Station Luik-Guillemins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Luik-Guillemins
Relax ... take it easy (7757527444).jpg
Opening 1 mei 1842
Telegrafische code FL
Aantal perrons 9
Lijn(en) 34 - 36 - 37 - 125 (- HSL 2 - HSL 3)
Coördinaten 50° 37′ NB, 5° 34′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2014)
17.467
8.623
7.731
Beheerder NMBS
Station Luik-Guillemins
Station Luik-Guillemins
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
2013
Guillemins29.JPG

Station Luik-Guillemins (Frans: Liège-Guillemins) is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Luik. Het station ligt op het einde van verschillende spoorlijnen. In reizigersaantallen is dit het op tien na drukste station in België en het op twee na drukste station van Wallonië, na Ottignies en Namen (reizigerstelling 2009).[2]

Het station is genoemd naar de wijk Guillemins, waarin het ligt. Deze wijk is op zijn beurt weer genoemd naar de kloosterorde van de Wilhelmieten, die daar in 1287 een klooster stichtte.

Nieuw station[bewerken]

Op het eind van de twintigste eeuw werd duidelijk dat de hogesnelheidstreinen een specifieke infrastructuur vergden, met even grote investeringen in de sporen als in de stations. Langs de hogesnelheidslijn tussen Brussel en Keulen (HSL 2 tussen Leuven en Luik en HSL 3 tussen Luik en Keulen) is Luik een belangrijk hsl-station.

Het oude station voldeed niet meer: de perrons waren te smal en gebogen en de gehele stationsomgeving had een armoedige uitstraling. De gebogen perrons waren ongunstig om reizigers te laten in- en uitstappen. Verder ontbrak het er aan elke vorm van luxe en was het station ronduit krap voor de passagiersstromen. Bovendien beperkten de vele spoorwissels de aankomst- en vertreksnelheid. De komst van de hsl-treinen is aangegrepen om het station naar de huidige standaards op te waarderen en de stopplaats circa 100 m te verplaatsen.

Na een internationale wedstrijd werd het project van de bekende architect Santiago Calatrava gekozen. Calatrava's ontwerpen hebben de naam spraakmakend te zijn en eerder heeft hij stations ontworpen. Zo ontwierp hij het Stadelhofen-station te Zürich, het station van Luzern, het station Lyon-Saint-Exupéry TGV, het intermodaal station Oriente in Lissabon en het PATH-station in New York.

Het station is gemaakt van staal, glas, wit beton en Belgische blauwe hardsteen, en beschikt over een monumentale overkapping van 160 m lang en 35 m hoog. De datum van de oplevering was oorspronkelijk gepland voor april 2006. Uiteindelijk vond de feestelijke opening van het station plaats op vrijdag 18 september 2009.

Diensten en faciliteiten[bewerken]

In de centrale doorgang zijn aan de zijkanten winkels, eetgelegenheden, een gecombineerd VVV-kantoor en stad/streekvervoer-loket. Bij de ingang aan de linkerkant zijn de loketten. Aan de rechterkant is een groot kwaliteitsrestaurant dat door veel niet-reizigers gebruikt wordt en in de avond druk bezet is.

Sporenopstelling[bewerken]

Oorspronkelijk kwamen de sporen van het stadsspoor (lijn 34 uit Liers) uit de tunnel aan de noordkant van de lijn uit Brussel. Aan de oostkant van het station was er een spoortunnel waarmee de treinen Brussel-Verviers(-Aken) de andere vervoersstromen kruisen. De tunneluitgang is nu verplaatst naar de zuidkant van de Brussellijn (en hsl). Hierdoor is de spoortunnel aan de oostkant niet meer nodig daar de treinen van en naar Brussel-Verviers(-Aken) al aan de noordzijde rijden. Voor deze verbouwing stonden aan de oostelijke uitgang de opdruklocs gereed. Deze standplaats is verhuisd naar de andere kant, richting Eupen/Duitsland.

Opdruklocs[bewerken]

Zware, gesleepte treinen hebben vaak moeite om de helling naar Ans te beklimmen. Om deze reden wordt tegen de zwaarste treinen een extra locomotief geplaatst, die deze treinen de helling opduwt. Daar hij niet gekoppeld is aan de trein kan hij afremmen zodra de helling overwonnen was. Bovenaan de helling staat een spoorwegsein, en indien de opdrukloc zou blijven duwen, bestaat het risico dat deze de trein voorbij het sein duwt indien dit rood toont. Om dit te vermijden, geeft de opdrukloc op een vast punt een noodremming, waarna de trein voortrijdt.

Treindienst[bewerken]

Sinds 14 december 2014

Internationaal[bewerken]

Treintype Verbinding
Thalys Parijs Noord - Brussel-Zuid - Luik-Guillemins - Aken Hbf - Keulen Hbf - (Düsseldorf Hbf - Duisburg Hbf - Essen Hbf)
Thalys Luik-Guillemins - Namen - Charleroi - Bergen - Parijs
ICE Brussel-Zuid - Brussel-Noord - Luik-Guillemins - Aken Hbf - Keulen Hbf - Frankfurt (Main) Luchthaven - Frankfurt (Main) Hbf

Nationaal[bewerken]

Dagelijks[bewerken]

Treintype Verbinding
IC 01 Oostende - Brussel - Luik-Guillemins - Eupen
IC 33 Liers - Luik - Luxemburg
L Luik-Paleis - Verviers-Centraal
L Luik-Guillemins - Borgworm
L Liers - Luik - Marloie
L Luik-Guillemins - Namen

Week[bewerken]

Treintype Verbinding
IC 12 Welkenraedt - Luik-Guillemins - Brussel - Kortrijk
IC 13 Hasselt - Luik - Maastricht
IC 14 Luik-Guillemins - Brussel - Quiévrain
IC 18 Brussel-Zuid - Namen - Luik-Paleis
IC 25 Bergen - Namen - Luik-Paleis
P Verscheidene diensten, alleen tijdens de piekuren

Weekend[bewerken]

Treintype Verbinding
IC 09 Luik-Guillemins - Hasselt - Antwerpen-Centraal
IC 25 Moeskroen - Namen - Luik - Liers

Tariefzone[bewerken]

Bij zowel het binnenlandse als het SCIC-NRT-tarief behoren tot één tariefzone: Angleur, Bressoux, Chênée, Liège-Guillemins, Liège-Jonfosse, Liège-Palais, Sclessin.[3][4]

Fotogalerij[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het nieuwe station Luik-Limburg zou heten, om de historische band tussen Luik en Limburg te benadrukken. De Luikenaars reageerden echter weinig enthousiast op de voorgestelde naamswijziging. Mede hierdoor bleef ook na de officiële inhuldiging op 18 september 2009 de naam Luik-Guillemins behouden.[5]

Externe link[bewerken]