Station Landgraaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Landgraaf   
Stationlandgraaf1.jpg
Plaats Landgraaf
Afkorting Lg
Opening 1 mei 1896
Perrons 3
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Lijn(en) Heuvellandlijn (Miljoenenlijn)
Sittard - Herzogenrath
Vervoerder(s) Arriva
Coördinaten 50° 54′ NB, 6° 1′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Landgraaf (Nederlands spoorwegstation)
Station Landgraaf
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Landgraaf is het spoorwegstation van Landgraaf. Het stationsgebouw stamt uit 1893 en is van het standaardtype ZSM. Dit is het laatste gebouw in zijn soort dat niet is afgebroken. Oorspronkelijk heette het station Schaesberg, in 1986 kreeg het de naam van de in 1982 gevormde gemeente Landgraaf, waar Schaesberg deel van uitmaakt. In 1986 werd de lijn Heerlen - Kerkrade, waar station Landgraaf deel van uitmaakt, geëlektrificeerd. In 2018 werd ook de spoorlijn richting Herzogenrath geëlektrificeerd. Het station kan in zekere zin een vorkstation genoemd worden.

Op het station zijn kaartautomaten aanwezig van NS, Arriva en DB. Verder zijn er fietskluizen en een fietsenstalling aanwezig en liggen er parkeerplaatsen voor auto's. In het stationsgebouw is een Italiaans restaurant gevestigd.

Evenementenperron[bewerken]

In 2012 heeft ProRail een van de perrons op station Landgraaf laten verlengen van 85 tot 146 meter en van 3 naar 6 meter verbreed, ten behoeve van de langere treinen tijdens Pinkpop.[1] Op 24 mei 2012 verrichtte festivaldirecteur Jan Smeets de officiële opening van het perron met een speciale 'Pinkpoptegel'.

Verbindingen[bewerken]

Station Landgraaf heeft drie sporen, spoor 1 en 2 liggen aan de lijn Heerlen - Kerkrade, spoor 3 aan de lijn Heerlen - Herzogenrath. De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2019 te Landgraaf:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
19800

RE 18

Sneltrein / Regional-Express (Arriva) MaastrichtHeerlenLandgraafHerzogenrathAachen Hauptbahnhof drielandentrein (LIMAX)
32500


RS15

Stoptrein (Arriva) SittardHeerlenLandgraafKerkrade Centrum

Galerij[bewerken]