Station Ieper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Ieper.png
Station Ypres.JPG
Opening 1 januari 1854
Telegrafische code FI
Aantal perrons 3
Lijn(en) 69
Coördinaten 50° 51′ NB, 2° 53′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
1.199
536
788
Beheerder NMBS
Station Ieper (Belgisch spoorwegstation)
Station Ieper
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Ieper is een spoorwegstation langs spoorlijn 69 (Kortrijk-Poperinge) ten westen van het centrum van de stad Ieper. Het bestaat uit een wachtzaal met loket en telt drie perrons, maar bestond tot de aanleg van de tunnel uit vijf sporen. De meeste treinen stoppen op perron één, maar op piekuren en als een trein moet uitwijken, wordt ook perron drie gebruikt. De perrons zijn met elkaar verbonden door een tunnel. Door het aanleg van de tunnel verdween het vijfde spoor waardoor het station momenteel uit vier sporen bestaat. Op de gevel van het station vindt men een afbeelding van de stadsreus Goliath.

Na jarenlang aanslepen zal uiteindelijk de omgeving rond het station vernieuwd worden. Zo worden de toegangswegen gerenoveerd, zullen de bushaltes opnieuw ingedeeld worden, krijgt het nabijgelegen cultuurcentrum "Het Perron" een eigen pleintje dat verbonden zal worden met het station, de parking wordt ook herzien en volgens de bouwtekeningen zal een wandelpad aangelegd worden vanuit de uitgang van het station tot de huidige uitgang van de parking. Bovendien krijgt het station aan de achterkant een extra parking die toegankelijk zal worden via de Tulpenlaan. Hierdoor stijgt het aantal parkeerplaatsen en verdwijnt het vierde spoor.

Wat verderop richting Kortrijk bevindt zich een groot stuk grond van de NMBS met talrijke sporen. Sommige kregen stroom, maar de meeste kregen dit niet en zijn buiten dienst gesteld.

Galerij[bewerken]

Werkzaamheden stationsomgeving[bewerken]

Sinds 4 maart 2013, werden de werken aan de stationsomgeving van Ieper begonnen. Met als doel om de aantrek, de vlotbaarheid en de veiligheid rondom het stationsgebouw te versterken. De bushaltes worden aangepast, er worden twee parkeerdomeinen aangelegd voor zowel lang parkeren (achter het gebouw) als ook voor korte duur (voor het gebouw), de toegangswegen tot het station en centrum worden herzien en de veiligheid voor fietsers worden verhoogd door een apart fietspad. Het stationspark wordt terug in de kijker geplaatst en moet het station verbinden met het centrum, de vestingen en cultuurcentrum Het Perron. Het einde van de werken werd gepland voor het voorjaar van 2015. Tot dan is het aangeraden de omgeving te vermijden vanwege verkeershinder.

Treindienst[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 04 Antwerpen-Centraal - Gent - Kortrijk - Poperinge Dagelijks: 1x/u
P Verscheidene diensten Tijdens de piekuren

Toerisme nabij het station[bewerken]

  • Ieperse vestingen: de Vestingen van Ieper met het nabijgelegen kruitmagazijn bevinden zich een 100 meter van het station. De Ieperse vestingen dateren uit de 12de eeuw en zijn tot heden gegroeid tot een natuurrijk wandelpad vol met verschillende dieren, vooral vogels. Op de vestingen bevindt zich een toeristische wandelroute die 2,6 km lang is en start bij het Kruitmagazijn. Op de vestingen bevinden zich talrijke historische constructies en monumenten, zoals de Predikherentoren, de Leeuwentoren, kruitmagazijnen, Rijselpoort met de nabijgelegen Britse Eerste Wereldoorlog-begraafplaats Ramparts Cemetery (Lille Gate), de IJskelder en de Menenpoort met het nabijgelegen Indisch monument, enzovoort.
  • Restaurant Pacific Eiland: een restaurant dat zich bevindt op een van de drie overgebleven Halve Manen van de Ieperse Vestingen. Er bestaat de mogelijkheid om de Vestingpoelen te bevaren met bootjes.
  • CultuurCentrum Het Perron: in 2011 werd het CultuurCentrum Het Perron geopend. Het bevindt zich vlak naast het station, op de plaats waar zich het gebouw van de veemarkt bevond. In dit nieuwe complex bevinden zich het CultuurCentrum, de jeugddienst en vzw Argos. Het beschikt o.a. over een theaterzaal met 540 zitjes, een tentoonstellingsruimte, cafetaria, vergaderzalen en een polyvalente zaal.