Autodelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Greenwheels-deelauto van Peugeot op een speciale autodate-parkeerplaats in Utrecht.

Autodelen is een systeem waarbij een aantal auto's op verschillende plaatsen ter beschikking worden gesteld van de leden van de organisatie.

Er zijn verschillende vormen van autodelen.

Particulier autodelen[bewerken]

Particulier autodelen kan opgedeeld worden twee groepen: particuliere autoverhuur en gezamenlijke aankoop. Bij particuliere autoverhuur (ook wel peer2peer autodelen genoemd) stelt een auto-eigenaar zijn auto ter beschikking aan anderen, die betalen voor de huur. Belangrijk voordeel voor de eigenaar is dat hij de dure vaste kosten kan delen met meerdere mensen. In Nederland bieden verschillende websites (zoals SnappCar en Mywheels) sinds 2011 een platform om vraag en aanbod van particuliere autoverhuur bij elkaar te brengen. Een andere mogelijkheid is om auto's te delen tussen reizigers, zoals ParkFlyRent aanbiedt. Deze websites organiseren vaak ook de verzekering, pechhulp etc. Groot voordeel van particulier autodelen is dat er geen investering hoeft te worden gedaan om nieuwe deelauto's aan te kopen. Hierdoor blijven de kosten laag en groeien de netwerken snel. In 2014 bestond het aanbod van deelauto's in Nederland voor ruim 70% uit particuliere auto's.[1]

De andere mogelijkheid is gezamenlijke aankoop van een auto. In dit geval is men gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering, etc. Dit soort autodelen vergt een inspanning omdat de deelnemers zelf de administratie, onderhoud, verzekering en schoonmaak moeten organiseren. Dat het kan, bewijst het autodeelproject Degage in Gent en Tapazz in Antwerpen. In België biedt vzw Autopia informatie en ondersteuning voor deze vorm van autodelen.

Klassiek autodelen[bewerken]

Een autodeelparking in Gent
Een elektrische Tazzari Zero van Zen Car in Brussel

Wanneer men als lid een auto wil gebruiken, maakt men telefonisch of via het internet een reservering (lang op voorhand of op het laatste nippertje). Op het afgesproken tijdstip kan men met een speciale chipkaart of sms-code de wagen afhalen op een afhaalpunt en hem daar later terugbrengen. Naargelang het gebruik krijgt men een maandelijkse rekening. De organisatie zelf is eigenaar van de auto's en zorgt voor de administratie, verzekering, onderhoud en dergelijke van de wagens. Het wagenpark bestaat uit nieuwe, milieuvriendelijke wagens, omnium verzekerd. Er is ook keuze tussen verschillende groottes.

Het systeem is bedoeld als goedkoop alternatief ten opzichte van een eigen wagen, voor mensen (vooral in de stadscentra) die relatief weinig met de wagen rijden.

België[bewerken]

Cambio is de naam van het eerste autodeelsysteem in België. In samenwerking met onder andere de MIVB, De Lijn, de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) en de gelijknamige Duitse autodeelorganisatie richtte Taxistop het systeem in 2004 in België op. Er zijn onder meer autostandplaatsen in Antwerpen, Aarlen, Bergen, Brugge, Brussel, Ciney, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Luik, Mechelen, Mortsel, Namen, Oostende, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Sint-Niklaas en Turnhout. Cambio-leden kunnen wagens uitlenen in al deze steden en ook in enkele Duitse steden waar Cambio actief is (o.a. Aken, Berlijn, Bielefeld, Bremen, Bremerhaven, Hamburg, Keulen, Lüneburg, Oldenburg, Saarbrücken). Op 1 juni 2015 telde Cambio in België net geen 22.000 gebruikers. Zij hebben toegang tot ca 720 wagens, verspreid over de hoger vermelde steden in België.[2]

1rightarrow blue.svg Zie Cambio voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zen Car, opgericht in 2010, verhuurt elektrische auto's in Brussel volgens een systeem van autodelen; het bedrijf gebruikt hiervoor Tazzari Zero en Mitsubishi iMiEV.[3]

Nederland[bewerken]

In Nederland zijn op dit moment diverse bedrijven actief op het gebied van georganiseerd autodelen waaronder Greenwheels, SnappCar, ParkFlyRent, MyWheels en Car2Go. Een bijzonderheid aan dat laatste bedrijf is dat het uitsluitend elektrische Smarts aanbiedt.

In juni 2007 maakten al meer dan 20.000 Nederlanders gebruik van de ongeveer 1100 deelauto's.[4] in maart 2014 was het aantal auto's vertienvoudigd tot 11.210 auto's, en het aantal autodelers gestegen tot 110.000.[1].