Station Ieper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Ieper.png
Station Ypres.JPG
Opening 1 januari 1854
Telegrafische code FI
Aantal perrons 3
Lijn(en) 63 - 64 - 69
Coördinaten 50° 51′ NB, 2° 53′ OL
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2019)
1.190
613
718
Beheerder NMBS
Station Ieper (Belgisch spoorwegstation)
Station Ieper
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Ieper is een spoorwegstation langs spoorlijn 69 (Kortrijk-Poperinge) ten westen van het centrum van de stad Ieper. Van 1868 tot 1983 lag het station aan een knooppunt tussen spoorlijn 69 en de spoorlijnen 63 (Torhout-Ieper) en 64 (Roeselare-Ieper). De verbinding met spoorlijn 64 werd opgebroken in 1970, die met spoorlijn 63 in 1983. Het huidige station bestaat uit een wachtzaal met loket en telt twee perrons, maar bestond tot de aanleg van de tunnel uit vijf sporen en drie perrons. De perrons zijn met elkaar verbonden door een tunnel. Door het aanleg van die tunnel verdween het vijfde spoor. Later werd ook het vierde spoor en daardoor ook het derde perron verwijderd waardoor er nu nog slechts drie sporen aanwezig zijn. Het derde spoor heeft enkel nog een verbinding richting Poperinge. Op de gevel van het station vindt men een afbeelding van de stadsreus Goliath.

Na jarenlang aanslepen zal uiteindelijk de omgeving rond het station vernieuwd worden. Zo worden de toegangswegen gerenoveerd, zullen de bushaltes opnieuw ingedeeld worden, krijgt het nabijgelegen cultuurcentrum "Het Perron" een eigen pleintje dat verbonden zal worden met het station, de parking wordt ook herzien en volgens de bouwtekeningen zal een wandelpad aangelegd worden vanuit de uitgang van het station tot de huidige uitgang van de parking. Bovendien krijgt het station aan de achterkant een extra parking die toegankelijk zal worden via de Tulpenlaan. Hierdoor stijgt het aantal parkeerplaatsen en verdwijnt het vierde spoor. De perrons werden verhoogd naar een standaardhoogte van 76 centimeter en werden uitgerust met blindegeleidentegels met noppen. Hierbij verdween de toegang naar spoor 3 en zijn er dus nog slechts 2 perrons overgebleven.

Wat verderop richting Kortrijk bevindt zich een groot stuk grond van de NMBS met talrijke sporen. Sommige kregen stroom, maar de meeste kregen dit niet en zijn buiten dienst gesteld.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Werkzaamheden stationsomgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 4 maart 2013, werden de werken aan de stationsomgeving van Ieper begonnen. Met als doel om de aantrek, de vlotbaarheid en de veiligheid rondom het stationsgebouw te versterken. De bushaltes worden aangepast, er worden twee parkeerdomeinen aangelegd voor zowel lang parkeren (achter het gebouw) als ook voor korte duur (voor het gebouw), de toegangswegen tot het station en centrum worden herzien en de veiligheid voor fietsers worden verhoogd door een apart fietspad. Het stationspark wordt terug in de kijker geplaatst en moet het station verbinden met het centrum, de vestingen en cultuurcentrum Het Perron. Het einde van de werken werd gepland voor het voorjaar van 2015. Tot dan is het aangeraden de omgeving te vermijden vanwege verkeershinder.

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 04 Antwerpen-Centraal - Gent - Kortrijk - Poperinge Dagelijks: 1x/u
P Verscheidene diensten Tijdens de piekuren

Reizigerstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De grafiek en tabel geven het gemiddeld aantal instappende reizigers weer op een week-, zater- en zondag.[2]

Toerisme nabij het station[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ieperse vestingen: de Vestingen van Ieper met het nabijgelegen kruitmagazijn bevinden zich een 100 meter van het station. De Ieperse vestingen dateren uit de 12de eeuw en zijn tot heden gegroeid tot een natuurrijk wandelpad vol met verschillende dieren, vooral vogels. Op de vestingen bevindt zich een toeristische wandelroute die 2,6 km lang is en start bij het Kruitmagazijn. Op de vestingen bevinden zich talrijke historische constructies en monumenten, zoals de Predikherentoren, de Leeuwentoren, kruitmagazijnen, Rijselpoort met de nabijgelegen Britse Eerste Wereldoorlog-begraafplaats Ramparts Cemetery (Lille Gate), de IJskelder en de Menenpoort met het nabijgelegen Indisch monument, enzovoort.
  • Restaurant Pacific Eiland: een restaurant dat zich bevindt op een van de drie overgebleven Halve Manen van de Ieperse Vestingen. Er bestaat de mogelijkheid om de Vestingpoelen te bevaren met bootjes.
  • CultuurCentrum Het Perron: in 2011 werd het CultuurCentrum Het Perron geopend. Het bevindt zich vlak naast het station, op de plaats waar zich het gebouw van de veemarkt bevond. In dit nieuwe complex bevinden zich het CultuurCentrum, de jeugddienst en vzw Argos. Het beschikt o.a. over een theaterzaal met 540 zitjes, een tentoonstellingsruimte, cafetaria, vergaderzalen en een polyvalente zaal.