Station Oostende

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
(NMBS) Naambord Oostende.png
Oostende - Station 1.jpg
Opening 28 augustus 1838
Telegrafische code FSD
Aantal sporen 11
Lijn(en) 50A
Coördinaten 51° 14′ NB, 2° 56′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
7.330
5.276
5.796
Beheerder NMBS
Station Oostende
Station Oostende
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Oostende is het kopstation van spoorlijn 50A in de stad Oostende. Het is het belangrijkste station aan de Belgische kust. In de zomer zijn er elke maand meer dan 250.000 reizigers. Het station wordt ook wel het kaaistation of zeestation genoemd.

Van 1868 tot 1963 was er ook een verbinding langs spoorlijn 62 naar Torhout.

Stationsgebouw[bewerken]

Het stationsgebouw werd gebouwd in belle-époquestijl en vangt zowel treinreizigers als (vroeger) bootreizigers op.

De spoorwegarchitecten Otten, Franz Seulen en Joël Vandaele overspanden de centrale stationshal met een metaalstructuur die zichtbaar is in de voorgevel. Het verving een houten constructie, gebouwd in 1904, dat diende om een verbinding te maken tussen de internationale treinverbindingen en de boot naar Dover.

De constructie van het nieuwe kaaistation begon in 1910 en het gebouw werd op 1 augustus 1913 ingehuldigd. De belle-époquestijl was geïnspireerd op het classicisme van de Franse 17de-eeuwse architect François Mansart, met elementen van Lodewijk XVI-stijl en enkele art-nouveau details.

Twee zware, vooruitspringende, vierkante torengebouwen met piramidevormige dakbedekking bepalen het karakteristieke uitzicht van de voorgevel van het station. Een koepel met glaswerk en versierd met twee pinakels overspant met gietijzeren boogspant de ruimte tussen deze twee torens en vormt de wachtzaal voor de reizigers. Tussen de rechtse toren en de sporen werd een gelijkaardige koepel opgericht. Maar deze werd reeds in 1914 onherstelbaar vernield door het oorlogsgeweld.

Het station werd gebouwd met blauwe hardsteen uit Zinnik, rode Schotse graniet en witte Franse Euville.

De A-monogrammen in de gevel verwijzen naar de regeerperiode van koning Albert I. In het station is er ook een koninklijk salon (lange tijd het kantoor van de stationschef) en een hotel. Hotel Terminus, gebouwd tussen 1907 en 1913 was tot de jaren zestig operationeel, maar bleek door de afname van het aantal vaarten niet meer rendabel en werd gesloten.

Het station is thans geklasseerd.

Voorheen Oostende-Kaai en oude station[bewerken]

Het oude station van Oostende-Stad, van 1879 tot 1882 gebouwd door architect Félix Laureys.

Dit station was het vroegere station Oostende-Kaai, vandaar ook de bijnaam kaaistation. Het thans niet meer bestaande station Oostende-Stad stond waar nu een Delhaize-supermarkt ligt. Dit oude station werd gebouwd tussen 1879 en 1882 naar plannen van architect Félix Laureys, die samen met Jean-Josephe Naert het oude casino van Oostende (gebouwd in 1875-1877) ontwierp. Het oude station van Oostende werd zeer zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd uiteindelijk in 1956 gesloopt om de Leopold III-laan te verbreden.

Veerboten[bewerken]

Aan de zeekade bevonden zich de vroegere inschepingsfaciliteiten (grensformaliteiten en incheck) van de Regie voor Maritiem Transport.[2] Later werden deze faciliteiten herbruikt voor fastferry. De inmiddels stopgezette veerbootdiensten vanaf Oostende naar Engeland (Dover, Folkestone en later Ramsgate) waren vanaf dan niet meer toegankelijk voor voetpassagiers (dus ook treinreizigers). Deze vroegere faciliteiten zijn afgebroken in het kader van de renovatie van het station.

Renovatie[bewerken]

In 2012 is een groot renovatieproject, "station aan zee", gestart, die de stationsomgeving gaat vernieuwen. Ook het naastliggende tram- en busstation wordt heraangelegd.[3]

Thalys[bewerken]

Tussen 14 december 1997 en 31 maart 2015 was er een dagelijkse Thalysverbinding tussen Oostende en Brussel-Parijs. Oostende kreeg de Thalysverbinding omdat er in Wallonië ook één werd ingevoerd; een voorbeeld van Belgische wafelijzerpolitiek. In 2015 is die verbinding afgeschaft. Er werden veel te weinig passagiers vervoerd, waardoor de verliezen groot waren. Aangezien deze Thalys kort op de gewone IC naar Brussel vertrok is de overstaptijd voor reizigers naar Parijs miniem.[4]

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Dagelijks[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 01 Oostende - Brussel - Eupen 1x/u
IC 02 Oostende - Gent - Antwerpen-Centraal 1x/u
IC 23 Oostende - Brugge - Kortrijk - Brussel - Brussels Airport-Zaventem 1x/u
ICT Verscheidene diensten Toeristisch seizoen

Week[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
P verscheidene diensten Tijdens de piekuren

Weekend[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 16 Oostende - Brussel-Zuid - Aarlen - Luxembourg Elke avond in zomerweekends

Verbinding[bewerken]

Kusttram op het tramstation van Oostende.

Naast het station is ook een busstation en een station van de Kusttram. Deze verbindt de badplaatsen van Knokke en De Panne. Aangezien Oostende centraal gelegen ligt op deze lijn, zijn er ook extra piekuurdiensten voorzien. Voornamelijk tussen Oostende en Westende-Bad, waar een keerspoor aanwezig is.