Buslijn 47 rijdt langs de wijk naar Gein en verder.

De wijk zelf heeft geen winkelvoorzieningen meer en de bewoners zijn aangewezen op het aan de andere kant van de Gaasperdammerweg gelegen winkelcentrum de Kameleon (voorheen Kraaiennest) of de winkelcentra in Reigersbos en Gein. Vroeger was er in de wijk één supermarkt, maar deze is verdwenen en het pand staat leeg.

Leerdambrug met bebouwing Nellestein (oktober 2021)