Station Maastricht Randwyck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Station Maastricht Randwyck   
Station Maastricht-Randwyck1.jpg
Afkorting Mtr
Opening 31 mei 1987
Perrons 2
Perronsporen 3
Lijn(en) Heuvellandlijn
Luik - Maastricht
Vervoerder(s) NS
Veolia
NMBS
Coördinaten 50° 50′ NB, 5° 43′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Maastricht Randwyck
Station Maastricht Randwyck
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Maastricht Randwyck (uitspraak: Randwiek) is een spoorwegstation in Maastricht, gelegen aan de spoorlijn 40 van Maastricht naar Luik-Guillemins, op kilometer 27 (tussen station Maastricht en station Eijsden). Een 2,5 km ten zuiden van station Randwyck bevindt zich de spanningssluis tussen de Nederlandse (1,5kV=) en de Belgische (3kV=) bovenleidingsspanning.

Dit voorstadstation werd geopend op 31 mei 1987. Het ligt tussen de wijken Randwyck en Heer, in het zuidoosten van Maastricht. Nabij het station bevindt zich het conferentiecentrum MECC, het academisch ziekenhuis Maastricht (AZM), de Maastricht School of Management en enkele vestigingen van de Universiteit Maastricht, waaronder de faculteiten geneeskunde, gezondheidswetenschappen en psychologie.

Het station telt telt 2 perrons langs 3 sporen: de sporen 1 en 2 liggen aan het doorgaande spoor naar Liège, spoor 3 is een kopspoor. Spoor 1 wordt gebruikt als eindpunt voor de sprinter van Maastricht Randwyck naar Roermond en door de stoptrein Maastricht - Luik. Spoor 2 wordt gebruikt door de stoptrein Liège - Maastricht. Perron 3 is het eindpunt voor de stoptrein van Maastricht Randwyck naar Kerkrade Centrum.

Bij het station zijn fietskluizen en een onbewaakte fietsenstalling te vinden. Verder is er een kleine parkeerplaats aan de oostzijde van het station, en is er een Kiss & Ride-plaats aan de westzijde van het station, waar parkeren toegestaan is. Vanaf het station zijn er tevens busverbindingen naar andere delen van Maastricht.

In de periode 1861-1867 lag ongeveer op dezelfde plaats ook de Halte Heer.

Treinverbindingen[bewerken]

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2016 te Maastricht Randwyck:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5300 Intercity (NMBS) MaastrichtMaastricht RandwyckWezetLuik-GuilleminsTongerenDiepenbeekHasselt De NMBS rijdt op het Nederlands traject onder de verantwoording en de hoofdrailnet concessie van NS.
Rijdt in het weekend tot Luik-Guillemins.
6800 Sprinter Maastricht RandwyckMaastrichtSittardRoermond
32000 Stoptrein (Veolia) Maastricht RandwyckMaastrichtHeerlenLandgraafKerkrade Centrum

Voor- en natransport[bewerken]