OV-chipkaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
OV-chipkaart
Sneltram met OV-chipkaart reclame
Sneltram met OV-chipkaart reclame
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Operator Trans Link Systems
Actief 2002-heden
Technologie MIFARE (oude kaarten)
Infineon SLE 77 (sinds 2011)
Geldigheid In vrijwel al het openbaar vervoer in Nederland
Verkooppunten Online, ophaal-/oplaadautomaten, balies vervoerbedrijven
Valuta Euro (max. €150.-[1])
Website OV-chipkaart.nl
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De OV-chipkaart is een elektronische betaalpas met nfc-chip (tot eind 2008 RFID-chip) voor het openbaar vervoer in Nederland. Kinderen jonger dan 4 jaar kunnen kosteloos meereizen en hebben hierdoor geen OV-chipkaart nodig.[2]

Korte geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie OV-chipkaartsysteem voor meer geschiedenis

Vanaf 1980 werden al diverse proeven gedaan met elektronische betaalsystemen in het Nederlandse openbaar vervoer. De meest in het oog springende proeven waren die met de Magneetkaart van Siemens en de Tripperpas.

De ontwikkeling van het OV-chipkaartsysteem begon in oktober 2001 met de oprichting van Trans Link Systems. Om ervaring op te doen ging de Nederlandse Spoorwegen al in 1999 op werkbezoek in Hongkong, waar twee jaar eerder de Octopus card was ingevoerd. Hierop is het systeem dat in Nederland wordt gebruikt grotendeels gebaseerd. In 2002 werden voor het eerst poortjes getest bij de RET in Rotterdam met de tournicard en in 2003 deed de NS testen met poortjes op de Hoekse Lijn. In 2005 was het systeem dusdanig ontwikkeld dat reizigers in Rotterdam de OV-chipkaart konden uitproberen.[3] Het duurde nog tot 2012 voordat het systeem landelijk was geïmplementeerd.

In- en uitchecken[bewerken]

Reizigers worden in overstapzones met uniforme bebording begeleid in het maken van een overstap tussen trein- en/of metrovervoerders.

Aan het begin van de reis moet de OV-chipkaart tegen een OV-chipkaartlezer van de vervoersmaatschappij worden gehouden. Deze lezers zijn in stads- en streekbussen, stadstrams, de RandstadRail, fiets- en voetveer Vlissingen-Breskens en de Waterbus Rotterdam-Drechtsteden te vinden in de voertuigen. In alle metrostations en enkele treinstations zitten deze in de toegangspoortjes. Op de meeste treinstations en de haltes van de sneltrams staan diverse OV-chipkaartpalen waarin de lezer is geïntegreerd. De lezers zijn te herkennen aan het pictogram van een hand die een roze kaart vasthoudt, met aan de bovenkant een witte strook met links het roze OV-chipkaartlogo; het pictogram markeert de plaats waar men de kaart moet presenteren.

Als er voldoende saldo of een geldig reisproduct (bijvoorbeeld abonnement) op de kaart staat, opent het poortje of geeft de kaartlezer een toegangssignaal en brandt er een groen lampje. Aan het eind van de reis dient men een poortje of een kaartlezer te passeren om uit te checken. Het display meldt wat de reis heeft gekost en welk saldo op de kaart staat.

Iedere vervoerder heeft voor iedere vervoerwijze (bijvoorbeeld stadstram en sneltram) eigen kaartlezers. Op sommige stations en haltes worden verschillende in- en uitchecksystemen gebruikt en moet worden opgepast dat de handeling niet bij de verkeerde lezer wordt verricht.

Bij een overstap van trein op trein of van metro op metro van dezelfde vervoersmaatschappij hoeft tussentijds niet weer uit- en ingecheckt te worden. Enkelvoudig in- en uitchecken tussen verschillende treinvervoerders is met de OV-chipkaart (nog) niet mogelijk. Bij Arriva wordt een ander soort systeem getest (zie Touch&Travel).

Uitzonderingen[bewerken]

In de meeste provincies zijn in de bus naast de OV-chipkaart eigen lokale papieren vervoerbewijzen in gebruik. Openbaar vervoer op de eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog en de meeste buurtbuslijnen gebruiken alleen hun eigen lokale papieren vervoerbewijzen. Reizen op saldo met de OV-chipkaart is dan niet mogelijk. Bij GVB Amsterdam en RET Rotterdam wordt bij de chauffeur een papieren OV-chipkaart verkocht. Landelijk geldige abonnementen, zoals de OV-studentenkaart, zijn wel geldig en kunnen door de chauffeur worden gecontroleerd met een handlezer. In enkele buurtbussen zijn wel (mobiele) kaartlezers aanwezig en is reizen op saldo mogelijk. In de regiotaxi's die tot het openbaar vervoer worden gerekend, is de OV-chipkaart niet te gebruiken. In bepaalde nachtbussen is de OV-chipkaart geldig, maar geldt een hoger tarief. GVB Amsterdam en Arriva hebben hebben het besluit genomen om cash geld betalingen bij chauffeurs te vervangen door pin betalingen met pin automaten. Vanaf 1 januari 2017 voor de GVB en Arriva zal de maatregel invoeren op de verschillende buslijnen tussen juli 2016 tot januari 2018.[4]

Reizen over de Nederlandse grens[bewerken]

 • De Duitse stations Weener en Leer (Ostfriesl) aan de spoorlijn Groningen-Leer worden voor treinreizen met Arriva gezien als Nederlandse tariefpunten. Op deze stations staan kaartlezers en een kaartautomaat van Arriva. Zie ook: Arriva-vervoerbewijzen Groningen-Leer.
 • De OV-chipkaart is geldig op buslijnen die de Nederlandse grens passeren, mits deze worden gereden door Nederlandse exploitanten. Soms wordt voor het deel buiten Nederland een hoger tarief berekend.
 • In ASEAG lijn 44 Heerlen-Kerkrade-Aken kan op vertoon van een OV-chipkaart een papieren kaartje worden gekocht tegen het OV-chipkaarttarief (eventueel met korting).
 • Op lijn 42 Brugge - Breskens kan tussen Sluis en Breskens ook met de OV-chipkaart worden gereisd in de bussen van De Lijn. Voor en achter in de bus zijn lezers geïnstalleerd. In- en uitchecken op het andere traject kan wel, maar er wordt geen bedrag berekend omdat daar het tariefsysteem van De Lijn van toepassing is.

Met andere buitenlandse openbaarvervoerbedrijven is geen regeling getroffen en daar is de OV-chipkaart niet geldig. Bij grensoverschrijdende reizen met NS International dient een internationaal vervoerbewijs voor de gehele reis te worden gekocht. Afhankelijk van het abonnement dat op de OV-chipkaart staat kan dit een kaartje met korting of vrij reizen voor het Nederlandse traject zijn. Op het gehele traject (inclusief aansluitende binnenlandse treinen) hoeft niet in- en uitgecheckt te worden. De conducteur kan het abonnement dat op de OV-chipkaart staat op geldigheid controleren.[5]

Omchecken[bewerken]

Omchecken is uitchecken, en weer inchecken met dezelfde of een andere kaart; dit is soms nodig of voordeliger. Het kan soms lastig zijn, namelijk als men speciaal daarvoor moet uitstappen.

OV-chipkaarttypes[bewerken]

Er zijn verschillende kaartsoorten. Anders dan elders in Europa (bijvoorbeeld Engeland en Zwitserland) of elders in de wereld (bijvoorbeeld Singapore en Japan) is de elektronische kaart meestal niet kosteloos verkrijgbaar en wordt het aankoopbedrag niet geretourneerd bij inlevering.

Wegwerpkaart[bewerken]

Het elektronische binnenwerk van de wegwerp-OV-chipkaart van NS, na verwijdering van de papieren voor- en achterzijde. De chip van ruim 0,5 × 0,5 mm is uitvergroot.

Een wegwerpkaart of eenmalige OV-chipkaart is een "papieren" OV-chipkaart waarop een niet te veranderen reisrecht staat. Het elektronische hart bevindt zich tussen twee dunne kunststof folies. Hierop zijn aan voor- en achterzijde papieren vellen geplakt. De kaart heeft de prijs van het product dat erop gedrukt staat. Op de kaart kunnen allerlei reisgegevens gedrukt en/of ingevuld worden. Met de kaart kunnen ook de toegangspoortjes van een vervoerder geopend worden. Het reisrecht is alleen geldig wanneer er op de juiste manier in- en uitgecheckt wordt. Het uitchecken na de laatste rit heeft geen gevolgen voor de reiziger, behalve voor schadevergoedingen bij reisklachten.

Het papieren treinkaartje is sinds 9 juli 2014 ook van een chip voorzien (eenmalige chipkaart). Voor dit kaartje geldt 1 euro toeslag, omdat de productiekosten van een chipkaart hoger zouden zijn dan die van een papieren kaartje.[6] Deze worden verkocht via de loketten en de automaten. Dit treinkaartje kan sinds april 2015 bij NS tot 8 dagen vooruit worden aangeschaft. Het is pas geldig als er is ingecheckt.

Verder verkopen de stadsvervoerbedrijven RET, GVB, de HTM wegwerpkaarten. Deze kaarten kunnen soms voor meerdere ritten worden gebruikt (het langste is 7 dagen, bij een GVB weekabonnement). Ook deze kaarten zijn vaak duurder ten opzichte van reizen op saldo.

Anonieme OV-chipkaart[bewerken]

Een anonieme OV-chipkaart staat niet op naam en kan door meerdere personen gebruikt worden, maar niet tegelijk. De kaart is geschikt voor reizen met saldo en een beperkt aantal reisproducten zonder persoonlijke korting. Volgens sommigen kunnen opspoordiensten (gerecht, politie, etc) aan de hand van gebruikte betaalkaarten voor saldo opladen of de kaartaanschaf de identiteit van de gebruiker achterhalen.

Persoonlijke OV-chipkaart[bewerken]

De persoonlijke OV-chipkaart is voorzien van de naam, geboortedatum en pasfoto van de kaarthouder. Met deze kaart kan op saldo gereisd worden. De kaart is geschikt voor alle reisproducten.

Zakelijk[bewerken]

Hiervan zijn een aantal vormen:

 • Een werkgever kan aan zijn personeel, onder bepaalde voorwaarden, belastingvrij een persoonlijke OV-chipkaart verstrekken.
 • Een zakelijke OV-chipkaart, bijvoorbeeld de NS Business Card en Mobility Card. Met deze kaarten reist men met de postpaid betaalmethode reizen op rekening. Hierbij worden de reiskosten en ketendiensten achteraf door de vervoerder berekend en periodiek in een nota naar het bedrijf gestuurd.

Reizen op saldo[bewerken]

Oplaadpunt

Een OV-chipkaart kan worden voorzien van maximaal 150 euro[1] saldo om te kunnen reizen.

Instaptarief (borg)[bewerken]

Het instaptarief (door sommige kaartlezers inifee genoemd, afkorting van initial fee; niet te verwarren met opstaptarief, een term die wel gebruikt wordt voor het basistarief) wordt bij het inchecken als borg van het saldo afgetrokken en afhankelijk van de daadwerkelijke ritprijs wordt het restant bij het uitchecken teruggeboekt of alsnog afgeschreven. De hoogte van het instaptarief hangt onder meer af van de gemiddelde ritprijs. Het instaptarief voor de trein hangt niet af van de klasse waarin wordt gereisd, maar wel van de producten die op de kaart staan en van de tariefperiode op het moment van inchecken.

Dit instaptarief (borg) verschilt per vervoerder en loopt van € 4.00 tot € 20.00.

Basis- en kilometertarief[bewerken]

Bij reizen op saldo begint de reissom met een basistarief/opstaptarief (niet te verwarren met instaptarief, de borg).

Het basistarief door de jaren heen:

Basistarief 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Normaal € 0,67 € 0,70 € 0,70 € 0,75 € 0,78 € 0,79 € 0,83 € 0,86 € 0,87 € 0,88 € 0,89
Reductie 34% € 0,44 € 0,46 € 0,46 € 0,50 € 0,52 € 0,52 € 0,55 € 0,57 € 0,57 € 0,58 € 0,59

Bij een overstap binnen 35 minuten na uitchecken binnen het stads- en streekvervoer wordt het basistarief niet opnieuw berekend, mits op beide lijnen op vol tarief wordt gereisd of dezelfde kortingregeling geldt (bij een dalurenproduct: binnen dezelfde tijdcategorie, spits of daluur).

Boven op het basistarief komt een kilometertarief. Bij het uitchecken wordt berekend hoeveel kilometer is afgelegd en zo komt het totaalbedrag voor de reis tot stand. Het kilometertarief verschilt per regio of verbinding en ligt in 2015 in de meeste gevallen tussen de €0,12 en €0,19 per kilometer vol tarief.[7] Hierop kan ook nog een korting gelden, bijvoorbeeld leeftijdskorting of korting via een reisproduct. Op bepaalde verbindingen geldt een maximumtarief (aftoppen), waarbij het reisbedrag nooit hoger wordt dan het bepaalde bedrag. De prijs tussen de heenreis en terugreis over exact hetzelfde traject kan verschillen, omdat de routes apart zijn ingemeten.

Voor de trein geldt een ander tariefsysteem. Als na een NS uitcheck binnen 35 minuten weer wordt ingecheckt bij NS [8] wordt dit beschouwd als een reisonderbreking en wordt de boodschap `overstap` getoond.

Saldo opladen[bewerken]

Saldo opladen kan op de volgende manieren:

 • 10 of 20 euro saldo bestellen en betalen via OV-chipkaart.nl en vervolgens opladen bij een OV-chipkaart-oplaadautomaat.
 • Saldo direct betalen en opladen bij een OV-chipkaart-oplaadautomaat of NS kaartverkoopautomaat met vast bedrag of tot een vast bedrag van 5 euro tot 50 euro.
Met muntgeld (alleen bij NS kaartverkoopautomaat)
Met Bankpas
Met Creditcard (alleen bij NS kaartverkoopautomaat met toeslag van € 0.50)

Reizen op saldo bij de NS[bewerken]

Bij de Nederlandse Spoorwegen kan pas op saldo gereisd worden wanneer de OV-chipkaart minimaal één keer bij een NS-kaartautomaat met saldo is opgeladen. Dit is nodig om de klasse in te stellen (eerste of tweede klas). Wanneer er al voldoende saldo op de kaart staat, dan kan men via de knop "Laden overige producten" en "Reizen op saldo zonder NS abonnement" alsnog de kaart geschikt maken voor reizen op saldo met de NS.

Vervoerbewijzen[bewerken]

Een OV-chipkaart kan naast saldo ook één of meerdere abonnementen, dagkaarten, trajectkaarten, toeslagkaarten of ritkaarten bevatten. Dit wordt door de vervoerders vaak een reisproduct genoemd. Sommige abonnementen of kaartjes geven onderling conflicten, bijvoorbeeld dezelfde korting op hetzelfde moment, en kunnen niet op één OV-chipkaart staan. Reizen met 100% korting heet ook wel "vrij reizen" en reizen met een abonnement dat op het moment van inchecken 0% korting geeft is eigenlijk reizen zonder reisproduct. Dat wel degelijk met een reisproduct wordt gereisd kan blijken uit een lager instaptarief of een tijdslimiet voor in- en uitchecken.

Er zijn meer dan 170 abonnementen om goedkoper mee te kunnen reizen.[9] Reisproducten zijn verkrijgbaar via de vervoermaatschappijen. Sommige reisproducten zijn (ook) verkrijgbaar via een kaartautomaat van de vervoerder (onder meer NS, GVB, RET en HTM hebben eigen kaartautomaten) of via een servicebalie. Wanneer reisproducten worden besteld via internet moeten deze nog wel op de kaart worden geladen bij een ophaal- of oplaadautomaat. Abonnementen kunnen alleen op een persoonlijke OV-chipkaart worden gezet.

Landelijk[bewerken]

Landelijk - trein[bewerken]

Er is een aantal treinabonnementen die bij alle treinvervoerders in Nederland geldig zijn. Ze zijn verkrijgbaar via de Nederlandse Spoorwegen. Deze treinabonnementen zijn meestal een jaar geldig en kunnen in dat jaar niet worden gestopt. Na dit jaar kan het treinabonnementen elke maand worden opgezegd. Ze kunnen na bestelling op een persoonlijke OV-chipkaart worden geladen via een oplaadautomaat of men krijgt indien gewenst het abonnement op een gratis nieuwe persoonlijke OV-chipkaart thuisgestuurd.

 • Dal Voordeel: 40% korting in de daluren.
 • Altijd Voordeel: 20% korting in spitsuren; 40% korting in daluren.
 • Traject Vrij: Vrij reizen op een vast traject. 40% korting in de daluren buiten het traject.
 • Weekend Vrij: Vrij reizen van vrijdagavond 18:30 tot maandagochtend 4:00 uur en sinds 2016 alle algemeen erkende feestdagen. 40% korting in de overige daluren.
 • Dal Vrij: Vrij reizen in de daluren.
 • Altijd Vrij: Vrij reizen in spits- en daluren.
 • Voordeelurenabonnement: 40% korting na 9.00 en in de spitsuren (middag/avond), reizen op saldo, samenreiskorting e.d. (sinds 1 augustus 2011 niet meer verkrijgbaar, wel nog te verlengen per jaar)

Railrunner[bewerken]

Kinderen van 4 t/m 11 jaar konden voordelig met de trein reizen. Een Railrunner was verkrijgbaar in de automaat als eenmalige chipkaart of op te laden op de OV-chipkaart van het kind. Hiervoor moest er wel een betalende volwassene mee. Tegenwoordig is het voor alle kinderen t/m 11 jaar gratis om te reizen met de trein, door op de OV-chipkaart het product Kids Vrij te laden, mits zij worden vergezeld door een volwassene. Dit wordt betaald door alle mensen die vergeten uit te checken.

Een Railrunner is tegenwoordig te koop als eenmalig chipkaartje van 2,50 en kan nu ook door alleen reizende kinderen worden gebruikt.

Landelijk - bus, tram en metro[bewerken]

Bij de landelijke abonnementen voor bus, tram en metro valt op dat een landelijk Dal Vrij product ontbreekt. Voor vrij reizen is men aangewezen op het Netabonnement dat zelfs nog flink duurder is dan de eerste klas versie van Dal Vrij voor de trein.

Onderstaande abonnementen kunnen alleen op een persoonlijke OV-chipkaart worden geladen. Ze zijn te bestellen via een regionale vervoersmaatschappij.

Abonnement Omschrijving
Altijd Korting Korting op het basis- en kilometertarief op bus, tram en metroreizen. Kinderen van 4 t/m 11 jaar en 65-plussers krijgen maximaal 47% korting in combinatie met leeftijdskorting. Van 12 t/m 18 jaar 40% korting en van 19 t/m 64 jaar 20% korting. Een regionaal kortingproduct functioneert niet met Altijd Korting wanneer deze abonnementen op dezelfde OV-chipkaart staan, omdat Altijd Korting meer prioriteit krijgt in het OV-chipkaartsysteem. (kosten € 17,50 per maand, € 175,00 per jaar)
OV Voordeel Supplement voor bij het treinabonnement Altijd Voordeel. 20% korting op bus, tram en metroreizen. Alleen te bestellen via de NS.
Netabonnement (Particulier) Landelijk altijd vrij reizen in bus, tram en metro (niet geldig in Waterbus Rotterdam-Drechtsteden)
Sentire Abonnement voor blinden- en slechtzienden voor reizen in bus (behalve nachtbus), tram, metro en openbaar vervoer te water (behalve RET Fast Ferry). Sentire is niet te gebruiken in combinatie met andere reisproducten die op de persoonlijke OV-chipkaart worden geladen. Met het product dient ook in- en uitgecheckt te worden, er wordt echter een verlaagd instaptarief van €1,20 afgeschreven. Sentire is de opvolger van Viziris, dat heeft bestaan van 15 april 2011 t/m eind 2012. Leeftijdskorting gaat met dit product NIET automatisch. Dit moet handmatig aangevraagd worden binnen drie maanden na de twaalfde, negentiende of vijfenzestigste verjaardag.[10]

Regionaal[bewerken]

Het aanbod verschilt per regio en/of vervoerder. In veel regio's zijn nog abonnementen verkrijgbaar op basis van zones als vervanger van het per 1 januari 2013 afgeschafte VBN-sterabonnement. Daarnaast worden er vaak abonnementen aangeboden die korting geven (bijvoorbeeld 20%, 50% of 100%) op het basis- en kilometertarief bij reizen op saldo met de OV-chipkaart in een bepaalde periode (bijvoorbeeld de daluren, de avond of in het weekend) in een bepaalde regio of op bepaalde lijnen. Sommige abonnementen zijn bedoeld voor een specifieke leeftijdscategorie, bijvoorbeeld scholieren van 12 t/m 18 jaar of senioren.

Er zijn ook enkele initiatieven waarbij senioren (met een laag inkomen) of iedereen met een laag inkomen in aanmerking komen voor een abonnement waarmee gratis met het openbaar vervoer in de regio mag worden gereisd.

Toeslag Intercity direct[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Intercity direct

Parkeren[bewerken]

Op het parkeerterrein P+R Euroborg/P3 in Groningen is op 22 april 2013 betaald parkeren ingevoerd. In de betaalautomaat kan de parkeerkaart met een gebruikte OV-chipkaart (minimaal 1 kilometer) gebruikt worden om gratis uit te rijden (bij meer dan 24 uur parkeren geldt het normale parkeertarief).[11] Dit kan ook met het P+R buskaartje met barcode.

Op sommige parkeerterreinen krijgt men korting op parkeren als men de OV-chipkaart heeft gebruikt. Het betalen voor parkeren is (nog) niet mogelijk met de OV-chipkaart, maar dient apart afgerekend te worden met contant geld of een betaalkaart.

Fietsenstalling[bewerken]

In de bewaakte fietsenstallingen is een nieuwe manier van stallen van toepassing. U kunt hier namelijk uw fiets stallen met uw OV-chipkaart. U checkt met uw OV-chipkaart in bij de incheckpunt en uit bij de beheerder. De gebruikers van een OV-chipkaart kan zich laten registreren op internet, kaartgegevens koppelen aan een bankrekening en achteraf betalen.

Wachttijd kaartlezers[bewerken]

De wachttijd kaartlezers (ook wel anti-passback-tijd genoemd) bij bussen, trams en poortjes, paaltjes bij stations en perrons voorkomt dat een reiziger die heeft ingecheckt onbedoeld direct weer uit kunnen checken als de kaart per ongeluk tweemaal achter elkaar voor de lezer wordt gehouden (of na uitchecken onbedoeld direct weer inchecken). Er zijn ook reizigers die twijfelen of ze wel juist zijn ingecheckt of uitgecheckt en het "voor de zekerheid" nog eens doen. Daarom zit er in kaartlezers en toegangspoortjes een beveiliging ingebouwd middels een wachttijd.

 • De wachttijd verschilt per spoorvervoerders en loopt van 100 seconden tot 3 minuten.
 • De wachttijd verschilt per bus, tram en metro vervoerders en loopt van 0 seconden tot 1 minuut.

Restitutie bij fouten[bewerken]

Doordat het OV-chipkaartsysteem complex is, neemt de kans op fouten toe. Sommige fouten zijn te wijten aan de reiziger, andere niet. Te veel afgeschreven reissaldo wordt gerestitueerd als:

 • De maximale tijdslimiet voor uitchecken voor de trein is verstreken.
 • Vergeten uit te checken bij een kaartlezer in het voertuig. Dit kan niet meer hersteld worden als het voertuig is vertrokken.

Meestal wordt het instaptarief minus de minimale ritprijs uitgekeerd. Er is geen restitutieregeling voor anonieme OV-chipkaarten.

Per jaar verliezen reizigers in totaal miljoenen euro's door mislukte/foutieve transacties. Niet alle reizigers vragen hun geld terug. Op 19 april 2011 is een motie van de SP in de Tweede Kamer aangenomen, die stelt dat te veel betaald saldo door reizigers die zijn vergeten uit te checken, ten goede moet komen aan investeringen in beter openbaar vervoer.[12] In september 2014 werd bekend dat de vervoerders nog 16 miljoen euro per jaar incasseren omdat reizigers vergeten uit te checken.[13] Dit geld wordt vanaf 2015 gebruikt om kinderen tot 12 jaar gratis te laten meereizen in de trein (met de Railrunner of Kids Vrij abonnement).[14]

Transactieoverzicht[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Transactieoverzichten bij ophaalautomaten

Het transactieoverzicht van een OV-chipkaart bestaat uit een logboek van gemaakte reizen en de eventueel daaraan verbonden kosten. De laatste transacties zijn opgeslagen op de OV-chipkaart zelf en kunnen bij de meeste ophaalpunten worden uitgelezen en soms worden uitgeprint. Een uitgebreid transactieoverzicht is te bekijken via internet. In verband met de privacywetgeving moet expliciet op de website worden aangegeven dat de reiziger de transacties online wil kunnen inzien.

Tijdens een treinrit wordt bij controle door Arriva de tijd en controleur als Inspectie op de ov-chipkaart bijgeschreven. Dit is vergelijkbaar met het stempel dat op een papieren vervoerbewijs wordt gezet.

Wettelijke bepalingen[bewerken]

De Wet personenvervoer 2000 regelt onder meer de regionale tariefvrijheid. Het op die wet gebaseerde Besluit personenvervoer 2000 spreekt van een elektronisch vervoerbewijs, in artikel 1 gedefinieerd als een vervoerbewijs waarmee de reiziger zich na elektronische registratie toegang kan verschaffen tot het openbaar vervoer. Artikel 47 lid 2b van diezelfde wet zegt dat een voorwaarde voor geldigheid is dat het vertrekpunt elektronisch is geregistreerd. Zelfs een houder van een vrij-reizenabonnement kan dus wettelijk gezien beboet worden als de kaart niet is ingecheckt.[15]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]