Station Enschede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Enschede   
Stationsplein bij station Enschede
Stationsplein bij station Enschede
Plaats Enschede
Afkorting Es
Opening 1 juli 1866
Perrons 2
Perronsporen 4 (eigenlijk 5, want spoor 4 is fysiek volledig in tweeën gedeeld) (Sporenschema)
Perrontoegang via poortjes, behalve spoor 4b voor trein naar Duitsland
Spoorlijn Staatslijn D
Vervoerders
- Treinvervoerder NS, DB Regio & Keolis Nederland
- Busvervoerder Arriva, Syntus Twente, RVM, KLM bus & Flixbus
Reizigers 9792 (2018)[1] per dag (NS)
Coördinaten 52° 13′ NB, 6° 53′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Enschede (Nederlands spoorwegstation)
Station Enschede
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Stations SS in 1943
Het bioscoopjournaal van 28 oktober 1950 over de opening van het nieuwe station in Enschede
Station van Schelling in de jaren 60

Station Enschede is een Nederlands station. Het werd geopend op 1 juli 1866, het huidige stationsgebouw stamt uit 1950. Het station ligt aan de rand van het centrum van Enschede en werd oorspronkelijk buiten de stad gebouwd aan staatsspoorlijn D (ZutphenGlanerbeek; geopend tussen 1865 en 1868).

Station SS of Staatsspoor (1866-1950)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 juli 1866 kreeg Enschede een station aan de spoorlijn ZutphenGlanerbeek. Het stationsgebouw was het type Staatsspoor nieuw type 3e klasse. Ook Hengelo had van 1866 tot 1899 zo'n station. De huidige stations van Meppel (1865) en Station Zuidbroek (1865) zijn ook van dit type.

Het gebouw werd gekenmerkt door een hoge middenrisaliet met versierde fronton, met uurwerk. Aan weerszijden een lage vleugel. Twee lage gebouwtjes opzij daarvan, verbonden door een muur. Ontwerper van de eerste generatie Waterstaatstations is vermoedelijk de (werktuig)bouwkundige K.H. van Brederode. Geen hoog aangeschreven architect, maar dat werd voor de staat niet van belang geacht. Men bouwde eenvoudigweg naar de smaak van de tijd en voor de rest ging het er vooral om dat de gebouwen "economisch, deugdelijk en functioneel" waren.

Station van Schelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige stationsgebouw is van na de Tweede Wereldoorlog. In 1949 werd met de bouw begonnen en in oktober 1951 werd het geopend. Architect H.G.J. Schelling (1888-1978) ontwierp het station als mix tussen kopstation en parallelstation. De laatste functie verloor het in 1980 met de opheffing van de treindienst naar Gronau (Duitsland). Hierdoor ontstond een groot kopstation, waarbij de verschillende stationsdiensten vreemd gelegen waren langs de voormalige internationale sporen.

In het Enschedese wederopbouwplan van na 1945 werden grote wijzigingen doorgevoerd in de hoofdwegenstructuur. Hierdoor werd de spoorlijn in westelijke (Hengelose) richting opgehoogd. Een nieuw station was hierdoor noodzakelijk, iets wat ook wenselijk was door de toenmalige ligging. Het oude Staatsspoorstation lag verder buiten het centrum van de stad dan het huidige.

Architect Schelling ontwierp na 1945 diverse stationsgebouwen, waaronder dat van Hengelo (1951), Zutphen (1952) en Arnhem (1954), die allen zijn gebouwd in de stijl van de Nieuwe zakelijkheid. Kenmerkend is het beton gebruik en de vele zuilen. Het ontvangstgebouw is gericht op de kopsporen. Het gebouw is opgezet uit modules van 5,25 × 5,25 meter. De ontvangsthal is voor Schelling het belangrijkste onderdeel van het station. Niet vanwege haar hoogte, maar vanwege haar openheid. Deze openheid stimuleerde hij door open sluitstenen te gebruiken. De haakvormige plattegrond bakent een stationsplein af wat oorspronkelijk gebruikt werd voor als busstation en taxistandplaats. In de jaren 1970 werd het busstation verplaatst naar de zijkant van het gebouw, waardoor de hoofdingang nauwelijks meer gebruikt werd omdat reizigers vooral via de zijtrap het station betraden.

Verbouwing en vernieuwingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 werd het station ingrijpend verbouwd. De zijingang verdween en midden in de grote ontvangsthal werd een nieuwe ingang gemaakt.

Sinds 18 november 2001 is er weer een treindienst naar Gronau en Münster/Dortmund. De treinen vertrokken van een nieuw gebouwd perron, en een nieuw aangelegd spoor 5, via de overweg bereikbaar. Na de vernieuwing van het emplacement in 2013, werd dit spoor weer verwijderd en sindsdien vertrekken de treinen op het oostelijke gedeelte van spoor 4 (4b). Vanwege de verschillende spoorwegbeveiligingssystemen in Nederland en Duitsland sluiten de beide spoorlijnen fysiek niet op elkaar aan. Daarmee is Enschede in feite een dubbel kopstation geworden.

Wegens de emplacementsvernieuwing werd het station de zomerperiode van 2013 buiten dienst gesteld. Alle sporen en bovenleidingen zijn toen vervangen. De perrons 1 en 2 werden verlengd ten behoeve van de intercitytreinen. De stoptreinen zijn verplaatst naar de perrons 3 en 4. Perron 5 is buiten dienst gesteld. Door de vervanging van de sporen en vermindering van het aantal wissels is het omgevingslawaai afgenomen. Voor de werkzaamheden was dit emplacement het oudste van Nederland.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries stoppen in Enschede:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
1600 Intercity Schiphol AirportAmsterdam ZuidAmersfoort CentraalDeventerHengeloEnschede Vormt tussen Schiphol en Amersfoort Centraal een halfuursdienst met serie 11600. Vormt tussen Amersfoort Centraal en Enschede een halfuursdienst met serie 1700.
1700 Intercity Den Haag CentraalGoudaUtrecht CentraalAmersfoort CentraalDeventerHengeloEnschede Vormt tussen Den Haag Centraal en Amersfoort Centraal een halfuursdienst met serie 11700. Vormt tussen Amersfoort Centraal en Enschede een halfuursdienst met serie 1600.
7000 Sprinter ApeldoornDeventerAlmeloHengeloEnschede Rijdt in de spits van/naar Enschede
7900 Sprinter (Keolis) ZwolleAlmeloHengeloEnschede Onderdeel van Blauwnet
17900 Intercity (Keolis) ZwolleAlmeloHengeloEnschede Onderdeel van Blauwnet. Rijdt alleen op werkdagen overdag en 1x per uur.
20180 RB 64 Regionalbahn (DB Regio NRW) Münster (Westf) HbfSteinfurt-BurgsteinfurtGronau (Westf)Enschede Euregio-Bahn
20250 RB 51 Stoptrein/Regionalbahn (DB Regio NRW) Dortmund HbfPreußenLünen HbfCoesfeld (Westf)Gronau (Westf)Enschede Westmünsterland-Bahn Dortmund-Lünen 2x per uur, van/naar Enschede en in het weekend 1x per uur

In de zomers van 2009 en 2010 werd een proef gehouden met een nachttrein tussen Enschede en Schiphol, deze reed één maal per nacht. Op 11 december 2011 heeft DB Regio de treindienst Enschede – Dortmund Hbf overgenomen van de Prignitzer Eisenbahn.

Busverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het busstation bevindt zich aan de voorzijde van het station en telt elf perrons. Vanaf dit busstation vertrekken de bussen naar de verschillende wijken van Enschede, alsmede naar verschillende plaatsen in Twente en de Achterhoek. De busdiensten worden verzorgd door Syntus en Arriva, die op de meeste lijnen gezamenlijk onder de naam Twents opereren. Syntus verzorgt de stadsdienst, Syntus en Arriva verzorgen de streeklijnen.

Stadsbussen
Lijn Route Bijzonderheden
1 Wesselerbrink - Boswinkel - Centraal Station - Twekkelerveld - UT/Langenkampweg
2 Helmerhoek - Wesselerbrink - Centraal Station - Roombeek - Deppenbroek
3 Centraal Station - Wooldrik - Eschmarke - Glanerbrug
4 Stroinkslanden - Centraal Station
5 Centraal Station → Pathmos → Bruggert → 't Zwering → Stadsveld → Pathmos → Centraal Station
6 Stokhorst - 't Ribbelt - Centraal Station
7 De Marssteden - Centraal Station
8 Hengelo (Station - IKEA - Vossenbelt - Hasseler Es - Groot Driene) - Enschede (Universiteit - Centraal Station - Van Heekplein - Wesselerbrink - Transportcentrum) - Hengelo Station Spitsbus
9 Enschede Centraal Station - Universiteit - Hengelo Station
Streekbussen
Lijn Route Vervoerder Bijzonderheden
60 Enschede Van Heekplein - Enschede Centraal Station - Oldenzaal Station - Oldenzaal De Thij Syntus Rijdt niet 's avonds en op zondag.
61 Enschede Centraal Station - Losser - Overdinkel Syntus
62 Borculo - Neede - Haaksbergen - Enschede Centraal Station - Oldenzaal Station - Denekamp Syntus In de spits sneldiensten vanaf Neede en Denekamp naar de universiteit.
73 Enschede Centraal Station - Enschede P+R Zuiderval - Haaksbergen - Groenlo - Winterswijk Arriva Sneldienst, rijdt op zaterdag vanaf Busstation Haaksbergen op zondag alleen vanaf busstation Groenlo, Groenlo - Enschede alleen in de spits.
74 Enschede Centraal Station - Enschede P+R Zuiderval - Haaksbergen - Groenlo - Doetinchem Arriva Sneldienst, rijdt 's avonds en in het weekend vanaf busstation Haaksbergen.
Buurt- en belbussen
Lijn Route Vervoerder Bijzonderheden
505 Centraal Station - Centrum - Hogeland Syntus
506 Enschede Centraal Station - Usselo - Boekelo Syntus
T88 Enschede Centraal Station - Alstätte RVM
KLM-bus
KLM-lijn Route Vervoerder Bijzonderheden
kl330, kl332 Enschede Centraal Station - Hengelo - Apeldoorn - Schiphol Airport KLM
FlixBus
FlixBus Route Vervoerder Bijzonderheden
L217 Groningen Station - Enschede Centraal Station - Stuttgart (Luchthaven) FlixBus
N81 Berlijn ZOB - Enschede Centraal Station - Brussel Noord FlixBus Nachtbus
N367 Parijs (Bercy Siene) - Enschede Centraal Station - Praag ÚAN Florenc FlixBus Nachtbus

Vroegere stations in Enschede[bewerken | brontekst bewerken]

Station Noord of GOLS (1885-1989)[bewerken | brontekst bewerken]

Stations Noord of GOLS in 1980
Overzichtskaartje van de stations van Enschede

Aan de spoorlijn (Winterswijk –) Haaksbergen – Enschede – Oldenzaal werd op 7 december 1885 station Enschede GOLS geopend. GOLS staat voor Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij. Het station deed dienst voor goederenvervoer tot in de jaren 80 en was van het type GOLS-groot, waarvan er in Gelderland en Overijssel diverse werden gebouwd. Op dit moment zijn hiervan de stations van Haaksbergen, Groenlo, Terborg en Aalten nog aanwezig. Enschede Noord werd in 1989 gesloopt.

Enschede-Zuid (1903-1945)[bewerken | brontekst bewerken]

In het zuiden van de stad, op de plek waar de huidige Zuiderval de Getfertsingel kruist, lag vroeger station Enschede Zuid. Dit station aan de spoorlijn Enschede – Ahaus (Duitsland) was een belangrijk overlaadstation voor steenkool. Tot in de jaren 90 waren handelaren in brandstoffen gevestigd rond het voormalige emplacement. Het station werd geopend op 25 april 1903 en gesloten in 1945.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Luchtfoto van Enschede met op de voorgrond het station

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Enschede train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.