Amstel III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amstel III
Wijk van Amsterdam
Amstel III (en Bullewijk) buurt 92
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Coördinaten 52°26'NB, 4°51'OL
Oppervlakte 0 km²  
- land 0 km²  
- water 0 km²  
Inwoners
(2023)
0[1]
(Deling door nul inw./km²)
Woningvoorraad 0 woningen[1]
Overig
Postcode(s) 1101 en 1105

Amstel III is een bedrijventerrein in de wijk Bullewijk in Amsterdam-Zuidoost, globaal gelegen ten westen van de Spoorlijn Amsterdam – Utrecht en metrolijn en ten oosten van de A2. Aan de zuidkant grenst het gebied aan de Meibergdreef en aan de noordkant aan het Arenagebied.

De naam Amstel III verwijst naar het feit dat dit het derde bedrijventerrein is in een reeks. Amstel I is het industriegebied Overamstel, terwijl Amstel II het gedeelte van dit gebied is dat valt onder de gemeente Ouder-Amstel, maar dan met als plaatsnaam Amsterdam-Duivendrecht, dit wordt ook het Amstel business park genoemd.

Het gebied werd in de jaren 1980 opgeleverd en biedt ruimte aan een groot aantal dienstverlenende bedrijven. Daarnaast zijn er ook een aantal autodealers en bouwmarkten aanwezig. Ook is er een groot woonwarenhuis gevestigd en is er een jeugdgevangenis. Een markant gebouw is het Atlasgebouw waarin in de beginjaren Fokker was gevestigd. Van 1980-2005 was aan de Hoogoorddreef Garage Amstel III van Centraal Nederland gevestigd met daarin ook ruimte voor het GVB.

Toekomstplannen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2011 had de gemeente Amsterdam het voornemen om een deel van Amstel III te herontwikkelen van een bedrijventerrein tot een woon-werkwijk.[2] Dit besluit kwam na de gevolgen van de kredietcrisis van een paar jaar eerder, waarna het kantorenpark een leegstand van 25% kende. Om kantoorvoorraad in aantrekkend economisch klimaat op orde te houden is elke vierkante meter aan ouderwets kantoor dat gesloopt is binnen het plangebied herbouwd. Tussen de kantoren kwamen woontorens, woonblokken en voorzieningen. Er waren ongeveer 15000 woningen gepland.[3]

Er zijn sinds 2015 al meerdere functies aan het voorheen monofunctionele gebied toegevoegd, zoals een nachtclub, restaurants en hotels. De transfomatie tot woon-werkgebied zal het gebied beslaan tussen de Johan Cruijff Arena ten noorden, het Academisch Medisch Centrum ten zuiden, de westelijke grens aan de dijk met metrolijn en de Holterbergweg als oostelijke grens. De in het gebied centraal gelegen Hondsrugweg die de Johan Cruijff Arena met IKEA Amsterdam verbindt, zal om worden gevormd tot een langwerpig Hondsrugpark. Een naamsverandering van de te transformeren stadswijk wordt onderzocht.

Straatnamen[bewerken | brontekst bewerken]

Straten in de wijk zijn vernoemd naar Nederlandse heuvels.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]