Station Landgraaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Landgraaf   
Station Landgraaf
Plaats Landgraaf
Afkorting Lg
Opening 1 mei 1896
Perrons 3
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Heuvellandlijn (Miljoenenlijn)
Sittard - Herzogenrath
Vervoerder(s) Arriva
Coördinaten 50° 53′ 48″ NB, 6° 1′ 10″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Landgraaf (Nederlands spoorwegstation)
Station Landgraaf
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Landgraaf is het spoorwegstation van Landgraaf. Het stationsgebouw stamt uit 1893 en is van het standaardtype ZSM. Dit is het laatste gebouw in zijn soort dat niet is afgebroken. Oorspronkelijk heette het station Schaesberg, in 1986 kreeg het de naam van de in 1982 gevormde gemeente Landgraaf, waar Schaesberg deel van uitmaakt. In 1986 werd de lijn Heerlen - Kerkrade, waar station Landgraaf deel van uitmaakt, geëlektrificeerd. In 2018 werd ook de spoorlijn richting Herzogenrath geëlektrificeerd. Het station kan in zekere zin een vorkstation genoemd worden.

Op het station is een kaartautomaat aanwezig. Verder zijn er fietskluizen en een fietsenstalling aanwezig en liggen er parkeerplaatsen voor auto's. In het voormalige stationsgebouw is een Italiaans restaurant gevestigd.

Evenementenperron[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 heeft ProRail een van de perrons op station Landgraaf laten verlengen van 85 tot 146 meter en van 3 naar 6 meter verbreed, ten behoeve van de langere treinen tijdens Pinkpop.[1] Op 24 mei 2012 verrichtte festivaldirecteur Jan Smeets de officiële opening van het perron met een speciale 'Pinkpoptegel'.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Station Landgraaf heeft drie sporen, sporen 1 en 2 liggen aan de lijn Sittard - Kerkrade, spoor 3 aan de lijn Maastricht - Aachen. De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2021 te Landgraaf:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20300 RE 18 Sneltrein / Regional-Express (Arriva) MaastrichtHeerlenLandgraafHerzogenrathAachen Hauptbahnhof Drielandentrein (LIMAX). Rijdt 1x per uur. Vormt samen met treinserie 19800 een halfuursdienst tussen Maastricht en Heerlen.
32500 RS 15 Stoptrein (Arriva) SittardHeerlenLandgraafKerkrade Centrum

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]