Station Amsterdam Bijlmer ArenA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Amsterdam Bijlmer ArenA   
Amsterdam Station Bijmer ArenA 001.JPG
Afkorting Asb
Opening 24 mei 1971 (eerste station)
28 maart 1976 (tweede station)
17 november 2007 (huidig station)
Perrons 4 (trein), 1 (metro)
Perronsporen 6 (trein), 2 (metro)[1]
Perrontoegang roltrappen, liften
Lijn(en) Rhijnspoorweg
Utrechtboog
Metrolijn  50   54 
Stadsbus 44 | 47 | 66
Streekbus Regulier: 49 | 120 | 126 | 171
Spits: 202 | 255 | 271
R-net: 300 | 323 | 324 | 328 | 356
Bizzliner 375 t/m 379
Nachtbus 285 | 287 | N26 | N30
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Metrovervoerder GVB
- Busvervoerder Connexxion, EBS, GVB, Keolis, Syntus Utrecht
Reizigers 26.427 (alleen NS, 2017)[2] per dag
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 57′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amsterdam Bijlmer ArenA
Station Amsterdam Bijlmer ArenA
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Amsterdam Bijlmer ArenA is een trein- en metrostation in het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam. De precieze naam van het treinstation is Amsterdam Bijlmer ArenA en van het metrostation Station Bijlmer ArenA.

Het station bevindt zich tussen het winkelcentrum Amsterdamse Poort en de ArenA Boulevard met de Johan Cruijff ArenA, de AFAS Live (voorheen Heineken Music Hall) en Pathé Arena.

Het station is een gezamenlijk ontwerp van het Britse architectenbureau Grimshaw Architects (architect Neven Sidor) en Arcadis Architecten (architect Jan van Belkum). De constructies, technische installaties en spoorinfrastructuur zijn een ontwerp van Arcadis. De bouw heeft € 150 miljoen gekost.

Geschiedenis[bewerken]

Eerste station[bewerken]

Station Bijlmer werd op 14 mei 1971 geopend als een eenvoudige (tijdelijke) halte langs de daar toen nog laaggelegen spoorlijn AmsterdamUtrecht (Rhijnspoorweg). Het station had houten perrons, een baileybrug over de sporen en een houten keet voor de kaartverkoop.

Tweede station[bewerken]

Op 26 maart 1976 werd de hooggelegen spoorbaan langs de Bijlmer in gebruik genomen met een nieuw station Amsterdam Bijlmer. Dit station lag ten oosten van het oude station en kreeg vier sporen: twee voor de trein en daartussen twee voor de metro die op 14 oktober 1977 werd geopend. Er was voor elk van beide richtingen een perron met aan de ene zijde het treinspoor en aan de andere zijde het metrospoor, waardoor een cross-platform-overstap tussen trein en metro mogelijk was.

De metrolijn naar Holendrecht (verlengd in 1982 naar Gein; thans lijn 54) kreeg hier een halte. Sinds juni 1997 heeft ook lijn 50 (Isolatorweg – Gein) hier een halte.

Het bijzondere aan dit station was dat dit destijds het enige NS-station in Nederland was dat niet door een eigen architect van NS was ontworpen. Station Bijlmer werd als onderdeel van de Oostlijn van de Amsterdamse metro beschouwd en geheel in die stijl ontworpen door de architecten van de metrolijn, Ben Spängberg en Sier van Rhijn.

Oorspronkelijk was het busstation aan de westzijde van het station op de plaats van de oude spoorbaan aan de kant waar nu het huidige busstation ligt. Later kwam het busstation op een half hoge weg aan de oostzijde, dat oorspronkelijk langs een smal trappetje bereikbaar was. Nog later kwam er een bredere trap en verschenen er diverse winkels. In het begin was er geen NS loket, later kwam er alsnog een loket in een voormalig winkelpand.

Huidig station[bewerken]

Vanaf 2000 werd gebouwd aan het huidige station. De bouw was een gecompliceerde aangelegenheid omdat het trein- en metroverkeer tijdens de bouw moest doorrijden afgezien van een aantal weekeinden. Men bouwde aan weerszijden van het oude station eerst het gedeelte aan de westzijde bij en daarna het gedeelte aan de oostzijde. Daarna kon in verschillende fases het oude station worden afgebroken en vervangen door het nieuwe gedeelte. Hierbij waren verschillende tijdelijke situaties van kracht waarbij de metrosporen in fases tijdelijk werden verlegd over al gereed zijnde NS sporen en men daardoor ruimte kreeg voor de aanleg van het nieuwe metroperron.

De Utrechtboog is in gebruik genomen in maart 2006. In december 2006 is een vernieuwd busstation geopend.

Het huidig station vanaf het perron

Per 10 december 2006 is met het ingaan van de dienstregeling 2007 de naam van het station gewijzigd in Amsterdam Bijlmer ArenA. Het was de bedoeling dat op dat moment ook alle zes sporen in gebruik genomen zouden worden. Tot 25 april 2007 gold er voor de stoptreinen een aangepaste dienstregeling tussen Amsterdam en Utrecht. Met het gereedkomen van alle sporen kon de dienstregeling volgens oorspronkelijk plan worden gereden. De intercity's Schiphol - Amsterdam Zuid WTC - Utrecht Centraal stoppen alle te Amsterdam Bijlmer ArenA. De intercity's Amsterdam Centraal - Amsterdam Amstel - Utrecht Centraal stoppen hier niet.

Op 17 november 2007 is het nieuwe station Amsterdam Bijlmer ArenA door toenmalig Prinses Máxima officieel geopend. 24 april 2008 werd het uitgeroepen tot het BNA Gebouw van het Jaar 2008.

Trein- en metrostation[bewerken]

Het station heeft in totaal acht sporen. Van die acht sporen zijn er twee voor de metro (aan weerszijden van een apart metroperron), en twee sporen sluiten aan op de Utrechtboog richting Amsterdam Zuid en Schiphol.

westzijde:
ArenA Boulevard met Pathé ArenA, AFAS Live en Ziggo Dome
Plattegrond van perrons en sporen
oostzijde:
Hoekenrodeplein met horeca en hotel, winkelcentrum Amsterdamse Poort
Spoor Gebruik
1 voor doorgaande treinen in de richting van Amsterdam Centraal, alleen enkele late treinen stoppen hier.
2 treinen die via de Utrechtboog naar Amsterdam Zuid en Schiphol gaan.
3 treinen naar Amsterdam Centraal.
- metro richting Amsterdam Centraal (54) en Isolatorweg (50).
- metro richting Gein (50 en 54).
6 treinen vanuit Amsterdam Centraal, gaande in de richting Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal.
7 treinen komend van de Utrechtboog, gaande in de richting Utrecht Centraal.
8 voor doorgaande treinen vanuit Amsterdam Centraal, gaande in de richting Utrecht Centraal, alleen enkele late treinen stoppen hier.

Het is een station met poortjes. Er was een gemeenschappelijk OV-chipkaartgebied voor de twee vervoerders NS als GVB. De afscheiding van het buitengebied was in de hal. In 2011 zijn er aparte OV-chipkaartgebieden per perron gekomen. Er is geen NS loket maar wel een GVB loket.

Aan de zuidzijde van het metroperron bevinden zich noodtrappen. Bij de NS perrons bevinden deze zich aan de noordzijde.

Treinen[bewerken]

De volgende treinseries stoppen op dit station:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
1400 Intercity Utrecht CentraalAmsterdam CentraalAmsterdam Bijlmer ArenASchiphol AirportDen Haag HSRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
3100 Intercity Schiphol AirportAmsterdam Bijlmer ArenAUtrecht CentraalEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 22:00 uur
3500 Intercity Schiphol AirportAmsterdam Bijlmer ArenAUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHelmondVenlo
4000 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalAmsterdam Bijlmer ArenABreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
7400 Sprinter Amsterdam CentraalAmsterdam Bijlmer ArenABreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden vervangen door serie 7300. In Amsterdam Centraal gekoppeld aan serie 4700 van/naar Uitgeest.
  • Intercity's van en naar Amsterdam Zuid stoppen wel op dit station maar intercity's van en naar Amsterdam Centraal niet. De laatste 4 treinen van treinserie 800 uit Maastricht en de laatste 2 treinen naar Eindhoven stoppen echter wel. De nachtnettreinen stoppen alleen in de nacht van dinsdag op woensdag.[3]

Metrolijnen[bewerken]

Vanaf Bijlmer ArenA rijden metro's van het GVB. Er zijn verbindingen verder Zuidoost in (naar Gein), alsook naar het centrum en Amsterdam-West.

Lijn Route
 50  Isolatorweg - Station Amsterdam Zuid - Station Bijlmer ArenA - Gein
 54  Centraal Station - Amstelstation - Station Bijlmer ArenA - Gein

Busstation[bewerken]

Station Bijlmer ArenA is sinds 28 mei 2006 het belangrijkste busstation voor Amsterdam-Zuidoost. Streeklijnen uit Utrecht, Haarlem, Aalsmeer, Uithoorn, Mijdrecht en Almere vinden er hun eindpunt, evenals diverse stadsdiensten. Het busstation bevindt zich onder de sporen.

Het station valt officieel onder het concessiegebied "Amsterdam". Het GVB is hier de vervoerder in opdracht van de Stadsregio Amsterdam. Het meeste vervoer rond het station wordt dan ook door het GVB geregeld. Doordat station Bijlmer ArenA centraal gelegen is komen er ook buslijnen uit andere concessiegebieden. Het betreft de volgende concessiegebieden:

  • Amstelland-Meerlanden, Connexxion in opdracht van de Stadsregio Amsterdam;
  • Busvervoer Almere, Keolis Nederland in opdracht van de gemeente Almere;
  • Gooi en Vechtstreek, Connexxion in opdracht van de provincie Noord-Holland;
  • Provincie Utrecht, Syntus Utrecht in opdracht van de provincie Utrecht;
  • Waterland, EBS in opdracht van de Stadsregio Amsterdam.

Hieronder volgt een overzicht van de buslijnen die station Bijlmer ArenA aandoen:

Lijn Route Vervoerder Opmerkingen
Stadsbus
44 Station Bijlmer ArenA - Station Diemen Zuid - Station Diemen - Diemen Noord GVB
47 Station Bijlmer ArenA - Gaasperplas - Holendrecht GVB
66 Station Bijlmer ArenA - Diemen - IJburg GVB
Streekbus
49 Station Bijlmer ArenA - Gaasperplas - Weesp Station GVB Alleen maandag tot en met vrijdag overdag
120 Station Bijlmer ArenA - Station Holendrecht - Abcoude - Station Breukelen - Maarssen - Utrecht CS Syntus
126 Station Bijlmer ArenA - Vinkeveen - Wilnis - Mijdrecht Syntus 's Nachts als N26
171 Station Bijlmer ArenA - Amstelveen - Aalsmeer Connexxion
202 Station Bijlmer ArenA - Muiden - Naarden P+R Gooimeer - Blaricum Tergooi Connexxion Spitslijn in één richting
255 Station Bijlmer ArenA - Station Haarlem Connexxion Spitslijn in beide richtingen
271 Gaasperplas → Station Bijlmer ArenA → Amstelveen → Aalsmeer Bloemenveiling Connexxion één rit in vroege ochtend
602 Station Bijlmer ArenA - Muiden - Naarden Bosch van Bredius Connexxion Schoolbus
R-net
300 Station Bijlmer ArenA - Amstelveen - Schiphol - Hoofddorp - Haarlem Station Connexxion 's Nachts als N30
 323  Station Bijlmer ArenA - Muiden - Station Almere Poort - Almere Stad - Station Almere Parkwijk Keolis, formule allGo
 324  Station Bijlmer ArenA ← Muiden ← Almere Stad ← Station Almere Parkwijk Keolis, formule allGo Spitslijn, slechts 2 ritten in ochtendspits vanuit Almere
 328  Station Bijlmer ArenA - Muiden - Almere 't Oor - Almere Haven Keolis, formule allGo
356 Station Bijlmer ArenA - Amstelveen - Station Haarlem Connexxion
R-net Bizzliner
375 Station Holendrecht - Station Bijlmer ArenA - Purmerend EBS Spitslijn, stopt niet op het busstation maar op de Hoogoorddreef
376 Station Holendrecht - Station Bijlmer ArenA - Purmerend EBS Rijdt niet in het weekend, stopt niet op het busstation maar op de Hoogoorddreef
377 Station Holendrecht - Station Bijlmer ArenA - Purmerend EBS Spitslijn, stopt niet op het busstation maar op de Hoogoorddreef
378 Station Holendrecht - Station Bijlmer ArenA - Monnickendam - Volendam - Edam EBS Spitslijn, stopt niet op het busstation maar op de Hoogoorddreef
379 Station Holendrecht - Station Bijlmer ArenA - Monnickendam - Edam - Station Hoorn - Hoorn EBS Spitslijn, stopt niet op het busstation maar op de Hoogoorddreef
Nachtbus
285 Centraal Station - Rembrandtplein - Amstelstation - Station Bijlmer ArenA - Holendrecht - Gein GVB
287 Centraal Station - Rembrandtplein - Oost - Diemen - Geinwijk - Station Bijlmer ArenA GVB
N26 Amsterdam Leidseplein → Bijlmer ArenA → Mijdrecht → Wilnis → Woerden Syntus
N30 Station Bijlmer ArenA - Amstelveen - Schiphol - Hoofddorp - Haarlem Station - Driehuis - IJmuiden Connexxion R-net nachtlijn

Voorzieningen[bewerken]

Op het station zijn verschillende winkels en horecazaken aanwezig, alsmede een toilet en fietsenstallingen.[4] Een loket is niet aanwezig.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]