Schinkelbuurt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schinkelbuurt
Wijk van Amsterdam
Map NL - Amsterdam - Schinkelbuurt.png
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Oppervlakte 34 ha  
Inwoners 3786
Overig
Postcode(s) 1075

De Schinkelbuurt is een wijk in Amsterdam, in het stadsdeel Zuid in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De wijk had 3786 inwoners per 1 januari 2005. Op centraal stedelijk niveau wordt de wijk aangeduid als buurtcombinatie V45.[1] De oppervlakte van de Schinkelbuurt is 34,17 hectare.

De Schinkelbuurt wordt begrensd door: Schinkel, Amstelveenseweg, Stadiongracht en het Olympiakanaal.

Historie[bewerken]

Aan het eind van de Overtoomse Vaart was bij het begin van de Amstelveenseweg al sinds de Middeleeuwen een buurtje bij de Schinkel. Deze buurt werd ook wel Dubbele Buurt genoemd. Het gebied ten oosten van de Schinkel behoorde tot 1896 tot de gemeente Nieuwer-Amstel en daarna tot de gemeente Amsterdam, terwijl het gebied ten westen van de Schinkel tot 1921 in de gemeente Sloten lag. De Dubbele Buurt werd in de jaren dertig afgebroken voor de verbreding van de Schinkel en de Amstelveenseweg.

Rond 1900 ontstond op een driehoekig stuk grond ten zuiden hiervan een buurt die met zijn revolutiebouw afstak tegen de luxueuze bebouwing aan de andere kant van de Amstelveenseweg. De straten zijn hier genoemd naar begrippen in de scheepvaart (o.a. Sluisstraat, Zeilstraat, Vaartstraat, Vlietstraat, Baarsstraat, Havenstraat, Karperstraat/-weg).

Bijzondere gebouwen[bewerken]

Bedrijventerreinen[bewerken]

Aan de Karperweg en op het Havenstraat-terrein achter het Haarlemmermeerstation zijn vele bedrijven gevestigd. Het Havenstraat-terrein loopt door tot de Schinkeleilanden.

Verwijzingen[bewerken]

  1. Gemeente Amsterdam, Gebiedsindeling 2005, V45