Autodelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Greenwheels-deelauto van Peugeot op een speciale autodeel-parkeerplaats in Utrecht

Autodelen is een systeem waarbij personen gezamenlijk van een auto of wagenpark gebruik maken. Het verschilt van traditioneel autohuren doordat het huren van auto's voor een korte termijn (bijvoorbeeld per uur of per minuut) mogelijk maakt.

Achtergrond[bewerken]

Gedurende de levensduur van een auto staat deze het grootste deel van de tijd geparkeerd. Door het delen wordt efficiënter gebruik gemaakt van een auto en vermindert de parkeerdruk door afname van autobezit. Ook leidt het bij deelnemers tot een meer economische inzet van vervoersmiddelen en daardoor tot afname van het gebruik van de auto in de mobiliteitsmix en toename van het gebruik van openbaar vervoer en fiets. Om deze redenen wordt autodelen in diverse landen door de overheid gestimuleerd. Het systeem is een goedkoop alternatief ten opzichte van een eigen auto voor mensen die relatief weinig met een auto rijden.

Vormen[bewerken]

Er zijn verschillende vormen van autodelen. Het delen waarbij een organisatie een vloot deelauto's beheert, en het peer-to-peer-autodelen waarbij een organisatie tussen particulieren vraag en aanbod bemiddelt. Bij een deelautosysteem maken leden een reservering waarbij op het afgesproken tijdstip men met een chipkaart, code of app een deelauto geopend kan worden op een afhaalpunt.

Deelautosysteem[bewerken]

Een autodeelparking in Gent
Een elektrische Tazzari Zero van Zen Car in Brussel

Bij een klassiek deelautosysteem is meestal een organisatie eigenaar van de auto's en zorgt voor de administratie, verzekering, onderhoud en dergelijke van de wagens. Het wagenpark bestaat veelal uit nieuwe, zuinige auto's die allrisk verzekerd zijn. Er kan keuze zijn tussen verschillende automodellen.

Deelautosystemen kunnen ook kleinschalig door particulieren worden opgezet door de gezamenlijke aankoop van een auto. In dit geval is men gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering etc. Dit soort autodelen vergt een inspanning omdat de deelnemers zelf de administratie, onderhoud, verzekering en schoonmaak moeten organiseren.

Peer-2-peer autodelen[bewerken]

Bij particuliere autoverhuur (ook wel peer-2-peer-autodelen genoemd) stelt een auto-eigenaar zijn eigen auto ter beschikking aan anderen, die betalen voor de huur. Belangrijk voordeel voor de eigenaar is dat hij de dure vaste kosten kan delen met meerdere mensen. Een voordeel van particulier autodelen is dat er geen investering hoeft te worden gedaan om nieuwe deelauto's aan te kopen.

One-way deelauto's[bewerken]

One-way deelauto's kunnen door de gebruiker op een willekeurige parkeerplaats binnen een gemeente worden achtergelaten (free-floating). Bij aankomst kan de auto weer worden vrijgegeven voor de volgende gebruiker. Voor deze zogenoemde freefloating is het noodzakelijk dat een gemeente hiervoor parkeervergunningen aanbiedt die geldig zijn binnen de gehele gemeente.

Autofabrikanten[bewerken]

Veel autofabrikanten zien het leveren van mobiliteit, en niet langer het verkopen van auto's, als hun toekomstig bedrijfsmodel. Er vinden veel investeringen en overnames plaats van autodeelconcepten. Volkswagen investeert in Gett en MOIA, General Motors in Lyft, Toyota in Uber[1]. Daimler investeert in Car2Go, Avis in Zipcar, BMW in ReachNow[2]. Volvo investeert in Sunfleet[3]. Renault-Nissan heeft aangekondigd een autodeeldienst te starten met zelfrijdende deelauto's[4]. Tesla werkt aan een softwareplatform waardoor Teslabezitters de mogelijkheid krijgen hun auto beschikbaar te stellen aan anderen.[5]

Milieu-effect[bewerken]

Uit onderzoek onder van het Planbureau voor de Leefomgeving uit 2015 bleek dat autodelers ruim 30 procent minder auto’s bezitten dan voordat ze met autodelen begonnen. Autodelers maakten bovendien door een veranderde mobiliteitsmix 15 tot 20 procent minder autokilometers dan voordat ze met autodelen begonnen.[6] Een oorzaak hiervan is dat bij het ontbreken van de eigen auto een persoon geen rekening meer houdt met de sunk costs hiervan.

Door zowel de afname van het aantal autokilometers als het autobezit stoten autodelers per persoon per jaar 230 tot 320 kilo minder CO2 uit. Een deelauto vervangt volgens verschillende onderzoeken vier tot vijftien personenauto's en levert daardoor 36 tot 135 m2 openbare ruimte op.[7][8]

Overheidsstimulering[bewerken]

In verschillende landen stimuleert de overheid autodelen. Maatregelen die gemeentelijke overheden nemen zijn het verstrekken van parkeervergunningen, het hanteren van gereduceerde parkeertarieven, het toestaan van parkeren in parkeervergunningsgebieden, het beschikbaar stellen van gereserveerde deelautoplekken en aanpassing van parkeergelegenheid in recreatievoorzieningen van een deelnemende straat of wijk. Sommige overheden stellen een vergoeding beschikbaar voor auto-eigenaren die hun eigen auto of parkeervergunning inruilen voor een deelauto.[9]

Landelijk[bewerken]

België[bewerken]

In België bestaat het autodeelproject Degage in Gent en Tapazz in Antwerpen. In België biedt het Vlaams Netwerk Autodelen informatie en ondersteuning voor autodelen.[10] Cambio is het eerste autodeelsysteem in België. In samenwerking met onder andere de MIVB, De Lijn, de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) en de gelijknamige Duitse autodeelorganisatie richtte Taxistop het systeem in 2004 in België op.

Zen Car, opgericht in 2010, verhuurt elektrische auto's in Brussel volgens een systeem van autodelen; het bedrijf gebruikt hiervoor Tazzari Zero en Mitsubishi iMiEV.[11]

In Vlaams-Brabant loopt bovendien ook het project Testrijders van Bond Beter Leefmilieu, waarbij autodelen gepromoot wordt met elektrische deelwagens van particulieren.

Nederland[bewerken]

Elektrip deelauto Renault Zoë aan het laden (1 juli 2017)

In Nederland bieden verschillende organisaties zoals SnappCar en MyWheels sinds 2011 een digitaal platform om vraag en aanbod van particuliere autoverhuur bij elkaar te brengen. Een andere mogelijkheid is om auto's te delen tussen reizigers, zoals ParkFlyRent aanbiedt.

In 2014 bestond het aanbod van deelauto's in Nederland voor ruim 70% uit particuliere auto's.[12]

In Nederland zijn diverse bedrijven actief op het gebied van georganiseerde deelauto's waaronder Greenwheels, Buurauto,[13] We Drive Solar[14], Car2Go, Elektrip[15] en Solar-Miles.[16]

In juni 2007 maakten meer dan 20.000 Nederlanders gebruik van de ongeveer 1100 deelauto's.[17] in maart 2014 was het aantal auto's vertienvoudigd tot 11.210 auto's, en het aantal autodelers gestegen tot 110.000.[12]