Spaklerweg (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amsterdamse metro
Spaklerweg
Spaklerweg 002.jpg
Afkorting SLW
Plaats Amsterdam
Opening 4 juni 1982
Perrons 2
Perronsporen 4
Metrolijn(en)  51   53   54 
Nachtbus N85
Vervoerder(s) GVB
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 55′ OL
Spaklerweg (metrostation) (metro van Amsterdam)
Spaklerweg (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Spaklerweg is een station van de Amsterdamse metro, vernoemd naar de Spaklerweg in het stadsdeel Oost. Het station heeft twee eilandperrons met in totaal vier sporen. Het station is in gebruik genomen op 4 juni 1982, ruim vier en een half jaar na de opening van de Oostlijn.

Oorspronkelijk was het station ontworpen als overstapstation tussen de Oostlijn en een aftakking naar Amstelveen. Omdat deze laatste niet werd aangelegd verbood minister Tjerk Westerterp het in ruwbouw gereed zijnde station in gebruik te nemen omdat het geen functie meer had en destijds in die omgeving nauwelijks bedrijven waren. Uiteindelijk werd het alsnog afgebouwd en op 4 juni 1982 in gebruik genomen mede door de komst van een groot aantal bedrijven en instellingen in de omgeving van het station. Tussen de twee perrons verschenen geen sporen maar werden lantaarnpalen geplaatst. De metrolijnen 53 en 54 stopten alleen op de twee buitenste sporen.

Tussen 30 november 1990 en 3 maart 2019 werd station Spaklerweg ook aangedaan door de Amstelveenlijn (lijn 51) en kwamen er ook sporen tussen de perrons. De Amstelveenlijn is vanaf 3 maart 2019 vervangen door metrolijn 51. De binnenzijde van de perrons worden maar voor de helft gebruikt door de relatief korte sneltrams en zijn aan de noordzijde afgeschermd. Ook is er aan de noordzijde een keergelegenheid gekomen. Ten zuiden van het station buigt lijn 51 in westelijke richting af via een onderdoorgang onder de spoorlijn Amsterdam - Elten richting Overamstel. Deze onderdoorgang bestaat uit drie tunnels, waarbij de meest zuidelijke tunnel toegang geeft tot het werkemplacement Spaklerweg.

Spaklerweg was een van de weinige metrostations zonder roltrappen. Sinds de renovatie in 2018 beschikken beide perrons echter over roltrappen. Daarnaast was Spaklerweg tot 2018 het enige bovengrondse station van de Oostlijn zonder een perronkap, maar in 2018 werd deze alsnog aangebracht boven beide perrons. De uitgang aan de H.J.E. Wenckebachweg grenst aan het gebouw van de voormalige Bijlmerbajes. Aan de westzijde bevindt zich het terrein van Waternet.

Galerij[bewerken]