Station Maastricht Randwyck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Station Maastricht Randwyck   
Station Maastricht-Randwyck1.jpg
Afkorting Mtr
Opening 31 mei 1987
Perrons 2
Perronsporen 3
Lijn(en) Heuvellandlijn
Luik - Maastricht
Vervoerder(s) Arriva
NMBS
Reizigers 1.896 (2014)[1] per dag
Coördinaten 50° 50′ NB, 5° 43′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Maastricht Randwyck
Station Maastricht Randwyck
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Maastricht Randwyck (uitspraak: Randwiek) is een spoorwegstation in Maastricht, gelegen aan de spoorlijn 40 van Maastricht naar Liège-Guillemins, op kilometer 27 (tussen station Maastricht en station Eijsden). Een 2,5 km ten zuiden van station Randwyck bevindt zich de spanningssluis tussen de Nederlandse (1,5kV=) en de Belgische (3kV=) bovenleidingsspanning.

Dit voorstadstation werd geopend op 31 mei 1987. Het ligt tussen de wijken Randwyck en Heer, in het zuidoosten van Maastricht. Nabij het station bevindt zich het conferentiecentrum MECC, het academisch ziekenhuis Maastricht (AZM), de Maastricht School of Management en enkele vestigingen van de Universiteit Maastricht, waaronder de faculteiten geneeskunde, gezondheidswetenschappen en psychologie.

Het station telt telt 2 perrons langs 3 sporen: de sporen 1 en 2 liggen aan het doorgaande spoor naar Liège, spoor 3 is een kopspoor. Spoor 1 wordt gebruikt als eindpunt voor de sprinter van Maastricht Randwyck naar Roermond en door de stoptrein Maastricht - Liège. Spoor 2 wordt gebruikt door de stoptrein Liège - Maastricht. Spoor 3 is het eindpunt voor de stoptrein van Maastricht Randwyck naar Heerlen.

Bij het station zijn fietskluizen en een onbewaakte fietsenstalling te vinden. Verder is er een kleine parkeerplaats aan de oostzijde van het station, en is er een Kiss & Ride-plaats aan de westzijde van het station, waar parkeren toegestaan is. Vanaf het station zijn er tevens busverbindingen naar andere delen van Maastricht.

In de periode 1861-1867 lag ongeveer op dezelfde plaats ook de Halte Heer.

Treinverbindingen[bewerken]

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2018 te Maastricht Randwyck:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
IC 13

5300

Lokaaltrein (NMBS) MaastrichtMaastricht RandwyckWezetLuik-GuilleminsTongerenDiepenbeekHasselt Rijdt in het weekend niet tussen Luik-Guillemins en Hasselt.
32000


S4

Stoptrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtHeerlen
32100


S5

Sneltrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtHeerlen
32400


S2

Stoptrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtSittardRoermond

Voor- en natransport[bewerken]

De volgende bussen stoppen sinds 10 december 2017 bij dit station: