Arriva Personenvervoer Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arriva Personenvervoer Nederland
Arriva Personenvervoer Nederland
Commander Wright.jpg
Arriva 301-III.JPG
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdvestiging Heerenveen
Sleutelfiguren Anne Hettinga
Actief 1998 - heden
Website
Bedrijfsstructuur
Moederbedrijf Arriva Holding N.V.
Aandeelhouder(s) Arriva plc (100%)
Dochter(s) Arriva Openbaar Vervoer
Arriva Wadden
Arriva Touring
Materieel
Treinen Zie materieel trein
Bussen Zie materieel bus
Boot Zie Aquabus
Exploitatie
Trein Zie huidige treinvervoer
Zie toekomstige activiteiten
Bus Zie huidige activiteiten
Boot Zie Waterbus
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Economie

Arriva Personenvervoer Nederland (kortweg: Arriva) is een Nederlandse vervoersmaatschappij, met haar hoofdvestiging in Heerenveen. Zij is een dochteronderneming van Arriva plc die voor 100% eigendom is van Deutsche Bahn.

Algemeen[bewerken]

Arriva Nederland verzorgt stads- en streekvervoer per bus in verschillende regio's in het land en exploiteert een aantal regionale treinverbindingen. Samen met Koninklijke Doeksen vaart het bedrijf sinds 1 januari 2010 tot en met december 2021 de Waterbus in Zuid-Holland, onder de naam Aquabus.

Geschiedenis[bewerken]

Tot begin jaren 90 waren de meeste openbaarvervoerbedrijven in Nederland in overheidshanden, doorgaans in de vorm van NV-constructies waarbij de aandelen indirect in bezit waren van de overheid, bijvoorbeeld via de NS als moedermaatschappij. De overheid wilde het openbaar vervoer in Nederland anders gaan structureren. Om te beginnen werd in 1989 een legio aan vervoerondernemingen die actief waren in het streekvervoer samengevoegd in één holding, het Verenigd Streekvervoer Nederland, later VSN-groep. In de jaren erna vonden verschillende fusies plaats tussen de "kleine" vervoerbedrijven.

De eerste ervaring met liberalisering van het openbaar vervoer in Nederland werd opgedaan in Zuid-Limburg. Eind 1994 kreeg het Amerikaanse Vancom een vierjarige vergunning, beginnend in mei 1995, voor een zestal lijnen rondom Maastricht in het Limburgse Heuvelland. Deze lijnen werden eerder gereden door staatsbedrijf VSL. Op 17 december 1997 kocht Vancom het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Groningen. De gehele Nederlandse tak van Vancom werd enkele weken later overgedragen aan het Britse Arriva.[1]

Arriva bracht het stadsvervoer in Groningen onder bij dochteronderneming N.V. Arriva Groningen. Juridisch gezien was dit een zelfstandige eenheid, wat onder meer tot uiting kwam in het feit dat de buschauffeurs onder een andere cao vielen. Het busvervoer in Zuid-Limburg werd op 26 april 2002 verkocht aan Limex (Limburg Express/Connex), een streekvervoerder die per 10 december 2006 is opgegaan in Veolia Transport Limburg.

De verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer per bus, tram en metro is per 1 januari 1998 gedecentraliseerd van het rijk naar zogenaamde vervoerautoriteiten, dit kunnen provincies of plusregio's zijn. Datzelfde jaar werd de VSN-groep opgesplitst in twee delen, VSN-1 en VSN-2. De reden voor die opdeling was de nieuw in te voeren Wet personenvervoer 2000, waarmee marktwerking definitief in het Nederlandse openbaar vervoer werd geïntroduceerd. De verantwoordelijke autoriteit verdeelt het grondgebied en/of de bestaande lijnen in zogenaamde concessies. Om de meest geschikte vervoerder te vinden, organiseert de concessieverlener een openbare aanbesteding. Vervoerbedrijven die meer dan 50% marktaandeel bezitten mogen zich niet meer inschrijven op een aanbesteding. In 1996 hadden de VSN-dochters een gezamenlijk marktaandeel van 98%.

De bedrijven die werden ingedeeld bij VSN-1 waren Midnet, Oostnet, ZWN en NZH. Deze vervoerbedrijven gingen op 10 mei 1999 verder onder de nieuwe naam Connexxion. Het bus- en treinvervoer in de Achterhoek, waar eerder Oostnet reed, ging over naar een andere nieuwe busmaatschappij, Syntus.

De overige bedrijven (BBA, Hanze Groep (waaronder GADO), Hermes en VEONN) werden ingedeeld in de VSN-2-groep en waren bestemd voor de verkoop. Op 30 september 1998 werden de Hanze Groep en VEONN verkocht aan Arriva. Arriva kreeg hierdoor een groot gedeelte van het openbaar vervoer in provincies Groningen, Drenthe en Friesland in handen en in delen van Overijssel en Flevoland (Noordoostpolder). Pas in mei 1999 was de naam ook daadwerkelijk op de bussen te zien.

In Friesland waren VSN (VEONN) en NS Reizigers net in onderhandeling over een samenwerkingsverband onder de naam NoordNed voor al het openbaar vervoer in Friesland. Dit betroffen de treindiensten op de Noordelijke Nevenlijnen en al het busvervoer in de provincie. De oprichting van NoordNed zou eigenlijk al op 24 mei 1998 plaatsvinden, maar wegens omstandigheden werd de start een jaar uitgesteld. In deze periode nam Arriva de VEONN over en werd deze een partner in NoordNed. Uiteindelijk ging NoordNed op 30 mei 1999 van start. In het zuidoosten van Friesland en op de Friese Waddeneilanden ging Arriva zelf rijden. De stadsdienst Leeuwarden werd in eerste instantie bij NoordNed ingedeeld, maar ging later toch verder onder Arriva. De treinen voor NoordNed werden geleased van de NS en de bussen van Arriva.

Tijdlijn[bewerken]

Hieronder een tijdlijn van de rechtsvoorgangers van Arriva vanaf 1990 en opvolgers tot 2003. De meeste genoemde vervoerbedrijven zijn in de jaren ervoor ook ontstaan uit fusies. Zo ontstond de FRAM in 1971 uit de NOF en de NTM.

NoordNed Friese Autobus Maatschappij VEONN Vervoermaatschappij De Noord-Westhoek DVM/NWH Drentse Vervoer Maatschappij Groninger Autobusdienst Onderneming Groninger Autobusdienst Onderneming Gemeentelijk Vervoerbedrijf Groningen Gemeentelijk Vervoerbedrijf Groningen Limex (vervoerbedrijf) Vancom Hermes (openbaar vervoer) Verenigd Streekvervoer Limburg

In de overgangsperiode naar Arriva waren de GADO en VEONN al wel door Arriva overgenomen, maar was de naam nog niet op de bussen te zien.

In december 2003 verkocht de NS haar aandeel in NoordNed aan Arriva. Het bedrijf was nu overbodig geworden en werd uiteindelijk op 1 januari 2006 opgeheven. De bussen werden overgespoten in de huisstijl van Arriva.

Het busvervoer in Zuid-Limburg werd in 2002 verkocht aan Limex.

Inmiddels is het vervoergebied door de openbare aanbestedingen fors veranderd. Het rijgebied is grotendeels verplaatst van het noorden naar het midden en zuiden van het land.[2][3]

Busvervoer[bewerken]

Arriva verzorgt al het stads- en streekbusvervoer in de provincie Friesland, met uitzondering van enkele Qbuzz lijnen richting de provincie Groningen. Verder zijn Arriva-bussen te vinden op de stadsdienst Lelystad, in de Achterhoek, in Rivierenland, in de Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, in Oost- en West-Brabant en in Zuid-Holland Noord. Sinds 11 december 2016 rijden alle bussen in de provincie Noord-Brabant onder de merknaam Bravo (Brabant vervoert ons).

Noord-Nederland[bewerken]

De stadsdienst Leeuwarden werd na de invoering van de Wet personenvervoer 2000 als eerste openbaar aanbesteed. Op 27 juni 2001 werd bekend dat Arriva de concessie behield tot zeker 1 januari 2007. Bij de nieuwe aanbesteding schreef Arriva niet in omdat de concessie wegens diverse oorzaken onrendabel bleek te zijn voor het bedrijf. De stadsdienst ging over naar Connexxion. De concessie Zuidoost-Fryslân werd in 2002 aanbesteed en gewonnen door Arriva. Bij de nieuwe aanbesteding in 2008 schreef Arriva niet in. De concessie werd aan nieuwkomer Qbuzz gegund.

Het busvervoer op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog werd in 2002 in losse concessies aanbesteed. Arriva verloor hier alleen het busvervoer op Vlieland aan TCR Vlieland. In 2008 won de combinatie Arriva/TCR (joint venture) de concessies Vlieland en Terschelling. Arriva bleef op Terschelling rijden en TCR Vlieland op Vlieland.[4] Ook het vervoer op de andere Friese Waddeneilanden wist Arriva te behouden. Op Ameland reed Arriva sinds maart 2010 met 4 ex-Groninger (P+R citybus) MAN Lion's City aardgasbussen. Deze bussen zijn inmiddels overgegaan naar de stadsdienst van Leeuwarden.

De lijnen in Zuidwest-Drenthe (Meppel/Hoogeveen e.o.) werden per september 2002 overgenomen door MTI. Deze concessie werd door het faillissement van MTI per 1 mei 2004 aan BBA overgedragen. Op 11 mei 2004 zou deze concessie weer overgedragen worden aan Arriva, omdat deze vervoerder voor de concessie wilde betalen. Op 18 mei 2004 werd echter bekend dat BBA de concessiehouder bleef. Een jaar later werd dit concessiegebied samen de stadsdienst Zwolle en de VEONN/Arriva regio Noordoost-Overijssel aanbesteed. Deze concessie met de ingangsdatum 4 september 2005 werd gewonnen door Connexxion. Op diezelfde datum werd ook IJsselmond (Overijssels deel/Noordoostpolder) overgenomen door Connexxion.

Daarnaast werden in 2004 de buslijnen in Zuidoost-Drenthe (gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn) overgenomen door Connexxion.

In 2004 werd de Concessie Groningen-Drenthe (Groningen stad + provincie & Noord- en Midden-Drenthe) opnieuw aan Arriva gegund. Bij de nieuwe aanbesteding in 2009 werd de concessie samengevoegd met de kleinere concessies Zuidoost-Drenthe en Zuidwest-Drenthe. Op de concessie schreef behalve Arriva, ook Connexxion en Qbuzz in. Uiteindelijk bleek Qbuzz de beste prijs-/kwaliteitsverhouding te bieden.

Het voormalige NoordNed gebied exclusief trein (Noord- en Zuidwest-Fryslân) werd pas in 2006 voor het eerst aanbesteed en verloren aan Connexxion.

Met het verlies van deze concessies verdween Arriva een aantal jaar grotendeels uit het noorden van Nederland.

Op 20 maart 2012 werd bekendgemaakt dat Arriva de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog had gewonnen.[5] De concessie is ingegaan op 9 december 2012 en heeft een looptijd van 8 jaar met de mogelijkheid van 2 jaar verlenging. De concessie omvat niet alleen het streekbusvervoer ten westen van de spoorlijn Leeuwarden-Zwolle en ten noorden van de spoorlijn Leeuwarden – Groningen, maar ook de stadsdienst Leeuwarden en de Qliners tussen Leeuwarden en Alkmaar en tussen Groningen en Emmeloord. Het busvervoer op Schiermonnikoog werd al door Arriva geëxploiteerd, net zoals de Qliner tussen Groningen en Lelystad. Met de winst van deze concessie ging Arriva met 174 nieuwe bussen rijden. Deze zijn sinds maart 2013 allemaal in dienst. Op de stadsdienst Leeuwarden rijden alle 20 bussen op aardgas.[6]

Een VDL Citea van Arriva aan de Tramstraat in Katwijk; dit type bus is sinds december 2012 veelvuldig in dienst bij Arriva

Midden- en Zuid-Nederland[bewerken]

Arriva verdween door het eerdere verlies van bijna al het Noordelijke busvervoer niet uit Nederland, want het bedrijf veroverde de afgelopen jaren terrein op het voormalige VSN-1 gebied.

Om te beginnen won Arriva op 20 maart 2002 de concessie Rivierenland ten koste van Hermes. Bij de latere aanbesteding werd de concessie samengevoegd met het vervoer in de Achterhoek. Op 22 december 2009 werd bekend dat Arriva de concessie had gewonnen. Deze gecombineerde concessie bevat tevens de spoorlijnen Apeldoorn-Zutphen en Tiel-Arnhem.[7] De busconcessie is ingegaan op 12 december 2010, de treinconcessie gaat in per 10 december 2012 en loopt tot eind 2020 met de mogelijkheid voor 5 jaar verlenging. Het bus- en treinvervoer in de Achterhoek werd sinds mei 1999 uitgevoerd door Syntus en was daardoor een vertrouwd gezicht. Reizigers waren niet erg blij met de komst van Arriva.[8]

Op 7 augustus 2002 werd nog een grote concessie gewonnen waar Arriva eerder niet reed, namelijk de Zuid-Hollandse concessie Drechtsteden-Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (DAV-gebied). De overgang van Connexxion naar Arriva verliep niet vlekkeloos, Arriva moest een aantal maanden overbruggen met veelal stokoude bussen van her en der die vooral in de wintermaanden voor problemen zorgden.[9] Bij de nieuwe aanbesteding in 2006 werd de concessie uitgebreid met het stadsvervoer in Dordrecht (voorheen verzorgt door Stadsvervoer Dordrecht) en de treindienst van NS op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. De concessie werd gewonnen door Arriva en loopt van 1 januari 2007 t/m eind 2018.

Per 11 december 2005 nam Arriva de concessie Waterland over van Connexxion. In dit gebied werden ook bussen van de TCR ingezet. Deze bussen waren wel in de huisstijl van Arriva gespoten. De concessie ging na afloop op 11 december 2011 over naar een nieuwe vervoerder in Nederland, EBS Public Transportation BV.[10]

Het leek erop dat Arriva vanaf 1 januari 2006 ook in delen van Noord-Brabant mocht gaan rijden, maar de aanbesteding moest van de rechter overgedaan worden vanwege fouten tijdens het verlenen van de concessies. Op 28 juni 2006 werd bekendgemaakt dat deze concessies naar Connexxion en Hermes zouden gaan. In oktober 2006 maakte Connexxion bekend deze concessie wegens een fout in de offerte toch niet uit te willen gaan voeren. De provincie Noord-Brabant ging hier niet direct mee akkoord, omdat de fout bij Connexxion zou liggen. Uiteindelijk werd besloten de concessie te verlenen aan de na Connexxion laagste bieders, de concessie Oost-Brabant en de concessie Meierij ging over naar Arriva en lopen beide eind 2014 af. De overige concessies bleven in handen van de zittende vervoerder, BBA, die doorging onder de naam Veolia Transport. Arriva bestelde voor deze concessies 44 nieuwe Berkhof Ambassador voor de streekdiensten, 34 nieuwe Mercedes-Benz Citaro-bussen voor de stadsdienst in 's-Hertogenbosch en 6 nieuwe Berkhof Procity-bussen voor de stadsdiensten van Oss en 's-Hertogenbosch. Totdat deze bussen ingestroomd waren, zette Arriva ouder materieel in, dat in het noorden was vrijgekomen en oude bussen ingekocht bij andere vervoerders. In februari 2007 werden bij een keuring 21 van 22 gekeurde bussen van Arriva in Noord-Brabant afgekeurd. Arriva liet hierop alle bussen herkeuren en zette tijdelijk gehuurd materieel in van onder andere BBA, Hermes en Novio.[11] Op 16 juli 2007 stroomden de eerste nieuwe bussen in om de oude tijdelijke bussen te vervangen.[12] Eind september waren alle nieuwe Ambassador-bussen ingestroomd en stroomden tevens de eerste Citaro-bussen in.

De provincie Zuid-Holland heeft op 10 juli 2007 de concessie Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee gegund aan Arriva ten koste van Connexxion. De concessie start op 1 januari 2008 en heeft een duur van 7 jaar met een optie tot verlenging van een jaar. Arriva bestelde 84 nieuwe VDL Berkhof Ambassador en een onbekend aantal nieuwe Mercedes-Benz Citaro-bussen. Ook plaatste Arriva een order van 10 nieuwe VDL Procity-bussen bij VDL, deze werd intussen geannuleerd om door een ander type bus te worden vervangen, namelijk de Mercedes Sprinter. Dit materieel (inclusief Mercedes-Benz Citaro Geleed) worden niet door Arriva personeel gereden, maar door TCR (Taxi Centrale Renesse). Voornamelijk de schoollijnen en lijn 161 van Oud-Beijerland – Heinenoord – Zuid-Beijerland worden door TCR gereden. Deze bussen zijn wel in de huisstijl van Arriva gespoten. Bekijk het lijnennet: [1][dode link].

Op 27 mei 2009 leverde Arriva bij de Stadsregio Rotterdam een offerte in voor de concessie Voorne-Putten & Rozenburg. Drie weken later werd deze concessie aan Connexxion gegund.

In 2011 won Arriva Wadden BV, een dochteronderneming van Arriva, de aanbesteding van de Stadsdienst Lelystad ten koste van Connexxion. Arriva introduceerde een nieuwe lijnennet. De lijnletters werden vervangen door lijnnummers. Het eerste jaar reed Arriva met oude Wright Commander-bussen afkomstig van de stadsdienst Dordrecht, later zullen nieuwe bussen instromen. Deze concessie loopt tot eind 2021.

Op 18 april 2012 werd bekend dat Arriva de concessie Zuid-Holland Noord had gewonnen van Connexxion. Het gaat vanaf 9 december 2012 over een periode van 8 jaar met een optie van 2 jaar. In deze regio rijdt Arriva met 204 nieuwe en 24 van Connexxion overgenomen bussen.[13]

Op de Arriva buslijnen 90 (regio Katwijk, Noordwijk en Wassenaar), 194 en 196 (Krimpenerwaard) mag met ingang van 9 december 2012 gedurende de daluren en tijdens de schoolvakanties een fiets gratis meegenomen worden. In elke bus is ruimte voor max. vier fietsen.[14]

Op 23 oktober 2013 werd bekend dat Arriva zich had ingeschreven in de concessies Oost-Brabant, een samenvoeging van de huidige concessies Oost-Brabant, Midden-Brabant en de Meierij en in de concessie West-Brabant, een samenvoeging van de huidige concessies Brabantliner en West-Brabant.[15] 17 december 2013 werd bekend dat Arriva de concessie Oost-Brabant had gewonnen. Hiermee blijft Arriva rijden in de huidige concessie en neemt tegelijkertijd een deel van Noord Brabant over van Veolia Transport. Voor de nieuwe concessie gaat Arriva gebruikmaken van 200 bussen, waarvan 80 bussen zal bestaan uit de huidige vloot in de concessie Oost-Brabant. De 120 nieuwe bussen zullen worden voorzien van airco, wifi en Euro 6 motoren. Daarnaast zal er één Zero-emissie bus worden aangeschaft.[16]

Aggloliner / Qliner[bewerken]

Aggloliner
Qliner in de oude huisstijl
Qliner in de huidige huisstijl

De VSN-groep startte op 6 november 1994 de snelbusformule Interliner in samenwerking met de NS. Arriva bedacht in januari 2000 het alternatief Aggloliner voor de lijnen in een straal van ongeveer 20 kilometer rond de stad Groningen. De lijnen in Friesland en Drenthe (onder andere Leeuwarden – Alkmaar, Drachten – Groningen, Lelystad – Groningen, Groningen – Emmen) bleven vooralsnog onder de naam Interliner rijden. Nadat duidelijk was geworden dat de NS de samenwerking met de provincie op het gebied van de Interliner niet voort zou zetten, werd in 2002 het concept Qliner bedacht. Alle Interliners en ook de Aggloliners van Arriva in het noorden werden Qliners. Ook de snelbussen in Zuid-Holland die Arriva per 1 januari 2003 ging exploiteren werden Qliners.[17]

In de eerste jaren was Arriva de enige vervoerder die de naam Qliner hanteerde. Later heeft Arriva de naam Qliner overgedragen aan de OV-autoriteiten, waar de naam ook door andere vervoerders gebruikt kan worden.

In eerste instantie hanteerde Arriva een groen/blauwe huisstijl voor de Qliner. Later kwam er een gezamenlijke donkerblauwe huisstijl om de herkenbaarheid te verhogen. Het logo van de vervoerders mag nog wel op de bussen geplakt worden.

Arriva exploiteerde tot 30 juni 2005 gezamenlijk met Connexxion de Interliner/Qliner-verbinding tussen Groningen, Heerenveen, Joure en Lelystad. Daarna ging lijn 315 in zijn geheel over naar Connexxion. Sinds 3 juli 2011 is de Qliner-verbinding weer in handen Arriva. De lijnconcessie liep tot 9 december 2012, waarna het gedeelte Groningen – Emmeloord geïntegreerd is geïntegreerd in de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog. Die concessie zal eveneens uitgevoerd worden door Arriva. De huidige lijnconcessie duurde slechts anderhalf jaar omdat met de komst van de Hanzelijn de volledige lijn overbodig werd. Het andere gedeelte (Lelystad-Emmeloord) wordt vanaf eind 2013 bij de concessie IJsselmond gevoegd. Tot eind 2013 zal Arriva ook het gedeelte Emmeloord-Lelystad blijven rijden onder een ander lijnnummer. Arriva reed in deze concessie tot 1 januari 2012 met ex-Connexxion-bussen uit de regio Amstelland-Meerlanden (Volvo 8700). Sinds januari 2012 rijdt Arriva alleen nog met Mercedes-Benz Integro-bussen en vanaf 9 december 2012 ook met nieuwe Mercedes-Benz Intouro en Volvo 8900-bussen. Sinds die datum exploiteert Arriva de Qliner tussen Alkmaar en Leeuwarden en de Qliners in Zuid-Holland Noord. Ook rijdt Arriva vanaf deze datum opnieuw de Qliners in Noord- en Zuidwest-Fryslân. De Volvo 8900-bussen worden uitsluitend in Zuid-Holland Noord en in het DAV-gebied ingezet.

Arriva Touring exploiteert sinds 13 december 2009 een aantal snelle Qliners in Groningen en Drenthe voor de HOV-concessie Groningen-Drenthe. Dit zijn Qliners tussen Groningen – Emmen (lijn 305) en tussen Groningen en Drachten (lijn 314). Tot 8 januari 2012 reed men ook de inmiddels opgeheven lijn 327 tussen Emmen en Hoogeveen. Deze concessie loopt tot 12 december 2015 en heeft een optie van 2 jaar verlenging.

In de concessie DAV rijdt Arriva ook een drietal Qliners, namelijk lijn 387 Gorinchem-Utrecht, 388 Jaarbeurs Utrecht-Dordrecht en lijn 389 Utrecht-Papendrecht (deze lijn is inmiddels opgeheven). In de concessie Zuid-Holland Noord rijdt Arriva negen Qliners, zes naar Den Haag en drie naar Schiphol..

Arriva Touring[bewerken]

Naast openbaar vervoer verhuurt "Arriva Touring" bussen voor bijvoorbeeld groepsreizen, pendeldiensten of treinvervangend vervoer. Deze afdeling is gevestigd in Groningen en beschikt over diverse touringcars en (ex)-lijndienstbussen. Arriva Touring rijdt daarnaast de Qliner-verbindingen lijn 304 en 314 Groningen-Drachten en 324 Groningen-Emmeloord en de Intercity-busverbindingen.

Intercity-busverbindingen[bewerken]

Een IC Bus in Roermond

Sinds maandag 23 juni 2014 is er een IC Bus-verbinding tussen Düsseldorf, Eindhoven en Antwerpen. Deutsche Bahn (moederbedrijf van Arriva) rijdt, in samenwerking met Arriva Touring, een aantal keren per dag tussen deze steden. De bus stopt bij het Hauptbahnhof en de luchthaven van Düsseldorf en verder bij het station van Eindhoven en Antwerpen-Centraal.[18] Met ingang van vrijdag 19 december 2014 gaat de IC Bus van Düsseldorf via Eindhoven naar Antwerpen v.v. tweemaal per week doorrijden naar London Victoria station. De overtocht over het Kanaal gaat per veerboot vanaf Calais naar Dover of omgekeerd. Het betreft een pilot tot 31 januari 2015.[19] Met ingang van 21 mei 2015 gaat de IC Bus-verbinding driemaal per week doorrijden naar London Victoria station.[20]

Sinds maandag 22 september 2014 is er een IC Bus-verbinding tussen Düsseldorf, Roermond en Brussel. Deutsche Bahn rijdt, in samenwerking met Arriva Touring, een aantal keren per dag tussen deze steden.[21]

Prijzen voor beide verbindingen staan vermeld op diverse websites, bijvoorbeeld via DB en/of NS International.

Treinvervoer[bewerken]

Spurt op de Merwede-Lingelijn

De treinen op de Noordelijke Nevenlijnen rijden sinds 11 december 2005 t/m 12 december 2020 onder de vlag van Arriva. Tussen 30 mei 1999 en 11 december 2005 reed dochteronderneming NoordNed deze treindiensten.

Sinds december 2010 rijden in de avond en op zondag meer sneltreinen tussen Groningen en Leeuwarden. Op het traject tussen Groningen en Zuidhorn rijden in de ochtendspits drie extra treinen. Tussen Groningen en Roodeschool rijdt nu elk halfuur een trein. Sinds 1 mei 2011 is er een verbinding tussen Groningen en Veendam.[22]

Op 18 juli 2012 maakte de Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen bekend dat reizigers na de zomer niet geconfronteerd worden met overvolle treinen in de regio. In 2011 liep de situatie in Groningen zo uit de hand dat machinisten reizigers op perrons moesten laten staan. De provincie rekent erop dat het vervoerbedrijf indien nodig extra treinen inzet. Met het bedrijf is afgesproken dat het direct bussen kan inzetten als dat nodig is.[23]

Sinds 10 december 2006 tot in ieder geval eind 2018 verzorgt Arriva het treinvervoer op de Merwede-Lingelijn. Deze spoorverbinding in Zuid-Holland loopt door tot in Gelderland en behoort bij de busconcessie DAV.

Arriva heeft per 9 december 2012 het reizigersvervoer op de spoorlijn Zwolle – Emmen van de Nederlandse Spoorwegen overgenomen. Op dezelfde datum zijn de lijnen Tiel-Arnhem, Arnhem-Winterswijk en Winterswijk-Zutphen overgenomen van Syntus en de lijn Zutphen-Apeldoorn van de Nederlandse Spoorwegen. Al deze verbindingen vallen onder de concessie Achterhoek-Rivierenland.

Sinds 9 december 2012 rijdt Arriva meer treinen tussen Groningen en Leer. Van maandag tot en met zaterdag wordt dit traject eenmaal per uur bediend. Op zondag wordt dit traject een maal per twee uur bediend. Dit geldt ook voor Bad Nieuweschans. De lijn Groningen – Leer heet sindsdien "Wiederline". Deze naam is op vrijdag 16 november 2012 in de Oude Remise te Bad Nieuweschans bekendgemaakt.[24][25]

De treinen maken in Nederland gebruik van de infrastructuur van ProRail. Op het traject Nieuweschans-Leer wordt het spoornet onderhouden door DB Netze.

Op 20 juni 2013 werd in een persbericht gemeld dat The Hague Trains Holding B.V. en Vervoerbedrijf Arriva de aanbestedingsprocedure van de gemeente Den Haag en Brussels Airport voor een permanente verbinding onder de naam Lage Landen Lijn hebben gewonnen. Deze trein moet vanaf december 2015 Den Haag met Brussel-Zuid verbinden en stopt onderweg te Delft, Rotterdam Centraal, Dordrecht, Roosendaal, Antwerpen-Centraal, Mechelen, Brussels Airport-Zaventem en Brussel-Centraal. Voor de trein zou geen reserveringsplicht gaan gelden.[26]

Arriva heeft geen wet- en regelgeving overtreden bij de opleiding van machinisten. Dat meldt staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu in de beantwoording van Kamervragen die waren gesteld door de PvdA. “Voor machinisten die ingehuurd worden gelden dezelfde eisen als voor machinisten die in dienst zijn bij een vervoerder en er zijn geen signalen bekend dat ingehuurde machinisten relatief meer STS-passages zouden veroorzaken dan machinisten die in dienst zijn van een vervoerder”, schrijft Dijksma op 27 oktober 2016 in de beantwoording van de Kamervragen.[27]

Overzicht treindiensten[bewerken]

In het dienstregelingjaar 2017-2018 heeft Arriva de volgende treinseries gesorteerd per concessie:

Concessie Noordelijke Nevenlijnen in Groningen en Friesland[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20100

RB 57

Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekBad NieuweschansWeenerSinnbild Kraftomnibus.svgLeer (Ostfriesl) Ook wel Wiederline genoemd. Langdurig geen treinverkeer mogelijk tussen Weener en Leer maar lijnbus 620 door Weser-Ems Bus. Er rijden ook vervangende bussen tussen Groningen en Leer.
37000 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenSneek Rijdt niet 's avonds na 20:00 en op zondag.
37100 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenSneekStavoren
37200 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenHarlingen Haven
37300 Sneltrein (Arriva) LeeuwardenGroningen
37400 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenGroningen Enkele treinen per dag stoppen in Leeuwarden Achter de Hoven. In de ochtendspits rijden er enkele extra treinen tussen Zuidhorn en Groningen
37500 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekWinschotenBad Nieuweschans Enkele treinen van/naar Bad Nieuweschans
37600 Stoptrein (Arriva) GroningenRoodeschoolEemshaven Vanaf april 2018 overdag min. 2x/uur treinen van/naar Eemshaven
37700 Stoptrein (Arriva) GroningenDelfzijl
37800 Stoptrein (Arriva) GroningenVeendam

Concessie DAV in Zuid-Holland[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
36700 Stoptrein (Arriva) DordrechtGorinchemGeldermalsen
36800 Stoptrein (Arriva) DordrechtGorinchem Stopt niet in Hardinxveld Blauwe Zoom

Concessie Vechtdallijnen in Overijssel[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3800 Sneltrein (Arriva) ZwolleEmmen Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur.
8000 Stoptrein (Arriva) ZwolleMariënbergEmmen Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur.
13800 Sneltrein (Arriva) ZwolleCoevorden Onderdeel van Blauwnet. Rijdt alleen tijdens de spits.
31000 Stoptrein (Arriva) AlmeloMariënbergHardenberg Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur, 2x per uur in de brede spits en op zaterdagmiddag.

Voor wat betreft het gebruik van de OV-chipkaart gaat het erom dat dit een onderdeel van Blauwnet is, niet dat de vervoerder Arriva is.

Concessie Achterhoek Rivierenland in Gelderland[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
17800 Stoptrein (Arriva) ZutphenApeldoorn
30800 Stoptrein (Arriva) WinterswijkZutphen
30900 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalDoetinchemWinterswijk Verzorgt samen met brengdirect doordeweeks tot 20.00 uur een kwartiersdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
31100 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalElstTiel Stopt niet te Arnhem Zuid. In de daluren eenmaal per uur Elst - Tiel.

Concessie Limburg[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
32200


S1

Stoptrein (Arriva) NijmegenVenrayVenloRoermond
32300


S1

Stoptrein (Arriva) NijmegenVenrayVenlo Rijdt niet 's avonds en in het weekend. De eerste drie ritten richting Nijmegen beginnen vanaf Venlo en de laatste drie ritten vanaf Nijmegen gaan tot Venlo.
32400


S2

Stoptrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtSittardRoermond
32500


S3

Stoptrein (Arriva) SittardHeerlenKerkrade Centrum
32000


S4

Stoptrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtHeerlen
32100


S5

Sneltrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtHeerlen

Materieel[bewerken]

Trein[bewerken]

"Tony van Leeuwen" Spurt te Station Stavoren
Treinstel 10034 (Erik Hulzebosch) van het type Lint te Almelo.
Treinstel 10517 (War Child) van het type GTW 2/8 (Spurt) te Groningen.
Treinstel 10235 (Jan de Roos) van het type GTW 2/6 (Spurt) te Stavoren.
Treinstel 10370 van het type GTW 2/8 (Spurt) te Westervoort.
Spurt Tonny van Leeuwen (nr. 10236)
op station Stavoren.
Arriva FLIRT 3 Station Maastricht

De eerste treindiensten van Arriva waren de Noordelijke Nevenlijnen en de MerwedeLingelijn. Daar in het begin Arriva nog geen eigen materieel tot zijn beschikking had, werd er voor deze diensten materieel gehuurd van de Nederlandse Spoorwegen. Tot juli 2007 werden de Noordelijke Nevenlijnen gereden met Wadlopers, met uitzondering van de sneltrein Groningen – Leeuwarden en de treindienst Leeuwarden – Harlingen Haven die met Buffels werden gereden. Voor Dordrecht – Geldermalsen huurde Arriva tot eind 2008 zeven stellen Plan V van NS.

Sinds 2008 worden de meeste treindiensten gereden met treinstellen, die bekendstaan als Spurt. De Spurt is een treinstel van het type GTW, gebouwd door de Zwitserse fabrikant Stadler Rail. De treinstellen zijn rood/wit of blauw/wit van kleur. In het begin waren er problemen met de Spurt. Het betrof softwareproblemen, een defecte uitschuifplank en problemen met het sluitmechanisme van de deuren.

In 2005 zijn 43 diesel Spurt-treinen besteld voor de Noordelijke Nevenlijnen. Hiervan bestaan 27 treinstellen uit drie reizigerscompartimenten (GTW2/8) en bieden plaats aan 178 personen, 16 treinstellen bestaan uit twee reizigerscompartimenten (GTW2/6) en bieden plaats aan 115 personen. Acht van de 43 treinstellen zijn geschikt voor grensoverschrijdend vervoer op het traject Groningen – Leer. Deze zijn als eerste geleverd, in het najaar van 2006. De eerste werd op 1 november 2006 door minister Peijs in Groningen in gebruik gesteld. De overige GTW's volgden in de loop van 2007. De order had een waarde van 220 miljoen Zwitserse frank (ongeveer 140-145 miljoen euro). In 2009 kwamen er 4 nieuwe treinstellen bij, twee GTW2/8 en twee GTW2/6. In 2010 kwamen er nog eens vier treinstellen bij van het type GTW2/6.

Voor de MerwedeLingelijn heeft Arriva zeven elektrische GTW's aangeschaft: zes met drie reizigerscompartimenten (GTW 2/8) en een met twee reizigerscompartimenten (GTW2/6). Deze stellen kwamen op 14 september 2008 in dienst. In 2011 zijn daar in verband met de kwartierdienst tussen Dordrecht en Gorinchem één GTW 2/6 en twee GTW's 2/8 bij gekomen, hetgeen het aantal treinen voor de MerwedeLingelijn op tien bracht.

Ter behoeve van de treindiensten Zutphen – Winterswijk, Winterswijk – Arnhem, Zutphen – Apeldoorn en Arnhem – Tiel, die sinds eind 2012 in handen zijn van Arriva, zijn in 2010 24 dieselelektrische Spurts aangeschaft: dertien GTW's 2/6 en elf GTW's 2/8. Deze treinen hebben in vergelijking met de eerder geleverde Spurts een licht aangepaste kleurstelling: de deuren zijn namelijk wit, in plaats van rood. De treinen zijn sinds 9 december 2012 in dienst.

Voor de treindienst Zwolle – Emmen, die ook sinds 9 december 2012 in handen is van Arriva, zijn in 2010 14 elektrische Spurts besteld: zes GTW's 2/6 en acht GTW's 2/8. Deze treinstellen rijden in een wit-blauwe huisstijl, die werd geëist door de aanbestedende overheid, de provincie Overijssel.

De treindienst Almelo – Mariënberg, die sinds 8 december 2013 in handen kwam van Arriva. De treindienst wordt geëxploiteerd met LINT-treinstellen 10033 en 10034, ex-Syntus 33 en 34. Deze treinstellen werden in het voorjaar van 2013 overgenomen van NS Financial Services. Deze treinstellen rijden eveneens in een wit-blauwe huisstijl, die werd geëist door de aanbestedende overheid, de provincie Overijssel.

Treinstellen Arriva[bewerken]

De verschillende treinen van Arriva hebben elk een naam gekregen van een (regionaal) bekende persoonlijkheid.

Stelnummer Naam Treintype Inzetgebied Opmerking
10228 Jan Uitham Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10229 Sjoukje Dijkstra Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10230 Ede Staal Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10231 Hotze Schuil Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10232 Foppe de Haan Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10233 Liesbeth List Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10237 Marianne Timmer Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10238 Foppe Inne Brouwer Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10239 Piet Oberman Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10240 Eise Eisinga Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10241 Ger Vaders Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10242 Samuel van Houten Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10243 Egbert Wagenborg Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10244 Anthony Winkler Prins Stadler GTW-DMU 2/6 Noordelijke Nevenlijnen
10301 Riemer en Annie Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10302 Bastiaan Jan Ader Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen Wiederline. Treinstel rijdt ook naar Duitsland.
10303 Tiny Mulder Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10304 Hans Alders Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10305 Ubbo Emmius Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10306 Gerrit Krol Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10307 Frits Zernike Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10308 Heike Kamerlingh Onnes Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10309 Hendrik Nicolaas Werkman Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10310 Abe Lenstra Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10310 Abe Lenstra Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10311 Hans Wiegel Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10312 M. Vasalis Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10313 Aletta H. Jacobs Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10314 Jopie Huisman Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10315 Abel Tasman Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10316 Wim Duisenberg Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10317 Willem Barentsz Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10318 Nienke van Hichtum Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10319 Marte Röling Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10320 Cees Bijlstra Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10321 Piet Paaltjens Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10322 Titus Brandsma Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10323 Willem Albert Scholten Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10324 Sicco Mansholt Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10325 J.J. Nooitgedagt Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10326 M.C. Escher Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10327 Jelle Zijlstra Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen Betrokken bij Treinongeval Winsum
10334 Fedde Schurer Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10335 Jan de Roos Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10336 Tonny van Leeuwen Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10345 Ruurt Hazewinkel Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10346 Pieter Jelles Troelstra Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10347 Mata Hari Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10348 Evert van Benthem Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10349 Jan Pelleboer Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10350 Johan van Veen Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10351 Belcampo Stadler GTW-DMU 2/8 Noordelijke Nevenlijnen
10407 Frank Wels Stadler GTW-EMU 2/6 MerwedeLingelijn
10408 Trijntje Stadler GTW-EMU 2/6 MerwedeLingelijn
10501 Ronald Bandell Stadler GTW-EMU 2/8 MerwedeLingelijn
10502 Baron van Verschuer Stadler GTW-EMU 2/8 MerwedeLingelijn
10503 Adriaan Volker Stadler GTW-EMU 2/8 MerwedeLingelijn
10504 Ida Gerhardt Stadler GTW-EMU 2/8 MerwedeLingelijn
10505 Andries Dirk Copier Stadler GTW-EMU 2/8 MerwedeLingelijn
10506 Maarten Schakel Stadler GTW-EMU 2/8 MerwedeLingelijn
10509 Jan van Arkel Stadler GTW-EMU 2/8 MerwedeLingelijn
10510 Hendrik Hamel Stadler GTW-EMU 2/8 MerwedeLingelijn
33 Anne van der Meiden Alstom Coradia LINT 41/H Vechtdallijnen (Almelo – Hardenberg) Ex-Syntus
34 Erik Hulzebosch Alstom Coradia LINT 41/H Vechtdallijnen (Almelo – Hardenberg) Ex-Syntus
10411 Krishnamurti Stadler GTW-EMU 2/6 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen)
10412 Herman Brood Stadler GTW-EMU 2/6 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen)
10413 Jannes Stadler GTW-EMU 2/6 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen)
10514 Johan Rudolph Thorbecke Stadler GTW-EMU 2/8 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen)
10515 Harry Muskee Stadler GTW-EMU 2/8 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen)
10516 Daniël Lohues Stadler GTW-EMU 2/8 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen)
10517 War Child Stadler GTW-EMU 2/8 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen) De naam War Child op treinstel 10517 kwam tot stand na de actie 538 voor War Child van radiozender 538. De hoogste bieder mocht van Arriva een naam naar keuze op het treinstel zetten. Op 28 maart 2013 werd de naam verkocht voor 64.500 euro. De bieder, die anoniem wil blijven, heeft ervoor gekozen om niet zijn eigen naam op de trein te plaatsen, maar die van War Child. Die tekst is zichtbaar tot het einde van het treinencontract, in het jaar 2027.
10518 Willem Jan Baron van Dedem Stadler GTW-EMU 2/8 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen)
10519 Jeroen Krabbé Stadler GTW-EMU 2/8 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen)
10520 Ilse DeLange Stadler GTW-EMU 2/8 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen) Betrokken bij treinongeval bij Dalfsen
10521 Relus ter Beek Stadler GTW-EMU 2/8 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen)
10522 Roelof Zegering Hadders Stadler GTW-EMU 2/8 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen)
10523 Mien Ruys Stadler GTW-EMU 2/8 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen)
10524 Jaap en Aleid Rensen Stadler GTW-EMU 2/8 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen)
5037
10525
Stadler GTW-EMU 2/8 Vechtdallijnen (Zwolle – Emmen) Ex-Connexxion GTW 5037
10252 Ottho Gerhard Heldring Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland
10253 Herman Hulshof Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland
10254 Simon Tahamata Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland
10255 Harm Edens Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland
10256 Piet Oudolf Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland Powerpack uitgebrand te Hemmen-Dodewaard
10257 Harry Sacksioni Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland
10258 Frans Godard van Lynden van Hemmen Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland
10259 Peter Cuyper Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland
10260 Ellen ten Damme Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland
10261 Flipje Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland
10262 Dames Jolink Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland
10263 J.N. Daalderop Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland
10264 Alfred Mozer Stadler GTW-DMU 2/6 Achterhoek & Rivierenland
10365 Hendrik Antoon Lorentz Stadler GTW-DMU 2/8 Achterhoek & Rivierenland
10366 Annemarie Jorritsma Stadler GTW-DMU 2/8 Achterhoek & Rivierenland
10367 Guus Hiddink Stadler GTW-DMU 2/8 Achterhoek & Rivierenland
10368 Arne Jansen Stadler GTW-DMU 2/8 Achterhoek & Rivierenland
10369 Gijs Scholten van Aschat Stadler GTW-DMU 2/8 Achterhoek & Rivierenland
10370 Piet Mondriaan Stadler GTW-DMU 2/8 Achterhoek & Rivierenland
10371 Mary Dresselhuys Stadler GTW-DMU 2/8 Achterhoek & Rivierenland
10372 Hannes Stadler GTW-DMU 2/8 Achterhoek & Rivierenland
10373 Jhr. Huub van Nispen van Sevenaer Stadler GTW-DMU 2/8 Achterhoek & Rivierenland
10374 Jan Terlouw Stadler GTW-DMU 2/8 Achterhoek & Rivierenland
10375 Clemens Cornielje Stadler GTW-DMU 2/8 Achterhoek & Rivierenland
276 Jac. P. Thijsse Stadler GTW-DMU 2/6 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 201
277 Beppie Kraft Stadler GTW-DMU 2/6 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 202
278 Sint Servaas Stadler GTW-DMU 2/6 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 203
279 Jack Poels Stadler GTW-DMU 2/6 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 204
280 Jan Klaassens Stadler GTW-DMU 2/6 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 205
281 Joris Ivens Stadler GTW-DMU 2/6 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 206
382 Jan van Kuyk Stadler GTW-DMU 2/8 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 351
383 Chriet Titulaer Stadler GTW-DMU 2/8 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 352
384 Pater Karel Stadler GTW-DMU 2/8 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 353
385 Titus Brandsma Stadler GTW-DMU 2/8 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 354
386 Mat Vestjens Stadler GTW-DMU 2/8 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 355
387 Wilhelm Tell Stadler GTW-DMU 2/8 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 356
388 Jan Linders Stadler GTW-DMU 2/8 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 357
389 Willem Nijholt Stadler GTW-DMU 2/8 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 358
390 Bart Brentjes Stadler GTW-DMU 2/8 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 359
391 Andre Rieu Stadler GTW-DMU 2/8 Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Veolia 360
426 Stadler GTW-EMU 2/6 Stoptrein S3 (Sittard – Kerkrade C.) en S5 (Sneltrein Heerlen – Maastricht R.) Ex-Veolia 501
427 Stadler GTW-EMU 2/6 Stoptrein S3 (Sittard – Kerkrade C.) en S5 (Sneltrein Heerlen – Maastricht R.) Ex-Veolia 502
428 Stadler GTW-EMU 2/6 Stoptrein S3 (Sittard – Kerkrade C.) en S5 (Sneltrein Heerlen – Maastricht R.) Ex-Veolia 503
429 Stadler GTW-EMU 2/6 Stoptrein S3 (Sittard – Kerkrade C.) en S5 (Sneltrein Heerlen – Maastricht R.) Ex-Veolia 504
430 Stadler GTW-EMU 2/6 Stoptrein S3 (Sittard – Kerkrade C.) en S5 (Sneltrein Heerlen – Maastricht R.) Ex-Veolia 505
530 Stadler GTW-EMU 2/8 Stoptrein S3 (Sittard – Kerkrade C.) en S5 (Sneltrein Heerlen – Maastricht R.) Ex-Veolia 651
531 Stadler GTW-EMU 2/8 Stoptrein S3 (Sittard – Kerkrade C.) en S5 (Sneltrein Heerlen – Maastricht R.) Ex-Veolia 652
532 Stadler GTW-EMU 2/8 Stoptrein S3 (Sittard – Kerkrade C.) en S5 (Sneltrein Heerlen – Maastricht R.) Ex-Veolia 653
24 Coradia Lint 41/H Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Syntus
25 Coradia Lint 41/H Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Syntus
26 Coradia Lint 41/H Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Syntus
28 Coradia Lint 41/H Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Syntus
29 Coradia Lint 41/H Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Syntus
30 Coradia Lint 41/H Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Syntus
32 Coradia Lint 41/H Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Syntus
35 Coradia Lint 41/H Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Syntus en Ex-Veolia
37 Coradia Lint 41/H Stoptrein S1 (Maaslijn) Ex-Syntus en Ex-Veolia
450 Kasteel Hoensbroek Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
451 De Groote Peel Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
452 De Cauberg Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
453 Abdij Rolduc Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
454 Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
455 Het Geuldal Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
456 Amerikaanse Begraafplaats Margraten Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
457 Het Witte Stadje Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
458 't Jaomerdal Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
459 Kasteel Arcen Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.) Raakte op 23 december 2016 in botsing met een NS FLIRT.
460 Pinkpop Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
461 Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
462 Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
463 Bonnefantenmuseum Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)
464 Stadler FLIRT3 Stoptrein S2 (Roermond – Maastricht R.) en S4 (Stoptrein Heerlen – Maastricht R.)

Bus[bewerken]

De eerste jaren reed Arriva in de Noordelijke provincies met het wagenpark dat van de voorgaande vervoerders was overgenomen. Dit waren voornamelijk hogevloerbussen, waaronder verschillende typen van de standaard streekbus van busbouwers Hainje en Den Oudsten (B88 en Alliance) en de Mercedes-Benz O408. In de stad Groningen de CSA II-bussen en de Mercedes-Benz O405.

In 1999 kwamen de eerste door Arriva bestelde bussen op de weg. Dit waren bussen voor de Aggloliner in Groningen van het type Mercedes-Benz Integro. In 2000 volgde een bestelling bij Berkhof voor lagevloerbussen van het type 2000NL.

Daarna ging de vervoerder "typische" Britse Arriva-bussen bestellen. De carrosserie werd aangepast met een voordeur en een dubbele achterdeur aan de rechterzijde in plaats van de linkerzijde. Deze bussen waren redelijk opvallend in het straatbeeld, de meeste Nederlandse bussen waren immers van Nederlandse of Duitse makelij. Om te beginnen stroomden in 2001 in Friesland een vijftigtal nieuwe Dennis Dart lagevloerbussen in. Een jaar later werden de bussen op de stadsdienst Leeuwarden grotendeels vervangen door de Wright Commander en Wright Cadet gebouwd op VDL-chassis. Ook voor de Friese streeklijnen werden Commanders gebouwd om oude bussen te kunnen afvoeren.

Vervoermaatschappij NoordNed bestelde wel bussen van Nederlandse afkomst bij Berkhof in Heerenveen. Daar werd net een nieuw bustype geïntroduceerd onder de naam Ambassador, die op hetzelfde VDL-chassis als de Wright Commander werd gebouwd. Er werden twee series in respectievelijk 2002 en 2003 afgeleverd.

Arriva bestelde in 2002 ook Duitse bussen van het type Mercedes-Benz Citaro voor de stadsdienst in Groningen. In 2003 werd de laatste serie Wright Commanders afgeleverd voor de nieuw gewonnen concessie DAV-gebied. In 2004 bestelde Arriva voor het eerst sinds jaren weer bussen bij VDL Berkhof. De 64 Ambassadors werden afgeleverd voor Groningen en Drenthe en een paar bussen voor Zuidoost-Fryslân. Daarnaast werd hetzelfde jaar nog een serie gebouwd voor NoordNed. In de jaren erna bestelde Arriva voornamelijk bussen van Irisbus, Volvo, Mercedes-Benz en VDL.

Afvoer van bussen[bewerken]

Inmiddels zijn alle bussen van voor 1999 afgevoerd. Veel bussen werden geëxporteerd, een aantal bussen werd gesloopt en sommige bussen kregen nog een tweede leven in Nederland bij touringcarbedrijven zoals Arriva Touring.

De standaardstreekbussen en CSA stadsbussen werden als eerste buitendienst gesteld. Een aantal oude bussen, evenals een aantal nieuw bestelde bussen voor Noord-Nederland werd tussen januari en juli 2003 tijdelijk ingezet in de gewonnen concessie DAV-gebied omdat de bestelde Wright-bussen nog niet klaar waren. Het overige "recentere" materieel met een hogevloer (Alliance/O408) heeft nog wel aantal jaar doorgereden, voornamelijk in de Noordelijke provincies.

Door het verlies van verschillende Noordelijke concessies, waaronder het busvervoer in Groningen en Noord- & Midden-Drenthe, heeft Arriva een grote vloot bussen geëxporteerd. De Dennis-bussen en een deel van de Wrightbussen, Ambassadors, Volvo's en Citaro's zijn verhuisd naar onder meer Arriva-dochters in Tsjechië en Portugal. Van de 10 ex-P+R Citybus Groningen MAN Lion's City CNG's rijden er 4 op Ameland, de rest is verkocht aan Syntus, die de bussen inzet op onder meer de Veluwelijn.

Per 11 december 2011 zijn circa 150 bussen van ongeveer 6 jaar oud uit dienst gehaald vanwege het verlies van de concessie Waterland. 85 bussen verhuisden naar de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar Arriva Skandinavien A/S een concessie had gewonnen.[28][29] VDL Bus Heerenveen heeft deze gelede bussen van de types Mercedes-Benz Citaro G en Scania OmniLink verbouwd. De bussen kregen dubbele beglazing en betere verwarming, waarmee ze zijn berekend op de kou in het Scandinavische land. De kleur van de bussen is veranderd in donkerrood. De Mercedes Benz-bussen worden daar sinds augustus 2012 ingezet, de andere helft is in januari 2013 in dienst gegaan.[30][31] Een aantal oudere bussen uit het DAV-gebied zijn omgewisseld met een aantal jongere bussen uit Waterland.

Sinds 9 december 2012 verzorgt Arriva weer het busvervoer in Noord- en Zuidwest-Fryslân (inclusief stadsdienst Leeuwarden). In de beginperiode werden daar enkele oudere bussen ingezet worden omdat niet al het nieuwe materieel op tijd klaar was. Dit waren voornamelijk Wright Commanders (6200 serie) en enkele Mercedes-Benz Citaro (geleed) en Berkhof Ambassador-bussen.

Het wagenpark van Arriva voor het stads- en streekvervoer bestaat vrijwel alleen nog uit bussen met een verlaagde in- en uitstap. De meeste bussen zijn van de types VDL (Berkhof) Ambassador, VDL Citea en Mercedes-Benz Citaro. Alleen voor de Qliners worden nog bussen met een hogevloer gebruikt van het type Mercedes-Benz Integro en Mercedes-Benz Intouro. Deze bussen dienen vaak wel verplicht een rolstoellift te hebben.

Wagenparklijst[bewerken]

Hieronder al het busmaterieel van Arriva uit heden en verleden

De 35 bussen met de wagenparknummers 0001 tot en met 0035 met de bouwjaren uit de jaren 1980 kwamen van de handelaren Novio Techniek, Den Otter te Hazeldonk-Breda en Van der Wal uit Joure. Deze bussen werden tussen januari 2003 en juni 2003 tijdelijk ingezet in de concessie DAV-gebied (voornamelijk Drechtsteden) vanwege materieeltekort.

Status:

 • Export = Bus(serie) is geëxporteerd
 • (export) = Bus(serie) wordt geëxporteerd
 • In gebruik = Bus(serie) is in gebruik bij Arriva
 • Verkocht = Bus(serie) is verkocht aan een andere vervoerder in Nederland
 • Opgelegd = Bus(serie) is uit dienst gehaald (en staat bijvoorbeeld stil bij een busgarage van Arriva)

Soms staan er meer statussen bij één busserie. Dit betekent dat de status op een deel van de busserie van toepassing is, bijvoorbeeld een deel is geëxporteerd, terwijl een deel nog in gebruik is bij Arriva.

Serie Bouwjaar Merk Type Status Opmerking Afbeelding
0001-0002 1987 Hainje CSA II Export Voormalige GVBA 346, 352.
0003 1986 Mercedes-Benz O305 Export Voormalige SVD 38.
0004-0006 1987 Hainje CSA II Export Voormalige GVBA 367-369
0007-0008 1983 Hainje CSA II Export Voormalige Hermes 1840, 1846
0009-0011 1985 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige Connexxion 9790, 9798, 9818
0012 1983 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige Arke-TAD 9521
0013-0018 1986 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige Arriva 3618, 3632, 3624, 3598, 3667, 3597
0019 1985 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige Connexxion 9921
0020 1983 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige Ehad 521
0021 1984 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige NoordNed 9663
0022 1985 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige Connexxion 9808
0023-0024 1983 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige Connexxion 9442, 9437
0025-0029 1985 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige Connexxion 9912, 9816, 9819, 9913, 9906
0030 1986 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige Connexxion 6605
0031 1982 Den Oudsten DAF MB200 Export Voormalige Connexxion 9240
0032 1987 Hainje CSA II Export Voormalige HTM 492
0033 1986 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige Hermes 3613
0034 1988 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige Hermes 3913
0035 1989 Hainje ST2000 Export Voormalige Novio 603
0031-0041 2011 Scania (12 meter) Omnilink In gebruik Ex-EBS. Rijden in de concessie Limburg.
 • 0031 = ex-EBS 5034
 • 0032 = ex-EBS 5019
 • 0033 = ex-EBS 5027
 • 0034 = ex-EBS 5026
 • 0035 = ex-EBS 5031
 • 0036 = ex-EBS 5030
 • 0037 = ex-EBS 5014
 • 0038 = ex-EBS 5032
 • 0039 = ex-EBS 5008
 • 0040 = ex-EBS 5013
 • 0041 = ex-EBS 5033
Arriva 0035.jpg
0042-0043 2011 Scania (12.7 meter) Omnilink In gebruik Ex-EBS 4001 en 4002. Rijden in de concessie Limburg.
0044 2016 Mercedes-Benz Citaro C2 In gebruik Rijdt als aanvulling op diverse Friese lijnen. Oorspronkelijk gedacht als Qbuzz 3368
0045 2016 Setra S 416 LE Business In gebruik Demobus. Rijdt op diverse Friese lijnen
0050-0053 2006 VDL Berkhof Ambassador In dienst Ex-Veolia-bussen. Reden tot een onbekend moment in de concessie Limburg. Rijden tegenwoordig in de concessies Oost-Brabant en Zuid-Holland Noord.
 • 0050 = ex-Veolia 5057
 • 0051 = ex-Veolia 5056
 • 0052 = ex-Veolia 5053
 • 0053 = ex-Veolia 5055
0085-0087 2008 Berkhof Ambassador In gebruik Ex-Connexxion 4241, 4242 en 4243 (in die volgorde). Reden in de concessie Zuid-Holland Noord op de Keukenhoflijnen. Rijden sinds september 2017 tijdelijk in de concessie Oost-Brabant.
41-68 1993 Volvo B10M ST2000 Export/sloop Achtereenvolgens voormalig: RET 604, 664, 668, 671, 679, 684, 693, 678, 690, 685, 600, 661, 683, 662, 675, 688, 603, 687, 692, 680, 660, 686, 607, 666, 667, 669, 606, 696. In 2006/2007 gehuurd van Womy in afwachting van nieuw materieel voor de nieuwe concessie stadsdienst Den Bosch.
0207-0215 2003 VDL Berkhof Ambassador In gebruik Voormalige VBN-bussen, daarvoor Connexxion en sommige daarvoor Hermes. Reden tot een onbekend moment in de concessie Limburg. Het waren tijdelijke bussen tot alle elektrische bussen waren ingestroomd.
 • 0207 = ex-VBN, ex-Connexxion 1739, ex-Hermes 1739
 • 0208 = ex-VBN, ex-Connexxion 8155
 • 0209 = ex-VBN, ex-Connexxion 8165
 • 0210 = ex-VBN, ex-Connexxion 1736, ex-Hermes 1736
 • 0211 = ex-VBN, ex-Connexxion
 • 0212 = ex-VBN, ex-Connexxion 8162
 • 0213 = ex-VBN, ex-Connexxion 1748, ex-Hermes 1748
 • 0214 = ex-VBN, ex-Connexxion 1760, ex-Hermes 1760
 • 0215 = ex-VBN, ex-Connexxion 1778, ex-Hermes 1778
120 1987 Mercedes-Benz O405 Export Voormalige GVBG-bussen Deze bus ging eerst naar het bedrijf Groninger Huur Auto en later naar het GVB als bus 120.
121-132 1989 Mercedes-Benz O405 Export Voormalige GVBG-bussen
133-136 1990 Mercedes-Benz O405G Export Voormalige GVBG-bussen
137-138 1991 Mercedes-Benz O405G Export Voormalige GVBG-bussen Arriva 137-III.JPG
139 1991 Mercedes-Benz O405 Export Voormalige GVBG-bussen Arriva 139-III.JPG
140-141 1991 Mercedes-Benz O405 Export Voormalige GVBG-bussen Arriva 141-III.JPG
142-152 1992 Mercedes-Benz O405G Export/
Gesloopt
Voormalige GVBG-bussen. 152 reed met trein/bus opschriften, is eind 2011 opgelegd en daarna gesloopt. Arriva 151.JPG
153-157 1993 Mercedes-Benz O405G Export Voormalige GVBG-bussen Arriva 156 Groningen.jpg
158-161 1999 Mercedes-Benz Citaro G Export Arriva 158-VI.JPG
162-165 2002 Mercedes-Benz Citaro G Export
201-206 1995 DAF/Berkhof 2000NL (LPG) Sloop Voormalige GVBG-bussen Arriva 206.JPG
221-234 2004 Mercedes-Benz Citaro G In gebruik/Export De 227 reed sinds 2011 bij Gelderesch Reizen. In 2015 is deze bus echter weer naar Arriva gegaan en reed sinds 2015 in de regio Dordrecht. Echter rijdt de bus sinds een onbekend moment in 2017 in de concessie Zuid-Holland Noord. De 223 reed vanaf 2011 tot en met 2012 ook bij Gelderesch Reizen, maar wordt sinds december 2012 ingezet op Ameland. De 231 rijdt bij Arriva Touring. De 232 reed tot en met 2011 bij Arriva Touring, maar is in 2012 teruggegaan bij Arriva en wordt tegenwoordig ingezet op Terschelling samen met de 234. Arriva 222.jpg
241 2005 Mercedes-Benz Citaro G In gebruik In dienst op Terschelling
251-254 2008 MAN Lion's City CNG A23 In gebruik Deze bussen waren oorspronkelijk aangeschaft voor de P+R Citybuslijnen in de stad Groningen. Nadat Qbuzz deze lijnen overnam verhuisden deze bussen naar Ameland. Sinds 9 december 2012 rijden de 251, 253 en 254 op stadslijn 12 in Leeuwarden. In december 2013 is ook de 252 naar Leeuwarden gegaan. Arriva 253, Leeuwarden Ruiterskwartier (9733092270).jpg
255-260 2008 MAN Lion's City CNG A23 Verkocht Oorspronkelijk in dienst voor de P+R Citybuslijnen in de stad Groningen. Deze zes bussen zijn in juni 2011 door Syntus Gelderland overgenomen. Arriva 255.JPG
268-272 2008 Mercedes-Benz Sprinter City In gebruik Deze bussen zijn geen eigendom van Arriva maar van TCR en rijden bij TCR onder de nummers: 594, 593, 445, 271, 272. Deze bussen rijden in de concessie Limburg.
276 2008 MAN Lion's City TÜ (A78) Uit dienst Van 10 december 2012 t/m 21 april 2013 eigendom van Arriva Touring. Reed tijdelijk op de stadsdienst Leeuwarden.
277 2008 MAN Lion's City TÜ (A78) Uit dienst Van 10 december 2012 t/m 25 april 2013 eigendom van Arriva Touring. ex-Qbuzz 1100/Connexxion 3149.
281-285 2009 Setra Setra S 431 DT In dienst Van Arriva Touring. Sinds 23 juni 2014 IC Bus verbinding Antwerpen – Eindhoven – Düsseldorf. Sinds 22 september 2014 IC bus verbinding tussen Düsseldorf – Roermond – Brussel. IC-Bus Nürnberg.jpg
281-283 2010 MAN MAN Lion's City G In dienst Ex-Veolia 6761, 6763 en 6764 Arriva0282.jpg
0285-0288 2009 Mercedes Mercedes-Benz Citaro G In gebruik Voormalige Qbuzz-bussen uit Groningen. In dienst bij Arriva sinds 2017
 • 0285 = ex-Qbuzz 3070
 • 0286 = ex-Qbuzz 3061
 • 0287 = ex-Qbuzz 3064
 • 0288 = ex-Qbuzz 3055
286-290 2014 Setra Setra S 431 DT In dienst Van Arriva Touring. Sinds 23 juni 2014 IC Bus verbinding Antwerpen – Eindhoven – Düsseldorf. Sinds 22 september 2014 IC bus verbinding tussen Düsseldorf – Roermond – Brussel. Arriva 288-III.JPG
331-336 2007 VDL Berkhof Procity In gebruik Deze bussen zijn geen eigendom van Arriva, maar van taxibedrijf Van Driel. Alle bussen zijn vooral bedoeld voor de Stadsdienst Oss (Oost-Brabant) en voor een paar streeklijnen. Eerder waren 2 gereserveerd voor de Stadsdienst 's-Hertogenbosch (Meierij). Arriva (van Driel) 334.JPG
337 2008 Mercedes-Benz Sprinter City In gebruik Deze bus is geen eigendom van Arriva, maar van taxibedrijf Taxi van Dijk. De bus is vooral bedoeld voor de streekdienst lijn 91 Cuijk-Uden.
338-340 2015 MAN Lion's City LE U In gebruik Deze bussen zijn geen eigendom van Arriva, maar van taxibedrijf Van Driel. Deze bussen worden vooral ingezet voor scholieren vervoer ingezet in Oost-Brabant.
341-343 2015 MAN Lion's Regio C In gebruik Deze bussen zijn geen eigendom van Arriva, maar van taxibedrijf Van Driel. Deze bussen worden vooral ingezet voor scholieren vervoer ingezet in Oost-Brabant.
344 2008 MAN Lion's City T In gebruik Deze bus is geen eigendom van Arriva, maar van taxibedrijf Van Driel. Deze bus wordt vooral ingezet voor scholieren vervoer ingezet in Oost-Brabant.
Voormalige Van Kooten Reizen 3, daarvoor Arriva Touring 276, daarvoor Snelle Vliet 195 en daarvoor Qbuzz 2026
345 2008 MAN Lion's City TU In gebruik Deze bus is geen eigendom van Arriva, maar van taxibedrijf Van Driel. Deze bus wordt vooral ingezet voor scholieren vervoer ingezet in Oost-Brabant.
Voormalige Van Kooten Reizen 2, daarvoor Veolia Transport 200 en daarvoor Qbuzz 1091.
346 2008 MAN Lion's City TU In gebruik Deze bus is geen eigendom van Arriva, maar van taxibedrijf Van Driel. Deze bus wordt vooral ingezet voor scholieren vervoer ingezet in Oost-Brabant.
Voormalige Van Kooten Reizen 3, daarvoor Arriva Touring 277 en daarvoor Connexxion 3149.
Bus zou oorspronkelijk ingezet worden als Qbuzz 1100, maar is door schade bij import daar nooit in dienst gekomen.
347-349 2007 VDL Berkhof Ambassador 200 In gebruik Deze bussen zijn geen eigendom van Arriva, maar van taxibedrijf Van Driel. Deze bussen worden vooral ingezet voor scholieren vervoer ingezet in Oost-Brabant.
Voormalige Zwaluw Reizen 5, 8 en 2 (in die volgorde)
419-435 2008 VDL Berkhof Ambassador In gebruik Deze bussen zijn geen eigendom van Arriva, maar van Taxi Centrale Renesse. De bussen hebben wel de huisstijl van Arriva en werden tot december 2015 ingezet op de lijnen in de Hoeksche Waard-Goeree Overflakkee. TCR435 Renesse.JPG
501-508 1985 Hainje CSA II Export Voormalige GVBG-bussen. Zijn in augustus 1999 vernummerd van 1-8 naar 501-508.
509-514 1986 Hainje CSA II Export Voormalige GVBG-bussen. Zijn in augustus 1999 vernummerd van 9-14 naar 509-514.
515-519 1987 Hainje CSA II Export Voormalige GVBG-bussen. Zijn in augustus 1999 vernummerd van 15-19 naar 515-519.
520 1987 Hainje CSA (III) Export Voormalige GVBG-bussen. In tegenstelling tot soortgenoten is deze bus op een DAF SB220 chassis gebouwd. Is in augustus 1999 vernummerd van 20 naar 520. Oorspronkelijke uitvoering. Deze bus werd later Arriva bus 520.
521-540 2002 Mercedes-Benz Citaro Export 536 en 537 reden in de concessie DAV. Alle bussen zijn inmiddels geëxporteerd naar Arriva dochters in Duitsland en Portugal. Arriva521.jpg
541 2012 Iveco Bus / Rošero First ZE Electric In gebruik Elektrische bus voor Vlieland per eind januari 2017. Deze bus is geen eigendom van Arriva, maar van TCR.
551-557 2004 Mercedes-Benz Citaro In gebruik Oorspronkelijk in dienst in Groningen. Nu rijdt de 551 in Brabant, de 552 in de Achterhoek en de 553 in Friesland. De 553-557 reden tot december 2016 op Terschelling. De 551 reed tijdelijk bij Arriva Touring en daarna nog een tijdje op Ameland. De 552 heeft ook op Ameland gereden.
561 2006 MAN Lion's City CNG A21 Demo Demonstratie bus van MAN. Reed later ook bij Connexxion onder nummer 3150. Arriva 561 MAN Lions City Groningen.jpg
562 2007 VDL Citea Demo Demonstratie bus die vooral werd ingezet op de stadsdienst Groningen. Later als GVB 009 en reed in 2012 op de stadsdienst Zwolle bij Syntus Overijssel. Arriva 562.JPG
590-597 1984 Hainje CSA II Export Voormalige GVBG-bussen. Zijn in augustus 1999 vernummerd van 90-97 naar 590-597.
721-730 2001 Mercedes-Benz Citaro Export Serie afkomstig van SBM. Werden ingezet in Dordrecht voor de concessie DAV. De 729 is in februari 2012 gesloopt, nadat deze bus in de ochtend van 4 september 2009 brand heeft gehad in de motor, toen hij onderweg was van de stalling naar het beginpunt in Dordrecht, waardoor de achterkant van de bus geheel uitbrandde. De overige bussen zijn in april/mei 2012 vervangen door nieuwe hybride bussen. Tussen juni en augustus 2012 geëxporteerd naar Arriva dochter TST in Portugal. Arriva 725.JPG
751-784 2007 Mercedes-Benz Citaro In gebruik Oorspronkelijke inzet op de stadsdienst van 's-Hertogenbosch voor de concessie Meierij. Worden per december 2014 ingezet op de stadsdienst van Tilburg Arriva 751.JPG
901-910 1995 Berkhof ST2000NL Verkocht Voormalige Vancom-bussen. Werden oorspronkelijk gebruikt in Zuid-Limburg voor de regio Heuvelland. Zijn na verkoop van die concessie overgegaan naar Limex. Vancom Bus 906.png
1001 2008 MAN Lion's City TÜ A78 Export Demobus – Was helemaal wit met zwarte ARRIVA-logo's. Rijdt tegenwoordig bij Open Tours in België. Arriva 1001.JPG
1002 2007 Optare Tempo Export Demobus die werd ingezet bij Arriva Touring te Groningen. Rijdt tegenwoordig in Duitsland. Arriva 1002.JPG
1080-1086 1995 Berkhof 2000NL Export Dit materieel kwam oorspronkelijk in dienst van de VEONN. Daarna NoordNed dat later Arriva werd.
1087-1096 1996 Berkhof 2000NL Export Dit materieel kwam oorspronkelijk in dienst van de VEONN. Daarna NoordNed dat later Arriva werd.
1117-1126 1995 Mercedes-Benz O408 Export Dit materieel kwam in oorspronkelijk in dienst bij de GADO.
1138-1147 1995 Den Oudsten Alliance B89 Export
Opgelegd
Voorheen in dienst bij VEONN en NoordNed. De 1141 en 1142 hebben tot respectievelijk 2011 en 2012 gereden bij Arriva Touring. 1141 is inmiddels ook geëxporteerd. 1142 reed nog tot het eerste kwartaal van 2013 bij een ander bedrijf. Inmiddels is deze bus opgelegd
1152-1162 1995 Den Oudsten Alliance B91 Export
Opgelegd
Ex-GADO. De 1153 en 1155 hebben na het lijndienstavontuur nog een aantal jaar bij Arriva Touring gereden. Inmiddels staan deze twee bussen opgelegd.
1254-1257 1995 Den Oudsten Alliance B96 Export Ex-VEONN lagevloerbussen die voornamelijk werden ingezet op de stadsdiensten in Assen, Hoogeveen en Emmen.
1258-1267 1996 Mercedes-Benz O408 Export Ex-GADO
1268-1276 1996 Den Oudsten Alliance B95 Export Ex-GADO. De 1271 en 1276 hebben nog een tijdje in Nederland gereden bij Arriva Touring.
1279-1288 1997 Berkhof 2000NL Export Ex-VEONN, ex-NoordNed. De 1279, 1285 en 1288 hebben nog een tijdje in Nederland gereden bij Arriva Touring. 1286 reed na Arriva bij HA-SA Vervoer en werd ingezet voor vervoer van werknemers van/naar de elektriciteitscentrales in de Eemshaven. De 1286 staat nu te koop in Nederland.
1556-1563 1983 Hainje Standaardstreekbus Export Ex-GADO GADO 1557.JPG
1807 2015 Mercedes-Benz Sprinter City In gebruik Deze bus is geen eigendom van Arriva, maar van taxibedrijf Taxi van Dijk. De bus is vooral bedoeld voor de streekdienst lijn 91 Cuijk-Uden.
1987-1998 1987 Hainje CSA II Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de ZO, daarna FRAM, VEONN en Arriva deels NoordNed. NoordNed 1994-III.JPG
2194-2202 1997 Den Oudsten Alliance B95 Export Deze bussen kwamen oorspronkelijk in dienst van de GADO en gingen daarna over naar NoordNed. De 2196, 2199 en 2202 hebben nog tot 2010 bij Arriva Touring gereden. 2196 is gesloopt.
2203 1996 Den Oudsten Alliance B95 Export Dit was een demobus die dienst heeft gedaan bij GADO en NoordNed. Deze bus heeft nog enige tijd gereden bij Arriva Touring.
2217-2221 1997 Den Oudsten Alliance B95 Export Deze bussen kwamen oorspronkelijk in dienst bij de VEONN. Arriva 2221 10-12-06.JPG
2557 2000 Den Oudsten Alliance B95 Export Ex-Connexxion
2559 2000 Den Oudsten Alliance B95 Export Ex-Connexxion
2561 2000 Den Oudsten Alliance B95 Export Ex-Connexxion
2564 2000 Den Oudsten Alliance B95 Export Ex-Connexxion
2566-2569 2000 Den Oudsten Alliance B95 Export Ex-Connexxion
3001-3006 2013 BYD K9 In gebruik Elektrische bussen voor Schiermonnikoog. Ingestroomd vanaf 25 april 2013. Arriva 3002-III.JPG
3011, 3018-3020 2016 VDL Citea SLF 120E In gebruik Elektrische bussen voor Ameland per 1 januari 2017. Arriva 3019-III.jpg
3012-3016 2016 VDL Citea SLF 120E In gebruik Elektrische bussen voor Terschelling per 1 januari 2017. VDL Citea Electric charging at West-Terschelling bus station.jpg
3017 2016 VDL Citea SLF 120E In gebruik Elektrische bus voor Vlieland per 1 januari 2017. De 3017 rijdt bij TCR onder het nummer 611.
3031-3034 2017 VDL Citea SLFA 180E In gebruik Elektrische bussen voor Ameland en Terschelling per voorjaar 2017.
280 2017 Iveco ZE Electric nog niet ingebruik Elektrische bus voor Vlieland per 2017. De bus rijd bij TCR onder het nummer 545. Op de bus staat het nummer 541
3101 2013 King Long XMQ6120BGD Demo
In gebruik
Inzet Achterhoek
3154 2003 VDL Berkhof Ambassador 200 Verkocht Demobus van VDL die eerder ook als demobus heeft gereden bij Connexxion. Deze bus is verkocht aan VTS Tours (Nunspeet) om ritten te rijden op de Veluwe in opdracht van Syntus. Arr3154 Alblas.JPG
3158 2005 VDL Berkhof Ambassador 200 Export Demobus van VDL die eerder ook als demobus heeft gereden bij Connexxion
3159 2006 VDL Berkhof Ambassador 200 Verkocht Demobus van VDL die eerder ook als demobus heeft gereden bij Connexxion. Deze bus is verkocht aan VTS Tours (Nunspeet) om ritten te rijden op de Veluwe in opdracht van Syntus.
3501-3518 1985 Den Oudsten/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN.
3538-3544 1985 Den Oudsten/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de GADO, daarna VEONN.
3577-3579 1985 Den Oudsten/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de GADO, daarna VEONN.
3581 1985 Den Oudsten/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de GADO, daarna VEONN.
3582-3585 1987 Den Oudsten/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de NWH, daarna DVM-NWH, daarna FRAM en daarna VEONN. Arriva 3585-III.jpg
3596-3610 1986 Den Oudsten/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN.
3618-3632 1986 Den Oudsten/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de GADO.
3657-3667 1986 Den Oudsten/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN.
3754-3757 1987 Den Oudsten/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de NWH, daarna DVM-NWH, daarna FRAM en daarna VEONN. Arriva 3756-III.JPG
3815-3833 1987 Den Oudsten/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Ex-FRAM, ex-VEONN. 3821 is eigendom van Coulant Touring uit Oldeberkoop. De bus is in 2011 gerestaureerd en heeft tegenwoordig de status museumbus.[32]
3884-3894 1987 Den Oudsten/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Ex-FRAM, ex-VEONN. De 3887 en 3892 hebben tot 2004 bij Arriva Touring gereden.
3935-3936 1987 Den Oudsten/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Ex-FRAM, ex-VEONN
3948-3949, 1986 Zabo/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen, daarvoor DVM / NWH en daarvoor NWH 29-30 Arriva 3948.JPG
3998-3999 1986 Zabo/DAF MB200 Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen, daarvoor DVM / NWH en daarvoor NWH 31-32
4014-4025 1988 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 kwamen een aantal bussen in dienst bij NoordNed.
4039-4047 1988 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de DVM, daarna VEONN. In 1999 kwamen een aantal bussen in dienst bij NoordNed.
4048-4049 1990 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de NWH, daarna DVM / NWH, daarna VEONN.
4065-4076 1988 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 kwamen een aantal bussen in dienst bij NoordNed.
4116-4123 1989 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 kwamen een aantal bussen in dienst bij NoordNed.
4225-4231 1990 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de GADO. Arriva 4266.JPG
4142-4144 1989 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 kwamen een aantal bussen in dienst bij NoordNed.
4146-4155 1989 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 kwamen een aantal bussen in dienst bij NoordNed.
4233-4234 1990 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN.
4239-4251 1990 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de DVM, daarna VEONN.
4252-4267 1990 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de GADO. Arriva 4266.JPG
4299 1992 Mercedes-Benz O408 Export Kwam oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 kwam deze bus in dienst bij NoordNed. FRAM 4299.JPG
4300-4311 1990 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 kwamen een aantal bussen in dienst bij NoordNed.
4327-4328 1990 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 kwamen een aantal bussen in dienst bij NoordNed.
4437-4489 1991 Mercedes-Benz O408 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 werden een aantal bussen groen overgespoten en deden dienst bij NoordNed. Een aantal bussen kregen de (oude) Qliner huisstijl. Nadat NoordNed werd ingelijfd bij Arriva kregen de bussen de Arriva huisstijl. De bussen werden rond 2003/2004 buiten dienst gesteld en alleen nog als plukbus gebruikt. Een aantal bussen van deze serie werd in 2003 tijdelijk ingezet in het DAV-gebied in afwachting van nieuwe bussen. De bussen werden tussen 2004 en 2008 geëxporteerd naar Arriva in Portugal en Polen. FRAM 4448 Mercedes O408.png
4577-4602 1991 Den Oudsten B88 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. De 4597 is vervolgens naar Vreugde Tours gegaan.
4603-4614 1992 Den Oudsten Alliance Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de DVM, daarna VEONN. In 1999 kwamen een aantal bussen in dienst bij NoordNed. De 4605 rijdt nog in Nederland bij Arriva Touring.
4615-4629 1992 Den Oudsten Alliance Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna Veonn. In 1994 verbouwd tot Interliner
4630-4632 1992 Den Oudsten Alliance Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna Veonn.
4677-4684 1992 Mercedes-Benz O408 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. De 4679 en 4682 reden tot 2009 nog in Nederland bij Arriva Touring. 4678 is eigendom van het AOC Terra Oldekerk (bus heeft op 12-10-2012 een aanrijding gehad en is hierdoor (tijdelijk) buiten dienst gesteld)
4700-4701 1992 Den Oudsten Alliance Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 kwam 4701 in dienst bij NoordNed.
4735-4736 1992 Mercedes-Benz O408 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 kwamen de bussen in dienst bij NoordNed.
4738-4752 1993 Berkhof 2000NL Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 kwamen een aantal bussen in dienst bij NoordNed. De 4751 rijdt nog in Nederland bij Arriva Touring. De 4750 rijdt bij Betuwe Express NoordNed 4748-III.JPG
4753-4757 1993 Mercedes-Benz O408 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. In 1999 kwamen een aantal bussen in dienst bij NoordNed.
4771-4777 1993 Mercedes-Benz O408 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij GADO. In 1999 kwamen een aantal bussen in dienst bij NoordNed. De 4771, 4773, 4774, 4776 en 4777 hebben later ook nog bij Arriva Touring gereden.
4833-4838 1992 Den Oudsten B89 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de Hartman Berlijn, daarna DVM / NWH en daarna VEONN.
4839-4848 1992 Den Oudsten B89 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de DVM / NWH, daarna VEONN.
4832-4851 2010 Van Hool newA300 Hyb In gebruik Sinds 9 december 2012 voor stadsdienst Leiden. Overgenomen van Connexxion. Arriva 4846, Leiden Centraal.jpg
4883-4886 2009 Van Hool newA300 Hyb In gebruik Sinds 9 december 2012 voor stadsdienst Leiden. Overgenomen van Connexxion. Arriva 4885, Leiden De Sitterlaan.jpg
5031-5037 2010 Setra S415NF In gebruik Deze bussen zijn geen eigendom van Arriva, maar van Juijn Rossum. De bussen rijden wel in de kleurstelling en opschriften van Arriva. Ze worden ingezet in de concessie Achterhoek-Rivierenland voor de lijnen in de Bommelerwaard. JR5037 Tiel.JPG
5051-5055 2010 FIAT Ducato In gebruik Deze bussen zijn geen eigendom van Arriva. 5051-5054 zijn eigendom van Juijn Rossum, en 5055 is eigendom van Krol Reizen. De 5052,5053, en 5055 rijden wel in de kleurstelling en opschriften van Arriva en de 5051 en 5054 rijden in de huisstijl van Juijn Rossum. Ze worden ingezet in de concessie Achterhoek-Rivierenland voor de lijnen in de Bommelerwaard en dan met name op rustige lijnen en/of in de avonduren.
5091-5092 2010 Mercedes-Benz Citaro G In gebruik Deze bussen zijn geen eigendom van Arriva, maar van Juijn Rossum. De bussen rijden wel in de kleurstelling en opschriften van Arriva. Ze worden ingezet in de concessie Achterhoek-Rivierenland voor de lijnen in de Bommelerwaard. JR5092 Oirschot.JPG
5101-5104 2010 Mercedes-Benz Sprinter City In gebruik Deze bussen zijn geen eigendom van Arriva. 5101 is eigendom van Jan Hol, 5102 is eigendom van Krol Reizen en 5103-5104 zijn eigendom van Juijn Rossum. De bussen rijden wel in de kleurstelling en opschriften van Arriva. Ze worden ingezet in de concessie Achterhoek-Rivierenland voor de lijnen in de Bommelerwaard. De bussen van Jan Hol en Krol Reizen rijden voornamelijk op lijn 44 in TielRhenen. De bussen van Juijn Rossum rijden voornamelijk op de lijnen 45 Tiel – Wageningen, 46 Tiel – Nieuwegein en 49 RossumAndel. Arriva (Jan Hol) 5101.JPG
5105 2011 Mercedez-Benz Sprinter City In gebruik Deze bus is geen eigendom van Arriva, maar van Juijn Rossum. De bus rijdt wel in de kleurstelling en opschriften van Arriva en wordt ingezet in de concessie Achterhoek-Rivierenland voor de lijnen in de Bommelerwaard. De bus rijdt voornamelijk op lijnen lijnen 45 Tiel – Wageningen, 46 Tiel – Nieuwegein en 49 Rossum – Andel.
5401-5427 2011 Volvo 7700 Hybride In gebruik Deze hybride bussen zijn aangeschaft voor de stadsdienst Dordrecht in de concessie DAV. Arriva 5415.JPG
5501-5506 2004 Volvo 8700 Opgelegd Deze Volvo-bussen stonden te koop bij bushandelaar Womy in Moerdijk en waren buiten dienst gesteld door Connexxion. Arriva nam een aantal bussen over en gebruikte deze tussen juli 2011 en december 2011 voor de concessie HOV Groningen – Lelystad op Qliner 315, 325 en 335. Per januari 2012 zijn de bussen 5501-5505 teruggegaan naar Womy. Arriva heeft de bussen vervangen door Mercedes-Benz Integro bussen. 5506 werd bij Arriva Touring gebruikt voor vervoer van werknemers van de elektriciteitscentrales in de Eemshaven. Arriva 5502.JPG
5531-5538 1993 Den Oudsten B91 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de DVM / NWH, daarna VEONN.
5567-5586 1994 Den Oudsten B91 Export 5567-5576 kwamen oorspronkelijk in dienst bij de DVM / NWH, daarna VEONN. 5577-5586 kwamen oorspronkelijk in dienst bij de GADO. 5586 rijdt nog in Nederland als partybus bij Peer & Co in Wieringen (Noord-Holland).
5700-5701 1994 VDL/Berkhof Interliner Export ex-GADO
5702-5704 1994 VDL Berkhof Interliner Export ex-DVM-NWH NoordNed 5702.JPG
5742-5746 1995 VDL Berkhof Interliner Export ex-GADO Arriva 5746.JPG
5747-5748 1995 VDL Berkhof Interliner Export ex-DVM-NWH
5783-5785 1997 VDL Berkhof Radial Export ex-VEONN Arriva 5785.JPG
5800-5803 1999 Mercedes-Benz Sprinter Export Werden ingezet op de buurtbus
5810-5821 1999 Mercedes-Benz Integro/O550 Export Drieassige bussen voor inzet op de Aggloliner en later Qliner. Bussen gingen uit dienst per december 2009 na verlies van het busvervoer in Groningen en Drenthe. De 5810 en 5817 werden tot 2014 nog in Nederland bij Arriva Touring gebruikt. Arriva 5811.JPG
5822-5833 2000 Berkhof 2000NL Export Naar Arriva dochter TUG in Portugal Arriva 5823.JPG
5834-5845 2000 Berkhof 2000NL Export Naar Arriva dochter TUG in Portugal Arriva 5836.JPG
5846-5849 2002 Mercedes-Benz Sprinter Export Werden ingezet als buurtbus
5850-5899 2001 Dennis Dart SPD Export/
Opgelegd
Oorspronkelijk inzetgebied was Zuidoost-Fryslân. 5897 is verloren gegaan door een brand in de busremise van Arriva te Heerenveen. Een groot deel van de bussen is geëxporteerd naar Arriva dochters in Tsjechië, Slowakije en Portugal. De 5853, 5858, 5867, 5878, 5881, 5882, 5884, 5885, 5887, 5888, 5891, 5892, 5896 en 5899 staan anno 2013 nog steeds in Nederland. 5852, 5867, 5884 zijn verkocht en hebben weer een geldige APK. Arriva 5855.JPG
5900-5919 1997 Volvo B10BLE / Carrus City L Export Geïmporteerd vanuit Zweden van Ödåkra Buss AB. In juli 2010 geëxporteerd naar Arriva dochter TST (Transportes Sul do Tejo S.A.) in Portugal. DHB 940.JPG
5920-5927 2001 Wright Cadet Export Deze 10.60 meter-bussen deden oorspronkelijk dienst op de stadsdienst Leeuwarden. Na verlies van deze concessie deden ze dienst in Winschoten als servicebus. In 2010 geëxporteerd naar Almada (Portugal) waar ze rijden voor Arriva dochter TST (Transportes Sul do Tejo S.A.) Arriva 5920 Leeuwarden 12-06-05.JPG
5928-5939 2001 Wright Commander Export Deze 12 meter bussen deden ook dienst op de stadsdienst Leeuwarden. Het interieur is ingericht als een stadsbus. De stoelen zijn plastic kuipjes met een dun laagje stof. Er zijn geen zitplaatsen boven op de voorste wielkasten en voorin aan de rechterkant een enkele rij stoelen. Deze bussen hebben naar binnen openende deuren. In 2010 geëxporteerd naar Almada (Portugal) waar ze rijden voor Arriva dochter TST (Transportes Sul do Tejo S.A.) Arr5929 Assen.JPG
5940 1998 Fiat Ducato Gesloopt Ex-Posthumus, Roden ex- Car Sales Bakkenes, Apeldoorn ex-Europcar Autoverhuur TD-GD-80. Werd door Arriva gebruikt als personeelsbus/servicewagen in Stadskanaal.
5941-5970 2002 Wright Commander Export Deze bussen deden oorspronkelijk dienst in Zuidoost-Fryslân. In tegenstelling tot de eerste serie waren deze bussen voorzien van een streekinterieur met dikkere kussens op de stoelen en voorin aan beide zijden een dubbele rij zitplaatsen. De deuren waren vanaf deze serie van een naar buiten openschuivend type. De voorste deur was een enkelbladdeur. Na verlies hebben deze bussen nog een tijd in Groningen rondgereden. Behalve 5957 (verbouwd tot infobus) is de serie in 2010 geëxporteerd naar Almada (Portugal) waar ze rijden voor Arriva dochter TST (Transportes Sul do Tejo S.A.) Arr5957 Alphen.JPG
5971-5981 2002 Wright Commander Export Voor de sneldiensten in Zuidoost-Fryslân werden "luxe" Wrights gebouwd met betere stoelen. Al snel waren deze bussen op alle lijnen in de concessie te vinden. Na verlies van deze concessie verhuisden ze naar Groningen. In 2010 geëxporteerd naar Almada (Portugal) waar ze rijden voor Arriva dochter TST (Transportes Sul do Tejo S.A.)
5982-5999 2002 Wright Commander Export/
Opgelegd
De vierde en laatste serie van de Commander uit 2002 had weer een ander soort interieur. In deze bussen, die in november en december 2002 instroomden, was voorin een vierzit aanwezig die zich deels boven op de voorste wielkasten bevond. Achter deze wielkasten was een verhoging aangebracht. Het grootste deel van serie kwam in de concessie Zuidoost-Fryslân terecht, echter werden ook enkele van deze bussen in de provincies Groningen en Drenthe en in IJsselmond (Overijssel) in dienst gesteld. De 5989-5999 kwamen na aflevering direct terecht in de net gewonnen concessie Rivierenland. Inmiddels is deze serie niet meer in dienst bij Arriva in Nederland. Een groot deel is geëxporteerd. De 5985, 5995 (laatste inzet DAV gebied), 5991 (laatste inzet als reservebus Brabant), 5993 (laatste inzet bij Arriva Touring als IKEA pendelbus) hebben nog tot in 2012 dienstgedaan bij Arriva.
6009-6010 1991 Van Hool A508 Export Voormalige NoordNed, daarvoor VEONN, daarvoor DVM / NWH en daarvoor DVM-bussen. Deden dienst in verschillende regio's in Noord-Nederland. Hebben in tegenstelling tot soortgenoten een deur midden in de bus in plaats van achter in de bus.
6012-6015 1992 Van Hool A508 Verkocht Voormalige NoordNed, daarvoor VEONN, daarvoor DVM / NWH en daarvoor DVM-bussen. Deden dienst in verschillende regio's in Noord-Nederland. Hebben in tegenstelling tot soortgenoten een deur midden in de bus in plaats van achter in de bus. Arriva 6013-III.JPG
6021-6022 2004 Volkswagen/Kutsenits City IV Verkocht Werden ingezet op de P+R Citybus in Groningen. De 6022 is overgenomen door De Grooth Vervoer als reservebus voor de servicebus in Stadskanaal. Arriva 6022.JPG
6023-6024 2006 Mercedes-Benz/Kutsenits City V Verkocht Nu servicebus Winschoten en Stadskanaal bij De Grooth Vervoer.
6025 2001 Mercedes-Benz/VDL Kusters Midcity Verkocht Ex-MTI. Is nu reservebus bij De Grooth Vervoer voor de servicebus Winschoten. Arriva 6025.jpg
6026-6028 2001 Mercedes-Benz/VDL Kusters Midcity Export Werden ingezet op de Servicebus in de provincie Groningen. 6027 is niet geëxporteerd, maar is nu reservebus voor de servicebus in Winschoten.
6030-6045 2007 Irisbus Heuliez GX127 Export/
In gebruik
De Irisbus Heuliez GX 127 kwam oorspronkelijk in dienst in het DAV-gebied. In 2008 werden de 6030 en 6031 verhuisd naar Groningen en tot december 2009 gebruikt voor de Citybusdienst in Groningen. Deze twee bussen werden na verlies van de concessie geëxporteerd rijden nu rond bij Arriva dochter Transportes Sul do Tejo (TST) in Portugal.[33] De 6044, die rijdt sinds december 2015 in Zuid-Holland-Noord en de 6032 rijdt sinds december 2015 in Lelystad. De overige bussen doen nog dienst op de stadsdienst in Gorinchem en Dordrecht in het DAV-gebied. De 6032 reed tot december 2015 tijdelijk rond in Rivierenland en Achterhoek, omdat enkele bussen in onderhoud waren. De 6032, 6033, 6036 en 6040 reden tussen 9 december 2012 en april 2013 tijdelijk op de stadsdienst Leeuwarden vanwege materieeltekort. Arriva 6045.JPG
6050-6052 2009 Rošero First Onbekend Deze elektrische bussen werden ingezet in 's-Hertogenbosch (concessie Oost-Brabant). Elektrische bus 220Xpress.jpg
6061-6067 2010 Optare Solo In gebruik Worden ingezet in de Achterhoek op rustige lijnen. (concessie Achterhoek-Rivierenland). Arriva 6062.jpg
6071 2006 Mercedes-Benz Sprinter Onbekend Buurtbus in de regio Groningen
6072 2000 Mercedes-Benz Sprinter Onbekend
6073-6076 2007 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Buurtbus in de Alblasserwaard. Lijn 702 en reserve. (concessie DAV). MerecedesSprinterBus05.JPG
6077 2007 Mercedes-Benz Sprinter Onbekend
6078 2000 Mercedes-Benz Sprinter Onbekend
6079 2000 Mercedes-Benz Sprinter Onbekend Ex-Hermes 7306, ex-1500
6080 2003 Mercedes-Benz Sprinter Onbekend Ex-BBA 4
6081 2004 Mercedes-Benz Sprinter Onbekend Ex-BBA 11
6082 2004 Mercedes-Benz Sprinter Onbekend Ex-BBA 1515
6083 2004 Mercedes-Benz Sprinter Onbekend Ex-BBA 1511
6084 2004 Mercedes-Benz Sprinter Onbekend Ex-BBA 9
6085 2004 Mercedes-Benz Sprinter Onbekend Ex-BBA 1513
6086-6087 2014 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Buurtbus in de Alblasserwaard. Lijn 701. (concessie DAV). MerecedesSprinterBus01.JPG
6088 2014 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Deze bus rijdt in de concessie Zuid-Holland Noord.
6091-6093 2017 IVECO - Rosero elektrisch In gebruik Citybus in de Dordrecht. Lijn 10. (concessie DAV).
6100-6109 2002 VDL Berkhof Ambassador 200 (ALE 120) Export/
Opgelegd
Ex-NoordNed-bussen. De bussen werden na het verdwijnen van NoordNed overgespoten in de huisstijl van Arriva. Alleen de blauwe passagiersstoelen en NoordNed logo's in de bus bleven intact. De 6103, 6105-6109 reden tussen december 2006 en mei 2013 op Schiermonnikoog. Overige bussen zijn geëxporteerd naar Arriva dochter TST (Transportes Sul do Tejo) in Portugal.[34] NoordNed-6101.JPG
6110 2001 Mercedes-Benz Sprinter Verkocht Deze bus was eerst eigendom van de Asser Taxicentrale en reed als servicebus in Assen in opdracht van Arriva. Eind 2009 werd de bus overgenomen door Vervoermanagement Noord-Nederland (VMNN) die de servicebus Assen sinds eind 2009 exploiteert. Een jaar later kwamen er nieuwe bussen voor de servicebus, de bus is daarna verkocht maar niet geëxporteerd. Arriva 6110.JPG
6111-6113 2002 Mercedes-Benz Sprinter Export Werden ingezet op de buurtbussen
6114-6118 2003 Mercedes-Benz Sprinter Export Werden ingezet op de buurtbussen
6119-6122 2005 Mercedes-Benz Sprinter Export Werden ingezet op de buurtbussen
6123-6125 2005 Volkswagen LT Export Werden ingezet op de buurtbussen
6126 2003 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Buurtbus
6127 2005 Mercedes-Benz Sprinter Opgelegd (reservebus) Buurtbus Arriva6127 Alblas.JPG
6128 2005 Volkswagen LT In gebruik Buurtbus
6129 2005 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Buurtbus
6131-6158 2003 Mercedes-Benz Integro Export/
Buiten dienst
6138-6140 en 6157-6158 reden bij aanschaf bij NoordNed. Een deel rijdt nu bij Arriva-Neisseverkehr in Spremberg, Duitsland. 6135 is uitgebrand op 2 juli 2005 in Drachten. 6138 en 6148 zijn in 2014 geëxporteerd. 6141-6146 en 6149-6156 reden tot mei 2014 op de Qliner lijnen 387 (Gorinchem via Vianen naar Utrecht) en 388 (Dordrecht – Utrecht). De bussen zijn vervangen door nieuwe Volvo 8900-bussen (serie 7789-7792). Arriva 6234.JPG
6171-6189 2003 VDL Berkhof Ambassador 200 (ALE 120) Export Deze ex-NoordNed werd later overgespoten in de Arriva-huisstijl. Alleen de stoelen en bagagerekken aan de rechterkant voorin deden vermoeden dat de bus niet van Arriva afkomstig was. De stoelen waren donkerblauw van kleur met gestippeld kleurenmotief. De zittingen waren ook iets zachter dan anders. Complete serie is geëxporteerd naar TST (Arriva dochter Portugal).
6200-6301 2003 Wright Commander Opgelegd
Verkocht
Export
Oorspronkelijk inzetgebied:
 • 6200-6289: Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden.
 • 6290-6301: Groningen-Drenthe

In 2007 ging Arriva ook de stadsdienst van Dordrecht rijden. Hierdoor verhuisde de serie 6290-6301 naar het DAV-gebied. Al snel bleek dat het interieur van deze bussen niet geschikt was voor een stadsdienst en werd besloten om deze serie te verbouwen. Ook de 6212, 6228, 6261, 6284, 6285 en 6287 werden aangepast. Het plateau achter de voorste wielkasten werd in deze bussen versmald en er werden diverse zitplaatsen verwijderd zodat er een ruimer gangpad ontstond en een tweede stabalkon.

Alle stadsbussen (behalve de 6300 en 6301) verhuisden in september 2011 naar de stadsdienst Lelystad. De 6296 en 6297 kregen de speciale huisstijl van Lelystad. In september 2012 werden deze bussen vervangen door de Irisbus Crossway serie 6451-6464.

In juni 2012 zijn de 6201, 6202, 6205, 6209, 6216, 6219, 6221, 6222, 6224, 6225, 6230, 6233, 6240, 6242, 6243, 6246, 6247, 6248, 6249, 6250, 6253, 6254, 6257, 6259, 6263, 6265, 6266, 6269, 6270, 6273, 6274, 6276, 6277, 6278, 6280, 6283, 6289 uit het DAV-gebied vervangen door Berkhof Ambassadors en Scania Omnlinks die eerder in de concessie Waterland reden. Alle voormalige stadsbussen en in juni 2012 vervangen bussen werden van 9 december 2012 tot april 2013 ingezet in de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân. Deze bussen werden door VDL Bus Heerenveen speciaal opgeknapt. Later zijn deze bussen verkocht / geëxporteerd.

In december 2015 werd het resterende deel van de Wrightbussen in het DAV-gebied vervangen door VDL Ambassadors uit de concessie Hoeksche Waard-Goeree Overflakkee. 6200 is een museumbus. 6225 en 6257 rijden medio 2017 bij een aspergeboer in Midden-Limburg.[bron?]

Arriva Wright Commander 6240 BN-SF-92 2.jpg
6313-6324 1989 Volvo/Hainje Duvedec Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. Een deel heeft in 2003 tijdelijk nog in DAV gereden voordat de bussen definitief werden afgevoerd. Arriva 6323-III.JPG
6325-6327 1989 DAF/Hainje Standaardstreekbus Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de DVM / NWH, daarna VEONN.
6340-6345 1990 Volvo/Berkhof Duvedec Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de FRAM, daarna VEONN. Arriva 6341-III.JPG
6381-6382 1996 Iveco Daily Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij VEONN als buurtbus.
6387-6388 1997 M.A.N. 11.220 HOCL/Berkhof 2000NL Junior Export Oorspronkelijk VEONN Vlieland.
6387 is overgegaan naar Arriva Touring.
Arriva 6388.JPG
6401-6426 2010 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Inzet op de buurtbussen in de concessie Achterhoek-Rivierenland. De 6415 en 6419 rijden in de concessie Zuid-Holland Noord. Arriva 6407-III.JPG
6427 2011 Mercedes-Benz Sprinter Buiten dienst Reden tot eind 2014 op de buurtbussen in Lelystad.
6428-6429 2010 Fiat/Tribus Ducato/Civitas In gebruik Inzet in de concessie Achterhoek-Rivierenland.
6431-6432 2010 Fiat/Tribus Ducato/Civitas In gebruik Inzet in de concessie Achterhoek-Rivierenland. Arriva 6431 Leeuwarden.jpg
6435-6437 2017 Mercedes-Benz Mercedes-Benz Sprinter City In gebruik Inzet in de concessie Achterhoek-Rivierenland op de servicelijnen van Doetinchem.
6451-6464 2012 Irisbus Crossway LE 10,8 meter In gebruik Stadsdienst Lelystad Arriva 6462-III.JPG
6471-6475 2012 Irisbus Citelis CNG LE 10,5 meter In gebruik Sinds januari 2013 inzet op de stadsdienst Leeuwarden Arriva 6473-III.JPG
6481-6486 2017 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Deze bussen rijden in de concessie Zuid-Holland Noord.
6501-6502 2012 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Buurtbus lijn 101 en 102 Friesland
6511-6515 2012 Tribus Civitas In gebruik Buurtbus Zuid-Holland Noord Arriva 6511, Alphen aan den Rijn station.JPG
6521-6522 2013 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik 6521 = Buurtbus Zwijndrecht-Barendrecht (717)
6522 = Stadsbus Lochem (52)
Lijn 717 op Zwijndrecht HS.JPG
6523-6524 2015 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Buurtbus in de concessie Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.
6526-6541 2015 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Buurtbus in de concessie Achterhoek-Rivierenland
6551-6554 2016 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Worden ingezet op buslijnen in Zuidoost-Fryslân.
6561-6567 2016 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Worden ingezet in de concessie Limburg.
6568 2016 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Worden ingezet in de concessie Limburg.
6571-6581 2016 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Worden ingezet in de concessie Limburg. De 6581 rijdt bij TCR onder het nummer 1060. De 6577-6580 rijden bij Kupers.
6601-6612 2012 Irisbus Citelis CNG LE 12 meter In gebruik Sinds januari 2013 inzet op de stadsdienst Leeuwarden. Arriva Irisbus Citelis CNG 6608 44-BBL-1.jpg
6613-6615 2013 Irisbus Citelis CNG LE 12 meter In gebruik Inzet op de stadsdienst Leeuwarden. Arriva Ameland openbaar vervoer Hollum Oranjeweg Aardgas 19-10-2013 Irisbus Citelis.jpg
6666 2010 Volvo 7700 In gebruik Deze elektrische bus is verbouwd uit een normale dieselbus en wordt ingezet in 's-Hertogenbosch (concessie Oost-Brabant). Arriva 6666-III.jpg
6720-6725 1987 Den Oudsten/DAF B86 Export Kwamen oorspronkelijk in dienst bij de Fram, daarna VEONN. NoordNed 6725-III.JPG
6701-6734 2014 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Rijdt in de concessie West- en Oost-Brabant
6741-6768 2014 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Rijdt in de concessie West- en Oost-Brabant
7151-7174 2004 Mercedes-Benz Integro In gebruik
Export
De 7155, 7164, 7170, 7173 en 7174 rijden nog in Nederland bij Arriva Touring voor de HOV concessie Groningen/Drenthe, de 7169 en 7172 staan beschikbaar in Doetinchem en rijden daar versterkingsritten, scholieren- en treinvervangendvervoer in opdracht van Arriva Touring. De 7171 rijdt op Terschelling(gewisseld met de 7164 vanwege de relatief lage kilometerstand). 7158 reed tot eind 2013 in de concessie DAV – deze bus is vervangen door een Volvo 8900 bus. De 7154 is op 9 oktober 2007 op de A28 bij De Punt uitgebrand en de 7152 is op 24 oktober 2012 op de A7 bij Boerakker uitgebrand. De 7167 rijdt in Friesland op de lijnen 315, 320, 350 en 355.[35] Arriva 7171, Lelystad Centrum (10010212384).jpg
7181-7184 2005 Mercedes-Benz Integro In gebruik De 7181-7184 rijden in Nederland bij Arriva Touring voor de HOV concessie Groningen/Drenthe en voor lijnen 315 en 335 uit de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân Arriva 7184-III.JPG
7191-7195 2009 Mercedes-Benz Integro In gebruik De 7191-7195 rijden in Nederland bij Arriva Touring voor de HOV concessie Groningen/Drenthe en voor lijnen 315 en 335 uit de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân Arriva 7193-III.JPG
7201-7238 2014 Volvo 8900 In gebruik West- en Oost-Brabant op de Volans lijnen Rsz dscn3095.jpg
7241-7279 2014 Volvo 8900 In gebruik West- en Oost-Brabant op de Volans lijnen Arriva7255.jpg
7280-7286 2014 Volvo 8900 In gebruik Dee bussen rijden in de concessie West- en Oost-Brabant op onder andere lijn 310 en andere (streek)lijnen in de omgeving van Bergen op Zoom. 7280 rijdt sinds december 2015 op de Brabantlinerlijnen en 7281 sinds maart 2016. Rsz dscn2939.jpg
7298  ???? Volvo 8900 In gebruik Een demobus van Volvo. Rijdt op verschillende lijnen binnen de concessie West- en Oost-Brabant.
7299 2016 Volvo 7900 In gebruik Rijdt in de concessie West- en Oost-Brabant. Deze bus rijdt sinds april 2016.
7301-7324 2014 Mercedes-Benz Intouro M In gebruik Noord-Brabant op de Brabantliner Brabantliner Arriva Mercedes-Benz Intouro Utrecht 2015.jpg
7331-7354 2007 Mercedes-Benz Sprinter In gebruik Buurtbus Oost-Brabant. De 7348 en 7854 rijden in de concessie Zuid-Holland Noord.
7401-7424 2016 Volvo 8900 In gebruik 13,0 meter. Deze bussen in Limburgliner-uitvoering rijden in de concessie Limburg.
7501-7519 2012 Mercedes-Benz Intouro M In gebruik Qliner Noord- en Zuidwest-Fryslân, Zuidoost-Fryslân en de HOV concessie Groningen/Drenthe Arriva 7517, Leeuwarden busstation (9733095104).jpg
7530-7531 2013 Mercedes-Benz Intouro M In gebruik Rijden bij Arriva Touring voor de HOV concessie Groningen/Drenthe en lijnen 315 en 335 uit de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân Arriva 7530-III.JPG
7532 2014 Mercedes-Benz Intouro L In gebruik Rijdt bij Arriva Touring voor de HOV concessie Groningen/Drenthe en lijnen 315 en 335 uit de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân Arriva 7532-III.JPG
7533-7534 2016 Mercedes-Benz Intouro L In gebruik Rijden in de concessies Zuidoost-Fryslân, Noord- en Zuidwest-Fryslân en de HOV concessie Groningen/Drenthe. Aanvulling op 7541-7547. Arriva 7534-III.jpg
7541-7547 2015 Mercedes-Benz Intouro L In gebruik Rijden in de concessie Zuidoost-Fryslân, Noord- en Zuidwest-Fryslân en de HOV concessies Groningen/Drenthe. Ex-Qbuzz 2601-2607. Ariva 7547-III.jpg
7551-7552 2016 Mercedes-Benz Intouro L In gebruik Rijden in de concessies Zuidoost-Fryslân, Noord- en Zuidwest-Fryslân en de HOV concessie Groningen/Drenthe.
7701-7760 2012 Volvo 8900 In gebruik Qliner Zuid-Holland Noord
7701 t/m 7704 worden sinds najaar 2013 ingezet op de Qliner-lijnen in de Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (DAV) ter vervanging van de Integro bussen 6138, 6148 en 7158. In september 2014 zijn enige wagens in R-net huisstijl gebracht.
Arriva 7750, Alphen aan den Rijn station.jpg
Arriva 7705-III.JPG
7761-7762 2009 Volvo 8700 In gebruik in de concessie Zuid-Holland Noord. De 7761 rijdt vanuit Leiden de 7762 vanuit Alphen aan den Rijn. Ex-Veolia 5860 en 5870
7763-7766 2017 Volvo 8900 In gebruik in de concessie Zuid-Holland Noord.
7771-7777 2012 Volvo 8900 In gebruik Qliner Zuid-Holland Noord Arriva 7772-III.JPG
7781-7788 2014 Volvo 8900 In gebruik Qliner Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (DAV).
7789-7792 2014 Volvo 8900 In gebruik 7789-7792 rijden sinds december 2015 bij Arriva Touring voor de HOV concessie Groningen/Drenthe en voor lijnen 315 en 335 uit de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân Arriva 7791-III.JPG
7801-7823 2004 Mercedes-Benz Citaro G In gebruik
Export
Serie werd oorspronkelijk afgeleverd voor het busvervoer in Groningen/Drenthe. Na verlies van de concessie in 2010 verhuisden de 7810-7816 naar het DAV-gebied en de overige bussen naar Waterland. De Citaro's in DAV werden later vervangen door Scania Omnilink gelede bussen uit de concessie Waterland.
 • 7801-7803: december 2011 verkocht aan TCR, die ze in opdracht van EBS inzet op de scholierenlijnen in Waterland onder de nummers 497-499.
 • 7804, 7807-7808: verkocht aan een Duits bedrijf.
 • 7805 en 7806 rijden nu voor Arriva Touring, waarvan de 7806 sinds december 2013 wordt ingezet bij Arriva op Ameland.
 • 7809 reed bij vervoerbedrijf Gelderesch in de Achterhoek (inzet op lijndienst van Arriva). Reed sinds december 2015 bij Arriva op Ameland. Deze bus rijdt inmiddels in de concessie DAV.
 • 7810 en 7812-7816: Verkocht aan het bedrijf KVG.
 • 7811 en 7817-7823: Rijden sinds augustus 2012 bij Arriva in Stockholm.
Arriva 7805.jpg
7830-7831 2005 Scania OmniLink Geleed Export Reden oorspronkelijk in Leeuwarden en op drukke lijnen in Zuidoost-Fryslân. 31busnaarassen.jpg
7851-7857 2005 Scania OmniLink Geleed In gebruik bij Arriva Touring Leasebussen. Werden tot 11 december 2011 ingezet in Waterland. Deze bussen reden vanaf voorjaar 2012 in het DAV-gebied ter vervanging van de gelede Citaro's, maar werden medio 2013 overbodig na enkele route- en frequentieaanpassingen. De 7851, 7853 en 7856 zijn naar Arriva Touring gegaan. De 7852 en 7855 rijden in de concessie Oost-Brabant. Een Scania OmniLink gelede bus bij Station Amsterdam Centraal
7858-7898 2005 Scania OmniLink Geleed Buiten gebruik/
Export
Leasebussen. Werden tot 11 december 2011 ingezet in Waterland. Deze bussen zijn na aanpassing geëxporteerd naar Stockholm. Een Scania OmniLink gelede bus bij Station Amsterdam Centraal
7901-7948 2005 Mercedes-Benz Citaro G Export Reden tot 11 december 2011 in Waterland. Twee exemplaren zijn al afgevoerd 7919 (verongelukt op spoorwegovergang) en 7922 (uitgebrand). Serie is na aanpassing geëxporteerd naar Stockholm. Arr7948 Purmerend.JPG
8001-8063 2004 VDL Berkhof Ambassador 200 (ALE 120) Export/

In gebruik/

Buiten dienst

8001-8057 waren oorspronkelijk bedoeld voor Groningen en Drenthe (concessie GGD) en de 8058-8063 voor Zuidoost-Fryslân. Het verschil met de Groningse en Drentse variant is dat het zogenaamde nevendisplay, waarin het lijnnummer te zien is, tegen de zijruit naast de ingang werd geplaatst. De andere bussen hadden dit display aan de achterzijde. Vanaf december 2005 ging Arriva het busvervoer in de regio Waterland verzorgen en daarvoor werden busnummers 8030 t/m 8052 gebruikt. Deze bussen kregen airco en werden alsnog voorzien van een nevendisplay aan de zijkant die zowel de bestemming als het lijnnummer aangeeft.
 • 8002, 8004-8009, 8011-8013, 8015-8018 rijden nu bij TST in Portugal (2xx serie).
 • 8003 rijdt nu onder nummer 7169 als "Centrumbus" in Praag (Tsjechië).
 • 8010 is verkocht aan De Grooth Vervoer en draagt nu nummer 809.
 • 8019, 8021-8025: Buiten dienst
 • 8001, 8014, en 8029, 8058, 8060, 8062: Brabant (de eerste twee bussen zouden aanvankelijk geëxporteerd worden)
 • 8020, 8026 en 8027, 8030-8054: Tot december 2011 werden ze ingezet in Purmerend/Waterland. Sinds voorjaar 2012 rijden ze in het DAV-gebied ter vervanging van een aantal oudere Wright Commander bussen uit de 6200-serie.
 • 8028 en 8056: Reden oorspronkelijk tot en met december 2014 in Brabant onder Arriva zelf, zijn daarna verhuurd aan Van Driel voor enkele lijndiensten in Brabant
 • 8055 en 8057: Reden tot augustus 2015 in Brabant, zijn daarna naar de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog gegaan ten behoeve van de Collegeliners.
 • 8059-8061, 8063, 8067 en 8069: Vanaf 11 december 2016 bij Syntus in Utrecht
Arriva 8054 Groningen buffer.jpg
8064-8069 2004 VDL Berkhof Ambassador 200 (ALE 120) In gebruik Ex-NoordNed. Deze busserie reed eerst in de NoordNed huisstijl, daarna in die van Arriva en tegenwoordig in de rood/witte huisstijl die de provincie Noord-Brabant voorschrijft voor de concessie Oost-Brabant. Het feit dat het Ex-NoordNed bussen zijn is nog te herkennen aan de blauwkleurige stoelen met zachtere zittingen. Deze serie heeft ook een nevendisplay aan de zijkant waarop het lijnnummer te zien is. 8064 en 8069 zijn sinds december 2014 verhuurd aan van Driel. Arriva 8068.JPG
8071-8080 2006 Scania OmniLink standaard In gebruik Reden tot 11 december 2011 voor de concessie Waterland. Tot 2012 in de concessie DAV ter vervanging van Wright Commander bussen. Sinds 2015 rijden de 8072-8076 en 8078-8080 in de concessie Achterhoek-Rivierenland. Arriva 8079.JPG
8081-8090 2006 Scania OmniLink standaard Export Deze serie is begin 2011 geëxporteerd (reden voorheen in de concessie Waterland en zijn dus al voor de afloop van de concessie uit dienst gehaald).
8101-8142 2014 VDL Bus & Coach Citea SLF 120 In gebruik Inzet op de stadsdiensten van Breda, 's-Hertogenbosch en Tilburg.
8151-8183 2014 VDL Bus & Coach Citea SLF 120 In gebruik Inzet op de stadsdiensten van Breda, 's-Hertogenbosch en Tilburg.
8201-8244 2007 VDL Berkhof Ambassador 200 (ALE 120) In gebruik Rijden voor de concessie Oost-Brabant.
Bus 8215 is op 2 juli 2014 betrokken geraakt bij een ongeluk en ernstig beschadigt geraakt. De bus werd vervangen door bus 8382.
Arr8236 Heesch.JPG
8277 2004 MAN Lion's City A66 Verkocht Ex-Demobus. Heeft voor korte tijd gereden in Friesland op proef en is later overgegaan naar Connexxion. Heeft na Connexxion een tijdje rondgereden bij Qbuzz en tegenwoordig rijdt deze bus rond op Rotterdam Airport.
8301-8382 2007 VDL Berkhof Ambassador 200 (ALE 120) In gebruik Reden voor de concessie Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee en vanaf december 2015 voor de concessie DAV-gebied.
Bus 8382 rijdt sinds augustus 2014 in de concessie Oost-Brabant.
Arr8312 Zuidplein.JPG
8401-8451 2010 VDL Berkhof Ambassador 200 (ALE 120) In gebruik Rijden voor de concessie Achterhoek-Rivierenland. 8402, 8403, 8407, 8413, 8435, 8436 en 8442 reden tussen 9 december 2012 en april 2013 tijdelijk in Friesland vanwege materieeltekort. Arriva 8428.JPG
8461-8468 2012 VDL Bus & Coach Citea LLE 120 In gebruik De 8461-8465 rijden in de concessies West- en Oost-Brabant.

De 8466-8468 rijden in de concessie Achterhoek-Rivierenland

Ulft Arriva 8462 als schoolvervoer Wesenthorst (12557024033).jpg
8501-8608 2012 VDL Bus & Coach Citea LLE 120 In gebruik Inzet streekdienst Noord- en Zuidwest-Fryslân. Sinds 11 december 2016 ook Zuidoost-Fryslân. 8506, 8538 en 8539 rijden permanent in Zuid-Holland Noord. Serie 8501 – 8505 reed in het voorjaar van 2014 in Zuid-Holland Noord ter behoeve van de Keukenhof-lijnen 854 en 858. Bussen 8501 en 8502 zijn in juni en juli 2014 naar Oost-Brabant gegaan, ter vervanging van enkele oudere bussen. Bussen 8503, 8504, 8505 en 8507 gingen in september 2014 naar Oost-Brabant, ook ter vervanging van enkele oudere bussen. De 8508-8514 rijden in de concessie Limburg. Arriva 8558, Leeuwarden busstation (9740833937).jpg
Arriva 8502-III.JPG
8609-8610 2013 VDL Bus & Coach Citea LLE 120 In gebruik Inzet streekdienst Noord- en Zuidwest-Fryslân.
8609 is een Citea LLE 120.225, 8610 is een Citea LLE 120.245. De 8610 rijdt in de concessie Oost-Brabant.
8611 2013 VDL Bus & Coach Citea LLE 120 In gebruik Reed voorheen als demobus bij Hermes. Sinds april 2014 wordt de bus ingezet op de streekdienst van Noord- en Zuidwest-Fryslân.
8651-8670 2013 VDL Bus & Coach Ambassador 120/180 (ALE 106) In gebruik Inzet streekdienst Noord- en Zuidwest-Fryslân. De 8651-8653 rijden in de concessie Achterhoek Rivierenland. Arriva 8661, Leeuwarden busstation (9729875373).jpg
8691 2012 VDL Bus & Coach Citea XLE 145 In gebruik Inzet lijn 66 Leeuwarden – Holwerd Arriva 8691-III.JPG
8538-8539 2012 VDL Bus & Coach Citea LLE 120 In gebruik Inzet streekdienst Zuid-Holland Noord
8701-8827 2012 VDL Bus & Coach Citea LLE 120 In gebruik Inzet streekdienst Zuid-Holland Noord Arriva 8701, Leiden CS (9663264829).jpg
8851-8860 2012 VDL Bus & Coach Ambassador 120/180 (ALE 106) In gebruik Inzet stadsdienst Alphen aan den Rijn en Gouda (Concessie Zuid-Holland Noord). 8851 reed tijdelijk op de stadsdienst Leeuwarden in de huisstijl van Frysk Ferfier vanwege materieeltekort; deze bus rijdt sinds februari 2013 in Zuid-Holland Noord. Arriva 8854 Alphen De Aarhof.JPG
8901-8936 2014 VDL Bus & Coach Citea LLE 120 In gebruik Inzet op de streekdienst in de concessies Oost-Brabant en West-Brabant.
Bussen 8903, 8904, 8909, 8911 en 8920 zijn in de nacht van 15 op 16 september 2017 uitgebrand op de stalling in Tilburg. [36]
Rsz dscn2962.jpg
8941-8993 2014 VDL Bus & Coach Citea LLE 120 In gebruik Inzet op de streekdienst in de concessies Oost-Brabant en West-Brabant. Rsz dscn2962.jpg
9001-9103 2016 VDL Citea In gebruik Worden ingezet in de concessie Limburg. 9102 en 9103 rijden bij Kupers die i.o.v. Arriva lijn 74 rondom Weert rijdt.
9042
9045
1999 Berkhof Duvedec Export Voormalige Connexxion-bussen.
Gehuurd van Womy voor dienst op de Waddeneilanden Ameland (9042) en Terschelling (9045).
Arriva Touring 9042, Lisse Keukenhof -- VIP Vervoer? (14091409865).jpg
9071 1999 Berkhof Duvedec Export Voormalige Connexxion-bussen. Gehuurd van Womy voor de Concessie Groningen-Drenthe.
9076 1999 Berkhof Duvedec Export Voormalige Connexxion-bussen. Gehuurd van Womy voor de Concessie Groningen-Drenthe.
9080-9083 1999 Berkhof Duvedec Export Voormalige Connexxion-bussen. Gehuurd van Womy voor de Concessie Groningen-Drenthe.
9085-9086 1999 Berkhof Duvedec Export Voormalige Connexxion-bussen. Gehuurd van Womy voor de Concessie Groningen-Drenthe.
9088-9089 1999 Berkhof Duvedec Export Voormalige Connexxion-bussen. Gehuurd van Womy voor de Concessie Groningen-Drenthe.
9151-9178 2016 VDL Citea LLE 99 In gebruik Rijden in de concessie Limburg. 9151 heeft een korte periode in Lelystad gereden.
9167 1981 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bus
9169 1981 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bus
9171 1981 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bus
9173 1981 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bus
9176 1981 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bus
9181-9182 1981 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen
9201-9248 2016 VDL Citea LLE 120 In gebruik Rijden in de concessie Zuidoost-Fryslân en Noord- en Zuidwest-Fryslân.
9301-9319 2016 VDL Citea SLF 120 In gebruik Rijden in de concessie Limburg op de stadsdienst Maastricht.
9310-9311 1982 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen.
9313-9314 1982 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen. De 9313 heeft in 2003 nog tijdelijk dienstgedaan in de concessie Drechtsteden. DO typical.jpg
9383-9384 1983 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen
9388-9390 1983 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen
9393-9394 1983 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen
9396 1983 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bus
9398 1983 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bus
9425-9432 1982 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen
9498-9503 1983 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen
9498-9503 1983 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen
9501-9503 2016 VDL Bus & Coach SLF 120/Electric Inzet op de stadsdiensten van 's-Hertogenbosch. Arriva 9502-III.jpg
9569-9571 1983 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige GADO-bussen. De 9570 heeft in 2003 nog tijdelijk dienstgedaan in de concessie Drechtsteden.
9601-9604 2016 VDL Citea SLF 120E In gebruik Elektrische bussen. Rijden in de concessie Limburg op de stadsdienst Maastricht.
9641-9642 2017 VDL Citea LLE 99E In gebruik Elektrische bussen. Rijden in de concessie DAV op de stadsdienst Gorinchem.
9651-9662 2016 VDL Citea LLE 99E In gebruik Elektrische bussen. Rijden in de concessie Limburg op de stadsdienst Venlo en op lijn 88 tussen Venlo en Venray. Arriva 9654.jpg
9651-9664 1984 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen. De 9654 was bij VEONN al opgelegd en is bij Arriva nooit in dienst geweest. De 99661 en 9664 hebben in 2003 nog tijdelijk dienstgedaan in de concessie Drechtsteden.
9680-9685 1984 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen
9702-9705 1984 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen. De 9704 was bij VEONN al opgelegd en is bij Arriva nooit in dienst geweest.
9742-9752 1984 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen. De 9743, 9747 en 9752 hebben in 2003 nog tijdelijk dienstgedaan in de concessie Drechtsteden.
9777-9779 1984 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen
9847-9861 1984 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige VEONN-bussen. De 9849, 9858-9859 en 9861 hebben in 2003 nog tijdelijk dienstgedaan in de concessie Drechtsteden.
9979-9987 1985 Den Oudsten Standaardstreekbus Export Voormalige GADO-bussen. De 9980 heeft in 2003 nog tijdelijk dienstgedaan in de concessie Drechtsteden.
BR-HG-37 2005 VDL Kusters Parade Export Deze bus reed als servicebus in Assen. De bus was aanvankelijk eigendom van de Asser Taxicentrale die de bus in opdracht van Arriva inzette. Eind 2009 werd de bus overgenomen door de nieuwe exploitant van de servicebus, te weten Vervoermanagement Noord-Nederland (VMNN). Een jaar later kwamen er nieuwe-bussen voor de servicebus. De bus kwam eind 2010 in andere handen en is in 2012 geëxporteerd. BR-HG-37 (NL).JPG
17-BBJ-7 2012 Volvo 8900 Demo Inzet concessie Zuid-Holland Noord
12-BDZ-3 2014 VDL Citea MLE 88.180 Demo
Buiten gebruik
Heeft tot een onbekend moment in 2014 gereden op de stadsdienst van Lelystad. VDL CITEA MLE-88-180 - III.JPG
xxxx - xxxx 2016 Volkswagen Crafter In gebruik Worden ingezet op de buurtbussen in de concessie Zuidoost-Fryslân.
 ???? - ????  ???? Mercedes-Benz Citaro LE Onbekend Ex Syntus Utrecht 1130, 1131, 1139, 1145, 1151 en exex Qbuzz 3298, 3299, 3179, 3191 en 3176. Deze bussen komen te rijden in Brabant.

Onderhoud[bewerken]

Arriva heeft een eigen technische dienst (TD) die mankementen aan de bussen op locatie kan repareren. Hiervoor zijn per concessie speciale servicebusjes en monteurs aanwezig. Grootschalig onderhoud wordt uitgevoerd door Techno Service Nederland (TSN). Dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor het onderhoud aan de bussen van Connexxion.

De treinen op de Noordelijke Nevenlijnen worden onderhouden door Voith. Dit bedrijf is gevestigd op Station Leeuwarden. Op de MerwedeLingelijn verzorgt NedTrain voor het onderhoud. Voor de Vechtdallijnen en de treinen in de concessie Achterhoek-Rivierenland zal Arriva zelf voor het onderhoud zorgen. Dit doen ze in samenwerking met Strukton en is op 4 oktober 2012 een werkplaats in Zutphen geopend.[37]

Vervoerbewijzen en tarieven[bewerken]

De OV-chipkaart is te gebruiken in alle bussen en treinen van Arriva (m.u.v. sommige buurtbussen), mits de kaart is voorzien van voldoende saldo en/of een geschikt reisproduct. Het sterabonnement is op 1 januari 2013 afgeschaft en daarvoor in de plaats zijn verschillende regionale abonnementen gekomen, die als reisproduct op een OV-chipkaart kunnen worden geladen. Ook zijn er in bepaalde regio's nog papieren ritkaarten verkrijgbaar in de bus. Voor de bus zie ook Arriva Dal Vrij.

Trein[bewerken]

Het instaptarief (borg) bedraagt € 10,00. Er kan ook gereisd worden met de eenmalige chipkaart. Arriva Store stopte per 1 juli 2014 met de verkoop van papieren treinkaarten.

De NS-abonnementen Weekend Vrij, Dal Vrij, Dal Voordeel, Altijd Voordeel, Altijd Vrij, Kids Vrij en het oude Voordeelurenabonnement zijn ook geldig in de Arriva treinen.

Bij de Arriva trein in- en uitchecken op hetzelfde station (als het inchecken een vergissing was, of als men verandert van gedachten) is kosteloos.

Het fietsvervoer is op de MerwedeLingelijn gratis. Het fietsvervoer is op de Noordelijke Nevenlijnen niet gratis, een Arriva "Fiets Mee Dag" kaartje kost €3,50 per fiets per dag.[38] Daarnaast is in de Arriva kaartautomaat de landelijke dagkaart fiets van €6,10 per fiets per dag.

Arriva Kortingkaart[bewerken]

Sinds 1 augustus 2006 is er een kortingkaart voor reizen op de Noordelijke Nevenlijnen (sinds 2012 als product op de OV-chipkaart). Het kan op dezelfde OV-chipkaart geladen worden als bijvoorbeeld het NS-Voordeelurenabonnement, niet in combinatie met kinderkorting.[39] Op de MerwedeLingelijn geldt nog wel de zichtkaart (tot 31 december 2012), daarna zal deze afgeschaft worden. De kortingkaart kost €20.- per jaar en geeft in de voordeeluren (dezelfde uren als het Voordeelurenabonnement) 40% korting op het reissaldo van de OV-chipkaart of in het geval van de zichtkaart 40% korting op het gedrukte kaartje. Samenreiskorting is niet mogelijk. Reizigers met een Arriva kortingskaart hebben een opstaptarief van € 6,00.

Groningen – Leer[bewerken]

Op de grensoverschrijdende treinverbinding Groningen – Leer is de OV-chipkaart te gebruiken. Er staan in- en uitcheckpalen en een kaartautomaat op de Duitse stations in Weener en Leer (Ostfriesl) (Ostfriesland) van de Noordelijke Nevenlijnen. De nieuwe NS-abonnementen zijn daar ook geldig. Internationale vervoerbewijzen zijn ook geldig op dit traject, maar kunnen alleen gekocht worden bij NS (kaartautomaat, loket, website) of de Duitse spoorwegen, niet bij Arriva. Verder kan een enkele reis/dagretour bij de Arriva Store gekocht worden of een E-ticket via de website van Arriva. Verder reizen dan station Leer kan met de Deutsche Bahn (geen OV-chipkaart).

In de maand december 2013 en tussen 14 april t/m 11 mei 2014 was en is sinds 12 juni 2015 de zelfprintdagkaart Niedersachsenticket plus Groningen ook geldig vanaf Hoofdstation Groningen en alle treinstations aan het Wiederline-traject tot en met Leer.[40]

Touch&Travel[bewerken]

Touchpoint met locatie code voor mobiele telefoon.

Arriva kondigde op 7 november 2013 het nieuwe systeem Touch&Travel aan. Het is potentieel een systeem van enkelvoudig in- en uitchecken bij een reis met verschillende vervoerders en verschillende vervoermiddelen, zoals trein, metro, tram en bus, en dan niet met een OV-chipkaart, maar met een smartphone met Native app, en betaling achteraf via automatische incasso, en een transactieoverzicht op internet. De smartphone is niet voorzien van een RFID-chip, waarbij men in- en uitcheckt bij simpele palen, maar dat is niet nodig, want men moet een code intoetsen die het station of de halte identificeert of door middel van Google Maps de betreffende halte op het station of de halte aangeven. Communicatie met de centrale gebeurt niet via de paal maar via de smartphone.[41][42][43] In 2010 introduceerde Deutsche Bahn het systeem voor langeafstandstrajecten in Duitsland. Vergelijk de plannen voor enkelvoudig in- en uitchecken op het spoor.

De test wordt gedaan met een beperkte groep testpersonen die door middel van het Touch&Travel-systeem kunnen reizen met de Noordelijke Nevenlijnen en enkele buslijnen van Arriva in de provincie Friesland.

Een groep geselecteerde reizigers kon bij Arriva Personenvervoer Nederland tussen november 2013 en januari 2014 gebruikmaken van smartphones als geldig vervoerbewijs.[44]

Projecten[bewerken]

Groningen – Leer / Veendam[bewerken]

In de provincie Groningen werkt Arriva samen met de provincie, ProRail en de gemeente Veendam om de spoorlijn Zuidbroek – Veendam weer voor personenvervoer open te stellen. Na een intentieverklaring op 30 augustus 2007 is op 14 maart 2008 overeenstemming bereikt tussen de betrokken partijen over de her-ingebruikname van de spoorlijn vanaf de zomer van 2010. Dit werd echter niet gehaald. Op 1 mei 2011 is weer een personentrein tussen Groningen en Veendam gaan rijden.[45] Door het ontbreken van een NS-kaartautomaat bij station Veendam kunnen daar vooralsnog geen plaatsbewijzen worden gekocht. Er rijden sindsdien twee treinen per uur tussen Groningen en Veendam.

Naast de halfuursdienst Groningen – Veendam blijft ook de halfuursdienst Groningen – Winschoten en een uurdienst naar Bad Nieuweschans en Leer bestaan. Dit betekent tussen Groningen en Zuidbroek een kwartierdienst. In de toekomst wil men onderscheid maken door inzet van twee stoptreinen en twee sneltreinen. De sneltreinen zullen in Hoogezand-Sappemeer alleen stoppen op het nieuwe station Hoogezand Centrum, nabij het 'stadshart' ter hoogte van de Kerkstraat. De huidige stations Hoogezand-Sappemeer en Sappemeer Oost zullen vervangen worden door het nieuwe station Sappemeer ter hoogte van de Klinker.

Inmiddels zijn er al plannen om in een later stadium de treindienst door te trekken naar Stadskanaal. Omdat het bestaande spoor via Wildervank en Bareveld in gebruik is als museumlijn, in eigendom van de STAR en niet van ProRail, worden hiervoor ook alternatieve tracés onderzocht, zoals via Nieuwe Pekela. De trein van Groningen naar Stadskanaal kan vanaf 2017 rijden. Dat zei directeur Anne Hettinga van vervoerder Arriva in 2013.[46] Mogelijk komt pas na 2020 meer duidelijkheid, wanneer de nieuwe concessie ingaat.[47]

Groningen – Drachten – Heerenveen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Spoorlijn Groningen – Heerenveen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 30 oktober 2007 maakte Arriva plannen bekend voor de bouw van een spoorlijn tussen Groningen en Heerenveen. Arriva gaat ervan uit dat de aanleg van die lijn tussen de 600 en 800 miljoen euro gaat kosten. Een groot deel daarvan zou kunnen komen uit het bedrag van ongeveer 2,1 miljard dat het Noorden als compensatie krijgt voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Arriva zei bereid te zijn ook zelf te willen investeren in de aanleg.[48] Inmiddels zijn de plannen van de baan.

Stoomtrein[bewerken]

In opdracht van gemeente Súdwest-Fryslân en de provincie Fryslân maakte ZKA Consultants & Planners in 2012 een studie naar de mogelijkheden een toeristische stoomtrein tussen Sneek en Stavoren te laten rijden. Arriva bekeek of dit binnen de dienstregeling past.[49]

Naam en huisstijl[bewerken]

De huisstijl op de bussen van Arriva bestaat, mits de concessiehouder geen regionale huisstijl voorschrijft, uit een groene aquamarijne-basis met een beige gekleurde halve cirkel op het voorste deel van de bus, geschetst door een witte streep. Een dunne gele streep loopt rondom het onderste deel van de bus. Deze kleurstelling wordt ook in andere landen door Arriva gebruikt. Deze kleurstelling wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt op de bussen in de concessie Achterhoek-Rivierenland (met regionale toevoegingen) en op de streekbussen in de concessies DAV (Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden).

De treinen van Arriva in Nederland hebben een rood/witte kleurstelling, behalve op de Vechtdallijnen, daar hebben ze een blauwe/witte regionale huisstijl. De bussen en de treinen van Arriva in Limburg met een donkerblauwe huisstijl met de Limburgse leeuw in het voorste deel van de zijkant van de bussen en de treinen.

De naam Arriva wordt in het logo in hoofdletters geschreven. De huidige slogan is Goede Reis.

Directeuren[bewerken]

 • mei 1998 - juni 2000: Kees Arends (Voormalige directeur Vancom)
 • juni 2000 - maart 2001: Peter van Wageningen (oud-buschauffeur)
 • maart 2001 - september 2006: Rob van den Hoek
 • september 2006 - heden: Anne Hettinga

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Spoorwegondernemingen voor reizigers- en/of goederenvervoer per spoor in Europa
Albanië: Hekurudhe e Shqiperise (HSH)
Azerbeidzjan: Azərbaycan Dəmir Yolları (ADY)
België: CrossRail Benelux · Lineas · NMBS · Thalys
Bosnië en Herzegovina: Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH) · Željeznice Republice Srpske (ŽRS)
Bulgarije: Bulgarski Durzhavni Zheleznitsi (BDŽ) · Bulmarket (BM) · DB Schenker Rail Bulgaria (DB)
Denemarken: Arriva Danmark · CFL Cargo · Danske Statsbaner (DSB) · DSB S-tog · DB Schenker Rail Danmark Services (DB) · Hovedstadens Lokalbaner · Lokalbanen · Midtjyske Jernbaner · Nordjyske Jernbaner · Regionstog · Varde-Nørre Nebel Jernbane
Duitsland: Abellio Rail NRW · Abellio Rail Mitteldeutschland · Abellio Rail Baden-Württemberg · AKN Eisenbahn (AKN) · agilis · Bayerische Zugspitzbahn · Bayerische Oberlandbahn (BOB) · Bayerische Regiobahn (BRB) · BeNEX · Berchtesgadener Land Bahn (BLB) · Borkumer Kleinbahn · cantus · Deutsche Bahn (DB): DB Fernverkehr, DB Regio, DB Cargo · Die Länderbahn (alex · oberpfalzbahn · trilex · vogtlandbahn · waldbahn) · enno · erixx · Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser (EVB) · eurobahn · Harzer Schmalspurbahnen (HSB) · Hessische Landesbahn (HLB) · Keolis · Meridian · metronom · Mitteldeutsche Regiobahn (MRB) · National Express · Netinera · NiedersachsenBahn · nordbahn · Norddeutsche Eisenbahngesellschaft Niebüll (neg) · NordWestBahn · Ostdeutsche Eisenbahn (ODEG) · Osthannoversche Eisenbahnen (OHE) · Rail4chem · Regentalbahn · Rheinisch-Bergische Eisenbahn-Gesellschaft (RBE) · Rurtalbahn · Süd-Thüringen-Bahn · Transdev Sachsen-Anhalt (HEX) · trans regio · Usedomer Bäderbahn (UBB) · VIAS · vlexx · Westfalenbahn · Württembergische Eisenbahn-Gesellschaft (WEG)
Estland: CoalTerminalTrans (CTT) · Edelaraudtee · Eesti Raudtee (EVR) · Elron · GoRail
Finland: VR-Yhtymä (VR)
Frankrijk: Chemins de fer de Provence (CP) · Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP) · Société nationale des chemins de fer français (SNCF)
Georgië: Sakartuelos Rkinigsa (SR)
Griekenland: Organismos Sidirodromon Ellados (OSE)
Hongarije: Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GySEV) · Budapesti Helyiérdekű Vasút (BHÉV) · Magyar Államvasutak (MÁV)
Ierland: Dublin Area Rapid Transit (DART) · Iarnród Éireann (IÉ)
Italië: Arenaways · Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV) · Societá Automobilistica Dolomiti (SAD) · Trenitalia (FS)
Kazachstan: Kazakstan Temir Zholy (KTZ)
Kosovo: Trainkos
Kroatië: Hrvatske Željeznice (HŽ)
Letland: Baltijas Ekspresis (BE) · Baltijas Tranzita Serviss (BTS) · Latvijas Dzelzcels (LDZ) · SIA "Gulbenes - Alūksnes bānītis"
Litouwen: Lietuvos Geležinkeliai (LG)
Luxemburg: Chemins de fer luxembourgeois (CFL) · CFL Cargo
Macedonië: Makedonski Zeleznici (MZ)
Moldavië: Calea Ferata din Moldova (CFM)
Montenegro: Zeljeznica Crne Gore a.d. Podgorica (ZCG)
Nederland: Arriva · Breng · Connexxion · DB Cargo (DB) · ERS Railways · Keolis · Nederlandse Spoorwegen (NS) · NS International · HSL Logistik · Syntus
Noorwegen: Norges Statsbaner (NSB) · CargoNet · Malmtrafikk (MTAB) / (MTAS) · Flytoget
Oekraïne: Ukrzaliznytsia/Укрзалізниця (UZ)/(УЗ)
Oostenrijk: Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) · Graz-Köflacher Eisenbahn (GKE) · Steiermärkische Landesbahnen (StLB) · Westbahn · Wiener Lokalbahnen (WLB)
Polen: Polskie Koleje Państwowe (PKP) · Koleje Mazowieckie (KM) · Przewozy Regionalne (PR) · Szybka Kolej Miejska w Trójmieście (SKM) · Szybka Kolej Miejska w Warszawie (SKM) · Koleje Dolnośląskie
Portugal: Comboios de Portugal (CP) · Fertagus · Takargo (TK)
Roemenië: Căile Ferate Române (CFR) · DB Schenker Rail Romania (DB) · Transferoviar Călători (TFC)
Rusland: Rossiejskieje zjeleznye dorogi (RŽjD)
Servië: Železnice Srbije (ŽS) · Termo Elektrana Nikola Tesla (TENT) · Kombinovani Prevoz (KP)
Slovenië: Slovenske železnice (SŽ)
Slowakije: Železnice Slovenskej Republiky (ŽSR)
Spanje: Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (RENFE) · EuskoTren · Ferrocarriles de Vía Estrecha · Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana · Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
Tsjechië: České Dráhy (ČD) · LEO Express · RegioJet (RJ)
Turkije: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)
Verenigd Koninkrijk: Arriva Trains Wales · c2c · Chiltern Railways · DB Schenker Rail (DB) · Eurostar · First Capital Connect · First Great Western · First ScotRail · Freightliner · Gatwick Express · London Midland · London Overground · Merseyrail · National Express East Coast · National Express East Anglia · New Southern Railway · Northern Rail · Southeastern · South West Trains · TransPennine Express · Virgin Trains
Wit-Rusland: Belaroeskaja Tsjyhoenka/Беларуская Чыгунка (BTsj)/(БЧ)
Zweden: Statens Järnvägar (SJ) · Green Cargo · Malmtrafikk (MTAB) / (MTAS) · Hector Rail · Storstockholms Lokaltrafik (SL) · Tågåkeriet i Bergslagen · Tågkompaniet · Värmlandstrafik
Zwitserland: Appenzeller Bahnen (AB) · BLS AG (BLS) · Crossrail · Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) · Montreux-Berner Oberland-Bahn (MOB) · Rhätische Bahn (RhB) · Zwitserse federale spoorwegen (SBB/CFF/FFS) · Südostbahn (SOB) · Thurbo · Treni Regionali Ticino Lombardia (TILO) · Zentralbahn (ZB)