Autodelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Greenwheels-deelauto van Peugeot op een speciale autodeel-parkeerplaats in Utrecht

Autodelen is een systeem waarbij meerdere personen van een auto gebruik maken.

Er zijn verschillende vormen van autodelen. Het delen waarbij een organisatie een vloot deelauto's beheert, en het peer-to-peer-autodelen waarbij een organisatie tussen particulieren vraag en aanbod bemiddelt.

Particulier autodelen[bewerken]

Bij particuliere autoverhuur (ook wel peer-2-peer-autodelen genoemd) stelt een auto-eigenaar zijn auto ter beschikking aan anderen, die betalen voor de huur. Belangrijk voordeel voor de eigenaar is dat hij de dure vaste kosten kan delen met meerdere mensen. Een voordeel van particulier autodelen is dat er geen investering hoeft te worden gedaan om nieuwe deelauto's aan te kopen. Hierdoor blijven de kosten laag en groeien de netwerken snel.

Deelautosysteem[bewerken]

Een autodeelparking in Gent
Een elektrische Tazzari Zero van Zen Car in Brussel

Bij een deelautosysteem maken leden een online reservering waarbij op het afgesproken tijdstip men met een chipkaart of app een deelauto geopend kan worden op een afhaalpunt. Hierbij zijn systemen te onderscheiden waarbij de auto op een willekeurig punt opgehaald en achtergelaten kan worden (free-floating) of systemen met een vaste standplaats per auto.

De organisatie zelf is eigenaar van de auto's en zorgt voor de administratie, verzekering, onderhoud en dergelijke van de wagens. Het wagenpark bestaat veelal uit nieuwe, zuinige auto's die allrisk verzekerd zijn. Er is ook keuze tussen verschillende groottes. Het systeem is bedoeld als goedkoop alternatief ten opzichte van een eigen wagen, voor mensen die relatief weinig met een auto rijden.

Deelautosystemen kunnen kleinschalig door particulieren worden opgezet door de gezamenlijke aankoop van een auto. In dit geval is men gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering etc. Dit soort autodelen vergt een inspanning omdat de deelnemers zelf de administratie, onderhoud, verzekering en schoonmaak moeten organiseren.

Autofabrikanten[bewerken]

Veel autofabrikanten zien het leveren van mobiliteit, en niet langer het verkopen van auto's, als hun toekomstig bedrijfsmodel. Er vinden veel investeringen en overnames plaats van autodeelconcepten. Volkswagen investeert in Gett en MOIA, General Motors in Lyft, Toyota in Uber[1]. Daimler investeert in Car2Go, Avis in Zipcar, BMW in ReachNow[2]. Volvo investeert in Sunfleet[3]. Renault-Nissan heeft aangekondigd een autodeeldienst te starten met zelfrijdende deelauto's[4]. Tesla werkt aan een softwareplatform waardoor Teslabezitters de mogelijkheid krijgen hun auto beschikbaar te stellen aan anderen.[5]

Landelijk[bewerken]

België[bewerken]

In België bestaat het autodeelproject Degage in Gent en Tapazz in Antwerpen. In België biedt vzw Autopia informatie en ondersteuning voor deze vorm van autodelen. Cambio is het eerste autodeelsysteem in België. In samenwerking met onder andere de MIVB, De Lijn, de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) en de gelijknamige Duitse autodeelorganisatie richtte Taxistop het systeem in 2004 in België op.

Zen Car, opgericht in 2010, verhuurt elektrische auto's in Brussel volgens een systeem van autodelen; het bedrijf gebruikt hiervoor Tazzari Zero en Mitsubishi iMiEV.[6]

Nederland[bewerken]

Elektrip deelauto Renault Zoë aan het laden (1 juli 2017)

In Nederland bieden verschillende organisaties zoals SnappCar en Mywheels sinds 2011 een digitaal platform om vraag en aanbod van particuliere autoverhuur bij elkaar te brengen. Een andere mogelijkheid is om auto's te delen tussen reizigers, zoals ParkFlyRent aanbiedt.

In 2014 bestond het aanbod van deelauto's in Nederland voor ruim 70% uit particuliere auto's.[7]

In Nederland zijn diverse bedrijven actief op het gebied van georganiseerde deelauto's waaronder Greenwheels, Buurauto,[8] We Drive Solar[9], Car2Go, Elektrip[10] en Solar-Miles.[11]

In juni 2007 maakten meer dan 20.000 Nederlanders gebruik van de ongeveer 1100 deelauto's.[12] in maart 2014 was het aantal auto's vertienvoudigd tot 11.210 auto's, en het aantal autodelers gestegen tot 110.000.[7]