Elzenhagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elzenhagen
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Noord
Coördinaten 52°24'21,6"NB, 4°55'59,2"OL
Oppervlakte 86 ha.  
Inwoners
(2017)
2.555[1]
Overig
Postcode(s) 1025
Herman Lamers: Dansend paar, 1995, GJ Scheurleerweg

Elzenhagen is een woonbuurt en een gelijknamig sportpark in Amsterdam-Noord, in het westen van de Buikslotermeerpolder.

De wijk maakt deel uit van het gebied Centrum Amsterdam Noord. De naam Elzenhagen verwijst naar de in 1964 gesloopte boerderij Elsenhage aan de Buikslotermeerdijk.

Elzenhagen-Noord[bewerken | brontekst bewerken]

De woonbuurt Elzenhagen, ook genoemd Elzenhagen-Noord, is in de jaren na 2000 gebouwd op het terrein van het voormalige Volkstuinenpark Buikslotermeer ten noorden van de IJdoornlaan, ten oosten van de Noorderbegraafplaats en de buurt Jeugdland, ten zuiden van de Ringweg-Noord A10 en ten westen van de Nieuwe Leeuwarderweg.

De buurt bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen maar er is ook middelhoogbouw.

De Eeuwige Jeugdlaan ontsluit de wijk. Aan de westrand loopt de G.J. Scheurleerweg en aan de oostrand de B. Merkelbachsingel. Sinds 2013 is er ook een verbinding via de verlengde J.H. van Heekweg die onder de Nieuwe Leeuwarderweg werd doorgetrokken. Daardoor kon de wijk sinds 2014 tot 21 juli 2018 door bus 38 van het GVB worden ontsloten. Er is een brede school voor basisonderwijs (ABBS Elzenhagen) gevestigd.

Sportpark Elzenhagen[bewerken | brontekst bewerken]

Niet te verwarren met Sportpark Elzenhagen (Elsloo).

Het Sportpark Elzenhagen ligt tussen de Buikslotermeerdijk, de IJdoornlaan, de Nieuwe Leeuwarderweg en de Nieuwe Purmerweg.

Naast de voetbalvereniging DWV (hier sinds 1964) en andere sportvelden is er een sporthal die in 2012 (tijdelijk) is gesloten, nadat er asbest was aangetroffen.

Het gebied wordt onder de naam Elzenhagen-Zuid getransformeerd tot stedelijke woonbuurt. Het nieuwe bestemmingsplan is vastgesteld in 2020 en het stadsdeel verwacht dat de ontwikkeling duurt tot 2028. [2]