Kollenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kollenberg
De Sint-Rosakapel markeert het hoogste punt van de Kollenberg en het begin van het Zuid-Limburgse heuvelland
Hoogte 100 m
Coördinaten 50° 59′ NB, 5° 53′ OL
Ligging Nederland
Gebergte Heuvelland
Kollenberg (Nederland)
Kollenberg
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Kollenberg
Top 100 m
Locatie Heuvelland
Startplaats Sittard
Hoogteverschil 48 m
Lengte ca. 620 m
Stijgings-% 7,7%
Steilste km 15%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

De Kollenberg (Sittards: Kolleberg) is een 100 meter hoge heuvel[1] in de Limburgse stad Sittard. De Kollenberg is, geografisch gezien, een kleine heuvel aan het einde van het plateau van Doenrade, die de noordelijkste heuvel van het Zuid-Limburgse Heuvelland is en beschouwd mag worden als een van de verste uitlopers van de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel. Deze uitloper heeft een hoge landschappelijke waarde en geniet bescherming van milieugroepen en landschapsinstanties. De naam betekent letterlijk: de berg van de toverkol, omdat "kolle" toverheks is. De Kollenberg is een kapelberg, in 1675 werd de Sint-Rosakapel op haar hoogste punt gebouwd ter ere van de Stadspatronesse van Sittard, Rosa van Lima. Tussen het centrum van Sittard ten noordwesten van de Kollenberg en de kapel ligt een holle weg, die ook Kollenberg heet. De weg Kollenberg stijgt 48 meter over 620 meter, zodat er een gemiddeld stijgingspercentage is van 7,7 %. Samen met de Putstraat stijgt de weg vanaf de Sittardse Markt tot aan de Sint Rosakapel totaal 55 meter over 1 kilometer (gemiddeld 5,5 % stijgingspercentage). Het steilste stuk weg, de laatste 100 meter tot de kapel, heeft een gemiddeld stijgingspercentage van zo'n 15 %.

Cultuur, geschiedenis en religie[bewerken | brontekst bewerken]

De Kollenberg is de bekendste heuvel van Sittard en is rijk aan historie. Het meest bekende gebouw is de bijna 350 jaar oude Sint-Rosakapel (1675). Hiernaartoe trekt ieder jaar op de laatste zondag van augustus nog altijd de Sint Rosaprocessie. Deze kapel was ten tijde van de bokkenrijders een verzamelplaats waar de bandieten samenkwamen. Verder staan er zeven wegkapelletjes langs de weg Kollenberg, "De Voetvallen", die het lijden van Jezus uitbeelden en een monument voor een Amerikaanse piloot die in 1944 op de Kollenberg neerstortte.

De Kollenberg is verder bekend vanwege het daar plaatsvindende carnavalsritueel Maske Begrave, alsmede vanwege van het jaarlijkse krombroodrapen.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het natuurschoon op de Kollenberg staat onder druk van de oprukkende bebouwing. De in 1995 opgerichte Stichting Behoud Kollenberg zet zich in voor behoud van het natuurschoon. Enkele successen van de Stichting zijn de teelt van speltgraan en het Memoriebos.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Ook is op de Kollenberg de eerste film Flodder opgenomen. De dure woningen die in de gelijknamige wijk op de westflank van de Kollenberg staan waren een relevant decor. De latere films en de tv-serie zijn elders opgenomen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]