Spaklerweg (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spaklerweg
Spaklerweg 002.jpg
Afkorting SLW
Opening 4 juni 1982
Perrons 4
Metrolijn(en)  51   53   54 
Vervoerder(s) GVB
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 55′ OL
Spaklerweg (metrostation)
Spaklerweg (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Spaklerweg is een station van de Amsterdamse metro, vernoemd naar de Spaklerweg in het stadsdeel Oost. Het station heeft twee eilandperrons met in totaal vier sporen. Het station is in gebruik genomen op 4 juni 1982, ruim vier en een half jaar na de opening van de Oostlijn.

Oorspronkelijk was het station ontworpen als overstapstation tussen de Oostlijn en een aftakking naar Amstelveen. Omdat deze laatste niet werd aangelegd verbood minister Tjerk Westerterp het in ruwbouw gereed zijnde station in gebruik te nemen omdat het geen functie meer had en destijds in die omgeving nauwelijks bedrijven waren. Uiteindelijk werd het alsnog afgebouwd en op 4 juni 1982 in gebruik genomen mede door de komst van een groot aantal bedrijven en instellingen in de omgeving van het station. Tussen de twee perrons verschenen geen sporen maar werden lantaarnpalen geplaatst. De metrolijnen 53 en 54 stopten alleen op de twee buitenste sporen.

Sinds 30 november 1990 wordt station Spaklerweg ook aangedaan door Amstelveenlijn 51 en kwamen er ook sporen tussen de perrons. De binnenzijde van de perrons worden maar voor de helft gebruikt door de relatief korte sneltrams en zijn aan de noordzijde afgeschermd. Ook kwam aan de noordzijde een keergelegenheid. Ten zuiden van het station buigt lijn 51 in westelijke richting af via een onderdoorgang onder de spoorlijn station Amsterdam Centraalstation Utrecht Centraal richting Overamstel. Deze onderdoorgang bestaat uit drie tunnels, waarbij de meest zuidelijke tunnel toegang geeft tot het werkemplacement Spaklerweg.

Dit is een van de weinige metrostations zonder roltrappen. De andere metrostations zonder roltrappen zijn Overamstel en Isolatorweg. Ook is alleen aan de zuidzijde een toegang. Het is het enige bovengrondse station van de Oostlijn zonder een perronkap. De uitgang aan de H.J.E. Wenckebachweg grenst aan de Bijlmerbajes. Aan de westzijde bevindt zich het terrein van Waternet.

Galerij[bewerken]