Jan van Galenstraat (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan van Galenstraat
Afkorting JLS
Opening 28 mei 1997
Perrons 2
Metrolijn(en)  50 
Vervoerder(s) GVB
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 50′ OL
Jan van Galenstraat (metrostation)
Jan van Galenstraat (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Jan van Galenstraat is een station van de Amsterdamse metro in het stadsdeel Nieuw-West. Het station bevindt zich boven het westelijke uiteinde van de Jan van Galenstraat. Ten westen van de metro- en spoorbaan gaat deze straat over in de Burgemeester Röellstraat. Het station wordt bediend door Ringlijn 50 en werd geopend op 28 mei 1997. Er is een overstapmogelijkheid op tramlijn 13.

In de buurt van het station is het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis gevestigd, evenals de Garage West van het GVB-busbedrijf en de Sporthal Jan van Galen. Op het nabijgelegen voormalige gelijknamige sportpark is in de afgelopen jaren de wijk Laan van Spartaan ontwikkeld die naar verwachting in 2016 is voltooid. De wijk zal uiteindelijk 916 woningen tellen in een hoge dichtheid rondom de nieuw aangelegde sportvelden van voetbalvereniging VVA/Spartaan. Ook is er een vestiging van het ROC van Amsterdam gevestigd. Direct naast het station werd in 2013 de eerste Amsterdamse vestiging van The Student Hotel geopend, een 709 kamers tellend studentenhotel. Dit hotel is deels gevestigd de voormalige kantoorgebouwen van Elsevier en deels in nieuwbouw.

Toekomst[bewerken]

In het kader van de in februari 2014 door de stadsdelen Nieuw-West en West met de Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO) van de gemeente Amsterdam gepresenteerde toekomstvisie[1][2] voor het westelijk deel van de Jan Evertsenstraat, tussen Mercatorplein en de Sloterplas, waarin deze straat door toevoeging van woningen en functies tot stadsstraat moet worden getransformeerd, worden twee mogelijke ingrepen voorgesteld:

Of en op welke termijn deze voorstellen zullen worden uitgevoerd is nog niet duidelijk.