Metrostation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Lijst van metrosystemen met de meeste stations in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Metrostation in Moskou

Een metrostation is een station waar metrotreinen stoppen om passagiers te laten in- of uitstappen.

Een metrolijn bevindt zich vaak onder de grond, vooral in het stadscentrum, en het station dus ook. Bovengronds is alleen een klein gebouwtje zichtbaar of een aantal trappen in het trottoir. Is het station bij een druk kruispunt, dan is er vaak op elke hoek een trap naar beneden. Het station kan dan ook als oversteektunnel dienen.

Vooral buiten het centrum rijdt een metro veelal boven de grond op een viaduct of dijklichaam. Hierbij is het metrostation dus boven de grond. Er zijn echter steden zoals Montreal waar alle stations ondergronds zijn.

In Nederland zijn er twee metrosystemen waarvan de Amsterdamse ringlijn 50 geheel bovengronds rijdt. De Amsterdamse metro heeft in totaal 51 stations (inclusief sneltramhaltes), de Rotterdamse metro heeft 62 stations.

In België heeft Brussel een metro. De Brusselse metro heeft 68 stations.

Zie ook[bewerken]