Altijd Vrij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Altijd Vrij is een vervoerbewijs waarmee onbeperkt van het Nederlandse openbaar vervoer per trein gebruik kan worden gemaakt. Het abonnement staat op een persoonlijke OV-chipkaart.

Het is een contract tussen de klant en Nederlandse Spoorwegen. Op basis van dat contract brengt NS, als handelsagent, vervoerscontracten tot stand tussen de klant en elke vervoerder bij wie het Jaarabonnement geldig is. Formeel is er dus voor iedere vervoerder een apart contract, al heeft de klant daar geen aparte papieren van.

Altijd Vrij is binnen Nederland geldig op het geboden vervoer per trein zoals vastgelegd in de NS-Reisplanner op ns.nl. toeristische spoorwegen en museumlijnen staan hier niet op en het abonnement is daar niet geldig. In de Thalys is het abonnement niet geldig, hoewel de trein wel wordt getoond in de reisplanner (mits de optie "Toon hogesnelheidstreinen" is aangekruist).

De jaarversie, Altijd Vrij Jaar, kan worden gecombineerd met BTM Vrij.

Geldigheid per vervoerder[bewerken]

Overzicht (zie ook Nederlandse spoorwegmaatschappijen voor personenvervoer voor de trajecten):

en op het traject Enschede - Glanerbrug met DB Regio NRW. Verder is het abonnement geldig bij Intercity direct tegen betaling van de toeslag.

Het geeft in de trein tijdens de voordeeluren recht op 40% korting voor maximaal drie medereizigers. Het geeft recht op 40% korting op een overgang 2-1 voor een papieren treinkaartje/enkele reis of retour.

Bij Altijd Vrij kan men voor maximaal vier gezinsleden een bijabonnement aanvragen (een gelijk of beperkter abonnement tegen gereduceerd tarief).

Met Altijd Vrij dient men altijd in- en uit te checken. Voor internationale reizen geldt een uitzondering: men kan met een papieren vervoerbewijs van/naar de grens naar/van een station in het buitenland, of met een netkaart voor het betreffende buitenland, zonder in te checken de grens over reizen. Het instaptarief is € 0. De tijd die men op het station kan verblijven zonder tussendoor uit en in te checken is daardoor niet beperkt tot 60 minuten: de 60-minutenregel is namelijk geen voorschrift waar aan voldaan moet worden maar bepaalt slechts dat bij een langer verblijf het instaptarief verschuldigd is. Bij herhaalde schending van de incheck- of uitcheckplicht kan NS onder meer het instaptarief voor de betreffende persoon verhogen. Bij reizen zonder inchecken kan men in principe wel een boete krijgen, en dezelfde 30-minutenregel geldt als voor dalurenabonnementen; als men deze overtreedt kan de "korting" van 100% vervallen.

De zakelijke versie voor op de NS-Business Card heet Trein Vrij.

Zie Dal Vrij voor de variant waarin men enkel in de daluren vrij kan reizen.

Externe links[bewerken]