Ootmarsum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ootmarsum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ootmarsum (Overijssel)
Ootmarsum
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Dinkelland Dinkelland
Coördinaten 52° 24′ NB, 6° 54′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,92[1] km²
- land 3,9[1] km²
- water 0,02[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
4.500[1]
(1.148 inw./km²)
Inwonersnaam Ootmarsummers (of Ootmarsumers, Siepeln)
- Bijnaam Siepelstad
Woningvoorraad 2.067 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 1412
Belangrijke verkeersaders N349
Website www.ootmarsum-dinkelland.nl
Detailkaart
Kaart van Ootmarsum
Locatie in de gemeente Dinkelland
Foto's
Kerkplein Ootmarsum vanuit de lucht (2005)
Kerkplein Ootmarsum vanuit de lucht (2005)
Gezicht op Ootmarsum van Jacob van Ruisdael
Gezicht op Ootmarsum van Jacob van Ruisdael
Gezicht op de huidige stad
Gezicht op de huidige stad
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ootmarsum (Nedersaksisch: Oatmöske) is een stadje[2][3][4] in Twente (provincie Overijssel, Nederland). Rond 1300 werden aan Ootmarsum stadsrechten verleend. Tot 2001 vormde Ootmarsum met enkele omliggende buurtschappen de gemeente Ootmarsum. In 2001 is de gemeente Ootmarsum met de gemeenten Denekamp en Weerselo gefuseerd tot de gemeente Dinkelland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In november 917 stierf Radboud, bisschop van Utrecht, in Ootmarsum, nadat hij tijdens een reis in Drenthe ziek was geworden. Volgens de levensbeschrijving van de bisschop beschikte Ootmarsum toen over een oratorium.[5]

Ootmarsum was rond het jaar 1000 een van de grootste parochies in Twente, westwaarts strekte het zich oorspronkelijk tot en met Almelo uit.

In 1195 verwoestten Drentse huurlingen - die werkten namens de graaf van Gelre - de kerk van Ootmarsum. Hierna werd begonnen met de bouw van een nieuwe kerk die uiteindelijk zou uitgroeien tot de huidige Simon en Judaskerk.[6]

In de middeleeuwen floreerde de handel in Ootmarsum, vanwege de gunstige ligging; zowel aan een belangrijke noord-zuid-route als aan de route West-Nederland - Noord-Duitsland. Rond 1300 werden aan Ootmarsum stadsrechten verleend. Vervolgens werd Ootmarsum, met de aanleg van een dubbele rij grachten en aarden wallen, een vestingstad. In het kader van de Tachtigjarige Oorlog vestigden Spanjaarden zich in Ootmarsum. Zij werden in 1597 door legers van Prins Maurits uit Ootmarsum verdreven, waarna de vesting ontmanteld werd. Een kogel in de kerk herinnert nog aan dit beleg.

Ten zuiden van het stadje lag een commanderij van de Duitse Orde. Later werd dit de havezate Huis Ootmarsum. Zowel stad als Huis zijn vereeuwigd door Jacob van Ruisdael (circa 1628-1682).

De opkomst van de industrie in Twente ging aan Ootmarsum voorbij; het bleef een akkerbouwstadje. Hierdoor stokte de ontwikkeling van Ootmarsum, wat in de tweede helft van de 20e eeuw een gunstig effect had op de toeristenindustrie: het nostalgische stadscentrum doet oude tijden herleven.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Springendal[bewerken | brontekst bewerken]

Ten noorden van de (oude) gemeentegrens ligt natuurgebied het Springendal. Dit bosrijke natuurgebied is 355 hectare groot.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Ootmarsum wordt ook wel siepelstad genoemd. De siepel (ui) wordt in overdrachtelijke zin ook als toeristische trekpleister gebruikt. Drie keer per jaar tijdens de bouwvakvakantie is er een siepelmarkt, die bezoekers trekt uit de wijde omgeving.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

  • Openluchtmuseum Lös Hoes Ootmarsum
  • Onderwijsmuseum Educatorium Ootmarsum
  • Chronomium Centrum voor Tijdmeetkunde
  • Museum Ton Schulten

Koale Karmis[bewerken | brontekst bewerken]

Traditioneel vindt jaarlijks de laatste kermis in de regio plaats in Ootmarsum, meestal in november. Omdat de buitentemperatuur tijdens deze kermis over het algemeen vrij laag is wordt de kermis ook wel de Koale Karmis genoemd, wat 'koude kermis' betekent.

Vlöggeln[bewerken | brontekst bewerken]

In Ootmarsum wordt Pasen op een bijzondere manier gevierd door de rooms-katholieken, die het overgrote deel van de inwoners uitmaken. Op eerste paasdag (zondag) maken de poaskearls (Paascommissie) een rondgang om de kerk en zingen daarbij paasliederen. De inwoners van Ootmarsum worden daarna uitgenodigd om in een lange rij hand-in-hand door het stadje te lopen, het zogenaamde Vlöggeln.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ootmarsum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.