Trans Link Systems

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdkantoor nabij station Amersfoort.

Trans Link Systems (TLS) is een Nederlands bedrijf dat is opgezet door de vijf grootste openbaar vervoerbedrijven en is uitgever van de OV-chipkaart.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is in 2001 opgericht als een joint venture door de vijf grootste openbaarvervoerbedrijven: Connexxion, GVB, HTM, NS en RET. Deze bedrijven hebben samen TLS opgericht om één elektronisch betaalsysteem in het Nederlandse openbaar vervoer te realiseren: de OV-chipkaart. TLS treedt tevens op als clearinghouse tussen de verschillende deelnemende partijen en is mede verantwoordelijk voor het functioneren van het OV-chipkaartsysteem.

Connexxion is op 19 september 2008 uit TLS gestapt, omdat TLS om een nieuwe investering vroeg en Connexxion niet zowel deelnemer als afnemer wil zijn. De aandeelhouders zijn sindsdien NS (68,75%), GVB (12,5%), RET (12,5%) en HTM (6,25%).[1][2]

Kritiek[bewerken]

In 2007[3] werd de OV-chipkaart voor het eerst gehackt, toen was er sprake van dat de problemen opgelost zouden worden. Diverse journalisten hebben echter begin 2011 en sommigen zelfs maanden in 2010 rondgereisd met illegale en gekopieerde OV-chipkaarten. TLS heeft naar aanleiding van het kraken van de kaart diverse maatregelen genomen om misbruik tegen te gaan.

Externe links[bewerken]