Station Rijssen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Rijssen   
Station Rijssen - Achterzijde.JPG
Plaats Rijssen
Afkorting Rsn
Opening 1 september 1888
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Lijn(en) Deventer - Almelo
Streekbus 95 & 96
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Syntus Twente
Reizigers 2514 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 19′ NB, 6° 31′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Rijssen (Nederlands spoorwegstation)
Station Rijssen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Rijssen is een van de twee stations in de Overijsselse gemeente Rijssen-Holten. Het ligt aan de spoorlijn van Deventer naar Almelo en werd geopend op 1 september 1888. Het heeft twee perrons in bajonetligging.

Geschiedenis[bewerken]

De spoorlijn Deventer - Almelo is aangelegd door de Koninglijke Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij (KNLS). De maatschappij bouwde ook de meeste stationsgebouwen langs de lijn. Voor deze gebouwen werden drie standaardontwerpen gemaakt. Het stationsgebouw in Rijssen is van het Standaardtype KNLS 1e klasse. De architect was Karel van Brederode. De naam Rijssen werd op het gebouw uitgevoerd met een Y in plaats van IJ wat er nog steeds zo staat.

In 1910 werd de door de Locaalspoorweg-Maatschappij Neede-Hellendoorn de spoorlijn Neede - Hellendoorn aangelegd. Deze spoorlijn sloot vanuit Neede ten oosten van het station in Rijssen aan op de bestaande spoorlijn Deventer - Almelo. Ten westen van het station sloot de lijn uit Hellendoorn aan op de KNLS-lijn. De nieuwe maatschappij maakte gebruik van het bestaande station in Rijssen. In 1935 werd deze spoorlijn weer gesloten. Enkele kleine gedeeltes werden nog enige jaren gebruikt voor goederenvervoer. De andere gedeeltes van de lijn, zo ook in Rijssen, werden al spoedig na sluiting opgebroken. In Rijssen herinnert een oude baanwachterswoning in een woonwijk, ten noorden van de spoorlijn Deventer - Almelo, nog aan deze korte spoorweggeschiedenis.

Verbindingen[bewerken]

Treinverbindingen[bewerken]

Vanaf 9 december 2018, de begindatum van de dienstregeling 2019, stopt de volgende treinserie in Rijssen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7000 Sprinter ApeldoornDeventerRijssenAlmeloHengeloEnschede Rijdt in de spits van/naar Enschede

Bij thuiswedstrijden van FC Twente rijden er supporterstreinen als stoptrein tussen Rijssen en Enschede en rijden de reguliere treinen met meer capaciteit.

Perrons[bewerken]

  • Spoor 1: Treinen richting Almelo en Enschede (alleen als de Intercity over spoor 2 moet passeren of bij werkzaamheden)
  • Spoor 2: Treinen richting Almelo en Enschede
  • Spoor 3: Treinen richting Deventer en Apeldoorn

Busverbindingen (vanaf 4 maart 2018)[bewerken]

Aan de voorzijde van het station bevindt zich het busstation, waarvandaan de busdiensten naar verschillende plaatsen in de regio vertrekken. Alle diensten worden uitgevoerd door Syntus Twente onder de naam Twents.

Lijn Route Frequentie
95 Almelo Station NS - Wierden - Notter - Rijssen Station NS - Enter - Goor Station NS - Diepenheim - Geesteren - Borculo 2x per uur, 's avonds 1x
96 Rijssen Station NS - Zuna - Nijverdal Station NS 2x per uur

Voorzieningen[bewerken]

Galerij[bewerken]