Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een bus van de MIVB.
De Cityrunner is het recentste trammaterieel van de MIVB.
Lagevloertram van Brusselse tram.
Een modern metrostel van de Brusselse metro te Herman-Debroux.

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB; Frans: Société des transports intercommunaux de Bruxelles, STIB) is een vervoerbedrijf dat stads- en streekvervoer exploiteert in de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in de elf randgemeenten in Vlaams-Brabant, in opdracht van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Brusselse tram voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De MIVB is in 1954 opgericht en vervoert reizigers per bus, tram en sinds 1976 ook met de metro. Tot 1964 werd ook de trolleybuslijn 54 geëxploiteerd. Ze baat ook de liften uit aan het Poelaertplein (aan het Justitiepaleis). Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners en duizenden pendelaars. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 17 tramlijnen, 50 buslijnen en 11 nachtbuslijnen.

Sinds april 2007 beschikt de MIVB ook over een nachtbussennetwerk (Noctis) in het weekend. Op vrijdag en zaterdag rijden 11 buslijnen van 00.20 uur tot ruim 3 uur 's ochtends. Ze vertrekken vanuit hartje Brussel en verbinden de uiteinden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Noctisnet bestond oorspronkelijk uit 17 buslijnen, maar dat aantal werd, als gevolg van besparingen die de Brusselse regering vroeg, op 9 april 2010 teruggebracht tot 11 lijnen.

In 2014 namen 364,6 miljoen reizigers het stedelijk openbaar vervoer om zich in de hoofdstad van België en Europa te verplaatsen. De metro alleen neemt zowat 37% van de MIVB-reizigers voor rekening.[1] Het tramnet vervoert 36% klanten, tegen 27% voor het busnet. De MIVB bedient meer dan 2.200 haltes verspreid over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de rand. De afgelopen 10 jaar steeg het reizigersaantal van de MIVB met bijna 80%. Dat is een spectaculaire toename die nagenoeg uniek is in Europa. De dekkingsgraad (de mate waarin de onderneming haar eigen bedrijfskosten financiert) nam de afgelopen jaren ook sterk toe en ligt nu boven de 50%. Eind jaren 90 was dit slechts 34,8%. Bij het bedrijf werken ruim 7.600 mensen.

Voertuigen[bewerken]

Bussen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Brusselse stadsbus voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In april 2009 bestelde de MIVB bij de Belgische busbouwer Van Hool 189 bussen van het type A330. Dat order was het grootste ooit in de geschiedenis van de MIVB. Het kwam bovenop de bestelling in juni 2005 van 127 bussen van hetzelfde type. Terwijl die laatste intussen in Brussel rondrijden, werden de eerste nieuwe voertuigen eind 2009 in dienst genomen. De laatste levering is voorzien voor maart 2011.

De bussen combineren metaalgrijs en koperrood. Ze worden aangedreven door een dieselmotor, die nu al beantwoordt aan de EEV standaard (Enhanced Environmentally-friendly Vehicles) die nog milieuvriendelijker is dan de Euro 5-emissienorm die in Europa sinds 1 oktober 2009 van kracht is. Ze beschikken bovendien over een minder luidruchtige uitlaat op het dak en over schijfremmen die geknars voorkomen en toelaten het geluidsvolume met 1 of 2 decibels te verlagen. De geleverde inspanningen op vlak van veringen verzekeren een betere beheersing van trillingen.

De vloot van de MIVB telt ook nog een hele reeks gelede bussen, zoals de meest recente, exemplaren van het model O530G Citaro van Evo-Bus (Mercedes-Benz). Deze gelede bussen behouden hun vier deuren. Op dit type voertuig wordt pas na 20 uur enkel voorin opgestapt. De aardgasbussen die de MIVB inzette verdwenen eind 2009. Er werden geen nieuwe besteld wegens budgettaire redenen.

In oktober 2015 stelde de MIVB haar nieuwe busplan voor. Twee derde van alle buslijnen zal in de periode 2017-2019 worden aangepast en er komen vier nieuwe buslijnen en tal van nieuwe verbindingen.

Trams[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Brusselse tram voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Elke dag rijden ruim 300 trams door de Brusselse straten. Onder hen 62 trams van het type 3000 en 19 van het type 4000. Deze nieuwe voertuigen, de Flexity Outlook, vervangen geleidelijk aan de oudste trams van het type 7700 en 7900. Eind 2012 zal de vloot van de MIVB 155 trams Flexity Outlook tellen. De MIVB zal dan de grootste vloot trams met lage vloer ter wereld hebben. Te meer omdat de MIVB in november 2010 een contract tekende voor de levering van nog eens 65 extra trams: 46 T3000 en 19 T4000. De levering zal lopen van januari 2013 tot april 2015.

Metro[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Brusselse metro voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De MIVB nam eind 2008 de laatste van haar 15 nieuwe metrostellen in dienst. De zogenaamde boa’s, werden ontworpen door de Spaanse fabrikant CAF. Deze 94 meter lange voertuigen kwamen er als antwoord op de voortdurende groei van het reizigersaantal. Intussen bestelde de MIVB 6 extra stellen met een aankoopoptie op nog eens 7 stellen. Hun indienststelling is gepland voor maart 2011.

De huidige vloot klokt nu af op 90 boa-rijtuigen (6 per metrostel) en 217 oudere wagons. Door dit nieuwe materieel, de toenemende frequentie op bepaalde gedeelten van het net en de lusvorming van de Kleine Ring door de metro kan het aanbod van de beschikbare plaatsen op het volledige metronet met 40 % stijgen.

Tarieven[bewerken]

Bij de MIVB wordt momenteel gewerkt met twee soorten vervoerbewijzen: enerzijds MOBIB (zie verder) en anderzijds de klassieke magneetstripkaarten (de Jump-serie), waarmee geen zones maar ritten kunnen worden ontwaard. Met een rit kan in een uur onbeperkt worden overgestapt op de lijnen van de MIVB en met een Jump-ticket ook van De Lijn, TEC en NMBS, dan wel enkel binnen Brussel. De MOBIB-kaart is enkel bij de MIVB geldig. Voor 65-plussers die in België wonen zijn alle bussen, trams en metro's in België gratis met een specifiek abonnement. Voor de MIVB is de 65-plusser verplicht om zich een MOBIB-kaart met een geldigheid van 5 jaar aan te schaffen aan de prijs van 5 euro. Bij teruggave van de kaart krijgt men per jaar één euro minder, zodat na 5 jaar niets meer teruggeven wordt door de MIVB.

Alle tickets zijn over het hele MIVB-netwerk geldig, behalve op het traject NAVO-Brussels Airport, waarvoor speciale tarieven gelden. Iedere rit is één uur na afstempelen nog geldig voor overstap.

Het MIVB-abonnement is enkel geldig op metro's, trams en bussen van de MIVB zelf. Voor reizigers die ook met de bussen van De Lijn of TEC, of de treinen van de NMBS willen reizen, is er voor een geringe meerprijs het MTB-abonnement.

Verschillende tarieven[1][bewerken]

Ticket Papieren ticket MOBIB-ticket Bij de bestuurder
één rit € 2,10 € 2,00 € 2,50
Vijf ritten € 8,00 - -
Tien ritten € 14,00 € 12,50 -
één dag € 7,00 - -
Discover Brussels 24u € 7,00 - -
Discover Brussels 48u € 13,00 - -
Discover Brussels 72u € 17,00 - -
Heen en terug € 4,00 - -
Airport line één rit € 4,00 - € 6,00
Airport line tien ritten € 28,00 - -
Schoolkaart € 15,00 - -

De verschillende verkooppunten zijn:

  • GO: De verkoopautomaten aan alle ondergrondse stations en de belangrijkste bovengrondse station waarbij de meest courante vervoerbewijzen gekocht kunnen worden. Ook de meeste jaarabonnementen kunnen er verlengd worden.
  • KIOSK: De snelverkooploketten in 19 stations. De meest gangbare vervoerbewijzen en abonnementen (enkel verlengingen) zijn er te verkrijgen.
  • BOOTIK: Het volledige gamma aan vervoerbewijzen en abonnementen.
  • BOOTIK-Online: de meeste jaarabonnementen.
  • In de erkende krantenwinkels, supermarkten en overige verkooppunten: de meest gangbare vervoerbewijzen en soms ook valideringen voor MIVB- en MTB-maandabonnementen.

MOBIB[bewerken]

Sedert 2007 is de MIVB gestart met de invoer van het nieuwe ontwaardingssysteem MOBIB. Door middel van een elektronische chipkaart maakt dit systeem het voor de klant eenvoudiger om zijn vervoerbewijs te ontwaarden. Op termijn zullen alle klassieke oranje ontwaardingstoestellen van het merk Prodata verdwijnen.

De overstap naar de MOBIB-chipkaart verloopt geleidelijk aan. Tijdens de testfase van het MOBIB-systeem kregen alle MIVB-werknemers een chipkaart. Nadien maakten heel wat abonnees de overstap van de 'papieren' kaart naar de MOBIB-chipkaart. Het ging om de vijfenzestigplussers en de jaarabonnees. Sinds februari 2010 zijn ook de maandabonnees en de bezitters van een gecombineerd abonnement MIVB-NMBS aan de beurt. Op deze kaart kunnen ook ritten op worden geladen, met goedkopere tarieven dan voor een papieren ticket (Zie Tarieven hierboven).

Vanaf 1 juni 2015 worden de Jump rittenkaarten 5 en 10 niet meer verkocht en zijn die alleen op een Mobib kaart op te laden.

Externe link[bewerken]