Annemiek Punt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Annemiek Punt
De opwekking van het dochtertje van Jaïrus (2006), Delft
Persoonsgegevens
Geboren Hengelo, 1959
Nationaliteit Nederlands
Beroep(en) glaskunstenaar, glazenier, kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1979-heden
Stijl(en) Hedendaagse experimentele glaskunst
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Annemiek Punt (Hengelo, 1959) is een Nederlandse glaskunstenaar, glazenier en kunstschilder.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Punt volgde een opleiding voor het glazenieren en brandschilderen in Duitsland, waar zij zich ook de kennis van scheikundig en ambachtelijk handwerk eigen maakte. In 1979 begon ze een atelier voor gebrandschilderd glas in lood in Denekamp. Ze vervolgde haar opleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Haar leermeesters waren onder anderen Riemko Holtrop en Wim Izaks. In 1994 vestigde zij zich definitief in Ootmarsum waar haar atelier gevestigd is in een voormalig kindertehuis aan de Kloosterstraat. Punt heeft zich zelf het versmelten van glas eigengemaakt. Met een team meesterblazers in het Italiaanse Murano (bij Venetië) maakt zij glassculpturen. Haar glasontwerpen zijn zowel figuratief als abstract. Ze houdt zich naast haar glaswerk ook bezig met de schilderkunst.

Punt is een van de weinige vrouwen die actief is binnen de monumentale glaskunst. Sinds 1980 voerde ze meer dan honderd opdrachten uit voor ramen, beglazingen, glaspanelen en glasreliëfs in kerken, stiltecentra, instellingen en woningen. Een voorbeeld van haar werk is een glas-in-loodraam met als thema de Opwekking van het dochtertje van Jaïrus in de Nieuwe Kerk te Delft. Het raam werd op 8 september 2006 onthuld door prinses Margriet. Het ontwerp is op ware grootte te bezichtigen in haar atelier in Ootmarsum.

In de afgelopen vier decennia heeft Punt de grenzen verlegd van wat mogelijk is met glas. Ze wordt over het algemeen beschouwd als pionier in het vakgebied van glasversmelting. Vele kunstenaars zijn door haar kunst geïnspireerd.[bron?]

Punt werd in november 2014 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau tijdens een tentoonstelling ter ere van haar 35-jarig kunstenaarschap.

In 2019 vierde Punt haar 40-jarig kunstenaarschap met een tentoonstelling in haar galerie in Ootmarsum.

Boek en documentaire[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 verscheen het boek Annemiek Punt, Monumentale glaskunst 1980-2017 van Joost de Wal met bijdragen van kunsthistoricus Bernadette van Hellenberg Hubar en godsdienstfilosoof Wessel Stoker. Volgens de schrijvers staat het werk van Punt in de traditie van vernieuwende Nederlandse glazeniers als Joep Nicolas en Gunhild Kristensen. Maar ook op internationale schaal heeft haar stijl een plek gekregen tussen onder meer die van Wassily Kandinsky, Jackson Pollock en Karel Appel. Het boek geeft een overzicht van meer dan 35 jaar monumentale glaskunst van Punt in Nederlandse kerken, stiltecentra, woningen en andere gebouwen.

In 2017 ging ook de documentaire Beeldend Licht in première, waarvoor regisseur Fokke Baarssen twee jaar het leven en werk van de kunstenares heeft gevolgd.

Kunstenaar Annemiek Punt bij het buitenkunstwerk 'Verbondenheid' aan de Kloosterstraat in Ootmarsum. Het kunstwerk maakte zij in haar kenmerkende glasversmeltingstechniek.

Lijst (incompleet) met publieke kunstwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Over Punt[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2007 - De Glans van Licht, met poëzie van Marinus van den Berg, Uitgeverij Ten Have
  • 2013 - Verlangen naar Licht, met poëzie van Marinus van den Berg, Uitgeverij Ten Have
  • 2014 - Een Punt voor jou, met poëzie van Marinus van den Berg, Uitgeverij Galerie Annemiek Punt
  • 2016 - De Kracht van Licht, met poëzie van Marinus van den Berg, Uitgeverij Ten Have
  • 2018 - Een Omweg Waard, met teksten van Marinus van den Berg, Uitgeverij Ten Have
  • 2019 - Schilderen met Licht, met teksten van Marinus van den Berg, dr. Joost de Wal en Fokke Baarssen
  • 2020 - Beelden van Licht, met teksten van Marinus van den Berg, Uitgeverij Ten Have
  • 2022 - Verbondenheid, met teksten van Marinus van den Berg, Uitgeverij Ten Have

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]