Margriet der Nederlanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Margriet
Prinses Margriet in 2015
Prinses Margriet in 2015
Prinses der Nederlanden,
Prinses van Oranje-Nassau,
Prinses van Lippe-Biesterfeld
Periode 1943-heden
Geboren Ottawa, Canada
Vader Bernhard van Lippe-Biesterfeld
Moeder Juliana
Dynastie Oranje-Nassau
Broers/zussen Beatrix (1938), Irene (1939), Christina (1947-2019), halfzus Alicia de Bielefeld (1952) en halfzus Alexia Grinda (1967)
Partner Pieter van Vollenhoven
Kinderen Maurits (1968), Bernhard (1969), Pieter-Christiaan (1972) en Floris (1975)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
aankondiging geboorte prinses Margriet
20 januari 1943
Vista-kmixdocked.png
(download·info)

Margriet Francisca, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld (Ottawa, 19 januari 1943) is de derde dochter uit het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld en de achtste in lijn voor de troonopvolging. Zij wordt officieel aangesproken met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Margriet werd geboren in Ottawa in het Canadese Ontario, nadat haar moeder en haar twee zussen in 1940 ten tijde van de Tweede Wereldoorlog waren uitgeweken naar Canada. De kamers van het ziekenhuis waar ze geboren werd, waren tijdelijk extraterritoriaal verklaard. Juridisch behoorden deze kamers daardoor niet tot het Canadees grondgebied en daardoor kreeg Margriet niet de Canadese nationaliteit, die volgens de Canadese wetgeving voor op Canadees grondgebied geborenen geldt.[1] Ze is het enige lid van de Nederlandse koninklijke familie dat geboren werd in Noord-Amerika. De bloem waarnaar de prinses is vernoemd, vormde in de Tweede Wereldoorlog een van de symbolen van het verzet tegen nazi-Duitsland.

Margriet werd gedoopt op 29 juni 1943 in de St. Andrew's Presbyterian Church, de oudste protestantse kerk in Canada, in de aanwezigheid van minister-president Mackenzie King, Lord Athlone, gouverneur-generaal van Canada, Martine Röell, hofdame van prinses Juliana, koningin Mary, de echtgenote van koning George V en de Amerikaanse president Franklin Roosevelt.[2] Tijdens haar doop trad de Nederlandse koopvaardij op als een van de peten. Albert John Andrée Wiltens, advocaat te Den Haag, was eveneens peetoom.

Vanaf 1945, tot haar dood, heeft koningin Juliana de stad Ottawa elk jaar tienduizenden tulpenbollen gestuurd als dank hiervoor. Deze koninklijke geste is uitgegroeid tot een beroemd internationaal tulpenfestival.

Na de oorlog kwam Margriet met haar moeder en zussen Beatrix en Irene over naar Nederland en ging ze wonen op Paleis Soestdijk. In 1947 werd hier haar jongste zusje Christina geboren. In 1948 veranderde het jonge gezinsleven op Soestdijk drastisch, toen Juliana de troon overnam van Wilhelmina. In 1961 nam prinses Margriet voor de eerste maal deel aan Prinsjesdag met haar zusters Beatrix en Irene, sinds 1967 in het bijzijn van haar echtgenoot.

Margriet is net als haar zussen scout geweest. Ze was kabouter met de naam "Kabouter Vrolijk" en later padvindster.

Eind jaren veertig bezocht de prinses als lagere school de voor die tijd vooruitstrevende Werkplaats Kindergemeenschap van Kees Boeke in Bilthoven. Vanaf de derde klas ging ze naar de Nieuwe Baarnsche School. In 1961 behaalde ze het diploma Gymnasium-A aan het Baarnsch Lyceum. Na de middelbare school volgde Margriet een jaar lang colleges Frans en (kunst)geschiedenis aan de Universiteit van Montpellier en daarna enkele inleidende juridische colleges aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Huwelijk en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven (1967)
Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven (2011)

Margriet huwde op 10 januari 1967 met Pieter van Vollenhoven, lid van een patriciërsgeslacht van het Koninkrijk der Nederlanden. Margriet was de eerste Oranje die trouwde met een burger. Hun huwelijk had in het begin dan ook veel tegenstand. Dankzij koningin Juliana kon het huwelijk doorgang vinden.

Het echtpaar heeft vier kinderen:

De kinderen kregen de persoonlijke titel 'Prins van Oranje-Nassau' met het predicaat "Hoogheid". Margriet en haar echtgenoot hebben samen elf kleinkinderen. Hun kleinkinderen hebben geen adellijke titel.

Brits staatsburgerschap[bewerken | brontekst bewerken]

Door haar afstamming van Sophia, de keurvorstin van Hannover, is Margriet ook Brits staatsburger, gebaseerd op de Sophia Naturalization Act van 1705. Deze wet is sinds 1948 niet langer van kracht, maar geldt nog voor Margriet omdat zij in 1943 geboren werd. Zij heeft van haar rechten nooit gebruikgemaakt en bezit daarom geen Brits paspoort.

Maatschappelijke rol[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 werd Margriets zuster Beatrix koningin der Nederlanden. Beatrix gaf tijdens haar inhuldigingsrede aan in haar hoedanigheid als staatshoofd naast haar man prins Claus ook ondersteuning te zullen krijgen van haar zuster Margriet en haar zwager Pieter. Vanaf die tijd werd prinses Margriet 'reserve-koningin' van Nederland. In deze hoedanigheid vervulde zij tal van representatieve taken voor het Koninklijk Huis. Bij officiële bezoeken van buitenlandse staatshoofden nam prinses Margriet met haar echtgenoot altijd deel. Daarnaast brengt de prinses geregeld een officieel bezoek aan haar geboorteland Canada. Regelmatig bezoekt ze de Nederlandse Antillen. Ze vertegenwoordigde Nederland bij vele gelegenheden, zoals bij de uitvaarten van koning Hassan II van Marokko en de Britse prinses Diana. Ook op Prinsjesdag vergezelde Margriet haar oudste zuster, evenals op Koninginnedag met haar gezin. Na de inhuldiging van koning Willem-Alexander zijn haar werkzaamheden onveranderd gebleven.

De gezondheidszorg en cultuur vormen haar aandachtsvelden. Prinses Margriet zet zich van jongs af in voor het Rode Kruis. Als gediplomeerd verpleegster voer ze op het hospitaalschip Henri Dunant tot aan haar huwelijk. Later vervulde ze bestuurlijke functies bij de Nederlandse afdeling van het Rode Kruis en was ze in de jaren negentig president van het Internationale Rode Kruis en Halve Maan. Voor dit werk bracht zij vele bezoeken aan probleemregio's in de wereld, maar ook in eigen land kunnen instellingen van gezondheidszorg rekenen op haar belangstelling. Verder was Margriet jarenlang voorzitter van de Europese Culturele Stichting, die bruggen wil slaan tussen de verschillende culturen in Europa.

Prinses Margriet werd vaak onderscheiden, soms om protocollaire redenen, soms vanwege haar werk voor het Rode Kruis. Zie daarvoor de lijst van onderscheidingen van prinses Margriet der Nederlanden.

Stichting Royale[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens dagblad Trouw van 13 april 2013 hebben prinses Margriet en haar echtgenoot eind 2006 een financiële constructie opgezet onder de vorm van een stichting, genaamd Stichting Royale. Volgens de krant is het de bedoeling om belastingen en erfenisrechten voor hun kinderen en kleinkinderen te minimaliseren. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is met een dergelijke constructie niets mis.

Voorouders[bewerken | brontekst bewerken]

Ernst van Lippe-BiesterfeldKaroline von Wartensleben
 
Aschwin von Sierstorpff-CrammHedwig von Sierstorpff
 
Frederik Frans II van Mecklenburg-SchwerinMarie van Schwarzburg-Rudolstadt
 
Royal Crown of the Netherlands (Heraldic).svg
Willem III
Emma
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prins Bernhard van Lippe
 
 
 
Armgard van Sierstorpff-Cramm
 
 
 
 
 
Hendrik van Mecklenburg-Schwerin
 
 
 
Royal Crown of the Netherlands (Heraldic).svg
Wilhelmina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bernhard van Lippe-Biesterfeld
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Royal Crown of the Netherlands (Heraldic).svg
Juliana
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Royal Crown of the Netherlands (Heraldic).svg
Beatrix
 
Irene
 
Margriet
 
Christina

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Leonore
Lijn van de Nederlandse troonopvolging
8
Opvolger:
--